Slavko Jovičić -

Хоће да дискриминишу предсједника Српске

Autor sjovicicslavuj | 8 April, 2010 | read_nums (411)
   Datum: 08.04.2010
  Autor: М. Филиповић, В.Штрбац

  БAЊA ЛУКA - Пријава Савеза логораша БиХ против предсједника Републике Српске Рајка Кузмановића је апсолутно неутемељена и нетачна.

  Хоће да дискриминишу предсједника Српске

  Рекли су то "Гласу Српске" у Кабинету предсједника Републике Српске након што је сарајевска штампа објавила да је Савез логораша БиХ поднио Тужилаштву БиХ пријаве против некадашњих предсједника и чланова кризних штабова у Српској, међу којима је и предсједник РС Рајко Кузмановић.

  - Ти наводи су најобичнија глупост, апсолутно су нетачни и покушај су дискредитације предсједника Кузмановића, али и институција РС - кажу у Кабинету предсједника РС.

  Додали су да Кузмановић није учествовао у раду Кризног штаба, нити у доношењу одлука овога тијела.

  - Такође, предсједник Кузмановић није учествовао ни на састанку који се спомиње у тексту, а који је наводно одржан 5. маја 1992. године - истакли су у Кабинету.

  ---------------------------------------------------------------

  Предсједник Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Недељко Митровић нагласио је да то доказује да бошњачка страна упорно инсистира на томе да су сви у РС криви за све доказане и недоказане злочине.

  - Мотивисани су искључиво политичким разлозима. То доказује и чињеница да су пријавили Рајка Кузмановића, који је предсједник РС - истакао је Митровић.

  ----------------------------------------------------------------------

  Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ и бивши логораш Славко Јовичић истакао је да, нажалост, ове пријаве нису никаква новост.

  - Заиста не постоји Србин у РС кога Сарајево неће оптужити за нешто. Сасвим је свеједно да ли то ради неко из политичког врха бошњачког народа, невладине организације, ту нема никакве разлике и сасвим је јасно шта им је циљ – да БиХ никада не профункционише као нормална земља - рекао је Јовичић. Додао је да је ријеч о лакрдији и глупости.

  - То иде у недоглед и само уноси нове неспоразуме и доводи до хаотичног стања у овој земљи - нагласио је Јовичић.

  -----------------------------------------------------------------------

  Савез логораша БиХ доставио је Посебном одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ пријаве против предсједника и чланова кризних штабова у Бањој Луци и Босанском Новом.

  У Савезу су рекли да је, према њиховим информацијама, у саставу Ратног штаба Aутономне регије Крајина (AРК), који је касније преименован у Кризни штаб Бања Лука, од маја до краја јула 1992. био и Кузмановић, те да су у том периоду порушени исламски и католички вјерски објекти у Бањој Луци. Навели су и да су на сједници 5. маја 1992, на којој је наводно донесена одлука о рушењу џамија и католичких цркава, "били Радован Караџић, Момчило Крајишник и други, те да постоје озбиљне индиције да је на том скупу био и Кузмановић".

  На списку Савеза логораша БиХ је и лидер СРС РС и посланик НСРС Миланко Михајлица.

  Тај је Савез у мају прошле године Тужилаштву БиХ пријавио чланове 22 кризна штаба с подручја РС, односно 217 особа – предсједника и чланова кризних штабова.

  БОРС

  Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз истакао је да за њега пријаве нису необичне.

  - Они су то припремали у оквиру пројекта којим желе да РС и Србе прогласе геноцидним. Ја нисам чуо да је предсједник Рајко Кузмановић уопште био у Кризном штабу. За такве тврдње треба имати доказе и аргументе. Ово је очигледан покушај дестабилизовања прилика у РС и стварања неповјерења - нагласио је Ћургуз.

  Tekst na linku:  glassrpske/novosti/


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva