Slavko Jovičić -

BiH - Amerikanci ukidaju entitetsko glasovanje

Autor sjovicicslavuj | 8 Jul, 2009 | read_nums (283)  Srijeda, 08 Srpanj 2009 

  SARAJEVO - Suštinsko pitanje oko kojeg je javnost i politika u BiH najdublje podijeljena, a koje, kako stvari stoje, SAD želi pod svaku cijenu riješiti, je ukidanje entitetskog glasovanja, mehanizma koji omogućava da zastupnici, prvenstveno iz RS-a, blokiraju donošenje bilo kojeg zakona. Naime, potaknuti izjavama američkih kongresnika i senatora, koji su kazali kako BiH, ukoliko želi u EU i NATO, mora ukinuti entitetsko glasovanje, predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka su uvidjeli novu nadu za ovu reformu. No, oni iz RS-a nisu, jer u svojim izjavama kažu kako bi ukidanje ovog mehanizma značilo ukidanje RS-a.

  Spriječiti blokade

  Radi se o blokadi institucija BiH koju treba spriječiti, upozorio je zastupnik SDA u Parlamentu Šefik Džaferović, naglasivši kako se mora naći način kako da institucije funkcioniraju bez blokada. No, o modalitetima i načinima provođenja ove reforme još je rano govoriti, a Džaferović nije želio ni komentirati izjave srpskih političara koji odbijaju odreći se privilegije. S njim se djelomično slažu i zastupnici hrvatskih stranaka, koji pored činjenice da ustrajavaju na ukidanju entitetskog glasovanja, žele i bolju poziciju u Domu naroda.

  Ravnopravnost

  Ipak, predstavnici srpskih stranaka smatraju kako entitetsko glasovanje nije blokada, nego mehanizam zaštite interesa RS-a koji su možda ugroženi kroz različite zakone što dolaze iz Vijeća ministara.

  Zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić pojašnjava kako je problem u Vijeću ministara koje ne može postići kompromis po pitanju određenih zakona.
  “Kada bi se zakoni donosili kompromisom, nijedan zakon, pogotovu koji se tiče napretka BiH k Europskoj uniji, ne bi bio oboren. Zakoni se obaraju samo onda kada su usmjereni protiv interesa RS-a”, pojasnio je Jovičić, koji kaže da bi umjesto ukidanja entitetskog glasovanja, bolje rješenje bilo uvođenja ravnopravnosti u glasovanju svih triju naroda.

  Srbi se pobunili

  Američki kongresnik Christopher Smith kaže kako je presedan da 25 posto zastupnika Parlamenta BiH iz RS-a blokira donošenje zakona te da su zato potrebne ustavne promjene. Ova izjava je izazvala oštre reakcije među srpskim političarima koji kažu da bi ukidanje entitetskog glasovanja bilo ravno ukidanju RS-a, a Smithove izjave su ocijenili izravnim miješanjem u unutarnje stvari BiH.

   Piše: Dario Pušić


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva