Slavko Jovičić -

БиХ - Расипништво покривено правилницима

Autor sjovicicslavuj | 3 Jul, 2009 | read_nums (277)

   Само на име закупнина лане је потрошено 25,3 милиона КМ, 46 одсто више у односу на 2007, иако запослени у Савету министара БиХ нису више подстанари, преселили су се у своје просторије

  Сарајево – Ревизија прошлогодишњег пословања институција БиХ утврдила је да је у 2008. на разноразна путовања потрошено 18,3 милиона конвертибилних марака, плус осам милиона дневница, за набавку горива из државног буџета исплаћено је око 12 милиона, на име трошкова телефонирања 10,7 милиона, репрезентације 4,2 милиона, што је за два милиона више него у 2007, док је за такозвани одвојени живот из државне касе укупно узето, безмало, 16 милиона КМ, односно чак 70 одсто више од износа исплаћеног у години раније. Утврђено је, такође, да је за превоз на посао потрошено око 25 милиона, само за такси услуге око 180.000 КМ, а за закуп просторија које користе одређене институције 25,3 милиона КМ, или 46 одсто више у односу на претходну годину.

  Ревизорски извештај о прошлогодишњем пословању институција БиХ, који може да послужи само као пример расипништва и који је изазвао револт свих грађана, прихватљив је једино за главног државног ревизора Миленка Шега који банализује ствар, јер му, очито, и није био циљ да утврди ко је, на који начин и колико дубоко „завлачио руку” у државну касу, с обзиром на то да он истиче, пре свега, чињеницу да су сви трошкови „покривени папирима”. Отуда не изненађују ни његове изјаве да „ни једна од 60 институција БиХ није добила негативно мишљење, јер је повећање трошкова било у складу са одлукама и правилницима ових институција” и да се „поправила финансијска дисциплина”. Генерално је, можда, тако, али се о поправљању финансијске дисциплине засигурно не може говорити најмање у два случаја – трошкова за одвојени живот и закуп просторија, на пример.

  Необјашњиво је да је, рецимо, на име закупнина прошле године потрошено 25,3 милиона КМ, односно 46 одсто више у односу на 2007, с обзиром на чињеницу да запослени у Савету министара БиХ нису више подстанари, преселили су се у своје просторије.

  Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић сматра да су изјаве главног државног ревизора, у најмању руку, смешне и да је извештај о којем он говори „некомплетан и направљен тако да је занимљив само медијима, а не и институцијама које би, по природи посла који раде, морале да се баве и (не)законитим трошењем пара пореских обвезника”.

  У које сврхе, пита се Јовичић, „може да послужи извештај у којем се једно опште расипништво правда некаквим правилницима и одлукама, иако се зна да су те правилнике и одлуке, и то на незаконит начин, креирали и усвајали исти они који су и ојадили државну касу”. Према његовом мишљењу, несхватљиво је да ревизор може изјавити да се поправила финансијска дисциплина након што је, истовремено, утврдио да је за путне трошкове, дневнице и набавку горива потрошено укупно 38 милиона, а за одвојени живот око 16 милиона КМ.

  „Дакле, узимало се и капом и шаком и то ревизори добро знају. Није тајна да гориво које користе за одлазак кућама наплаћују из државне касе и они којима се плаћа одвојени живот и који, успут речено, то исто гориво бесплатно добију у својој општини”, тврди Јовичић и додаје да се „на конто буџета возају, и то у државним аутомобилима, и секретарице и разноразни саветници”, те да „поједини министри и директори мобилним телефонима могу разговарати колико им воља, за њих нема ограничења, и зашто се онда треба чудити да је у прошлој години на плаћање рачуна за мобилне телефоне потрошено чак два милиона КМ.”


  Давор Ковачевић
  [објављено: 04/07/2009]
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva