Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 8 Mart, 2018 | read_nums (168)

5. марта 194о. године, 

у Београду је рођена 

Оливера Катарина

Пребогата биографија 
и умјетничка каријера диве Катарине, 
 једва могу да стану у само један живот!


 
 
ОЛИВЕРА КАТАРИНА - БАДЊАЦИ ...
Линк Бадњаци
-----------------------------------------
Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2018 | read_nums (203)

 
ИВАНА ШПАНОВИЋ
 
 
6,96 метара
 
 
Најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић освојила је златну медаљу на Свјетском дворанском првенству у Бирмингему! Ивана је скоком од 6,96 метара у четвртој серији имала бољу даљину од другопласиране Американке Бритни Рис којој се реванширала за пораз прошле године у Лондону.

Ово једна од ријетких златних медаља коју није имала у колекцији. Са Свјетског дворанског првенства има двије медаље, у Сопоту 2014. године је освојила бронзу, а у Портланду 2016. године сребро.

Сада је коначно дошло вријеме за корак напријед. Корак ка злату које је заслужено освојено! Ивана чак није морала да наступи у посљедње двије серије, само је сачекала резултате ривалки.
 


 

************************ 

Слика коју је Ивана поставила 

на свом Инстаграм рофилу,

изазвала је прави хаос на интернету.

 
 
 

Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2018 | read_nums (127)
 
На данашњи дан 4. марта 1908. године
умро је српски писац
 
Симо Матавуљ
 
- члан Српске краљевске академије 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2018 | read_nums (147)
 
На данашњи дан 4. марта 1852. године
умро је славни руски писац

Николај Васиљевич Гогољ 
Autor sjovicicslavuj | 3 Mart, 2018 | read_nums (231)
 
 
 
  ЗВЕЗДО
  
 
СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН

Прије 73 године, 4. марта 1945. године основано је Спортско друштво Црвена звезда. Седамдесет и двије године касније прослављени спортисти, легенде Црвене звезде, руководиоци, садашњи првотимци, будуће звезде окупили су се у Медија центру ФК Црвена звезда на обељежавању још једног рођендана.

На почетку прославе присутне званице поздравио је Иван Тодоров, председник Управног одбора СД Црвена звезда.

На обележевању 73-годишњице по 53. пут су изабрани најбољи спортисти и клубови СД Црвена звезда.

Кренуло се од најмлађих, па је за најбољег пионира награду примио картинг возач Никола Тошић од Мирка Бутулије, члана УО СД Црвена звезда.

 За најбољу пионирку проглашена је пливачица Ана Радуловић, а награду је примила од Дејана Стаматовића, члана УО СД Црвена звезда.

Најбољи пионирски клуб у протеклој години био је Одбојкашки клуб Црвена звезда, награду у име клуба примила је Андреа Тишма, капитен екипе од Јасне Шекарић, легендарне стрелкиње Црвене звезде.

Најбољи кадет у претходној години био је кошаркаш Лазар Васић који је награду примио из руку Драшка Марковића, члана УО СД Црвена звезда.

За најбољу кадеткињу Црвене звезде проглашена је атлетичарка Јована Делић, а награду је примила од Вере Јефтимијадес, најбоље спортисткиње црвено-белих 1965. године.

Хокејаши Црвене звезде добили су награду за најбољи кадетски клуб. Награду је у име клуба примио тренер Јовица Рус из руку Горана Ђаковића, члана УО СД Црвена звезда.

Куглаш Бојан Кличарић добио је признање за најбољег јуниора. Награду му је уручио др Миодраг Лемајић, члан УО СД Црвена звезда.

Најбоља јуниорка Црвене звезде у протеклој години била је кошаркашица Невена Наумчев. Признање је добила од Анђелије Вукмировић Радуловић, члана УО СД Црвена звезда.

 Тенисери Црвене звезде добитници су награде за најбољи јуниорски клуб. У име клуба признање је примио тренер Владимир Крстић, а награду је предао Иван Бошњак, члан УО СД Црвена звезда.

За најбољег тренера младих проглашен је тренер каратиста Игор Гајић, награду је примио из руку Будимира Раичковића, члана УО СД Црвена звезда.
Специјално признање СД Црвена звезда припало је нашем Фудбалском клубу. У име клуба награду је примио Звездан Терзић, генерални директор клуба од Игора Милојевића, генералног секретара СД Црвена звезда.

Ватерполисткиње Црвене звезде добиле су специјално признање за остварене резултате. Награду је примила тренер Драгана Ивковић од Горана Ђаковића, члана УО СД Црвена звезда.

Специјално признање СД Црвена звезда припало је и кошаркашицама Црвене звезде. Капитен Александра Катанић примила је награду од Мирослава Поповића, председника Савета СД Црвена звезда.

Признање за медијску личност године припало је Душану Албијанићу, новинару РТС-а који је признање примио од Бојана Димића, члана УО СД Црвена звезда.

Овогодишње „Црвено-бело срце“ припало је ватерполисткињи Ивани Ћоровић која је награду примила од Стојана Вујка, члана УО СД Црвена звезда.

Признање „Црвено-бело срце“ припало је и тренеру фудбалера Црвене звезде Владану Милојевићу, а награду му је уручио Светозар Мијаиловић, председник ФК Црвена звезда.
За акцију године проглашена је акција Веслачког клуба Црвена звезда и „Београдске хронике“ РТС-а под називом „Веслај за своју школу“. Награду за акцију године примиле су Маја Арежина, директор развоја нашег Веслачког клуба и Дубравка Алексић, осговорни уредник „Београдске хронике“ РТС-а. Признања им је уручио Зоран Аврамовић, директор Црвена звезда маркетинга.

Најбољи стручњак у нашем Спортском друштву у протеклој години је Ненад Перуничић, тренер црвено-белих рукометаша који је предводио екипу до трофеја Купа и Суперкупа Србије.

Награду за најбољег тренера Ненад Перуничић примио је од Стевана Дике Стојановића, капитена шампионске екипе из Барија.

Након тога уследиле су награде најбољим сениорима у протеклој години. Награду за најбољу спортисткињу добила је кик боксерка Диана Дабетић. Признање је примила од др Небојше Човића, председника КК Црвена звезда и потпредседника УО СД Црвена звезда.

За најбољег спортисту Црвене звезде у протеклој години проглашен је џудиста Немања Мајдов. Награду је примио од Ивана Тодорова, председника УО СД Црвена звезда
У протеклој години за најбољи клуб Спортског друштва Црвена звезда са правом је проглашен наш Кошаркашки клуб. У име клуба пехар је примио др Небојша Човић, председник Кошаркашког клуба, а пехар је уручио проф. др Петар Шкундрић, председник Скуштине СД Црвена звезда.

****************
 
-------------------------------------------------------------
Autor sjovicicslavuj | 2 Mart, 2018 | read_nums (181)
 
То је био ОН - непоновљиви МОМО КАПОР

Слава и божија милост за тебе МОМО 

и хвала ти за пријатељство, овдје на земљи

На данашњи дан 3. 3. умро је
велики српски књижевник, сликар, стваралац,
једноставно - 
 

МОМО КАПОР

Рођен је У Сарајеву 8. априла 1937. године, од мајке Бојане Капор (дјевојачко Велимировић) и оца Гојка Капора. Отац Гојко Капор радио је као финансијиски стручњак у Сарајеву, гдје је срео своју будућу супругу.

Заробљен на почетку рата као резервни официр краљеве војске, одведен је у Нинберг, гдје је провео пуне четири године. 13. априла 1941. за вријеме бомбардовања Сарајева пала је бомба на стару турску кућу у којој су се склонили Момова мајка Бојана, Капорова бака и мали Момо.

Сви су погинили осим Мома, кога је мајка заштитила легавши преко њега.

О мајци је Капор знао врло мало, зато што се о њој ријетко говорило у породици, вјероватно због жеље најближих да дијете заштите, не обнављајући му сјећање на преживљени ужас и не продубљујући додатну трауму коју је носио у себи.

Ратне године Момо проводи у Сарајеву код бакине сестре Јање Барош, а отац га годину дана по завршетку рата доводи у Београд.

По матурирању Капор се одлучује за студије сликарства. Дипломирао је сликарство 1961. године на београдској Академији ликовних уметности са просјечном оцјеном 9,9.
У вријеме дипломирања на Академији упознаје гимназијалку Ану Пјеротић, касније студенткињу психологије. Момо и Ана вјенчали су се 1964. и из овог брака родиле су се кћерке Ана Капор (1964) и Јелена Капор (1968.)

Превођен је на француски, руски, њемачки, пољски, чешли, бугарски, мађарски, словеначки и шведски језик.


+++++++++++++++
 
Autor sjovicicslavuj | 2 Mart, 2018 | read_nums (145)
 
Мошти Светог

Теодора Тирона

налазе се у манастиру  
Новом Хопову - Фрушка Гора,
задужбина Ђурађа Бранковића
Тирон значи регрут. Тек што свети Теодор беше ступио у војску, у пук Мармаритски, у граду Амасији, када отпоче гоњење хришћана под царевима Максимијаном и Максимином.

Како Теодор не хте крити да је и он хришћанин, то би потегнут на суд и вргнут у тамницу, и тамница закључана и запечаћена. Јер, нечастиви судија хоћаше Теодора уморити глађу.

У тамници се јави Теодору сам Господ Христос и охрабри мученика Свога говорећи му: "Не бој се, Теодоре, Ја сам с тобом, не узимај више земаљске хране и пића, јер ћеш бити у другом животу, вечном и непролазном, са Мном на небесима".

У томе се јави мноштво ангела у тамници, и сва тамница се осветли пресјајно, и стражари тамнички видеше ангеле у бело одевене, и врло се уплашише.
Потом би Теодор свети изведен, истјазаван и на смрт осуђен. Бачен би у огањ, и предаде душу своју свету Богу вишњем. Пострадао 306. године. 

 
Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2018 | read_nums (141)
 
ПИШЕ: СЛАВКО ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Дан такозване независности Босне и Херцеговине, што се тиче Срба, поготово Срба из Републике Српске - није никакав празник БиХ. 
Заправо, тај датум за српски народ не значи ама баш ништа.

Да напоменем. БиХ још нема Закон о такозваним државним празницима. Небројено пута бошњачки посланици покушавали су да на дневни ред сједница ставе  Закон о празницима БиХ, али такав Приједлог закона у Парламентарној скупштини БиХ српски посланицису су увијек обарали, а тако ће бити и убудуће. Јер српски политичари из Републике Српске никада неће прихватити да 1. март буде празник за све народе у БиХ, односно да то постане празник који ће обиљжавати и Срби у Републици Српској.
Дакле, то може бити празник само у једном дијелу БиХ, односно у Федерацији БиХ и ништа више. Српски народ у Републици Српској уопште не интересује шта и ко слави у Федерацији БиХ.
 
Бошњаци већ више од деценије и по настоје да наметну да се у цијелој БиХ слави 1. март, Дан такозване независности БиХ, позивајучи се на референдум када је 1. марта 1992. године задат посљедњи ударац нормалном функционисању, па и опстанку некадашње БиХ.

Што се тиче самог фамозног референдума који је одржан 29. фебруара /та 1992. год. је била преступна/  и 1. марта 1992. године, морам да кажем да је то био нелегални чин муслиманског и хрватског политичког руководства у тадашњој БиХ. Та два народа су без сагласности Срба у БиХ противуставно и сецесионистичким актом срушили легално и једино признати Устав тадашње СФР Југославије, а самим тиме су срушили и тадашњу Југосавију чланицу УН. Тадашње муслиманско и хрватско руководство у БиХ је починило најтежа кривична дјела сепаратизма и државног удара и да је била нормална држава сви би они одговарали за најтежа кривична дјела.

Безброј је контраверзи које су везане за фамозни референдум о такозваној независности Босне и Херцеговине. Да пођемо од  процената излазности на референдум. Сви резултати су потпуно лажни и непоуздани, јер су у бирачким одборима били само Муслимани и Хрвати, а то јасно говори да су резултати референдума фалсификовани и да су прилагођени вољи Алије Изетбеговића и министрима иностраних послова Њемачке Дитриху Геншеру и аустријском министру Алојзу Моку, односно америчком амбасадору у Београду Ворену Цимерману, највећим непријатељима и србомрсцима тог времена.

Па чак и у тим условима за легалност и валидност референдума била је потребна двотрећинска већина од 66,6 одсто од броја уписаних бирача, а то се није десило, јер је излазност била нешто мања од 64 одсто. Све је дакле фалсификовано и препарирано са једним циљем – неуставним потезима политички и територијално издвојити БиХ из легално признате државе СФР Југославије.

Прије самог одржавања референдума тадашњи предсједавајући седмочланог Предсједништва БиХ, лидер муслиманског народа и предсједник СДА Алија Изетбеговић је 14. октобра 1991. године у Скупштини БиХ рекао: 
“За суверену БиХ  ја сам спреман жртвовати мир”! 

Том реченицом Алија Изетбеговић је започео крвави четверогодишњи грађански рат у БиХ. Све друго су само трагичне посљедице које су настале након ратне катаклизме која је унесрећила све народе у БиХ.

И да закључим – 1. март за српски народ и за Републику Српску не значи ништа и никада неће бити државни празник! 

1. март је само Дан Цивилне заштите 
у Републици Српској и он се тако и обиљежава!
 
Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2018 | read_nums (152)
 
Свим припадницима 
и Управама Цивилне заштите 
РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СРБИЈЕ 
честитам 1. март, Свјетски дан цивилне заштите! 


Срећно прославили свој празник 
са што мање интервенција
у ситуацијама када је потребна ваша помоћ
у спашавању људских живота 
и материјалних добара!

«Prethodni   1 2 3
    My picture!

Kategorije

Arhiva