Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 15 Maj, 2016 | read_nums (330)

 
 

Српски атлетичар Милан Ристић,
који се налази на студијама у Америци,
остварио је пласман на Олимпијске игре у Рију. 

Он је 12. српски атлетичар који је остварио норму за пут у Бразил.

Ристић је на такмичењу одржаном на Флориди поставио нови национални рекорд на 110м препоне, који сада износи 13.39 секунди.

Он је оборио сопствени рекорд из прошле године који је био 13.50, док је норма за Рио 13.47 секунди.

 

Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2016 | read_nums (216)

Данас, 15. маја обиљежава се 24. године од злочиначког масакра муслиманских полицијских и паравојних снага над припадницима тадашње регуларне ЈНА.

Напад на колону ЈНА у Тузли извршиле су муслиманске снаге 15. маја 1992. године, приликом повлачења припадника ЈНА из Тузле. 
Догађај је познат као „Тузланска колона“.

Напад је био један од важнијих догађаја током рата у Босни и Херцеговини, а извршили су га припрадници Патриотске лиге и муслиманског МУП БиХ. 
Напад је директно приказиван на локалној телевизијској станици.

У нападу на колону погинуло је 59 припадника ЈНА, док су 44 рањена. Колона ЈНА је из засједе нападнута у Тузли 15. маја 1992. године приликом договореног напуштања касарни и града.
Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2016 | read_nums (172)

На данашњи дан, 15. маја умро је

ЈОВАН СКЕРЛИЋ
 
Иако је живио само 37 година, 
спада у плејаду најзначанијих СРБА
у нашој историји.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 13 Maj, 2016 | read_nums (175)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

На данашњи дан 14. 5. 
рођен је српски пјесник 

БРАНКО В. РАДИЧЕВИЋ

 
 
Autor sjovicicslavuj | 13 Maj, 2016 | read_nums (214)

Српски атлетичар 
Михаил Дудаш успио је
да оствари норму за Олимпијске игре у Рију у десетобоју.
Дудаш је на такмичењу у Новом Саду освојио 8.174 бода
и постао 11. српски атлетичар у Рију.

 
Autor sjovicicslavuj | 13 Maj, 2016 | read_nums (214)
 

Рођен је шест векова пре Христа у селу Анатоту недалеко од Јерусалима. Почео је да пророкује у време цара Јосије, у својој 15 години. 

Стално је прогањан, јер је пророковао многе несреће царевима и великашима због њихове вере у лажне идоле и приношења деце на жртву тим идолима. Цару Јоакиму је прорекао да ће му се тело вући несахрањено изван зидина Јерусалима; потоњем цару Јехонију да ће бити одведен у Вавилон са целом породицом и тамо умрети.

Кад је на престо у Јерусалим дошао цар Седекија, Јеремија је прорекао пад Јерусалима и ропство у јарму Вавилонаца. У долини Тотеф под Јерусалимом, на месту где су деца клана као жртве идолима, прорекао је скори пад Јудејског царства.

Ускоро Вавилонци заузму Јерусалим, град разоре и опљачкају, много људи убију, а робље одведу у Вавилон. Пророк Јеремија узео је кивот из храма и сакрио га на брду Нават где је умро Мојсије, а огањ из храма сакрио је у један дубок бунар. Неки Јевреји одвели су га у Мисир, где је пророковао пропаст мисирских идола и долазак Деве са Младенцем.

Ту, у Мисиру, Јевреји су каменовали светог Јеремију и ту је сахрањен. По предању, цар Александар Велики посетио је гроб пророка Јеремије. По царевој наредби Јеремијино тело је пренето и сахрањено у Александрији. 
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Maj, 2016 | read_nums (189)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

На данашњи дан /13. маја/ рођен је

ЛАЗА ЛАЗАРЕВИЋ
 
 ********************
 
Једна од највише изговараних реченица 
или синтагми или поука 
у српском народу је дјело 
Лазе Лазаревића: 

"СВЕ ЋЕ ТО НАРОД ПОЗЛАТИТИ"!


Живио је само 40 година. 
Његова приповијетка 
"Све ће то народ позлатити", 
као да је јуче написана. 

По мени, наравно, 
она је сад актуелнија, 
него у оно доба кад је написао 
ЛАЗА ЛАЗАРЕВИЋ.
 
Autor sjovicicslavuj | 11 Maj, 2016 | read_nums (183)
 
Трећи пјешадијски /Република Српска/ Пук Оружаних снага БиХ чува традицију Војске Републике Српске.
Поводом дана ВРС, 12. маја, Војска Републике Српске формирана на позив народа 1992. године, а циљ је био да одбрани народ који је у историји дао најбоље синове за слободу!
----------------------------------------------------------------------------

ВЈЕЧНА СЛАВА И ВЕЛИКО ХВАЛА
СРПСКИМ ЈУНАЦИМА
КОЈИ СУ СВОЈЕ ЖИВОТЕ ДАЛИ
ЗА СЛОБОДУ СРПСКОГ НАРОДА!

АМИН!

 
Autor sjovicicslavuj | 11 Maj, 2016 | read_nums (318)
 

Свети Василије Острошки (Стојан Јовановић), митрополит Захумски и Источно-херцеговачки, родио се 11.1.1610. године, у селу Мркоњићи у Поповом Пољу, Источна Херцеговина. 
Свети Василије се упокојио 12. маја 1671. године.

Свети ВАСИЛИЈЕ Острошки и Тврдошки је од побожних родитеља Петра и Анастасије Јовановић.

На крштењу је добио име Стојан. Прву књигу учио је у манастиру Завали, а у манастиру Тврдошу се замонашио добивши име Василије. После боравка у Светој Гори, у Пећкој патријаршији је рукоположен у чин епископа. Као епископ је најпре боравио у Тврдошу, а касније прелази у Острог. 

Неуморан у подвизима молитве, поста, физичког труда и многобројних брига за добро своје пастве,  Одмах по престављењу Свечевом, народ поче долазити на његов гроб и молити му се, као што му долазаше и за време његовог земаљског живота.

А на гробу се почеше дешавати многобројна чуда, која ни до данас, поред његових целебних моштију у Острогу не престају. 

СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ЧУДОТВОРАЦ И ИСЦЕЛИТЕЉ, говори о историјској сложености живота српског народа у вековима пре и после рођења Светог Василија у чијој личности је сублимисана вековна жеђ српског народа да се остане свој и на своме, упркос великим силама, првенствено Турској, Аустро-угарској и Ватикану, које су имале

*********************************

Манастир Острог најзначајнији је центар верског ходочашћа на овим просторима - светилиште св. Василија Острошког Чудотворца. Манастир је саборно место припадника православне, исламске и католичке вероисповијести. Подигао га је свети Василије Острошки 1666. године испод Острошких греда.

Према народном предању, седам година после смрти, његово тело нађено је целовито. Саркофаг са свечевим моштима од тада се налази у цркви Ваведења Богородице у Горњем манастиру, који је увучен у природно пећинско удубљење.

Смештен на самим литицима стеновитог планинског масива, манастир представља право чудо природне лепоте. Свети Василије сматра се чудотворцем и исцељитељем и највећи је црногорски светац. Острог је највеће ходочасничко место у Црној Гори где долазе верници из свих крајева света, нарочито лети у време одржавања традиционалних сабора.


Манастир се налази између Даниловграда и Никшића. Према обичајима, до Горњег манастира у коме се налазе мошти Светог Василија, не ваља ићи колима, већ бос и пешке, кроз малу шуму, попут ходочасника. Овде долазе сиромашни и богати из свих крајева да нађу животу и души лека.

Острог је место где се још једино на свету чуда заиста и дешавају. Импресивна слика манастира у стрмогледним литицама остаје незаборавна визура. Доњи манастир са црквом Свете Тројице из 1824, конаком и богословијом из 1742. године, посебно је светилиште ходочасничког места.
 
Autor sjovicicslavuj | 10 Maj, 2016 | read_nums (190)

За сјећање и памћење.

На данашњи дан /11. маја/ рођен је
сјајни и непоновљи српски глумац
ЗОРАН РАДМИЛОВИЋ

 
Autor sjovicicslavuj | 10 Maj, 2016 | read_nums (201)
 

Стонотенисери Црвене звезде одбранили су титулу шампиона Србије и по осми пут у својој историји постали прваци државе. 

Црвено-бели су славили на гостовању против Баната у Зрењанину резултатом 4:3 у мајсторици финала плеј-офа и са 2-1 у побједама стигли до новог наслова шампиона Србије. 

У тим су се након пропуштеног другог финалног сусрета вратили Александар Каракашевић и Марко Јевтовић, Звездине највеће узданице и репрезентативци Србије, тако да Банат и поред велике борбе у Кристалној дворани није могао да преузме примат у српском клупском стоном тенису. 

У освајању осме шампионске титуле у клупској историји наступима у плеј-офу учествовали су: 
Александар Каракашевић Марко Јевтовић, Борис Михаиловић,
Мирослав Јелача и Радиша Стојковић.
 

Autor sjovicicslavuj | 8 Maj, 2016 | read_nums (223)

 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

СРБИ СУ ДАЛИ ОГРОМАН 

ДОПРИНОС

У СЛАМАЊУ ФАШИЗМА!

Има много људи који су задовољни, али који истовремено нису и срећни. Јер задовољство се може примијетити код људи, док то не важи и за људску срећу. У великим кризама, а поготово економским велики број људи тражи утјеху у једној реченици: “Добро је не пуца и нема рата”!

Људи памте многе страхоте и велики је број ожалошћених породица које и дан данас трагају за најближим својим сродницима. Сви они добро знају да покојници не могу поново да буду убијени. Али туга и неспокој убијају живе који никада неће наћи смирај у својим душама, јер не могу да пронађу своје најмилије чије уморене душе лебде изнад свих живих.

Тешко се долази до националне свијести једног народа. Његов колективни и друштвени организам је раскомадан у парампарчад. Ти дијелови се више никада не могу спојити у некадашњу јединствену цјелину. А без цјелине нема ни организма, па тако нема ни јединства народа.

Додуше, сам драги Бог зна зашто је то тако. Знају и људи. Али знају то и неки нељуди који чине власт. Многи су сасвим неоправдано засјели у удобне фотеље и покушавају да кормиларе "флотом лађа" /читај народа/, лађа које без мотора, горива и без јарбола плутају широким морским пространствима. На хоризонту бескрајног лутања ти политички авантуристи никада неће успјети да доплове на обалу спаса. Додатна несрећа је у томе што историја неће продужавати вријеме у којем би постојала могућност да се чак и они опамете.

Још увијек је недовољно подигнтих споменика најхрабријим и највећим синовима које су породиле српске мајке.
Нама не требају споменици са фигурама на којима се неће моћи распознати лица српских јунака који ће вјечно стајати на стражи и одбрани српства и отаџбине. Српство је у овом турболентном времену нападнуто са свих страна, па и изнутра. Сасвим је свеједно ко су стварни непријатељи, ако немамо пријатеља. Јер непријатељи све пред собом руше и уништавају.

Милиони су мртвих Срба који су кроз наше постојање бранили своју родну груду и своју отаџбину. Никада Срби нису друге нападали нити су били освајачи туђега. Сви они који су водили ратове против Срба су их и изгубили. Наша снага је у јединству живих и у милионским ешалонима мртвих Срба. Уморени Срби и јунаци из наше прошлости својим сјенима и данас не дају злотворима да славе своје наводне побједе, јер крвници никад нису успјели, а никада неће ни моћи да нас побиједе.

У Другом свјетском рату Срби су дали огроман допринос и великим жртвама платили су високу цијену у сламању фашизма. Та борба је представљала једно од највећих цивилизацијских достигнућа у цјелокупној људској историји. То је дан када се с поносом морамо сјећати свих оних који су своје животе дали у одбрани СЛОБОДЕ и људског достојанства.

И недавно вођени ратови на развалинама бивше Југославије било је вријеме у којем су се настојала потиснути сјећања да су у борби против фашизма највећу цијену платили Срби. Али ни Србија, а ни Република Српска то никада не смију да забораве без обзира колико били јаки и снажни покушаји наших непријатеља да фалсификатима препарирају историјске чињенице.

Зато и не само због тога Србија и Република Српска имају бројне разлоге да 9. мај - Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату - славе и као своје празнике.

СРЕЋАН ПРАЗНИК!

Autor sjovicicslavuj | 8 Maj, 2016 | read_nums (204)
НОВАК ЂОКОВИЋ

НОВАК ЂОКОВИЋ  Енди Мареј 
2:1 (6:2, 3:6, 6:3)


 
Autor sjovicicslavuj | 8 Maj, 2016 | read_nums (208)
 
ОДБОЈКАШИ ЗВЕЗДЕ
 
СУ НОВИ-стари,
 
по пети пут заредом,
 
ШАМПИОНИ СРБИЈЕ!
 

 
 
‘АЈДЕ
 
 
 
 ИГРАЈ И БОРИ СЕ,
 
 
‘АЈДЕ,
 
 
СЕВЕРОМ ОРИ СЕ,
 
 
‘АЈДЕ,
 


 
ЗВЕЗДА - Војводина 3:0

Одбојкаши Црвене звезде освојили су 12. шампионску титулу 
и уз освојени Куп Србије још једном су златним словима 
исписали златне странице историје клуба.
 

 
Autor sjovicicslavuj | 8 Maj, 2016 | read_nums (225)
 
 
ДА СЕ НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИ!
 
 Данас је обиљежена 71 година од страдања жртава усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем старишту Доњој Градини. Обиљежавање је почело у Козарској Дубици гдје је у Цркви Светих апостола Петра и Павла Свету архијерејску литургију служио Његово преовештенство епископ бањалучки Јефрем.
 
У Доњој Градини данас је обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Церемонија обиљежавања почела је полагањем вијенаца, након чега је услиједио вјерски помен жртвама, затим обраћања званичника и Меморијална академија, којом је ова церемонија и завршена.

У Јасеновцу и Доњој Градини од августа 1942. до априла 1945. године страдало више од 700 хиљада људи, преко 500 хиљада Срба, затим Јевреја и Рома. 
 
                   
 
 
Autor sjovicicslavuj | 8 Maj, 2016 | read_nums (189)

 

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ


Гдје смо оно стали?
 
 
То се питају они који, заправо нигдје нису ни кренули. Јер њима је најбоље да тапкају у мјесту и да се нигдје не помјерају са мјеста, поготово ако су се ко зна како и на који начин ухљебили у какву дуготрајну фотељу. А фотеље нема без функције. Све је, дакле, повезано и спојено као у физици – системом “спојених посуда”.

Срећа је па постоје пријатељи и они ће ти увијек казати да водиш рачуна о себи и да прво “себе даш себи”.
 
Они други ће учинити максимум да од тебе узму све, па на крају карајева и да узму тебе самога, мада би им и то било мало. Јер од “мало” нико нема користи.

Твоји пријатељи и непријатељи око овога никада се неће договорити. А и не могу, јер пријатељи и непријатељи се и не договарају. Они се међусобно уништавају.

Не могу људи вјечно да живе овоземаљске животе, али било би најважније да и тај један живот живе сад и у овом времену.

Ничији нисам непријатељ, а пријатељ могу бити свима који ме за пријатеља желе и који мисле да им моје пријатељство нешто значи. Мени пријатељства мојих пријатеља значе много.

Људи не броје, али сви ми живимо девет живота. Проблем је у томе што многи никад неће схватити да је управо ово девети живот. Претходних осам живота некоме другом су припадали.

Све, па и цијели живот људи носе у памћењу и у глави. Не слажем се са онима који кажу да се то носи и у срцу. Срце је само орган за пумпање крви и пјесничка метафора за љубав. Не замјерам пијаним пјесницима који су некад давно и ко зна зашто срце ставили у први план.
Памет и разум су све. Од памети све полази или се са лудошћу све завршава.

Да се вратим на питање са почетка. “Гдје смо оно стали”?!
Нисам стао! Нећу да стојим.

Одох!

А вас, драги моји пријатељи позивам да кренемо заједно. Позивам вас да пођемо истим путем, путем дружења и међусобне пријатељске љубави.

Пођимо заједно уз Божији благослов!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 7 Maj, 2016 | read_nums (251)
 
Данас, 8. маја је МАРКОВДАН!

Свети Апостоле и Јеванђелисто Марко, моли Милостивог Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.
    
Од врховног Апостола Петра се научивши, Апостол Христов си био, и као сунце на све стране си засијао. Александрији си био украс, блажени, тобом се Египат од обмане демонске ослободио и јеванђељским твојим учењем просветио си све, као светли стуб Цркве. Зато твоју успомену поштујући, светло славимо, Марко богогласни: Моли Бога кога си кроз Јеванђеље благовестио, да подари опроштај грехова душама нашим.

Тако Марко написа Свето Јеванђеље, које виде и сам апостол Петар и посведочи као истинито. Од апостола Петра би Марко постављен за епископа и послат у Мисир на проповед. И тако св. Марко би и први проповедник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Мисир сав беше притиснут густим мраком незнабоштва, идолопоклонства, гатарства и злобе. Но с помоћу Божјом св. Марко успе да посеје семе науке Христове по Ливији, Амоникији и Пентапољу.
 Из Пентапоља дође у Александрију, куда га вођаше Дух Божји. У Александрији он успе да заснује цркву Божју, да јој постави епископа, свештенике и ђаконе, и да све добро утврди у вери благочестивој. Своју проповед Марко потврђиваше чудесима великим и многим. Када незнабошци подигоше тужбе на Марка, као разоритеља њихове идолопоклоничке вере, и када градоначелник поче трагати за Марком, овај одбеже поново у Пентапољ, где продужи утврђивати своје раније дело. После 2 године опет се врати Марко у Александрију, на велику радост свих верних, чији се број бише већ врло умножио. Том приликом Марка ухватише незнабошци, везаше га чврсто и почеше вући по калдрми вичући: повуцимо вола у обор!

 Свега рањена и искрвављена бацише га у тамницу, где му се најпре јави ангел небески, храбрећи га и крепећи га; а по том јави му се сам Господ Исус и рече му: „мир Теби, Марко, јеванђелисте мој!" на што му Марко одговори: „мир и Теби Господе мој Исусе Христе!"  Сутрадан злобни људи извукоше Марка из тамнице и поново га вукоше по улицама са истом виком: повуцимо вола у обор! Сав изнурен и изможден Марко изусти: у руке Твоје, Господе, предајем дух мој! и тако издахну и пресели се душом у бољи свет. Његове свете мошти бише од хришћана чесно сахрањене, да кроз векове дају исцелења људима од сваке муке и сваке болести.

 
Autor sjovicicslavuj | 7 Maj, 2016 | read_nums (174)
 7.5.2016.

На 51 Првенству Европе за сениоре, које се одржава од 05. до 08. маја 2016. године у Монпељеу, Француска, послије првог дана.

Већ на првом наступу у сениорској конкуренцији на Европским првенствима
, аранђеловчанка Јована Прековић је убједљиво и сигурно дошла до трећег мјеста и бронзане медаље савладавши у одлучујућој репасажној борби македонку Наташу Стефановску резултатом 5:0.

Предходно је на путу до финала, 
Прековићева у првом колу савладала такмичарку из Португала резултатом 1-0. У другом мечу се састала са искусном такмичарком из Украине однијевши побједу резултатом 3-2 док је у трећем мечу, такође резултатом 3-2 , савладала такмичарку из Израела. У четвртом наступу, који је уједно био и меч за финале, Јована је заустављења од Францускиње, тако што је меч послије неријешеног резултатом 0-0, францускиња добила захваљујући одлуци судија, које су дале предност домаћој такмичарки.Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2016 | read_nums (207)

За сјећање и памћење
Мало година живота (само 25.) 
стало је у богату српску историју.

На данашњи дан, 7.5. рођен је 
славни српски родољуб 

МИЛУТИН БОЈИЋ


----------------------------------------------------------------------------------

Милутин Бојић: 

ПЛАВА ГРОБНИЦАСтојте, галије царске! Спутајте крме моћне, 
Газите тихим ходом! 
Опело гордо држим у доба језе ноћне 
Над овом светом водом. 

Ту на дну, где шкољке сан уморан хвата 
И на мртве алге тресетница пада, 
Лежи гробље храбрих, лежи брат до брата, 
Прометеји наде, апостоли јада. 

Зар не осећате како море мили, 
Да не руши вечни покој палих чета? 
Из дубоког јаза мирни дремеж чили, 
А уморним летом зрак месеца шета. 

То је храм тајанства и гробница тужна 
За огромног мрца, кô наш ум бескрајна, 
Тиха као поноћ врх острвља јужна, 
Мрачна као савест хладна и очајна. 

Зар не осећате из модрих дубина 
Да побожност расте врх вода просута 
И ваздухом игра чудна пантомина? 
То велика душа покојникā лута. 

Стојте, галије царске! На гробљу браће моје 
Зави'те црним трубе. 
Стражари у свечаном опело нек отпоје 
Ту, где се вали љубе! 

Јер проћи ће многа столећа, кô пена 
Што пролази морем и умре без знака, 
И доћи ће нова и велика смена, 
Да дом сјаја ствара на гомили рака. 

Али ово гробље, где је погребена 
Огромна и страшна тајна епопеје, 
Колевка ће бити бајке за времена, 
Где ће дух да тражи своје корифеје. 

Сахрањени ту су некадашњи венци 
И пролазна радост целог једног рода, 
Зато гроб тај лежи у таласа сенци 
Измеђ' недра земље и небеског свода. 

Стојте, галије царске! Буктиње нек утрну, 
Веслање умре хујно, 
А кад опело свршим, клизите у ноћ црну 
Побожно и нечујно. 

Јер хоћу да влада бескрајна тишина 
И да мртви чују хук борбене лаве, 
Како врућим кључем крв пенуша њина 
У деци што кликћу под окриљем славе. 

Јер тамо, далеко, поприште се зари 
Овом истом крвљу што овде почива: 
Овде изнад оца покој господари, 
Тамо изнад сина повесница бива. 

Зато хоћу мира, да опело служим 
Без речи, без суза и уздаха меких, 
Да мирис тамјана и дах праха здружим 
уз тутњаву муклу добоша далеких. 

Стојте, галије царске! У име свесне поште 
Клизите тихим ходом! 
Опело држим, какво не виде небо јоште 
Над овом светом водом!

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Maj, 2016 | read_nums (240)


 
СРБИМА који СВЕТОГ ГЕОРГИЈА – ЂУРЂРВДАН
славе као своју крсну славу уз божији благослов
желим сваку срећу и упућујем честитке!
Moлитвама СВЕТОМ ГЕОРГИЈУ нека вам Господ дарује мир,
здравље, сваку утјеху, духовни напредак и свако благостање!

НА МНОГАЈА ЉЕТА!
АМИН!
 
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva