Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 3 Decembar, 2015 | read_nums (216)
 
ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
 

Српска православна црква и њени вјерници прослављају данас празник Ваведење Пресвете Богородице, који симболизује долазак трогодишње Марије у Јерусалимски храм и њено завјештање Богу.

Марија је у складу са завјетом родитеља Јоакима и Ане - да ће ако добију пород, дијете дати у храм - доведена у Јерусалим и уведена у храм.

На вратима храма дочекао их је првосвештеник Захарија, отац Јована Претече, који је Марију увео у храм и поставио је на први од дванаест степеника који су водили у најсветији дио, назван Светиња над светињама. Марија се на остале степенике попела сама, иако је то било тешко и одраслим људима.

Марија је у храму остала девет година. Пошто су јој у међувремену умрли родитељи, свештеници су одлучили да је удају за 80-годишњег удовца Јосифа, који је већ имао одраслу дјецу.

Тако су, према предању, задовољени строги прописи који не дозвољавају да дјевојка остане дјевица до краја живота, већ је свака морала да се уда.

Марија је живјела у Јосифовој кући као што је живјела у храму, тако да је она била прва монахиња - она која је живот завјештала Богу.

Ваведење је и слава манастира Хиландар.

 
Autor sjovicicslavuj | 3 Decembar, 2015 | read_nums (228)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
На данашњи дан, 3. децембра рођен је
један од најпознатијих српских правника 20. вијека.

Академик 
СЛОБОДАН ЈОВАНОВИЋ
је био човјек са занимљивом и пребогатом биографијом.

 
Autor sjovicicslavuj | 1 Decembar, 2015 | read_nums (245)
 
ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
 
СРПСКИ БРОДОЛОМ НА КОПНУ   
 
  Кад су важни историјски датуми увијек напишем
       - ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

 Или кад су важни неки датуми који су везани за имена славних СРБА, па и других свјетских личности, обавезно напишем - за сјећање и памћење.

 Знам да се не могу брисати нити прекрајати историјске чињенице, али мислим да је на данашњи дан 1. децембра 1918. године направљена највећа грешка у историји српског народа.

 Наиме, СРБИ су већ тада проглашавањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца свима помогли, а што ће се касније и показати као тачним. Био је то ембрион и сан других народа да ће једног дана у погодном историјском тренутку створити своје националне државе. Пропала је краљевина. Комунистичким декретом и манифестационо "збратимљени југословенски" народи касније су у томе и успјели. У најкрвавијим сукобима развалили су и ту државу.

 Од настанка, па све до нестанка Краљевине Југославије Срби су и даље под сталном амнезијом и још увијек како тако успјевају да се одржавају и опстају. Због слуђености и захваљујући невјероватној агонији и вјеровању још увијек постоје неки Срби који и даље живе у својим имагинарним сновима и са ореолом - небеског народа.

 Други народи су због њима потребне такве и тадашње краљевине остварили  своје националне тежње и циљеве. То су урадили Словенци и Хрвати. Њиховим стопама касније су кренули и "браћа" Црногорци и на крају и Македонци.

 Примјетно је да у овом конгломерату хаоса и крвавог разлаза БиХ нико и не помиње, јер она је остављена на милост и немилост таворења и вјештачког одржавања и то баш онако како то одговара геостратешким интересима великих свјетских сила.

 Сасвим је, дакле, јасно да само Срби никад нису створили своју националну српску државу, наравно у којој су равноправно требали и могли да живе и други народи!

 Напротив, сви ти други народи почевши од те фамозне краљевине, па све до данас, кад год су могли Србији су најјаче забијали нож у леђа, при том, увијек дозирајући убоде и ударце и то тамо гдје највише боли и од чега нема опоравка.

 Срби и Србија су и у Првом и у Другом свјетском рату спашавали друге народе прихватајући их братски у свој загрљај, не водећи бригу о свом народу који је у сваком том времену највише страдавао.

 Историјски гледано овај датум постоји, али фактички гледано он је скоро један вијек стрмоглавио и уназадио једну од највећих држава на Балкану. Упропастио је једино Србију и српски народ у цјелини.

 Упропастио је  СРБИЈУ која се од тада никада више није опоравила нити се стабилизовала само зато што је свим другим народима омогућила да имају своје националне државе, а ето свом српском народу је оставила да тумара од немила до недрага и у овом тешком бременитом времену и без јасног путоказа гдје и куда требају да иду и Србија, па и цијели српски народ.

 Без било какве накнадне памети и без било каквих претензија да је ово што написах - било коме важно, остаје непобитан закључак - све је морало тако да буде и да се тако и деси. Међутим, никада нико неће дати одговор на питање - зашто смо морали толико да страдамо и да због других као народ нестајемо. 

 Једноставно речено - био је то непоправљиви српски бродолом на копну.

 И сасвим на крају, и по свему судећи ове чињенице ни данас никога не интересују. Зато ћемо као народ и даље страдавати и поново васкрсавати. 

         И тако ће бити све до судњега дана...

 

«Prethodni   1 2 3
    My picture!

Kategorije

Arhiva