Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 15 Februar, 2015 | read_nums (254)
 
За сјећање и за памћење...
Наа данашњи дан /16. 2. / рођен је
РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ
 

 
Autor sjovicicslavuj | 15 Februar, 2015 | read_nums (258)

Свети Симеон
---------------
У време цара мисирског Птоломеја Фила-делфа изабран би и овај Симеон као један од знамените Седамдесеторице, којима би поверен посао превођења Библије са јеврејског на грчки језик. Симеон рађаше свој посао савесно, но када превођаше пророка Исаију, па дође до оног пророчанства: ево дјева ће затрудњети и родиће сина, он се збуни, па узе нож да избрише реч дјева и замени је са речју "млада жена", и да тако и преведе на грчки.

Али у том тренутку јави се Симеону ангел Божји и задржа га од његове намере, објаснивши му да је пророчанство истинито, и да је тачно записано. А да је истинито и тачно, рече му још весник Божји, увериће се и он сам лично, јер по Божјој вољи неће умрети док не види Месију рођенога од девојке.

Обрадова се праведни Симеон таквоме гласу с неба, остави пророчанство неизмењено, и захвали Богу што га удостојава да доживи и види Обећанога.
Када Младенац Исус би донесен Дјевом Маријом у храм јерусалимски, Дух Божји то јави Симеону, који беше веома стар и бео као лабуд. Симеон брзо оде у храм и у храму познаде и Дјеву и Младенца по светлости што зрачаше око глава њихових као ореол.

Радостан старац узе Христа на руке своје и замоли Бога: "Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по ријечи својој; јер видјеше очи моје спасење Твоје" (Лк 2, 29-30).
Ту се десила и Ана пророчица, кћи Фануилова, која и сама познаде Месију и објави Га народу.
Ани је тада било осамдесет четири године.

Ускоро по том престави се свети Симеон. Овај праведни старац Симеон сматра се заштитником мале деце.

Autor sjovicicslavuj | 15 Februar, 2015 | read_nums (281)

Па добро људи шта је ово? Српски такмичари освојили су укупно 19 медаља током тродневног такмичења у Аустрији и то 10 златних, пет сребрних и четири бронзане медаље.
***************************
Сјајна ЗОРАНА АРУНОВИЋ освојила два злата, а ЈАСНА ШЕКАРИЋ сребро у Аустрији.
То су нова одличја на “Панонија трофеју“ у аустријском Нојзидл ам Зеу.ЗОРАНА АРУНОВИЋ  је стигла до двије златне медаље ваздушним пиштољем, а сребро је освојила ЈАСНА ШЕРАРИЋ.

 
Autor sjovicicslavuj | 15 Februar, 2015 | read_nums (280)

 15.2.2015. БРАВО ЗА НАШЕ ДЈЕВОЈКЕ!
СВЕ ШТО СЕ МОГЛО ОСВОЈИТИ - ОСВОЈИЛЕ СРПКИЊЕ!
ЗЛАТО, СРЕБРО И БРОНЗА - СРПКИЊАМА!
АРСОВИЋЕВА државним рекордом до злата у Аустрији
***************************************
 Српска репрезентативка у стрељаштву освојила прво мјесто на такмичењу "Панонија трофеј", а притом је оборила национални рекорд.Сјајна АРСОВИЋЕВА је до првог мјеста дошла резултатом са упуцаних 209,4 кругова у финалу, чиме је оборила државни рекорд.

Друго и треће мјесто припало је, такође, СРПКИЊАМАДРАГАНИ ТОДОРОВИЋ сребро
са 207,3 и ИВАНИ МАКСИМОВИЋ бронза са 185,1 кругова.


Autor sjovicicslavuj | 14 Februar, 2015 | read_nums (356)
 
 
Autor sjovicicslavuj | 14 Februar, 2015 | read_nums (283)
 

Српска православна црква и верници славе Сретење Господње, успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу.
Сретење Господње, успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу, данас славе Српска православна црква и верници.


Први сусрет Бога и човека под сводовима јерусалимског храма и сретење новорођеног Месије кога је у наручје примио праведни старац, познат као свети Симеон Богоносац, слави се увек четрдесетог дана по Божићу.

Сретење је празник од суштинске важности за хришћанство и његово значење указује на на први сусрет Спаситеља са људима.

Према канону СПЦ, сврстан је у ред Господњих, али и Богородичних празника, јер се на тај дан истовремено велича чистота Богородице коју је, како каже предање, првосвештеник Захарија, отац Јована Крститеља, увео у јерусалимски храм на место одређено за девојке.


Сретење Господње је један од најсвечанијих догађа и на литургији, у једној од најлепших православних молитви, изговарају се речи праведног Богоносца које изговара са Богомладенцем у наручју - "Отпусти сад раба твојега Господе, јер видеше очи моје спасење твоје. . . "

Овај догађај из живота цркве описан је у четворојеванђељима где се међу сведоцима помиње и Ана, кћи Фануилова, која је присуствовала Сретењу Господњем, и потом објавила становницима Јерусалима да је "коначно стигао онај који је одавно најављиван и очекиван".

Предање даље каже да су фарисеји обавестили цара Ирода о догађају у јерусламском храму. Уверен да је то нови цар кога су најавили пророци са Истока, Ирод је наредио да убију Исуса.

Међутим, према упутству Анђела Божјег, божанска породица је већ била на путу за Мисир.

Сретење се слави од времена цара Јустинијана, када је епидемија куге односила и до 5.000 живота дневно, а земљотрес у Антиохији оставио за собом велику пустош.

Слава Сретења веома је честа у српском народу, који за овај празник везује своју традицију и обичаје.

Дан Сретења 1804. године пресудан је за историју српског народа, јер је тог дана Крађорђе Петровић подигао у Орашцу Први српски устанак.

На Сретење 1835. године у Крагујевцу је проглашен и први устав кнежевине Србије, познат као Сретењски устав, а Србија на овај дан слави Дан државности.

У нашем народу постоји и веровање да се на Сретење срећу зима и лето.

Ако на Сретење осване сунчан дан, а медведи уплашени од сопствене сенке врате се у зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља.

Autor sjovicicslavuj | 14 Februar, 2015 | read_nums (296)

14.2.2015. АНДРЕА АРСОВИЋ ОПЕТ БЛИСТА!
Српска репрезентативка у стрељаштву АНДРЕА АРСОВИЋ освојила је сребро на такмичењу "Панонија трофеј" у Аустрији, у дисциплини ваздушна пушка. АРСОВИЋЕВА је освојила друго мјесто, а након шесте позиције у квалификацијама.

Одличан дан за наше такмичарке у Аустрији, јер је и бронза припала још једној такмичарки из Србије. ДРАГАНА ТОДОРОВИЋ је освојила бронзану медаљу.


Autor sjovicicslavuj | 13 Februar, 2015 | read_nums (445)


СРБИМА, који данас /14. 2../ славе 
Светог мученика Трифуна - ТРИПУНДАН 
као своју крсну славу, уз божији благослов 
желим сваку срећу и упућујем честитке! 

Moлитвама СВЕТОМ ТРИФУНУ, нека вам Господ дарује мир, 
здравље, сваку утјеху, духовни напредак и свако благостање!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 13 Februar, 2015 | read_nums (278)

Свети Трифун живео је у трећем веку, а рођен је у Кампсади, у Фригији. Родитељи су му били побожни и своју побожност су и на свог сина пренели.
У свом животу бавио се домаћом економијом и чувањем гусака, али пошто је био одан Христовој вери, Бог га је обдарио даром чудотворства, те је многе болеснике од разних болести молитвама лечио.
Прича се да је, између осталих, исцелио и Горду, кћер римског цара Гордијана, која је патила од неке душевне болести од које је ниједан лекар није могао излечити. За то га је цар богато наградио, али он је све дарове раздао сиромасима. За време римског цара Деција, Трифун је претрпео страшно мучење и на крају умро.
Српска православна црква, верујући у чудну моћ молитвеног заступништва светог мученика Трифуна, установила је нарочити молитвени чин, који се врши са њивама или баштама, ако се догоди штета од инсеката, мишева и других животиња. Кад се врши овај чин узима се зејтин из кандила светог Трифуна и богојављенска водица, па свештеник унакрст шкропи њиву, башту или виноград, и поред осталог чита и "заклинаније свјатаго мученика Трифуна". На тај начин свети Трифун се сматра заштитником пољских усева.
Наши виноградари због тога славе светог Трифуна као патрона, па тога дана иду у винограде, орезују по коју лозу и вином заливају по који чокот, да би тиме повратили винограду малаксалу снагу, после дугог зимског мртвила, па да почне бујати у пролеће које се већ почиње примицати. Због тога светог Трифуна у Источној Србији зову Орезач и Заризој.
Ако на Трифундан пада снег или киша, биће кишна и родна година, ако је ведро, година ће бити сушна и неродна. Народ још каже: "Триша забо угарак у земљу, па зато снег и лед почињу да се топе"
Autor sjovicicslavuj | 13 Februar, 2015 | read_nums (342)
 

ЗЗАДУШНИЦЕ (грч: Ψυχοσάββατο); суботњи дани посвећени помену и молитвама за упокојене; посебни дани када се на богослужењима: Литургијама, парастосима, дељењем милостиње, уређивањем гробова, одаје дужно поштовање упокојеним члановима фамилије и Цркве. Црква се сваке суботе, а нарочито II, III и IV суботе Васкршњег поста моли за упокојене и сећа се свих упокојених Хришћана, отаца и браће наше. Међутим, поред ових редовних суботњих молитвених дана, Црква је одредила посебне дане у току Црквене године, који се називају задушнице. Оне увек падају у суботу.

Задушнице су дан посвећен упокојеним, па према томе, треба отићи на службу у цркву, обићи гробове, прелити их вином, уредити и окитити цвећем и упалити свеће. Уобичајено је да се на задушнице држи Литургија, на којој свештеник прелива вином донешено жито (кољиво), а после службе се одлази на гробља, где се пале свеће, а свештеници обилазе и каде гробове. Они који нису у могућности да оду на гробља због удаљености, треба да оду до најближег храма, и да ту обаве помен за своје упокојене. Пошто је то дан када се посебно обраћа пажња на делење милостиње, обавезно се сваком просијаку кога сретнемо, удели милостиња и да део хране коју смо понели са собом.
Фебруарске задушнице

Ове задушнице, које су још познате и под називима: месопусне, покладне, велике, зимске; су увек у суботу пред Месне покладе у месопусној недељи, пред почетак Васкршњег поста. Скоро увек падају у месец фебруар, па су по томе и добиле назив. Спомињу се већ у типику Велике цариградске цркве у ΙΧ-Χ вeka. Из канона овога дана којим су обухваћени сви људи целе васељене и разни видови упокојења, види се да се Црква моли за: "умрле у градовима, пустињама, на земљи и на сваком месту; за цареве, свештенике, архијереје, браћу, другове, сроднике, за све родове, старо, младо, децу, сисанчад."

Autor sjovicicslavuj | 13 Februar, 2015 | read_nums (258)


                                           САМО ЗА СУЈЕВЈЕРНЕ
                                           И ЗА ОНЕ ОПТЕРЕЋЕНЕ ПОЛИТИКОМ! 
                                            *************************************
                          ЗА ПРАВЕ ВЈЕРНИКЕ ОВО НИШТА НЕ ЗНАЧИ!


 
*************************

СВЕ ОНО ШТО НАМ НЕКИ ДРУГИ НАМЕЋУ

И ШТО НЕМА ВЕЗЕ СА НАШИМ ОБИЧАЈИМА

И СА ПРАВОСЛАВНОМ И СРПСКОМ ТРАДИЦИЈОМ - ОДБАЦУЈЕМ!
************
Такође, сви они који се приклањају туђој традицији

нека им буде онако како они желе!

******************
ОП, ОООП ... СТИЖЕ ИЗМИШЉЕНИ ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ!
ИЗГУБЉЕНЕ И ПОГУБЉЕНЕ ТРАЖИЋЕМО И САКУПЉАТИ ЦИЈЕЛУ ГОДИНУ!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 13 Februar, 2015 | read_nums (260)
 
 
За сјећање и памћење ...
На данашњи дан /13. 2. 1961. године/,
у Београду је умро 
најпознатији српски сликар 20.вијека
ПЕТАР ЛУБАРДА
 
**************************************
 
***********************************
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Februar, 2015 | read_nums (217)
 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
На данашњи дан /12. 2. 1961. године/,
у Загребу пронађен је објешен
славни српски пјесник и књижевник


БРАНКО МИЉКОВИЋ
 
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Februar, 2015 | read_nums (233)
 
За сјећање и за памћење...
На данашњи дан /12. фебруара/ 
умро је славни српски пјесник 
ЛАЗА КОСТИЋ
 
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Februar, 2015 | read_nums (250)
 
Овако је бесједио
Његова светост владика 
НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ
 
 
 -------------------------------

Генијалне мисли нобеловца Иве Андрића

су актуелне и данас само у другом облику ...
***********************************
Некад је Иво Андрић написао:

"Дођу, тако времена, када паметан заћути,

будала проговори,

а фукара се обогати" 

         А данас?

 
Autor sjovicicslavuj | 12 Februar, 2015 | read_nums (271)

У време цара Алексија Комнена, дошло је међу ученим људима у Цариграду до несугласица и препирки, који је од тројице светитеља био највећи.

По једнима је то био Василије Велики, јер је дубоко продро у тајну бића, исти онај Василије који се својим врлинама уподобио Анђелима и такмичио се са њима. Он није тако лако опраштао грешницима, био је строг, јер немаде у себи ничег земаљског.

Насупрот њему, био је свети Јован Златоуст, који је лако опраштао грешницима и привлачио их покајању. Зато га једни сматраше мањим од Василија Великог, а други пак због његове слаткоречивости и разумевања слабости људских већим од Василија.

Постојала је и трећа група, која је величала светог Григорија Богослова, сматравши да је он највећи од њих тројице, јер одликова се он китњастим и дивним стилом, којим је превазилазио све црквене мудраце. И тако дође до поделе међу присталицама њиховим на: Василијане, Григоријане и Јованите.

Али, по промислу Божјем све се заврши у корист Цркве и то чудесним сновиђењем епископа Евхаитског, Јована коме се јавише сва три светитеља рекавши му: "Ми смо једно у Бога, као што видиш и нема у нама ништа противречно, него смо сваки у своје време побуђивани Духом Божјим, писали разне књиге на спасење људи. И међу нама нема ни првог, ни другог, него ако једног споменеш, одмах су и друга двојица ту."

Поучише они епископа Јована да се установи један заједнички празник и да се престане са деобом оних који се споре и препиру око њих.

Састављена је једна заједничка служба и одређен је један заједнички празник за сву тројицу - СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА - који се празнује на данашњи дан, а сваки од ова три светитеља има посебан дан у години када се празнује.
И то: Свети Василије Велики празнује се 14 јануара,
Свети Григорије Богослов 7 фебруара
и Свети Јован Златоуст 26 новембра.

Autor sjovicicslavuj | 11 Februar, 2015 | read_nums (396)
 
 
За памћење и сјећање ...
На данашњи дан 

/11. 2. 1993. године у Београду/ 
преминула је 
ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ
 

МАНАСТИР ГРАЧАНИЦА
 
ОВАКО ЈЕ О НАМА
И О НАШОЈ ГРАЧАНИЦИ
 ПЈЕВАЛА НАША ДРАГА
ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 10 Februar, 2015 | read_nums (296)
 
 
За сјећање и за памћење...
На данашњи дан /10. 2. / рођен је 
славни руски 
пјесник и књижевник 

БОРИС ПАСТЕРНАК...
 
Autor sjovicicslavuj | 9 Februar, 2015 | read_nums (267)
 
 
 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
На данашњи дан /9.2./ УМРО је 
један од највећи писаца на свијету
Фјодор Михајлович Достојевски

Најпознатија дјела су му "Злочин и казна" и "Браћа Карамазови"

Осим тога познати су и његови романи "Коцкар" и "Идиот"
 
 
ВЕЛИКЕ МИСЛИ - ВЕЛИКОГ ДОСТОЈЕВСКОГ!


"Ако нема Бога, 
 све је допуштено"."Сви идеали овог света 
не вреде сузе једног детета".

 

"Лепота ће спасити 
 овај свет"."Бесмртан сам. Моја бесмртност је нужна једном чињеницом да Бог неће хтети да заувек угаси пламен љубави који се запалио за њега у мом срцу"."Жена је свака жена, 
па ма то била и калуђерица"."Глупан који је постао свестан да је глупан, није више глупан".

 

"Кад би на земљи било све разумно, 
не би се ништа догађало"."Они који знају да говоре, говоре ретко"."Човек је тајна и загонетка, и ако читав живот проведеш у њеном одгонетању, немој рећи да си узалуд проживео век."Сваки је човек пред свима и за све крив".


 
"Ако при свакој пријатељској услузи одмах мислиш на захвалност, онда ниси давао, већ продавао".

 
 
"Не можете замислити каква туга и срџба обузимају душу када велику идеју, коју одавно поштујемо као своју светињу, дохвате невешти људи и извуку је на улицу пред глупаке какви су и сами"
 
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva