Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 13 Oktobar, 2014 | read_nums (342)

 Од увек је црква прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу рода хришћанскога, која својим ходатајственим молитвама умилостивљава Бога према нама грешнима. Безброј пута показала се очигледно помоћ Пресвете Богородице како појединцима тако и народима, како у миру тако и у рату, како у монашким пустињама тако и у многољудним градовима. 

Догађај који црква данас спомиње и празнује доказује само то постојано покровитељство Пресвете Богородице над родом хришћанским. 1. октобра 911. год. у време цара Лава Мудрога (или Философа) било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Народа је била пуна црква. У позадини цркве стајао је св. Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем. У четврти сат ноћи појави се Пресвета Богородица изнад народа са распростртим омофором на рукама, као да том одећом покриваше народ. 

Беше обучена у златокрасну порфиру и сва блисташе у неисказаном сјају, окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама. 

Св. Андреј видећи то јављање показа руком Епифанију блаженом, и упита га: „видиш ли, брате, Царицу и госпођу над свим, како се моли за сав свет?" Одговори Епифаније: „видим, оче, и ужасавам се!" Због тога се установи ово празновање, да нас подсети како на тај догађај тако и на стално покровитељство Пресвете Богородице, кад год ми то покровитељство, тај покров њен молитвено иштемо у невољама.

Autor sjovicicslavuj | 13 Oktobar, 2014 | read_nums (367)

                                                      Пише: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ                        

Завршени су избори у Босни и Херцеговини. Резултати су и познати, али су и непознати. Дакле, познати су прелиминарни, непотпуни односно привремени резултати избора. Међутим, то нису и коначни резултати. Коначни резултати избора неће се знати све док то не саопшти Централна изборна комисија БиХ. А то ће потрајати, не мало, већ много дуже. Због компликованог изборног закона, па и саме процедуре гласања, великом броју грађана у БиХ изборни закон је потпуно непознат. Но и поред свега, крајњи рок да Изборна комисија БиХ саопшти коначне резултате је 11. новембар (!).

Истина, за неке нивое власти и то оне највише резултати ће се знати за неколико дана, јер треба све довести “уред”. Кад кажем уред, онда се подразумијева да ће се збрајати резултати по изборним мјестима, па по општинским изборним комисијама, као и по изборним јединицама и цјелокупни изборни материјал ће се доставити у Централну изборну комисију, а онда ће се све поново прегледати, пребројавати, утврђивати....

На све то додаће се гласови из такозваних фамозних врећа, а то су гласови оних који су гласали у дијаспори, па онда гласови оних који су гласали у одсуству и гласови оних који су због непотпуних идентификационих података гласали на непотврђеним гласачким листићима и на крају гласови које су прикупљали такозвани мобилни бирачки тимови /кућне посјете болесницима који нису могли доћи на изборна мјеста/.

Ово ће бити разумљиво само онима које ово интересује и ко се добро разумије у Изборни закон Босне и Херцеговине. Мада је мало таквих, поготово кад се помене категорија такозваних компензационих мандата. Закључак би могао бити – све је компликовано до зла бога.

Сад кад се бар по нешто зна неке странке ће славити, јер су оствариле зацртане и пројектоване резултате. Неке ће туговати, јер тек сад ће схватити колико су била нереална њихова очекивања и апетити у борби за власт. Јер избори, поједностављено гледано – нису ништа друго осим борбе за власт, како странака, тако и појединаца за разне функције.

Неке странке ће нестати са политичке сцене, јер нису ништа урадиле, заправо прогутала их је њихова нереална жеља да буду неки важан политички фактор.

Такође, сви ће заборавити такозване политичке аналитичаре који су “висили” по медијима, поготово на оним пристрасним приватним телевизијама, које су мислиле да се избори добивају испирањем народне памети и сервирањем лажи, неистина и фаворизовањем својих политичких пулена и странака са којима су се сродили и политички, а неки и економски и на крају и срасли. Дакле, ти такозвани аналитичари опште праксе за све и за свашта, на крају се показало и доказало да су били ни за шта, јер ниједна њихова прогноза се није показала као тачном. Нико се више и не може сјетити њихове памети којом су обасипали медије и путем којих су даноноћно покушавали да слуде народ.

У истом кошу остаће и они политичари “у покушају” који су без икаквих реалних аргумената покушали да се домогну власти. И они након дебакла пакују кофере, спаљују предизборне текстове својих говоранција, јер трагове бруке треба сакрити. Али то ће поћи за руком само оним виспреним и већ изверзираним ликовима у таквим работама.

Остали ће се вратити у преостале потрошене политичке маргиналце који су били упамћени само дестак дана и то опет захваљујући неким приватним телевизијама које су се заједно са тим маргиналцима понадале да ће моћи заједно да подијеле изборни колач.

Можда би се то и десило да није било народа. Међутим, народ, односно бирачи то нису дозволили.

Ниједно име нећу да помињем, а могао бих барем десетак, тек онако да их се народ присјети, мада су већ заборвљени. 

Но, ипак желим да на пристојан начин завршим овај текст...

Autor sjovicicslavuj | 12 Oktobar, 2014 | read_nums (514)

  На данашњи дан, 12. 10. 1492. године - шпански морепловац Кристифор Колумбо направио је највећу глупост од настанка човјечанства па до данас - открио је Америку!

 

Autor sjovicicslavuj | 12 Oktobar, 2014 | read_nums (237)
Живио наш најбољи кандидат!
 
ГЛАСАЋЕМО ЗА ЊЕГА! 
 

Autor sjovicicslavuj | 11 Oktobar, 2014 | read_nums (284)
 
Родио се у граду Коринту, у време цара Теодосија Млађег. Отац му је био презвитер свете Саборне Цркве. Свети Киријак се назива Отшелником због својих честих пустињачких усамљивања. 

Још од детињства, време је проводио читајући Свето Писмо и дивећи се Богу како је од почетка света све премудро уредио за спасење људско. У осамнаестој пође он у Јерусалим, где посети света места, и презими у манастиру Светог Сиона.

Ту се почео подвизавати у монашком животу, он стиже на сам врх врлинског живота, он отиде у пустињу преподобном Јевтимију, који га с љубављу прими и предаде га светом Герасиму на реци Јордану, који му нареди да живи код њега у општежићу манастирском и да буде послушан. 

И ту се млади Киријак показао спреман да изврши све трудове, са благодарношћу Богу, не дајући себи одмора. Након што се упокоји преподобни отац Јевтимије, Киријак се пресели у његову лавру у пустињу. 

Заветова се он на ћутање, једини разговор би са Богом. Након тога он се пресели у Сикијски манастир, где би примљен као искушеник, обављајући сва послушања и дужности те након четири године би постављен за ђакона, а затим за презвитера и канонарха. 

У том послушању проведе пуних осамнаест година, али ни то га не задовољи те напусти и тај манастир и оде у пустињу и поведе са собом једног ученика.

Чинио је чудеса, јер беше велики угодник Божији. Прочу се он надалеко, многи долазише к њему у пустињу, једни ради благослова, други ради исцељења, а трећи да разговарају са њим и добију какав користан савет за душу. 

Није желео славу, те се повуче у још дубљу самоћу у пустињу, али и ту га људи пронађоше, доносећи своје болесне ради исцељења, јер свети Киријак својом молитвом исцели многе и из многих истера демоне. 

Својом молитвом и речју он је сатирао безбожно учење јеретичко, заблуделе је одвраћао од заблуде, а православне утврђивао у вери. Упокоји се у Господу у 109 години живота, овај велики угодник Божији.

                                   МИХОЉДАН

Православни вјерници данас обиљежавају празник, у народу познат као Михољдан.

Михољдан је везан за смјену љета и јесени.

Према народном вјеровању, послије Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела.

Октобарски топли дани везани за овај народни и вјерски празник познати су као Михољско љето.

У православном календару се на овај празник помиње и освештање базилике Светог Михаила у околини Рима, што је и објашњење за назив празника.

Михољдан је и слава многих српских домова.

Слави се у Боки Которској као заштитник помораца, а у појединим српским селима одржавају сезаветине и организују литије.


Autor sjovicicslavuj | 11 Oktobar, 2014 | read_nums (293)

Најважнији помен за преминуле је Проскомидија која се служи на свакој Светој Литургији. За Проскомидију је потребно пет хлепчића (просфора). Просфора значи принос, према обичају из најранијих дана хришћанства, када су хришћани доносили (приносили) хлеб и вино за службу. Свака просфора има на горњој страни квадратни печат са крстом и словима: ИС ХС НИ КА, што на грчком значи - Исус Христос побеђује.

Просфоре се користе по строго утврђеном канонском реду и честице из сваке од њих имају посебно место и намену. За спомен преминулих хришћана, када се њихова имена помињу пред Богом Живим и Царством Небеским, ваде се честице из пете просфоре. Тим литургијским помињањем: "У склопу Свете Тајне Евхаристије - Тајне спасења света, преминулима се опраштају греси". Зато је најважније давати имена покојника, да се помињу у цркви.

 
 
Autor sjovicicslavuj | 10 Oktobar, 2014 | read_nums (495)

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
******************************

Амери су у паници. Ми јесмо мали народ, али Република Српска је Америма трн у оку, јер Америма је важан сваки педаљ Балкана, како би што више изоловали и окружили Русију.

Геостратешки циљеви су приоритет за САД, јер они не воле ниједан народ. Амери гледају само свој интерес и интерес држава америчких сателита и подрепаша.

Босна и Херцеговина не може у НАТО без сагласности РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

Сличан принцип је и кад је у питању Европска унија. Међутим, овдје су ствари много јасније и извјесније. За једно десет година, не прије, па чак ни тада, кад би БиХ и била на вратима уласка у Европску унију, ЕУ ће се распасти. Распашће се много раније!

А у међувремену све је мање остало времена да Амери напокон дођу себи и да престану своју доминацију над цијелим свијетом, те да се окану својих имперјалистичких тежњи да буду свима газда.

Међутим, ништа им не иде у прилог, поготово не иду овакве вијести:
****************************

Свијет је добио нову „велику седморку” у којој су, поред водећих земаља и економија БРИКС, и Мексико, Турска и Индонезија – објавио је ауторитетни Финаншал Тајмс.

Сумарна куповна моћ БДП Кине, Русије, Индије , Бразила, Мексика, Индонезиjе и Турске достигла 37,8 билиона долара, а сумарна куповна моћа БДП САД, Велике Британије, Француске, Канаде, Италије, Јапана и Њемачке сада је 34,5 билиона долара!

Британски лист је дословно објавио: да су економије седам водећих привреда у развоју претекле економије седам водећих западних економија (САД, Велика Британија, Француска, Канада, Италија, Јапан и Њемачка)!

Сумарни друштвени бруто производ нове Г-7 – рачунат према паритету куповне моћи – достигао је 37,8 билион долара и већи је него БДП западног Г-7 рачунатог према ПКМ.

ФТ је објавио да куповна моћ сумарног БДП седам водећих западних економија данас износи „само” 34,5 билиона долара. Што значи: да је мања за цијела три билиона долара!

Британски лист је – ослањајући се на нове рачунице ММФ – објавио и да земље у убрзаном развоју већ заузимају десет мјеста на листи 20 највећих економија планете.

                       Сунце излази на Истоку!

 

Autor sjovicicslavuj | 10 Oktobar, 2014 | read_nums (271)

 СРБИ И РЕПУБЛИКА СРПСКА НИКАДА НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ
НАШЕ СЛАВНЕ СРПСКЕ ПРЕТКЕ!


10.10.2014.

Испред Музеја Републике Српске у Бањалуци данас је откривен споменик Стефану Немањи.

**********************
Споменик једном од најзначајнијих српских владара, испред Музеја Републике Српске открио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, а освештао га је патријарх српски Иринеј.

Споменик је дјело новосадског умјетника Љубомира Шћепановића, а поклон је новосадског фонда "Достојанство", чији је оснивач Организација "Трећа Србија". На овај начин обиљежава се 900 година од рођења Стефана Немање.

Autor sjovicicslavuj | 10 Oktobar, 2014 | read_nums (525)

 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Дуго oчекивани и како су га неки незаслужено најављивали - историјиски предизборни тв-дуел између два кандидата за мјсто предсједника Републике Српске, актуелног предсједника Милорада Додика и кандидата за ту функцију Огњена Тадића, изгледа да су сви гледали осим Слободана Васковића. 

Васковић је на свом блогу написао опширну анализу тв-дуела. Ту анализу преноси, а ко би други него портал БН ТВ.  Гугл претраживач селективно то избацује па и оне незаинтересоване усмјерава на оно што нису тражили, а ни претраживали.

Тако нешто се и мени десило. И из чисте радозналости задржим се и прочитам цијели текст. Није ми жао што сам изгубио неколико минута. Срећа па ме нису интересовали коментари који иду испод текста, јер би изгубио још неколико додадтних минута.

"У свеобухватној" и да одмах нагласим пристрасној и ничим утемељеној анализи Васковић по обичају за губитника одређује Милорада Додика. Ничим изазван осим сталних анимозитета према актуелном предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Васковић “описује” догађаје из емисије као да је само он гледао већ поменути тв дуел. Васковић у маниру Рајка Васића даје слику емисије онако како то само њему одговара, при том заборављајући чињеницу да  мишљење Васковића никоме није интересантно и није уопште релевантно за било кога, осим за симпатизере СДС-а и за самог Васковића.

Текст не би заврјеђивао никакву пажњу да не одсликава очекивану једнострану навијачку опредијељеност аутора уз наравно, логистичку подршку Васковићу, која је стална и која долази од БН ТВ.  Ништа чудно, јер се ставови Васковића и поменуте телевизије подударају.

Узалуд би било даље коментарисати више него очигледно пристрасно писаније Васковића и његово навијачко опредјељење за СДС-овог кандидата. То би се исто десило и исто би Васковић написао да се било ко други нашао преко пута Милорада Додика, јер позната је дугогодишња нетрпељивост Васковића према Милораду Додику и према СНСД. Дакле, овдје уопште није битан Огњен Тадић.

Објективни гледаоци који су синоћ гледали тв дуел сигурно су запањени количином навијачких страсти које провејавају кроз цијели текст аутора Слободана Васковића. Слободан Васковић сам себе соколи и без било каквих доказа покушава се промовисати у предсказивача “убједљиве” побједе Огњњена Тадића.

Озбиљни посматрачи и сви гледаоци, као и народ пробудиће се у понедјељак 13. 10. Истог дана очекују се и први прелиминарни резултати избора, барем за оне најважније функције, мада ће изборни штабови странака исту вече након избора знати прве незваничне резултате и прогласиће своју побједу. У Републици Српској, па и у самој БиХ могуће је да одмах након затварања бирачких мјеста неколико странака прогласе своје побједе (!). То је и за очекивати. Једино ништа нормално није за очекивати у Босни и Херцеговини.

И шта ће се десити кад многи који нису на фону Васковићевих анимозитета према Додику увиде да је Васковић ама баш све профулио и да је умјесто објективног посматрача био више него субјективан, али и неразумно осјећајан за реалност.

Ништа се неће десити и тада никоме неће падати на ум нити ће се било ко осим самог Васковића присјећати његовог “аналитичког” осврта на тада већ зборављени и никоме потребни тв дуел двојице предсједничких кандидата. 

Ево да се и ја бавим прогнозама, али моје прогнозе су реалне – нови предсједник Републике Српске биће стари предсједник и мало старији Милорад Додик. Знам да ово ни на који начин не може утјешити нереалне апетите, а ни жеље Слободана Васковића.

Ово је први пута да се бавим неким текстом Слободана Васковића. Али ја то чиним  на крајње пристојан и реалан начин, а не као што се Васковић у неким ранијим текстовима бавио мојим именом и презименом на примитиван начин. 

У крајњој линији коме је важно шта пише Слободан Васковић. 

Мени није!

НАПОМЕНА. Нисам сигуран да ће због овог текста бити повећана посјећеност на мом блогу, али пратићу кретања и на вријеме ћу обавијестити јавност!

Autor sjovicicslavuj | 8 Oktobar, 2014 | read_nums (271)
 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ! 
На данашњи дан, 9. октобра 1.854. године, 
рођен је славни српски научник свјетског гласа
 
МИХАЈЛО ПУПИН
 
Autor sjovicicslavuj | 8 Oktobar, 2014 | read_nums (223)

 
 
На данашњи дан, 

9. октобра 1892. године, 

рођен је славни српски 

нобеловац ИВО АНДРИЋ.
 
 
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 8 Oktobar, 2014 | read_nums (246)

Син рибара Зеведеја и Саломије, кћери Јосифа, обручника свете Богородице. Позван Господом Исусом Јован одмах остависвога оца и мреже рибарске, и пође са својим братом Јаковом за Христом. И од тада се више није одвајао од Господа свога до краја. Са Петром и Јаковом присуствовао је васкрсењу кћери Јаирове и Преображењу Господа.

На Тајној Вечери ставио је био главу на прси Исусове. Када су сви други били оставили распетога Господа, Јован је са светом Богомајком остао под Крстом. По наређењу Господа он је после био као син светој Дјеви Марији и брижно је служио и чувао до успенија њеног.

По успенију Пресвете Богородице отишао је Јован са учеником својим Прохором на проповед Јеванђеља у Малу Азију. Највише се бавио и радио у Ефесу. Својом надахнутом проповеђу и чудотворством он обрати многе у хришћанство и пољуља незнабоштво из темеља. Незнабошци озлојеђени везаше га и послаше у Рим цару Дометијану.

Пред царем беше мучен и бијен; но како ненашкоди ни најљући отров, који му дадоше да испије, нити кључало масло,у које га вргоше, цар се уплаши, и сматрајући га бесмртним посла га уизгнанство на острво Патмос. На том острву свети Јован преведе многе ухришћанство речима и чудесима, и утврди добро цркву Божју.

Ту је написао Јеванђеље и Откровење. У време цара Нерве, који даде слободу свима сужњима, Јован се упути поново у Ефес, где проживе неко време утврђујући ту своје раније започето дело. Беше му преко 100 година када се представи у Господу. Када му ученици после отворише гроб, не нађоше тело његово, али сваке године 8/21. маја исходио је из његовог гроба некиситан прах, мирисан и лековит.
После дугог, многотрудног и многоплодног живота на земљи пресели се овај љубљени ученик Христов и стуб цркве у радост Господа свога, у мирну и бесмртну радост.

Autor sjovicicslavuj | 8 Oktobar, 2014 | read_nums (420)
 
ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

Да ли је неко гледао залазак сунца? Ако јесте кад је то било? Сјећате ли се? А требало би да се сјетите, јер сваки залазак сунца је доживљај. У ове јесење дане сунце својим сјајем и топлином уноси радост у наше срце, разгаљује душу и растјерује суморну стварност...

 

У недјељу која прва дође је Михољдан.

Православни вјерници обиљежиће празник Светог Кирјака, у народу познатији и као Михољдан. 

Српска православна црква обиљежава празник светитеља и великог подвижника хришћанске вјере Кирјака Отшелника који је у народу познат и као Михољдан, везан за смјену љета и јесени. Према народном вјеровању, послије Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела.

 

Октобарски топли дани везани за овај народни и вјерски празник познати су као Михољско љето, али о томе ћу више писати кад за то дође вријеме, односно кад дође тај дан, тај датум и тај празник.  Данас и наредних дана идемо у сусрет празнику. Вријеме промјенљиво, уосталом као што је било и цијело љето. Мало ко је запамтио дан без кише. Данима су падале кише. Огромне количине падавина нанијеле су незапамћене и несагледиве штете. Незабиљежене поплаве су иза себе оставиле праву пустош. На хиљаде породица су остале без крова над главом, а многи су због поплава остали без цјелокупне имовине. У међувремену доста тога је санирано, али требаће године да се много тога врати у стање прије елементарних непогода.

 

У недјељу на Михољдан је још један важан догађај. Треба да се одрже избори у Босни и Херцеговини. Све странке приводе крају предизборне активности и кампање у којима су мјесец дана износили своје програме за будућност народа, нације, државе, ентитета и разних других субјективитета. Кад сам код субјективитета онда желим да изнесем свој објективан став о неким стварима које су се могле чути у електронским медијима и прочитати у штампи. 

 

Да будем искрен, први пута нисам присуствовао ниједној предизборној трибини. Што се тиче медија и ту сам био потпуно пасиван. Ниједну информативну емисију нисам гледао, као ни специјална предизборна представљања странака, односно кандидата за нешто, тачније речено за неку њихову функцију. Претпоставио сам да ништа ново нећу чути што већ не знам или што нисам чуо прије десетак и више година. Дакле, не знам шта су и о чему су говорили кандидати и о томе не могу ни ријеч да кажем. Али слушао сам ону другу, много важнију страну у изборном циклусу. Слушао сам шта народ говори и кави су утисци народа о свему што се могло чути и видјети.

 

  Саме трибине и посјећеност на њима нису никакво мјерило очекиваних резултата. Јер на предизборне митинге неке странке је долазило углавном око 40 одсто оних који ће и на изборима свој глас дати кандидатима те, однодно њихове странке. 

 

На исте трибине и митинге је долазило и око 30 одсто оних који нису знали шта ће са собом, па су користили одлазак на трибине да би се касније колико толико окористили барем једном добром шаторском гозбом гдје се могло јести и пити у неограниченим количинама, а све на рачун странке, односно на трошак народа илити на трошак пореских обвезника. Међутим, од таквих “изјелица” и митингашких “ходочасника” неће бити никакве користи. Иако су џаба јели на рачун те странке, они свој глас сигурно неће дати кандидатима са којима су заједно сједили под шатором.

 

Осталих 30 одсто су они који неће уопште изаћи на изборе и тај проценат се пење и до 50 одсто. Изборна терминологија такве назива апстинентима, али свакодневица такве назива караваном путника од једне до друге трибине и од једне до друге странке, однодно од једног до другог шатора. Ова групација највише жали што се крканлуцима покушавао купити који глас више и што се у петак све завршава.

 

Остало је још мало прехрамбених артикала да се у финишу кампање замези и по нека попије и наздрави за добар изборни резултат. Након тога сви ће ишчекивати изборне резултате. Биће великих изненађења. Код многих, биће још више разочарења. Биће тога и код малих и код великих странака. Мали ће и даље остати мали, а велике странке биће велики губитници.

Но, ипак, такве рачунице остављам изборним штабовима, кандидатима и странкама да се они тиме баве, а ја одох на малом екрану погледати још неки спортски догађај ...

Autor sjovicicslavuj | 7 Oktobar, 2014 | read_nums (430)
 

НИКАД ВИШЕ СТРАНАКА, НИКАД ВИШЕ КАНДИДАТА 
ЗА РАЗНЕ ФУНКЦИЈЕ НА ИЗБОРИМА У БиХ 12. 10. 2014.

А све је могло проћи са само једном листом 
и са четири кандидата 
и то баш као што написах "на великом паноу" /у прилогу/. 
И наравно све је могло проћи
са десет хиљада пута мање трошкова.
**********************
Кандидатске листе за учешће на општим изборима 12. октобра 
 у БиХ пријавила су 73 политичка субјекта, 
а на њима је чак 7.877 кандидата.
Autor sjovicicslavuj | 7 Oktobar, 2014 | read_nums (242)
 
Данас, 7.10. рођендан слави
 
велики пријатељ српског народа
 
- ПРЕДСЈЕДНИК РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ 
 
ВЛАДИМИР ПУТИН!
 

 
С Днем рождения,
 
Владимир Владимирович!

Дай Вам Бог здоровья,
 
долгих лет жизни
 
и храни Вас Бог!
 
 
НЕРАСКИДИВЕ СУ ВЕЗЕ ДВА БРАТСКА НАРОДА
 
- СРПСКОГ И РУСКОГ!
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2014 | read_nums (275)

Овога дана прославља се милост, чудо и мудрост Божија; милост према побожним и праведним родитељима светог Јована, старцу Захарији и старици Јелисавети, који су цијелог живота жељели и од Бога просили једно дијете; чудо зачећа Јованова у престарјелој утроби Јелисаветиној; и мудрост у домостројитељству људскога спасења. Јер са Јованом имађаше Бог нарочито велике намјере, наиме, да он буде пророк и Претеча Христу Господу, Спаситељу свијета.

Преко својих ангела Бог је објавио рођење Исака од бездјетне Саре, и Самсона од бездјетног Маноја и његове жене, и Јована Претече од бездјетних, Захарије и Јелисавете. Преко ангела својих Бог је објављивао рођење оних, с којима је имао нарочите намјере.

Како су се могла родити дјеца од старих родитеља? Ако је ко љубопитљив да то зна, нека не пита о томе ни људе, јер људи то не знају, ни природне законе, јер то је изнад природних закона, него нека обрати поглед свој на силу Свемогућега Бога, који је из ништа створио сав свијет, и који за стварање првога човјека, Адама, није потребовао никакве родитеље, ни старе ни младе.

Место љубопитства одајмо хвалу Богу, који нам често јавља моћ и милост и мудрост Своју мимо природних закона, у које оковани ми бисмо, без нарочитих чудеса Божјих, пали у очајање и Богозаборав.

 
Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2014 | read_nums (308)

Ничим изазван, одлучио сам да се "умијешам" 
у унутрашње ствари друге државе!

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

ПЕТИ ОКТОБАР ОНДА И ДАНАС ...

 

Онда, дакле прије 14. година, те 2.000. године, десио се пети октобар. Данашњи пети октобар је четрнаест година након ондашњег истог датума. Београд је тог петог октобра и те двије хиљадите године горио. Био је у ватри и пламену. И данас се осјећају дим и паљевине из ондашњег времена. Доста тога је санирано или боље речено - све је обновљено. Али тешко ће се неке посљедице и неке ствари икада санирати. Питали се ико дaнас шта се то тада десило? Или шта се барем десило са багером тадашњег “хероја”, извјесног Џоа, који је кренуо на српску престоницу. У засједама су чекали многи да најуре Слободана Милошевића и његове властодршце. И у томе су успјели.

 

Али шта је успио народ у Србији? Успио је да издржи све и да све дубље пропада. Истине ради, за сво вријеме само је успио да се одржи и Веља Илић. Јер, Веља је неуништив, а како стоје ствари и незамјенљив. И то је добро ради будућности барем оног дијела руралне Србије. Веља је заправо успио да сачува чак и храст који се налази на дионици ауто-пута Прељине – Горњи Милановац у мјесту Савинац, на траси Коридора 11. Неки стручњаци процјењују вијек живота храста на преко шесет вијекова. Да се разумијемо, није за очекивати да се толико вијекова и Веља одржи у некој фотељи и у власти.

 

Срећу дуговјековног храста није имао Чедомир Говнановић, јуноша такозваних промјена. Било је чудно да неко први дан радног стажа започиње у политици и то на једној од најважнијих функција у власти. И десило се шта се десило. Чеда се енормно обогатио, а неки који су му повјеровали су или потпуно пропали или су толико осиромашили да их чак ни њихов сарадник и лидер Чедомир не гледа, а и зашто би кад му у његовом енормном богатству и нису више потребни. Макарона има у Чединим фабрикама, али само за оне који имају пара да их и купе...

 

Ако добро памтим...из тог времена још је активан и актуелан и Ненад Чанак, јер је у сваком времену човјек знао како да напуни само свој "чанак" и да куса колико жели, па чак и да се преждерава у изобиљу благодети које су, за њега и њему сличне, обезбиједили "младореволуционари" петооктобарских промјена. Да промјена, али на горе!

 

Из оног времена остао је запамћен и вјечити Расим Љајић. Али нећу о њему да ми неки не би пришили антинационално опсервирање Љајића...Дакле нећу ништа о Расиму!

 

Не могу да заборавим и неке ликове из такозваног покрета "ОТПОР". Да, они су свима били отпор. Једино нису били себи и страним финансијерима. Многи "отпораши" су се добро ухљебили и данас су многи од њих на наким позицијама и по мало грицкају донације разних Сороша и бјелосвјетских олоша!


Немам намјеру да се више бавим пучистима, јер сви су се како тако одлично снашли и обогатили на патњама народа у Србији.

 

Коментар с разлогом пишем на скоро самом крају петог октобра, јер се и у данашњем мраку свакако слабо види, тако да не очекујем да и мој текст у ноћним сатима неки виде, а поготово не очекујем да га и прочитају...

 

Остај ми здраво народе...

 

Сутра је нови дан. Сутра је шести октобар Љета Господњег, 2014. године.

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2014 | read_nums (451)
 
5.10.2014. ДИРЕКТНО: ПАЛЕ/Пекинг
************************
НОВАК ЂОКОВИЋ - Томаш Бердих 
2:0 (6:0; 6:2)
 

Нестварно добра игра НОВАКА ЂОКОВИЋА у финалу турнира у Пекингу!
НОЛЕ је одиграо можда најбољи меч у посљедњих неколико година. 
Доминирао је у сваком погледу и то не што је Чех играо слабо, 
већ што је НОЛЕ играо свемирски тенис.

НОЛЕ јер први сет добио са нулом. 
Наиме, три пута је брејкнуо Бердиха 
и тако му "о врат свезао кромпирић"!

Исту судбину Бердих је могао да доживи и у другом сету. 
НОЛЕ је водио са 5:0 и сервирао је за невјероватан рекорд.

Било би то први пута у историји 
да неки играч са нулом побиједи
другог играча из "Топ 10"
у финалу неког великог турнира.

Остаће  жал што НОЛЕ није успио и то да оствари. 
Имао је меч лопту и сервирао за историју, али...
 
Изгледа да НОЛЕ није хтио да растужи браћу Кинезе 
и да Бердиху додијели "бицикло", 
односно да у оба сета буде по 6:0.
Јер је познато да Кинези
као превозно средство
највише воле и користе бицикло!

Но, НОЛЕ је у Пекингу оборио све друге рекорде. 
Пет пута је освојио турнир у овом граду. 
24. меча заредом је добио без иједног пораза!
 
 Ово је НОЛЕТОВ пети трофеј у Пекингу, 
као и пети трофеј у 2014. години 
и укупно 46-ти у каријери!

"СРБИЈА - ДО ПЕКИНГА"!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2014 | read_nums (533)
 
На данашњи дан /5.10./ рођена је: 
ЖЕНА, дама, умјетница, глумица...
МИЛЕНА ДРАВИЋ, коју су многи од нас волили 
и коју ће и даље волити!
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 3 Oktobar, 2014 | read_nums (431)
 
На данашњи дан /3.1о./ рођен је славни СРБИН /довољно за памћење/!

Најмање знамо о нама самима, о нашим славним прецима, 
али зато знамо о многим свјетским вукојебинама и о беспотребним "рудним богатствима" у "Тањганики" и у "Кирзистањики" /непостојећим државама/!
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva