Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 21 Maj, 2014 | read_nums (215)

Свети апостол и еванђелист Јован Богослов (грчки облик јеврејског имена: Јахве је милостив) био је један од првих ученика Исуса Христа, са братом Јаковом. Назива се и Свети Јован Богослов. Јован је био и (према Писму) син Заведејев и рибар на Галилејском језеру. Јован и Јаков су названи синовима грома, према надимку који им је дао Исус Христос када их је позвао за своје ученике, апостоле.

Према предању, умро је у Ефесу, у дубокој старости. Исус Христос је Јована посебно волео, зато што је био живахан, брз, вредан, изузетно одан и марљив ученик. Због ових особина дао му је име Воанергес, што значи: син громова.

Од свих својих ученика, Исус Христос је издвајао Јакова, Петра и Јована. Они су били са њим кад је васкрсао Јаирову кћерку. На гори Тавор, када су видели његово Преображење, и само њих је повео са собом у Гетсимански врт, ноћ уочи страдања.
Према предању, у градићу Витсаиди, на обали Галилејско језеро Галилејског језера, живела је породица Јована Богослова. Отац му се звао Заведеј, а мајка Саломија, била је кћерка Јосифа, хранитеља и старатеља Пресвете Богородице. Јован је био ученик светог Јована Крститеља.

Колико је Исус Христос волео Јована говори и то да је на Тајној вечери Јован седео поред њега, и да је једино њему Христос открио Јудино издајство. Кад су Христа ухватили и повели на суђење, Јован није одступао од њега ни кад су се сви остали разбежали. Све време страдања Христовог, до крста и под крстом, бол са њим је делио и Јован. Немоћан да помогне, ублажи или отклони страдања, он је стајао, саучествујући и састрадавајући са учитељем и Месијом. Колика је Христова љубав и поверење, видело се кад је са крста, у последњим тренуцима земног живота, поверио Јовану да се стара о његовој мајци, Пресветој Богородици.

После Христовог Вазнесења на небо и све док је Богородица била жива, Јован се бринуо о њој, и проповедао по Палестини. После њене смрти проповедао је у Ефесу и Риму. Римски цар Доментијан га је затворио и мучио, али кад је и после испијања најјачег отрова Јован остао жив, цар се уплашио и није смео да га погуби мачем, него га је послао у прогонство, на острво Патмос. На том острву, Христос се у пуној сили и слави јавио Јовану и прорекао што ће се збивати са Црквом до последњих времена, односно његовог другог доласка. Јован је то описао у књизи названој Апокалипса или Откривење.

Када је Доментијан убијен и на престао дошао цар Нерва, који био блажи према хришћанима Јован се из прогонства вратио у Ефес, где су га малоазијски архијереји молили да им запише Христово учење, бојећи се да нешто може да се заборави или погрешно пренесе, зато што је Јован до тада само проповедао.

Кад је остарио и више није могао да иде у цркву, ученици су га носили, а он је, уместо проповеди, говорио: "Децо моја, волите један другог". Један од ученика га је питао зашто само те речи изговара. Стари апостол је одговорио: "Зато што је то највећа заповест Господња, и доста је ако само њу испунимо како ваља."

Када, је Јовану било више од сто година он узе седам својих ученика, изиђе из Ефеса и нареди ученицима да ископају гроб у виду крста. Потом сиђе старац жив у тај гроб и би погребен. Када доцније отворише верни гроб Јованов, не нађоше тела у гробу. Свети Јован Богослов се упокојио 8. маја (21. маја). Сваке године на тај дан, из његовог гроба се издиже мирисни и лековити беличасти прах.

Српска православна црква прославља Светог Јована Богослова 9. октобра по Јулијанском календару, односно, 26. октобра по Грегоријанском календару. Сваког 8. маја (21. маја), на дан смрти Св. Јована Боглослова спомиње се чудо пројављено од његова гроба.

Апостол Јован је написао Свето Еванђеље, три Саборне Посланице и Откривење.

Спомен овог великог апостола и еванђелисте празнује се 26. септембра по јулијанском календару. Но 8. маја спомиње се чудо пројављено од гроба његова. Када, наиме, Јовану беше више од 100 година он узе 7 својих ученика, изиђе из Ефеса и нареди ученицима да ископају гроб у виду крста. Потом сиђе старац жив у тај гроб, и би погребен. Када доцније отворише верни гроб Јованов, не нађоше тела у гробу. А 8. маја сваке године дизаше се нека прашина од гроба његова, од које се исцељиваху болесници од разних болести.

 

Autor sjovicicslavuj | 20 Maj, 2014 | read_nums (233)
Генерал Момир Зец именован је за повјереника Штаба за ванредне ситуације за Добој, рекла је предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.
 
"Републички штаб овлашћује повјереника да у име Штаба може извршити мобилизацију материјално-техничких средстава и људства у складу са планом",
истакла је на ванредној конференцији за новинаре у Бањалуци Жељка Цвијановић, 
 која је командант Републичког штаба за ванредне ситуације.
***************************************
СДС саопштава: 
"Српска демократска странка захтијева од предсједника Владе РС Жељке Цвијановић
да хитно повуче одлуку о именовању повјереника владе за град Добој. 
Одлука је сраман покушај да искористе невиђену трагедију 

за обрачун са локалним властима у вријеме када је неопходно једниство 
и сарадња свих нивоа власти и свих грађана РС".
.............................
ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

     Босић и СДС се противе и не прихватају одлуку Владе Републике Српске о увођењу повјереника у ванредној ситуацији, чиме покушава да направи државни удар.
      Према устаљеној пракси, а то је од како је преузеузео функцију предсједника СДС-а, Младен Босић се увијек појављује тамо кад прође највећа опасност и кад је све безбједно. Тако се појавио и у Добоју након што је почела асанација терена и чишћење града.  За посјету Добоју нису му биле потребне чизме већ само спортске патике. Није му била потребна ни било каква опрема за извлачење и спашавање угрожених људи који су били заробљени у својим становима и кућама због страховите водене стихије, која је за само неколико сати поплавила Добој и која је том граду и околини нанијела огромне људске и материјалне штете. 
     Зато је данас у Добој Младен Босић могао да стигне "у туристичку посјету" и у патикама и да у дану жалости у Републици Српској због страдалих у поплавама, онако како то стално и чини - оспе дрвље и камење по институцијама Републике Српске, које су све учиниле и које ће и у наредном периоду учинити да се катастрофално стање колико толико санира у Добоју, као и у свим градовима и мјестима у Републици Српској која су претрпјела велике материјалне штете....
     Босићу су као и увијек до сад, најодговорнији предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Жељка Цвијановић који су даноноћно обилазили најугроженија подручја и који су координисали рад свих институција Републике Српске и који су пружали максималну помоћ угроженом становништву у Републици Српској.

     Искуства из прошлости показују сво лицемјерство Младена Босића и његових СДС-есоваца. Наиме, Младен Босић, као и његови најближи сарадници никада нису смјели званично да посјете Пале све док се оснивач СДС-а и први предсједник Републике Српске Радован Караџић није нашао у Хашком трибуналу. Након што се Караџић нашао у хашком казамату, онда су по Палама почеле скоро сталне "екскурзије" највиших функционера СДС-а, па и самог Босића...

     Срамно је како народну муку и несрећу Босић и његови истомишљеници  разним злоупотребама покушавају да искористе за своју личну промоцију и промоцију СДС-а. Више је него лицемјерно СДС-ово позивање, како у свом саопштењу кажу, "на јединство и сарадњу свих нивоа власти и свих грађана РС"! 
     А управо оваквим памфлетима СДС покушава да разбије власт у Републици Српској. 
     Невјероватно, али ево истинито је да се СДС и њен предсједник Младен Босић чак и у дану жалости у цијелој Републици Српској покушава политички обрачунавати са органима власти у Републици Српској.
                        Ко хоће да разумије - све му је јасно о чему се овдје ради?!
 
Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2014 | read_nums (176)
 Новак Ђоковић је победио Рафаела Надала
са 2:1 (4:6, 6:3, 6:3) у финалу римског Мастерса,
а потом појаснио зашто је на камери нацртао срце.
************************************
ЂОКОВИЋ ће цијели наградни фонд
који је освојио у "вјечном граду" 
уплатити за помоћ становништву Србије
и у Босни и Херцеговини,
послије природних непогода које су задесиле СРБИЈУ и БиХ.
 ********************************
"Захваљујем се публици која ме је бодрила ове недеље, 

овај турнир је за мене увек имао посебан значај. 
Срце које сам нацртао је за навијаче, 
као и за све у мојој земљи која се налази у веома тешком стању", 
рекао је Ноле, додавши:

"Захваљујем се целом тиму који ми је увек представљао највећу подршку,
без њих овако нешто не би било могуће. 
Увек је задовољство играти против Рафе у финалу 
и леп је осећај поново победити у Риму".

Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2014 | read_nums (177)

 

Србија је богатија за нови национални рекорд у скоку удаљ који је Ивана Шпановић поставила на митингу Дијамантске лиге одржаном у Шангају и посветила га нашем народу, који је задесила незапамћена катастрофа.

Она је у Шанагају скочила фантастичних 6,85 метара и за три центиметра поправила државни рекорд који је такође био у њеном власништву, а уједно се окитила сребрном медаљом у конкуренцији равној Светском првенству,


"Желим прво да истакнем да сам страшно потрешена ситуацијом у Србији, успех и национални рекорд посвећујем нашем народу који ових дана пролази кроз велике недаће и тешкоће због поплава које су задесиле нашу земљу. Све време у Шангају сам размишљала на које начине могу да помогнем и овај успех припада Србији. Што се тиче самог резултата на такмичењу, заиста сам пресрећна. Почети сезону скоком 6,85 метара показује да смо вредно и напорно тренирали, и да смо на добром путу ка још бољим остварењима“ изјавила је наша најбоља атлетичарка. 

Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2014 | read_nums (177)
18. 5. 2014.
Међу првим спортистима који су се одазвали позиву премијера Александра Вучића и притекли у помоћ угроженима били су играчи и стручни штаб Црвене звезде.
***********
Тренер Ненад Перуничић, члан стручног штаба Братислав Стојменовић и играчи Вук Лазовић, Милан Торбица, Владимир Цупара, Никола Лазић, Лука Денић и Никола Лазић са пријатељима су /16. 5./ у петак предвече кренули пут Шапца заједно са осталим добровољцима.

Цијелу ноћ провели су на насипу на Црној бари, неких пет километара узводно од града, гдје се Дрина улива у Саву.
– Поносан сам на све момке који су на том делу целу ноћ радили да би се заштитио град. Моји играчи су већ навикли на рад, а млађи клинци који су били ту су ме пријатно изненадили – наводи тренер Звезде Ненад Перуничић.
– Координисали смо добро, радило се жестоко.

Било је предвиђено да се иде на другу страну?
– Тражили смо да идемо за Обреновац, али су рекли да се тамо не може. Ми смо војска народа, ићи ћемо где год је потребно, где је најкритичније.
******************************************
Није Перуничић желео да истиче клупске боје.
– Кренули смо са Маракане, а не испред Сава центра управо да нас не би сликали. Не гледа се овде ко коме клубу припада, та спортска страна, већ људска. Увек смо ту за људе у невољи, за наш народ. Научени смо да помажемо. Нажалост, толико смо разједињени, али нас овакве трагедије увек споје.
***************************
Црвено-бели су се у суботу ујутро вратили у Београд.
– Сада чекамо. Чим нам јаве где треба да се иде – крећемо. У међувремену прикупљамо помоћ. Млађе категорије клуба већ су носиле воду и храну у Шумице.
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 17 Maj, 2014 | read_nums (270)

17. 5. 2014.
Након стравичних слика и вијести о катаклизми космичких размјера која је захватила РЕПУБЛИКУ СРПСКУ, па и један дио ФEDERACIJA БиХ и највећи дио територије СРБИЈЕ нисам имао потребу да било шта постављам, а нити да објављујем.

Јер, ипак сам ја далеко од најугроженијих подручја, а и све друштвене мреже и медији су преплављени извјештајима о стравичним временски посљедицама изазваних незапамћеним поплавама...

Ту су наравно и сви појединци који су постављали и објављивали статусе о великој општенародној трагедији. Много је најдобронамјернијих људи који су жртвовали своје да спашавају туђе животе и они су истински јунаци у овом незапамћеном небеском "цунамију" који се сручио на ове просторе...

Међутим, сву ту катаклизмичну ситуацију која још траје могао бих да сублимирам у ову нестварну слику - СЛИКУ ДЈЕТЕТА ЈУНАКА КОЈИ НЕ ЗНА да ли ће се, не дај боже, и сам удавити у води, која му је дошла до грла, али који не жели да остави свог пријатеља псића, којег дјечијом снагом високо држи изнад главе...

Ако ово није највећа и најискреније љубав, онда нико од нас старијих никад то неће разумјети, а изгледа да смо заборавили да смо и ми били дјеца!

Autor sjovicicslavuj | 16 Maj, 2014 | read_nums (239)

Ноћас је било немогуће пробити се до критичних подручја. На путу за Добој, спасилачки клуб „Wолф“ претрпио је праву драму. Блокада и одрони на путевима, уз кишу која није престајала да пада, у једном тренутку Фочаке је одсјекла од остатка свијета. Само захваљујући сталожености и искуству наше екипе, на челу са Ненадом Иконићемм успјели су сигурно да се извуку до Зенице. Ту су и провели ноћ и помогли тамошњем становништву и Цивилној заштити у борби против водене бујице.

- Стање је заиста тешко, не памтим да сам нешто овако доживио. На срећу, сада је све добро. У сталном смо контакту са главним штабом Цивилне заштите РС, као и министартством. За неких два сата, по нас ће послати хеликоптер који ће нас одвести до одредишта. Копном је немогуће пробити се до Добоја – јавио је јутрос Ненад Иконић.

А да ли ће „Wолф“ спашавати Добојлије, или ће их Цивилна заштита преусмјерити на неко друго мјесто, остаје да се види. Према неким информацијама, врло је могуће да ће ова екипа прво бити пребачена за Шамац, гдје се стање погоршало у току ноћи, када су се излиле двије ријеке.

Нешто боље на путу до свог одредишта прошли су рафтери. Мада, ни они нису прошли без проблема.

- Првобитан план био је да се до Бијељине пробијемо преко Кремана, Таре и Лознице, међутим, у току пута је дошло до промјене. Том трасом је било немогуће стићи, па смо ишли на Братунац. Било је проблематично, било је дугих застоја, али с обзиром да смо ишли џиповима, успјели смо на крају да се дочепамо Зворника. За неких сат времена идемо у Јању, одакле ћемо кренути у акцију спашавања и помоћи угроженом становништву Семберије – из Зворника се јутрос јавио главни оперативац екипе рафтера, Милан Рудинац.

***********************************

СТРАВИЧАНА СЛИКА ИЗ ДОБОЈА - РЕПУБЛИКА СРПСКА

Autor sjovicicslavuj | 16 Maj, 2014 | read_nums (197)
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
На данашњи дан /16. 5./
рођена је драга
ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ
 

Autor sjovicicslavuj | 16 Maj, 2014 | read_nums (222)

На данашњи дан /16. маја/ 
*****************************
Владислав Петковић Дис, рођен у Заблаћама код Чачка 10. марта 1880 а трагично страдао 16. маја 1917, код Крфа.

Био је велики српски пјесник и родољуб. Радио као учитељ и царински службеник. Био је извјештач са фронта у Балканским ратовима. За вријеме Првог свјетског рата, преживио је повлачење преко Албаније, одакле је пребачен на Крф, а затим транспортован у Француску гдје пише своју посљедњу збирку пјесама Недовршене пјесме. При повратку у Грчку брод на коме је пловио пресреће и потапа њемачка подморница код Крфа.

Autor sjovicicslavuj | 16 Maj, 2014 | read_nums (211)

16. 5. 2014.
Српски куглаши прваци свијета
*******************************
Мушка омладинска репрезентација СРБИЈЕ у куглању постала је првак свијета оборивши рекорд са 3.890 чуњева.
Под вођством селектора Војка Павловића шампионску титулу освојили су Роберт Ерњеши (679 чуњева), Марко Антић (616), Игор Ковачић (697), Милорад Војновић (598) Радован Влајков (684) и Ален Кујунџић (616), резерве су били Давид Лаиншчак и Балаж Ковач.

"Ово је најбоља генерација у светском куглању у историји. Рекорд који су поставили тешко да ће ко достићи, осим ако у Србији за неку годину не стаса нова генерација куглашких ванземаљаца", изјавио је предсједник Куглашког савеза Србије Урош Драгојловић, захваливши на подршци Министарству омладине и спорта Србије.

На првенству у Брну у поједначно финале, у недељу 18. маја, пласирали су се Роберт Ерњеши, Радован Влајков и Игор Ковачић.

Autor sjovicicslavuj | 16 Maj, 2014 | read_nums (185)
 
Шест екипа рафтера, са укупно 30 чланова, кренуло је синоћ из Фоче за Бијељину, тачније према поплављеном подручју бијељинског насеља Јања, да помогну тамошњем становништву.

Један од рафтера Милан Рудинац каже да су тимови састављени од представника свих фочанских кампова. „Идемо са шест џипова у којима је исто толико гумених чамаца, а понијели смо и агрегате, ужад и другу опрему.

Сви рафтери су се одазвали позиву из општине и дали су онолико људства колико су били у прилици“, рекао је Рудинац и додао да је у Фочи остала резерва у случају да дође до поплава.
Његов колега Карло Шимовић истиче да се ниједног тренутка нису двоумили. „Имали смо слично искуство у нашем граду прије четири године. Надамо се да ћемо бити од помоћи становницима Јање“, рекао је Шимовић.
У општини Фоча нема већих поплава, па је стање под контролом, али је Штаб за ванредне ситуације одлучио да упути помоћ у људству и опреми најугроженијим општинама у Српској.

Јер у свакој невољи треба помагати ЧОВЈЕКУ!

Ова најхуманија акција Фочака подсјећа нас на ону непролазну поруку коју нам је оставио Његова светост наш патријарх Павла кад је говорио: "БУДИМО ЉУДИ"!

Autor sjovicicslavuj | 15 Maj, 2014 | read_nums (204)

15. 5. 2014. ДИРЕКТНО: ПАЛЕ/Рим
НОВАК ЂОКОВИЋ - Филип Колшајбер 2:1 (4:6; 6:2; 6:1)
*****************************************
НОВАК ЂОКОВИЋ успавано је ушао у осмину финала мастерса у Риму, али се на вријеме пробудио да побиједи Филипа Колшрајбера у вечерњем термину.

Мало неочекивано почео је овај сусрет, а идентично као НОЛЕТОВ са Штепанеком. ЂОКОВИЋ је први сервирао и одмах се сусрео са двИЈе брејк лопте, прву је спасао, али не и другу, па је Колшрајбер добио поклон на старту. Натавио је Нијемац у великом стилу и повео је са 4:0. Но, ипак је НОВАК играо слабо, а онда се трзнуо и ствари је преузео у своје руке.

Цијели први сет НОЛЕ је тражио ритам и своју игру, али се на вријеме тргао да употпуни одличан дан за српски тенис, у ком су у женском синглу славиле АНА ИВАНОВИЋ и то против Марије Шарапове, и ЈЕЛЕНА ЈАНКОВИЋ против Флавије Пенете, односно НЕНАД ЗИМОЊИЋ у мушком дублу са НЕСТОРОМ.

Autor sjovicicslavuj | 15 Maj, 2014 | read_nums (229)

15. 5. 2014. ДИРЕКТНО: ПАЛЕ/ Рим
ЈЕЛЕНА експрес! /Тамо гдје је стала "моја штикла"/.
ЈЕЛЕНА ЈАНКОВИЋ - Флавија Пенета 2:0 (6:2; 6:3)
******************************************************
Био је ово ЈЕЛЕНИН плес на римској шљаци против Пенете, љубимице тамошње публике.
Наша тенисерка се са Италијанком до сада сусрела девет пута и славила је у седам наврата, посљедњи пут ове године у Штутгарту, а посљедњи пораз од 12. играчице свијета ЈЕЛЕНА је доживјела управо у њемачком граду 2009. године. Дјелотворно је било кад је у другом сету у паузи између гемова.

ЈАНКОВИЋЕВУ посавјетовао и смирио брат и тренер МАРКО, рекао јој да у суштини све добро ради, што је одмах дало резултат, јер је наша тенисерка прекинула серију ривалке и брејком изједначила на 3:3.
Наредни, седми гем у другом сету је био вјероватно најбитнији у мечу - водила се жестока борба, Пенета је имала три брејк шансе, сјајно је скраћивала ударце када је било потребно, али је ЈЕЛЕНА знала како да узврати и поведе са 4:3.

ЈЕЛЕНА није ту стала, већ је продужила серију до коначне побједе. 
Гледајући оба меча и АНЕ ИВАНОВИЋ која је побиједила Марију Шарапову и ЈЕЛЕНИН меч ми је личио као да је пресликан. Најважније је да су СРПКИЊЕ доминирале и забиљежиле важне побједе против одличних противница.

Autor sjovicicslavuj | 15 Maj, 2014 | read_nums (228)

15. 5. 2014. ДИРЕКТНО: ПАЛЕ/Рим
СЈАЈНА АНА ИВАНОВИЋ
АНА ИВАНОВИЋ - Марија Шарапова 2:0 (6:4; 6:4)
***********************************************
Коначно успјех, послије седам узастопних пораза од Маше.
АНА ИВАНОВИЋ се пласирала у четвртфинале турнира Премијер серије у Риму савладавши Марију Шарапову, што јој је тек трећа побједа у 11 међусобних дуела са овом руском тенисерком.

Недавно су се ове супарнице састале у Штутгарту, где је Ана у финалу водила са 6:3, 3:1 а онда дозволила Рускињи да великим преокретом одбрани титулу.

Сада је меч почео још боље по српску тенисерку, јер га је "отворила" брејком, а онда је Маша пробала да узврати ударац. Међутим, АНА је играла сјајно и први сет је збрисала са терена Шарапову. У другом сету водила се огорчена борба за сваки поен и код резултата 4:4 АНА је направила брејк, повела са 5:4 и напокон је својим сервисом успјела да добије и меч!

Autor sjovicicslavuj | 15 Maj, 2014 | read_nums (221)
 Против Бога и против природе се не може!
 
"Мучно би било живјети обесхрабрен,
треба видјети и ону страну
која није против човјека“

Меша Селимовић (Острво)
 
Autor sjovicicslavuj | 15 Maj, 2014 | read_nums (341)

 Напад на колону ЈНА у Тузли извршиле су муслиманске снаге 15. маја 1992. године, приликом повлачења припадника ЈНА из Тузле. Догађај је познат као „Тузланска колона“.

Напад је био један од важнијих догађаја током рата у Босни и Херцеговини, а извршили су га припрадници Патриотске лиге и муслиманског МУП БиХ. Напад је директно приказиван на локалној телевизијској станици.

 У нападу на колону погинуло је 59 припадника ЈНА, док су 44 рањена. Колона ЈНА је из засједе нападнута у Тузли 15. маја 1992. године приликом договореног напуштања касарни и града.


Autor sjovicicslavuj | 15 Maj, 2014 | read_nums (196)
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
На данашњи дан /15. маја/
умро је ЈОВАН СКЕРЛИЋ.

Иако је живио само 37 година, 
ЈОВАН СКЕРЛИЋ спада у плејаду 
најзначанијих СРБА у нашој историји.
 
Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2014 | read_nums (646)
 
ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Телевизије су објавиле, а и данашња штампа биће преплављена извјештајима о боравку предсједника Владе Србије Александра Вучића у Сарајеву.
Неки то воле да кажу и посјета Вучића Босни и Херцеговини.

И у чему постоји разлика између прве или друге формулације? Не постоји, јер није Сарајево у Норвешкој већ у Босни и Херцеговини, а БиХ граничи са Србијом. Тачније, Република Српска граничи са Србијом. Међутим, Република Српска је саставни дио БиХ, па онда дођемо на исто. БиХ граничи са Србијом, али преко Републике Српске, једног од два саставна дијела БиХ.
 
О резултатима посјете знаће се нешто више тек онда када почну реализације договорених неких пројеката из сфере економије. Међутим, сад је најактуелније са киме се премијер Србије састао и разговарао. Рекло би се да је у стопу праћен боравак србијанског премијера у згуснутом протоколу који увијек праве домаћини, наравно уз сагласност, па и уз по неку жељу госта.

И прије доласка Вучића у Сарајево на бошњачким порталима и у неким медијима подигла се невиђена прашина и није се шкртарило у увредама на адресу Александра Вучића, српског народа, па и Србије. Анализиран је сваки његов потез и свака његова изговорена ријеч у посљедњих двадесет и више година. Сипале су увреде са свих страна зајапурених шовиниста који су Вучића оптуживали за све и за свашта.

Али, то српску страну не треба много да чуди, јер су таквима узори и политички истомишљеници и неки са којима се јуче Вучић састајао и разговарао.  Шта би се друго могло и очекивати од “духовне дјеце” оних којима су псовке, увреде и клевете дио свакодневне реторике иза које ни мало не заостају и новинари и то јавних гласила које плаћају и Срби.

Да ли је то можда идеологија, која испод своје замаскиране политике има максиму у илузији да ће  “БиХ бити без ентитета". Таква размишљања и сарајевски сценариј крије сву биједу, културну и моралну деградацију и оставља још много погубних посљедица које доноси оваплоћење анахроне, али прикривене деструктивне идеологије сарајевских сећијада.

Тужно је што је ово још један жалосни чин у комаду сарајевске трагикомедије која у основи настаје на матрици - “да се Власи не досјете”, а све остало биће лакше. У заблуди су они који мисле да су то оне вриједности које су у складу са вриједностима доминације и управљања из једног центра, дакле из Сарајева.

У политичкој амнезији су они који мисле да њихова настојања за укидањем ентитета представљају норматив “аутентичне бошњачке политике” осокољене посљедњим пописом становништва који је показао да у БиХ живи највише бошњачког народа. Такав приступ је једностран и то само ствара привидну и опасну илузију о сопственом обмањивању свих оних који су у таквом недефинисаном стању....

На крају, Вучић је био у једнодневној посјети Сарајеву и вратио се у своју Србију.
Волим и ја Србију!

Autor sjovicicslavuj | 13 Maj, 2014 | read_nums (203)

 

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

На сутрашњи дан /14. 5./ рођен је српски пјесник 

БРАНКО В. РАДИЧЕВИЋ
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva