Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 20 April, 2014 | read_nums (234)
 

 
Autor sjovicicslavuj | 19 April, 2014 | read_nums (236)
                                                INTERVJU
                                                    19.04.2014.
                                     PIŠE: Jelena MILANOVIĆ

JEDINI NISAM VIRIO U BLAGAJNU PARLAMENTA • PODNIJEĆU APELACIJU PROTIV BIH • JELKO KACIN MENI DRŽI PREDAVANJA, KAO DA SAM JUČE SIŠAO SA GRANE, KAŽE U INTERVJUU SLAVKO JOVIČIĆ SLAVUJ, POSLANIK PREDSTAVNIČKOG DOMA PSBIH IZ SNSD-A.

Foto: S. GUBELIĆ


 
 
 
 
Foto: S. GUBELIĆ

• S govornice Parlamenta ste čestitali Vladimiru Putinu i Rusiji pripajanje Krima. Na svom blogu ste napisali kako nije čudno što nijedan medij u RS-u nije prenio Vašu čestitku? Zašto?

- Jedini medij koji je prenio pola rečenice i gdje se vidi čestitka je Oslobođenje. Ono što je mene frapiralo, a pratim sve medije, objavio je to Glas Amerike, Slobodna Evropa, mnogi drugi mediji u svijetu, jer je to prvi put da neko uputi javnu čestitku, bez obzira na to što je o tom pitanju podijeljen stav političara u BiH. To je pokazalo i glasanje naših poslanika u Evropskom parlamentu. Milica Marković je bila normalno protiv isključenja Rusije, a Bošnjaci su bili za i podržali su stav Bruxellesa. Ni Predsjedništvo BiH se nikad oko toga neće dogovoriti i to je jasno. Srbi će navijati za Putina, Bošnjaci za Bruxelles. Primjer je to za sve druge probleme u BiH, koji se multipliciraju, a niko ne vodi računa o Bosni i Hercegovini. Ovo je moja zemlja. 

Jedini u Potočarima

• Kazali ste nedavno da je problem što Ankara sve otvorenije promoviše bošnjačke interese u BiH na štetu ostalih naroda. Istovremeno se u Sarajevu žale da Turska mnogo više ulaže u Srbiju nego u BiH. Kada će doći vrijeme da govorimo o ekonomiji?

- Suštinsko rješenje političkih problema u BiH će biti kada se riješe ekonomski. U prošlom mandatu sam tražio i dobio saglasnost Predstavničkog doma da se održi zajednička sjednica oba doma sa jednom tačkom ili sto jednom. Ali, da pod jedan bude ekonomija, pa provođenje ekonomskih mjera i samo ekonomija. Ako narod počne bolje da živi, neće ga uopšte interesovati ko je član Predsjedništva ili Parlamenta.

• I kako su Vaše kolege reagovale? 

- Dobijem saglasnost, ali nažalost, nikog to nije kasnije interesovalo, jer je lakše baviti se drugim temama, usložnjavati ionako složenu političku situaciju.

• I ubirati poene na tome...

- To je kratkoročna mjera i u Parlamentu sam rekao da ne trebamo od njega praviti akademiju nauka i umjetnosti. Treba da nas razumije narod koji nas bira, a najmanje smo uradili za narod. Nismo uradili ništa ni za sebe. BiH se treba fokusirati na tri prirodna resursa i onda nam ne treba pomoć MMF-a i EU. Imamo poljoprivredu, energetiku i šume. Kad bismo ih stavili u funkciju, izvozili bismo hranu i struju za pola Evrope. Ali, od lopova ovdje niko ne može da živi. Niko nema želje da se obračuna s lopovima. Dolazim iz organa bezbjednosti. Nisam bio klasični špijun. Ali, podnio sam ostavku u komisiji koja se bavila utroškom donacija koje su stigle u BiH. Koju god cifru kažete, nećete pogriješiti, 20 milijardi dolara, 40 milijardi... Neke nevladine organizacije su došle do podataka.

• A nevladine organizacije postaju vladine?!

- Ma koje NVO? Ove što finansira Soroš i bjelosvjetska ološ? Skupe se njih troje i osnuju NVO. Znate koje poštujem, one koje iza sebe imaju članove. Poštujem logoraše i u FBiH i u RS-u, bez obzira na to što su podijeljeni.

• Ispade kao da ste u opoziciji?

- Nije u pitanju pozicija i opozicija, svi su bili za moj prijedlog. Ali, kad je došla sljedeća sjednica, neće niko. Ne odgovara im.

• U Parlamentu nije prošao zakon o logorašima. Osim finansijskih, koji su još razlozi da ove kategorije nema u zakonskim rješenjima? 

- Ne može proći zato što postoje dijametralno suprotni stavovi. Ne postoji niko u bošnjačkom establišmentu ko će reći: Evo, Slavuj je bio u logoru, postojao je logor za Srbe. Kao što ću ja reći da su Srbi držali logore u koje su zatvarani Bošnjaci, odnosno tada muslimani. Zar je meni bilo lako, kao jedinom Srbinu, koji je 2003. bio u Potočarima, kada su tu došli Clinton, Schroeder? Nisam otišao da provociram, već iz najboljih namjera da pružim ruku. Ne pomirenja. To je individualni čin. Valja meni ovdje živjeti, valja mojoj djeci ovdje živjeti. Ubijali smo se i šta smo dobili? Valja nam opet sjesti i dogovarati se. Ne može ključan i dominantan interes imati većinski narod. Tri konstitutivna naroda su ustavna kategorija ove države. Mada države nema u Ustavu, ali eto ja je tako zovem. Nemoguće je postići bilo kakav dogovor po sistemu neka komšiji crkne krava, ali ovdje je problem što je nama i komšija crk'o, a mi smo izgubili osjećaj. Moramo vratiti dignitet i poštovanje prema sebi, da bismo poštovali druge. Ne smijemo se služiti prevarama i lažima. Kad neko kaže nije svačije kroz selo pjevati, to nije bezveze izvalio. Neka se vidi šta to znači. Ne treba nam ni Kant ni Hegel, to znači ne čini nikome zlo. Meni za ovo moje zdravstveno stanje nije kriv nijedan narod. Nisu krivi Bošnjaci, već se tačno zna ko me mučio. Ali, ne mogu ja zbog njih mrziti cijeli narod. Tamo gdje se ne slažemo, ta pitanja treba odgoditi, a gdje se slažemo, moramo doći do dogovora. Ne volim ja strane riječi, čuj konsenzus. Pričao sam kako baba jedna koja daje otisak da primi penziju jer se ne zna potpisati, mene pita: ljepotane (a prvo je to smiješno), jeste li implementirali ono? Ja tu riječ naučio prije pet godina. Kao i sad ovu - plenumaši.

Nagradno pitanje

 
• Član ste Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA. Je li se raspravljalo o odgovornosti direktora agencije zbog nereda 7. februara?   

 - Nisam atletičar pa da kažem da sam rekorder, ali među pet sam najaktivnijih poslanika. Jedini sam koji nije izostao ni sa jedne sjednice, a znao sam primat infuzije u pauzama zasjedanja. Mene nema na ovim televizijama Aleksandre Pandurević, koja se nije javila u Parlamentu. Ja se na jednoj sjednici javim 15 puta. Postavio sam, ne poslaničko već nagradno pitanje, koliko smo mi i Savjet ministara osnovali agencija na nivou BiH. Niko nije znao. Ima agencija sa 15 zaposlenih i osam službenih auta. Zašto? Ne treba ga imati ni direktor, jer je sve svoje u nju doveo. Ovdje svaka stranka ima neki svoj medij, svaki poslanik ima svog novinara. Rijetki su neki, nije da ti sad dajem neki kompliment. Kompliment se daje damama, kad se laže i udvara, dodvorava, petlja. Ono što sam rekao u Parlamentu, za to sam se i zalagao. Ne može se danas neko zalagati za svoj narod, bez obzira na to što ja dolazim iz Republike Srpske, da se zalažem da Srbi jedu bijeli hljeb, a da u Federaciji niko ništa ne jede. To je nemoguće. Jesam bio u logoru, ali nisam u ludnici, pa da ne shvatam šta se dešava oko mene. Svaki dan sam s narodom.

• Najavili ste da BiH nakon slučaja Sejdić - Finci očekuje tužba Slavka Jovičića i grupe. Jeste li podnijeli tužbu i zbog čega?  

- Podnosim apelaciju, čekam samo da se iscrpe svi pravni lijekovi, kako to kažu pravnici. Žao mi je što nije donesen zakon za sve logoraše na nivou BiH. Logoraši iz bošnjačkog naroda ne shvataju da se ne može tužiti RS. On je u sastavu BiH i nema pravni subjektivitet po tom osnovu. BiH kao država je priznata od UN-a. Ona je potpisnik konvencija i bila je dužna po Ženevskoj konvenciji zaštititi svoje građane od torture, zlostavljanja, a to nije uradila. BiH je odgovorna i ima da nadoknadi materijalnu i nematerijalnu štetu ljudima koji su zatvarani, zlostavljani, mučeni, ja ću tu apelaciju dobiti. Ona se neće zvati Sejdić - Finci već Slavko Jovičić Slavuj i ostali, koji hoće sa mnom. Sve međunarodne konvencije su na mojoj strani, a sve one imaju supremat nad Ustavom i domaćim zakonodavstvom. Hoću li ja dovesti do kraja taj proces, ne znam, ali neko će imati koristi od toga. Ovo što se sada radi po sudovima, logoraši griješe, pa i moji iz RS-a. Tuže jedni Federaciju, drugi RS. BiH će morati naći pare, a da li će zbog toga bankrotirati, mene ne interesuje. Kad je mogla dozvoliti da se ljudi muče, žene siluju, mora to da nadoknadi. Mi nismo u tranziciji, već transmisiji nekih svojih razmišljanja. Dođe Jelko Kacin i drži mi predavanja. Što ne vrati 300 miliona maraka koje je opljačkala Ljubljanska banka štedišama iz BiH ako već hoće da nam pomogne.

• Gospodin Kacin kaže da nam je problem što nemamo državnu vladu, već Vijeće ministara koje samo vijeća.

- Eto, on radi. Uči me pameti kao da sam juče sišao s grane. Da Sloveniji i Hrvatskoj nije BiH, propale bi za 24 sata. Kakva EU. Šta mogu proizvesti i prodati Švicarskoj i Austriji? Nego sve smeće uvaljuju nama. U prošlom mandatu sam to rekao, kada sam bio u komisiji za spoljnu trgovinu i carine. Sav lopovluk je tu, od uvoza krušaka do oružja. Ko će meni ekonomskim parametrima objasniti da je kutija ronhila u Rovinju na kapiji 2,4 KM a kod nas 1,7 maraka? Kako je bilo moguće da se nađu Srbin i Bošnjak i uvezu sedam hiljada tona goveđih glava? Na goveđe glave se tada nisu plaćale carine. Oni su carinskim deklaracijama prali pare, a uvozili biftek. Pa sam postavio pitanje u Parlamentu, ako su uvezli sedam hiljada tona goveđih glava, gdje su te kosti? Groblje bi moralo biti veće od ovog parlamenta. I samo na toj transakciji, ta dva lopova, zaradila su 20 miliona KM. Šta njih briga za BiH, za novinara, parlamentarca.

• Još u 2010. ste rekli da ne želite koristiti službeni mobitel i novac za reprezentaciju. Tek sada uslijedile su inicijative Vaših kolega za ukidanje nekih od tih beneficija.

- Otiđite u blagajnu Parlamenta i provjerite: jedini sam poslanik koji nije otvorio ta vrata. To znači da nigdje nisam putovao, nisam uzeo dnevnice, nisam uzimao putne troškove.

• Priča se da bude i suza ako se nekome od parlamentaraca otkaže putovanje.

- Imate ovdje, nije to nikakva tajna, poslanika koji su više vremena proveli u zraku nego u poslaničkim klupama, putuju stalno, ali nikad nisam vidio od toga koristi za BiH. Jesu li doveli ijednog investitora? Takvih imate koliko hoćete, samo da je hodati.

• Ponaša li se pravosuđe kao država u državi?

- Ako ih je iko napadao, ja sam, ali ne može pravosuđe raditi na način kako bih ja želio ili neko drugi. Sve je to borba za vlast. Ponavljam stalno, nema mira u BiH u smislu ljubavi i sloge dok se ne razjasni ratna prošlost. Da smo razjasnili prošlost iz Drugog svjetskog rata, pola nam se ovih stvari ne bi desilo. Ali, ne možemo razjasniti kad se sve negira. Objavio sam blizu 4.000 autorskih tekstova, nijednu riječ ne bih promijenio. Nisam se služio lažima, nikoga nisam vrijeđao. Pa sam tražio da primimo 200 tužilaca i napravimo strategiju za pet godina. To su Tužilaštvo i VSTV prihvatili. Bilo nam je to isplativije i uz kredit, nego da razvlačimo ovako 20 godina, kada nam umiru svjedoci i tek smo sada zagužvali. Da ja sam odlučujem, sad bih potpisao da je Republika Srpska samostalna. Ali, svjestan sam da to nije moguće i zato i ja nekad koristim te strane riječi, a čujem i ovdje u Parlamentu kad kažu: ako gledamo to sa viših aspekata, kroz prizmu regiona, to bi u kontekstu trebalo... I šta sam rekao? Neka se svaki građanin okrene u krug stotinu metara u mjestu gdje živi, spoznaće deset lopova bez dana radnog staža a imaju dvije-tri firme. Kako?

• Može li Parlament ograničiti primanja direktorima policijskih agencija?

- Neke su moje kolege smatrale da se služim demagogijom kada sam u prošlom mandatu predlagao da poslanici ne trebaju imati više od hiljadu KM mjesečno. Moramo opremiti policiju, ali ne da tuče narod. Mi nemamo vojsku ni za gašenje požara. To je skupljeno, jer je neko naredio iz NATO-a. Ima jedna dobra anegdota, a ni danas taj problem nije riješen - imamo problem sa granicama BiH. Sa Crnom Gorom oko Vučeva. Đuro Pucar, koji je tada bio sve u BiH, sa visokim crnogorskim funkcionerom igrao karata na Tjentištu: Pucar izgubio i dao pola Vučeva njemu. Mi ne možemo da ga vratimo, oni ne mogu da ga otmu.

• Još većih problema ima sa Hrvatskom.

- Ne znam sad ko je sve sa njima kockao. Komunisti su bili pametni. Osjetljive stvari su gurali pod tepih i narod o njima nije znao. Problem ovog sistema je što su lopovi ukrali i tepih.

• Ko će onda hapsiti lopove?

- Cijeli život sam se borio protiv njih, ali biće mi žao što sam imao malo uspjeha. Od koga sam ja uzeo marku? Stipendirao sam dva studenta, pomogao gdje sam mogao. Danas funkcioneri uzmu pare iz budžeta i otvaraju džamije, crkve... Zagrnu se onim peškirima i kažu evo ga donator. Iz svog džepa nije dao ni marke. Tako funkcioniše BiH, a može biti drugačija i vraćam se na one resurse.

• Može li borbe protiv lopova biti nakon oktobra?

- Ne znam, ja tada neću biti u vlasti, već ću osnovati organizaciju za borbu protiv nje. Ko god bio u njoj. U ovih osam godina nisam uspio realizovati svoje osnovne ciljeve, a to je da narodu bude bolje, a predlagao sam rješenja.

• A taman sam htjela pitati možemo li Vas očekivati ponovo na listama?

- Ne znam, to će zavisiti i od stranke, a imam problema sa zdravljem. Nikad se nije desilo u BiH da 2006. budem ubjedljivi pobjednik na izborima u svojoj izbornoj jedinici, a da nisam član stranke. U 2010. uzmem člansku knjižicu. Znam jednog lopova na Palama, ima osam knjižica. Nije problem ko će biti na listi, već to što ti koji dođu u ovu zgradu (Parlament BiH, op.a.) zaborave i svoju suprugu. Gledaju kako da ukradu nešto na putovanju i kažu da su kupili, a nisu. Prošle izbore sam tačno pogodio ko će pobijediti, ali to neću dati u novine. Nemoguće je da u ovoj državi pet ljudi ima svoje avione. Sad je utrkivanje oko smanjenja PDV-a za dječije igračke, knjige. Predlagao sam još 2007. da se oporezuje luksuzna roba, zlato, jahte, tada su tri čovjeka u BiH imala svoje avione, sada ih ima pet, da se i oni oporezuju maksimalno, a da namirnice imaju nultu stopu. Pa sam predlagao, kako je moguće da 2.000 automobila leži u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje i da plaćamo godišnje 500-600 hiljada maraka ležarinu, da se ta vozila poklone bolnicama, Crvenom krstu, narodnih kuhinjama. A šta rade tamo? Poskidaju glavne dijelove, pa kad je auto očerupan, dovedu komisiju i kažu da je neispravan. Naravno da ne može ići bez guma i volana. Niko neće da ga uzme. Kad prođe procedura, sve što su pokrali, vrate i voze te aute. Postavio sam i pitanje kako može pomoćnik ministra koji je državni službenik voziti automobil 24 sata i trošiti gorivo na račun države? Ide u svatove, razbije auto u svatovima i nije ga stid staviti još galeriju na auto, doći na Jahorinu i skijati se. Sa cijelom porodicom! BiH može napraviti uštedu da stavi van funkcije 2.000 vozila.

SP u fudbalu

 
• Vaš kolega Zvonko Jurišić kazao je za Oslobođenje da niko neće pristati na smanjenje tolikog broja vozila.

  - Gospodin Jurišić je bio predsjednik komisije za istragu utroška donacija. Kad sam ja podnio ostavku u njoj, nikad više nije zakazao sjednicu. Najmanje je 40 milijardi opljačkano na donacijama.

• Investitori se žale na birokratske procedure. Je li ih zato malo?

- Ma koje procedure? Neka ti koji se žale dođu i dobiće papire za dva sata. Oni se vade na to. Boje se lopova ovdje. Čim krenu iz svoje zemlje, već ih neko, kako se to kaže spinuje, kao da mi ovdje jedemo ljude. Geografski položaj nam je najbolji, ali oni to gledaju kao najbolje za, opet novi termin, sve pošasti, trgovinu bijelim robljem, drogom, oružjem. Ovdje još jedino nije bilo svjetsko prvenstvo u fudbalu, a ni to ne bismo mogli organizovati, jer se ne bismo mogli dogovoriti u kojem gradu da se igra.

• Pa igralo bi se u tri grada, ali ko će osigurati ulaganja?

- Ne bi. Na stadionu Koševo, kad dođe srpski tim, uzvikuju "Kolji Srbina", u Lukavici uzvikuju "Kolji baliju", u Banjaluci demoliraju autobuse prije utakmice ili u Širokom Brijegu. Ovdje ne fale zakoni, već njihovo provođenje. Zar nije sramota ako se siluje dijete i taj zločinac dobije uslovnu kaznu? Tražio sam i dobio saglasnost od Parlamenta da Ministarstvo pravde pripremi izmjene zakona za te najveće pošasti, dilanje droge, silovanje djece, da kazna bude 40 godina. Postoje stenogrami. Rekao sam da je to dijete bilo od nekog funkcionera, mi bismo četiri dana zasjedali, angažovali SIPA, Tužilaštvo, novinare, sve da se ti uhapse i vješaju.

• I ko je stao uz Vas?

- Niko.

• Treba li nam reforma policije kad već ne možemo utvrditi ko je za šta nadležan tokom protesta?

- Ne može neko biti ministar bezbjednosti a da nema odgovornosti. Sreća pa nije bilo ljudskih žrtava. Zar trebamo pustiti da vlada anarhija, pa da se neko sjeti da treba djelovati. Rat nije počeo tako što je Srbin mrzio muslimana i obratno, već na fudbalskoj utakmici. A kad talas krene, teško ga je zaustaviti. Ima ovdje i mojih kolega, slažu čim zinu, a sreća je pa neki i ne zinu. Zato su im tu govornica i kasa. Neki su putovali na turistička putovanja, a prvo su im morali pokazati gdje idu. Ima poslanika koji se ni po Sarajevu ne znaju kretati bez turističkog vodiča. Normalno, ne mogu svi biti iz Sarajeva. Ali, svi su rođeni prije Adama i Eve i mene uče pameti.

----------------------------------------------------------------------------------

Zatvorenicima samo fali paušal


• Mogu li mladi promijeniti stanje u državi?

- Nikad. Od koga će učiti? Samo će biti gore. Skupi se 20 plenumaša i demoliraju zgradu. Lako je rušiti. Platiće to njihovi roditelji, jer oni i ne rade. A milina je nekome danas biti i u zatvoru. Ima tri obroka, gleda TV, ima internet, čita novine, leži. Samo što ne prima platu i nema dodatak u vidu paušala. Još im to treba uvesti. Sretao sam lopove, kako smo ih zvali, sa A liste. Ko god je obio banku u Njemačkoj i Švicarskoj, svakome sam čestitao. Ali, bio sam ogorčen kad dovedu nekoga ko je izvukao novčanik u tramvaju. Da taj pokradeni ima para, imao bi i svoj auto. Sada bi ta A lista bila predugačka.

--------------------------------------------------------------------------------

Sviđanje na Facebooku

• Aktivni ste na društvenim mrežama.

- Testiram ja svoje prijatelje sa Facebooka. Napišem misao i potpišem Jovana Dučića. Svi kliknu da im se to sviđa. Za sedam dana obnovim istu misao i potpišem sebe. Samo dvoje klikne. A sve isto. To vam je ta slika društva. Odbio sam 20.000 zahtjeva, a izbrisao tri hiljade imena. Šta će mi neko ako mi ne čestita rođendan, krsnu slavu. Ja svakom sve čestitam. Sve pratim. Na blogovima objavljujem svoje tekstove, izjave iz medija, ali nema vrijeđanja. Imam ovdje problema sa nekim "velikim Bošnjacima" koji nikad nisu bili u džamiji, a ja jesam. Ja se u Sarajevo nisam vratio, jer bih pobijedio sve političare. Sve bih dao da mogu dva metra potrčati. Snašao bih se na svakom mjestu. Znam pjevati. Da kažem samo: dobro veče, srpski narode, prodaću 50 hiljada CD-ova. Ali, nije mi to u interesu.

------------------------------------------------------------------------------

Karleuša i homoseksualci

 
• Pjevate li bolje od predsjednika SNSD-a?

- Neka ocijene drugi. Ima ljudi koji vole pjevati, a jedna je stvar što vole, a druga što ne znaju. Ja volim gledati Jelenu Karleušu. Ali, što ću je slušati, nijednu riječ ne razumijem bez prevodioca. I ona poslije toga rekla da ne bi dozvolila da je pipnem ni mrtvu. U velikoj je zabludi, ne bih je ni živu pipnuo, sva je od silikona. Nisam protiv narušavanja ljudskih prava. Podnio sam amandmane o zabrani diskriminacije. Ali, sam protiv lezbijki i homoseksualaca. Nema produženja vrste. Neka se oni bave čime se bave, ali daleko od naroda. Kakve šetnje? Svi su mi dali podršku u PSBiH, nisam mogao primijetiti da je iko na onoj drugoj strani. Ali, tu me neka Srpkinja iz Sarajeva, koja vodi neki centar, tužila. Ja sam Boga molio da idemo na sud. Kakav Sulejman Veličanstveni, šta bih ja napravio. Došli mi iz Evropske komisije da ja to prihvatim. I kažem: Evo, prihvatiću da dva homoseksualca ili lezbijke sklope brak. Čiju će djecu usvojiti? Ima li djece na grani? Ko će u tom braku bit strina? Imaju li tetku, gdje je tu amidža i šta je sa nanom? Kad nisam dobio odgovore, jednog iz Holandije, a baš se vidjelo da je homoseksualac, sve su inspiracije prošle. To nam neće nametnuti.

-----------------------------------------------------

EU će prva propasti

 
• Kada će BiH ući u Evropsku uniju?

- Ko se sada sjeća Raffija Gregoriana, koji je bio ovdje strah i trepet? Ko se sjeća diktatora Paddya Ashdowna? Kad se sjetim šta mi je sve obećavao, sad me glava zaboli. Imao 25 hiljada eura platu, nigdje mu nije bilo bolje. Oni Boga mole da ovakva situacija u BiH traje još stotinu godina i da nas oni kao nešto mire. Neće vam niko dati upaljač ako vam neće ukrasti pepeljaru i to na vaše oči. Evropska unija je prva na redu da propadne. Mi bismo ušli za 20 godina u EU, ali nećemo ući jer će ona propasti za deset. Ovo je najnormalnija zemlja, a da nije član EU u Evropi.

 
Autor sjovicicslavuj | 19 April, 2014 | read_nums (257)
                                         ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Никада нисам озбиљно схватао оне људе, па били они просвјетни радници или васпитачи или можда неке моје колеге политичари, који су народу давали и дају лажне наде. Е ови посљедњи су интересантни из више разлога, мада не постоји ниједан разлог због којих би ме неко од њих заинтересовао. О многима и превише знам, а то није добро.

Довољно је имати на уму њихове сталне позиве упућене широким народним масама - како сви требају равноправно да поднесу терет кризе у којој се налазимо, а све ради бољег сутра?!

Чуј молим те – боље сутра?

И како послије тога да им народ било шта вјерује, јер велики број њих ће све учинити, а већ и јесу да њих свака криза заобиђе.  Заправо,  они већ живе у бољем, али не сутра, већ бољем данас и онда је логично да ће им тако бити и сутра и прекосутра и убудуће.

Наша памћења врло често пребрзо престају да трају и све падне у заборав, а не би требало да буде тако. Наше памћење треба да почиње са утисцима о стању нације како изнутра тако и споља и онда ће бити могуће спознати комплетну слику укупног стања у друштву.

Не пада ми на ум да овдје помињем како нам изгледају библиотеке и да ли ико у њих навраћа? Музеја скоро и да немамо. Зоолошких вртова би могли имати, али немамо дивљих животиња, а домаће никога и не интересују.

Не вјерујем да има људи који још мисле да су овдје Турци и да смо под окупацијом. Мада смо окупирани турским серијама. Нисам толико неинформисан, али ево да кажем да сам чуо само за једну турску телевизијску серију и то - “Сулејман Величанствени”. Не бих ни за њу знао, али чекајући кафу у кафићу чуо сам како двије дјевојке коментаришу “Суљине љубавне подвиге” (!)

Но, да прескочим сва та размишљања, јер сутра је највећи хришћански празних – Христово васкрсење.

Мир Божји – Христос Воскресе!

Autor sjovicicslavuj | 18 April, 2014 | read_nums (228)


19. Априла 2014. 
-------------------
У суботу по распећу, дођоше првосвештеници и фарисеји код Пилата да траже од њега да постави стражу испред Христовог гроба. Ово су урадили зато што су се плашили да ће неко од Христових ученика украсти Његово Тело, и тако ће народ поверовати да је Исус васкрсао, као што је и најављивао, “Послије три дана устаћу” (Мт. 27, 63).

Рече им Пилат: Имате стражу, идите те утврдите како знате. А они отишавши утврдише гроб са стражом и запечатише камен“ (Мт. 27, 65-66). На Велику Суботу, телом у гробу, а душом у Аду, Христос је разрушио врата пакла. Смрт која је до тада владала над преминулим душама, побегла је од Спаситеља. Тада је Господ душе праведника из ада увео у рајска насеља.
----------
Статије на Велику суботу

Животе Христе, био си положен у гроб, и анђелске војске се ужасаваху, славећи Твоје снисхођење."

Један од Тројице ради нас у телу претрпе презрену смрт, ужасава се сунце и дрхће земља."

Судија света као осуђеник стаде пред Пилата судију и би осуђен неправедно смрћу на крсном дрвету".

Сунце а уједно и месец помрачивши се Спаситељу, понашају се као доброразумне слуге; који облаче црну одећу".

Као човек умиреш Спаситељу добровољно, и као Бог васкрснуо си мртве из гробова и дубине грехова".

Ко ће исказати заиста, нови страшни догађај? Јер онај који влада створењем данас прима страдање и умире за нас".

Величамо Те, Исусе Царе и поштујемо погреб и страдања Твоја, којима си нас спасао од пропасти".

О горе и хумке и множине људи, плачите сви и тужите са мном матером вашега Бога."

О слатко моје пролеће, чедо моје најслађе, камо зађе Твоја лепота?"

Достојно је величати Тебе животодавца који си на крсту руке раширио и сатро моћ непријатеља."

Autor sjovicicslavuj | 18 April, 2014 | read_nums (314)

18. 04. 2014

Bezbednosne agencije na nivou BiH od svog formiranja su pretvorene u nacionalne rovove i podeljene po nacionalnom ključu!
NACIONALNI KLJUČ... Almir Džuvo, Zoran Galić i Goran Zubac
Bošnjaci tako kontrolišu Obaveštajno-bezbednosnu agencije BiH, koju od njenog formiranja 2004. godine vodi Almir Džuvo, kao i Direkciju za koordinaciju policijskih tela, na čije čelo je posle Himze Selimovića imenovan njegov sunarodnik Mirsad Vilić.
Pošto BiH najveću kopnenu granicu ima sa Hrvatskom, neko je očigledno procenio da Hrvati treba da kontrolišu granicu BiH, pa je direktor Državne granične službe, koja je u međuvremenu preimenovana u Graničnu policiju BiH, stalno bio iz reda hrvatskog naroda. U skladu s tim, prvog direktora DGS-a, a kasnije i Granične policije Vinka Dumančića pre dva dana nasledio je njegov sunarodnik Zoran Galić.
Sistem nadzora
Srpski kadrovi su neprestano na čelu Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), jer je njen prvi direktor bio aktuelni ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović. Njega je u direktorskoj fotelji nasledio Mirko Lujić, a posle isteka Lujićevog mandata na čelo SIPA je zaseo takođe Srbin Goran Zubac. 

Dugogodišnji radnik službi bezbednosti Neđo Vlaški kaže da je u sektoru bezbednosti u BiH i te kako primetan nedostatak ozbiljne kontrole bezbednosnih agencija. Vlaški ističe da i podela bezbednosnih agencija po nacionalnom ključu i njihovo pretvaranje u nacionalne rovove predstavlja rezultat nedostatka adekvatne kontrole.
- Iako je trebalo davno da bude donesen, BiH još uvek nema zakon o parlamentarnoj kontroli i to je jedan od razloga zbog kojih nad bezbednosnim sektorom nije ni uspostavljen celokupan sistem nadzora bezbednosnih institucija - kaže Vlaški.
 
- To na koji način se vrše imenovanja rukovodećih struktura i da li će doći do nove preraspodele bezbednosnih agencija prema nacionalnom ključu zavisi isključivo od političkog dogovora najvažnijih političkih faktora - kaže Vlaški.

Prema njegovim rečima, do određenih promena bi trebalo doći ako legitimni predstavnici naroda sačine kvalitetnu analizu rada svih agencija, te ako se kod imenovanja kadrova više pažnje posveti profesionalnoj kompetentnosti.

- Na taj način se može prekinuti monopol predstavnika jednog naroda da u više mandata bude na čelu istih policijskih i bezbednosnih agencija, ali i onemogućiti da neodgovorne grupe i pojedinci, političke strukture ili neki drugi centri moći preko države i obaveštajnih agencija realizuju neke svoje uske ili lične interese - kaže Vlaški.

 ------------------------------------
Vreme čuva mandate!

 Prema pojedinim tumačenjima, predstavnici istog naroda stalno vode iste bezbednosne agencije zato što njihovim direktorima u različito vreme ističe mandat, a nepisano je pravilo da na čelu OSA, SIPA i GP ne mogu da budu predstavnici istog naroda. Tako se i stvorilo "vrzino kolo" iz koga praktično nema izlaza.

- Trenutno je direktor OSA Bošnjak, a direktor SIPA Srbin, tako da je za direktora GP kome je istekao mandat morao biti izabran Hrvat. Po tom pravilo, kada se bude birao direktor OSA kome uskoro ističe mandat, moraće se birati Bošnjak, jer su direktori SIPA i GP Srbin, odnosno Hrvat - objašnjava odlično upućeni sagovornik Pressa RS.
On dodaje da je to moguće promeniti ako bi se redovan istek mandata direktora jedne od tih agencija poklopio sa npr. eventualnom ostavkom direktora u nekoj od preostale dve agencije.


On objašnjava da je predsedavajući Saveta ministara BiH imao obavezu da nakon dve godine od stupanja na snagu Zakona o OBA pokrene istragu kako bi se ispitalo da li su narušena prava bilo kojeg konstitutivnog naroda u primeni tog zakona, ističući da to nikada nije urađeno.

-----------------------------

Pitanje bez odgovora

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH i bivši radnik službi bezbednosti Slavko Jovičić, koji je i član Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA BiH, kaže da je još u prošlom sazivu parlamenta postavio poslaničko pitanje o tome zašto nema rotacije na čelu bezbednosnih agencija na nivou BiH.

- Nikada nisam dobio odgovor na to pitanje, verovatno zato što nije moglo da se utvrdi ko treba da mi odgovori - kaže Jovičić.

On dodaje da i procedura imenovanja čelnih ljudi bezbednosnih agencija predstavlja pravu farsu, jer je neprirodno da kandidate za direktore OBA, SIPA ili GP intervjuišu ljudi koji o bezbednosti znaju mnogo manje od onih koje intervjuišu.


- Zbog toga bi logičnije bilo da postoje četiri bubnja kao za Ligu šampiona, pa da u jednom budu Srbi, u drugom Hrvati, u trećem Bošnjaci, a u četvrtom "Sejdić i Finci". I onda ako direktor neke agencije treba da bude Srbin, izvlačilo bi se iz prvog bubnja, ako treba da bude Hrvat iz drugog, Bošnjak iz trećeg i ostali iz četvrtog - kaže Jovičić.
 Darko Momić

Autor sjovicicslavuj | 17 April, 2014 | read_nums (199)

У ноћи између Великог четвртка и Великог петка, Христа су мучили и бичевали. Понтије Пилат је предао Исуса Јудејима, рекавши да не може да га осуди, јер није нашао никакве кривице, и да је тај човек невин. Јудеји су увидели да могу само да муче Исуса, али не могу да Га осуде, па су рекли Пилату да се Исус уствари буни против императора, јер себе проглашава царем, а за такав грех Римљани морају да казне починиоца. Како је то било уочи Пасхе, највећег јудејског празника, обичај је налагао да се један затвореик пусти на слободу. Пилат је питао народ кога да ослободи: Исуса Христа или Вараву, разбојника, који је убио неколико римских војника. Светина, нахушкана од фарисеја, тражила је Вараву. Пилат је питао шта да уради с Исусом, а светина је урлала: „Распни га! Распни га!" Христу су ставили трнов венац на главу, а на плећа навалили тешки крст и повели путем који и данас, две хиљаде година касније, носи име Улица бола. Пљували су га и добацивали погрдне речи.

Нашао се ту и један добар човек, Симон из Киринеје, који се сажалио и помогао Господу да носли Крст Страдања. На брду Голгота су поставили три крста, на која су разапели Христа и двојицу разбојника. Христов крст је био у средини. И после свих претрпљених мука и понижења, Христос је молио свог Оца Небеског да опрости људима, јер не знају шта чине. Кад је, око три сата по подне (по нашем рачунању времена), Свој дух предао Оцу, сва природа, Божја творевина, побунила се против неправде и злочина: помрачило се сунце, отварали се гробови, затресла се земља. Завеса у храму се расцепила одозго до доле. Камење се, уз страшан прасак, распадало. Стене су пуцале.

Тако су се обистиниле Христове речи да ће и мртво камење сведочити Живога Бога. Капетан који је стражарио код крста, рекао је да је тај Човек заиста био праведник, а окупљени народ обузео је неизрециви ужас. Поред Крста је остала Богородица са апостолом Јованом, Маријом Магдалином и још неким женама. Нема и скамењена од бола, гледала је Богородица беживотно тело свога Сина и Бога. Јосиф из Ариматеје је отишао Пилату и измолио да са крста скине Христово тело и сахрани га. Пилат је, зато што је сутра субота (када се ништа не ради), а да тело не би стајало на крсту три дана, дозволио да Га скину са крста. Христово тело су обавили платном и однели у нову гробницу, коју је Јосиф био припремио за себе. Гроб је био уклесан у стени. Кад су положили Христово тело, на улаз су навалили огроман камен. Римљани су поставили страже унаоколо, плашећи се да хришћани не узму тело.

Празновање
---------------
У време када је Христос предао дух Свој Оцу, у свим православним храмовима се износи Плаштаница. То је платно на којем је приказано Христово полагање у гроб. Плаштаница се поставља испред олтара, на посебно украшен одар, који представља гроб Христов. Верници у највећем реду и са дубоким поштовањем, прилазе Плаштаници и целивају је. На Велики петак се стрго пости (храна се спрема на води), зато што све мисли и молитве треба да буду упућене Господу и подсећању да је Он Себе принео на жртву, из љубави према свима нама.

Autor sjovicicslavuj | 17 April, 2014 | read_nums (228)

17. 4. 2014. ДИРЕКТНО: ПАЛЕ/Нови Сад
Одбојкаши ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ потврдили су доминацију у домаћем шампионату освојивши трећу узастопну титулу, а јубиларну десету укупно.

 

Војводина - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:3 (25:22; 14:25; 20:25; 20:25)

Одбојкаши ЗВЕЗДЕ су ове године освојили све што се могло освојити!


Autor sjovicicslavuj | 17 April, 2014 | read_nums (197)

17. 4. 2014. ДИРЕКТНО: ПАЛЕ/Нови Пазар
Нови Пазар - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:1
***************************

ЗВЕЗДА је остварила 14. побједу за редом у првенству Србије.
Једини гол на утакмици у 17. минути постигао је НЕНАД МИЛИЈАШ из слободног ударца са скоро 30-так метара.

Дарко Лазовић није искористио пенал за ЗВЕЗДУ.

ЗВЕЗДА из Новог Пазара носи три бода и то је најажније.

Autor sjovicicslavuj | 17 April, 2014 | read_nums (264)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - Партизан 92:73 (24:12, 24:20, 31:22, 13:19)
**************************
Кошаркашице ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ прегазиле су екипу Партизана на домаћем терену у првој утакмици полуфинала плеј-офа и на тај начин повеле са 1:0 у серији. Црвено-беле су пружиле одличну партију, ефикасну кошарку са пуно расположених појединаца, великом доминацијом у скоку уз несебичну игру са много асистенција.


ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Бошковић, Бероња 6 (3 ул, 2 ас, 3 ил), Војиновић 2, Станковић 2, Деура 16 (6 ск, 5 ас), Станаћев 8 (11 ас, 7 ск, 2 ул, 4 ил), Црвендакић 11 (8 ск, 4 ас), Ђоковић 12 (5 ск, 4 ас, 2 ул), Т. Јовановић 13 (10 ск, 3 ас, 4 ил), Папић 1, Матић 21 (14 ск, 2 ас), Зец.

 

Autor sjovicicslavuj | 17 April, 2014 | read_nums (208)
   ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 Освануло јутро под снијегом који и даље пада. Па шта ако пада? Једино је мало чудно што пада баш сад и то у сред априла, а није падао у јануару или барем у фебруару. Климатске промјене су већ одавно наступиле, казаће неко. Биће у праву и они који неће казати ништа.

Данас је 17. април Љета господњег, дакле 2014. године. Код нас пада снијег, а у Бразилу се приводе завршне припреме за самбу и плесне манифестације од јутра до сутра, а ако неко баш и не стигне све да погледа не треба да жали ни за чим, јер ће то трајати и прекосутра, а све у славу и у част Светског фудбалског првенства. Нас тамо неће бити, мислим неће бити наше репрезентације. Да не буде забуне. Биће репрезентација БиХ, али то није репрезентација барем половине Босне и Херцеговине. Да будем још прецизнији. То неће бити репрезентација највећег броја Срба из Рпублике Српске, осим оних сталних гостујућих Срба, углавном из Бања Луке и малог броја из Источног Сарајева који су миљеници федералних телевизија. Ради се о тзв. аналитичарима опште праксе и о попуњивачима српске квоте у програмима федералних телевизија. Дакле, на Свјетском првенству неће играти наша репрезентација, а наша је СРБИЈА!

Али, како каже мој комшија, ми смо екстра ординирани. Нисам одмах схватио о чему се ради, а кад нешто не разумијем, онда се баш и заинтересујем и бацим у “висока” размишљања, а све са циљем како бих докучио домете онога о чему збори мој комшија Васкрсије. Е, па баш лијепо. Ако ништа друго, па за који дан ће наш највећи хришћански празник Васкрс. Довољно. Схватио сам на шта алудира Васкрсије.

Данас и ових дана нећу ништа да пишем о патриотама, о издајницима, о лоповима и о економским параметрима. Поготово ми не пада на ум да било шта напишем о Међународном монетарном фонду. У фокусу су ипак неприлике и хаос у Украјини, која стрмоглаво иде ка свом коначном распаду. Држва је у хосу. Баш нешто мислим гдје је то Владимир Кличко? Кад су га соколили из Брисела и кад су му давали подршку како да што више удаљи Украјину од Русије и да је баци у крило НАТО пакта и Европске уније, е онда су Кличка наговорили да скине боксерске рукавице и да “у другим подмуклим рукавицама” крене у обрачун са ПУТИНОМ и РУСИЈОМ. Каква је то била наивност, па то свијет није упамтио, али ће запамтити да је некад постојала Украјина, које више неће бити.

Да се вратим на наше подручје, јер овдје је најбоље. Добро је само зато што се стално смјењују апатија и неке наде у боље сутра. Ма ја хоћу да буде боље данас. Боље и данас и сутра може бити ако будемо имали бар минимум неких заједничких интереса, а не као данас да свако има само свој. Што сам старији, а по некад и искуснији, чисто сумњам да ће се много тога промијенити на боље. Мада не волим да будем само посматрач и да ме стационирају у “Нациналном заштиченом парку”, којем не знам ни име. А ако не знам име, онда не знам ништа друго.

Све ћу то оставити за сутра, јер данас игра Новак Ђоковић у Монте Карлу, игра Црвена Звезда у Новом Пазару, па се надам да би могли нешто повољно и да пазаримо, онако ђутуре и без калкулација...

 

Autor sjovicicslavuj | 17 April, 2014 | read_nums (253)

За сјећање и за памћење..
На данашњи дан /17. 4./ умро је славни српски књижевник 
и пјесник СВЕТОЗАР ЋОРОВИЋ.
Живио је врло кратко, јер је био мучен по аустријским логорима...

Autor sjovicicslavuj | 16 April, 2014 | read_nums (194)

 

Патријарх српски Иринеј честитао је ускршње празнике, уз поруку да се посебно моли за браћу и сестре на Блиском истоку и у Украјини са жељом и молитвом да се разагна тама греха која се надвила над њима и да се просветли ум и душа сејачима мржње према светом православљу.

Васкрс је празник свеправославног јединства и свехришћанског заједништва, поручио је патријарх позивајући, у име Христа, на јединство и слогу у Цркви.

И Р И Н Е Ј
по милости Божјој
православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим Архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни
ВАСКРШЊИ поздрав: ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Данас је пролеће душама нашим:
Христос из гроба као сунце засија,
Мрачну буру грехова наших одагна.
Њега песмом величајмо јер се прослави!
(Пасхална богослужбена песма)
Када после дуге и хладне зиме гране рано пролеће, целокупна природа и творевина Божја обрадује се сунцу, његовим топлим зрацима и његовој енергији која све и сва, без разлике, обасјава и греје. Тада све слави Господа, Даваоца сунца и пролећа. Тако и ми, браћо и сестре и драга децо духовна, после ледене и ужасне зиме греха – особито после убиства Богочовека Исуса Христа на Велики Петак, на Голготи – видевши данас Христа Васкрслога, радосно кличемо и појемо: Данас је пролеће душама нашим! Христос – Сунце живота са Истока – из гроба васкрсе и засија! Мрачну буру грехова наших одагна! Њега песмом величајмо јер се прослави! Зато смо данас радосни, зато заједно са анђелима на небесима и са свим људима овога света ликујући певамо: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт порази и онима у гробовима
живот дарова.
Међу многим изразима којима црквени песници величају Христа Васкрслога, запажамо и назив Пролеће.
С правом Га тако називају јер Господ Исус Христос јесте Пролеће нашег новог живота. То није случајна песничка конструкција. Ту није реч о пролећу као годишњем добу, већ је посреди дубоко поимање смисла и значења пролећа као почетка, новог живота природе и свега у њој.

До Васкрсења Господа Исуса Христа, односно до Његовог претходног силаска у ад, били смо у оковима греха и смрти, у аду преисподњем. Смрт је господарила над нама. Сишавши у гроб, Он разруши ад, покида окове греха и смрти и ослободи нас. Објашњавајући богочовечанску тајну силаска Христа Спаситеља у гроб, Његовог боравка у њему и Његовог Васкрсења, свети апостол Павле ликујући пита: Смрти, где ти је жалац? Аде, где ти је победа? У тајни Васкрсења, односно у тајни Васкрслога Господа Христа, садржана је наша победа над грехом, смрћу и ђаволом. Зато је и било потребно да Христос постане Емануил што значи
- Бог са нама, тојест да узме на Себе сву нашу људску природу и да је нераздељиво и несливено, сједини са божанском природом у једној и јединственој богочовечанској Личности Својој. Да као Богочовек победи адамовски грех непослушности Богу и Оцу и сатре последице првороднога греха. Богочовек Христос, а не само Бог или само Човек, победи сатану, грех и смрт! Ту тајну победе Господ је најавио и приликом кушања, после Његовога крштења у реци Јордану, рекавши: „Иди од мене, сатано, јер стоји написано: Господу Богу својему поклањај се и њему јединоме служи” (Мт. 4, 10).

Подсећајући вас на ове јеванђелске истине, позивамо вас да данас, на дан Васкрсења, будемо истински и суштински причасници новог и вечног Живота, новог и вечног Пролећа, Христа Господа. „Нека данас, нико не плаче због греха и сагрешења, јер опроштај из гроба засија”, узвикује свети Јован Златоуст. Нека се више нико не боји смрти јер нас од ње ослободи Спаситељ, Који крсном смрћу Својом угаси смрт и ослободи оне над којима је она владала. Ми данас славимо Христа Васкрслога. Славимо смрт смрти, славимо разрушење ада, славимо почетак новог живота, славимо Узрочника свега тога, Јединог Благословеног и Прослављеног у векове векова.
На истини Васкрсења Христа Спаситеља, Који је Васкрсењем из мртвих Себе положио, не само као крајеугаони камен Цркве Своје, већ и вере свих нас који се крстисмо у име Оца и Сина и Светога Духа, утемељена је сва наша вера, и нада, и љубав. Ми верујемо и исповедамо Њега „Који је васкрсао у трећи дан, по Писму”. Без Васкрслога Христа Господа, наша вера не би само била празна већ би се и распршила попут мехура од сапунице. Свети апостол Павле, који је на посебан начин доживео Истинитог и Васкрслог Господа Исуса Христа, закључује: „Ако Христос не васкрсе, узалуд је вера наша” (IKop. 15, 17). То је искуствена вера Апостола народâ и Цркве Христове. Нека би дао Бог да и ми, искусивши данас Христа Васкрслога, смело и без страха певамо: Христос васкрсе!

За разлику од апостола Павла, други свети апостоли, који су доживели страхоту Великог Петка, као и свете жене мироносице, на другачији начин су доживели Васкрсење Христово. На вест да је Христос васкрсао и да се јавио Кифи, тојест апостолу Петру, и „некима од жена”, обузе их страх и трепет, а неки посумњаше. Уместо радости и вере, њих обузе страх и сумња. У сумњи у вест, да је Учитељ васкрсао, најдаље је отишао свети апостол Тома који без много размишљања рече: „Док не видим ране од клинова и не метнем прст у ране од клинова, нећу веровати.” Ништа чудно и необично, ако се има у виду кроз какве су духовне борбе и страдања прошли свети апостоли! Страшни суд Великог Петка, суд над Богочовеком Христом, оставио је још страшније последице на светим апостолима и онима, који су ишли за Њим и који су се надали, да ће их Он ослободити окова римског ропства. Њихова нада и њихова вера била је угрожена док су гледали страшно судилиште над Њим, док су гледали како немилосрдни и сурови човек, суди и на крст распиње Учитеља њиховог и Човекољубивог Спаситеља света. Страх изнутра и страх споља, страх од Синедриона, од Понтија Пилата, од Јудејâ, страх одасвуд! Страх је обузео ученике и апостоле и они се разиђоше на све стране као овце без пастира. Знајући добро њихова срца, њихове страхове и њихове помисли, Господ долази међу њих јављајући им, да је васкрсао и поручује им: „Не бојте се, ја победих свет” (Јн. 16, 33), и: Не будите неверни него верни!

Данас Он долази и нама, браћо и сестре, уплашенима и преплашенима. Уплашенима од глобалног светског поретка и беспоретка, од великих и малих инквизитора, а и од нових Пилата, који поново суде и пресуђују истини и правди, и поново прете Голготом, наслеђу Божјем на земљи. И нама Он поручује данас: Не плашите се! Ја сам с вама и победих свет! Вером препознајући у Њему Победника свакога греха и сваке неправде и смрти, охрабримо се и не плашимо се оних који, не знајући шта чине, још питају: шта је Истина? Ми пак, искусивши Васкрслога Господа као Истину над истинама, данас, сабрани око Њега на духовном Сиону, славимо Га и величајмо, јер Му дођоше „сва богопросвећена светила са Запада, од Севера и мора, и од Истока деца Његова, славећи Га кроз векове”. „Данас је дан Васкрсења, озаримо се торжеством!” кличе црквени песник и додаје: „Загрлимо једни друге, рецимо браћо и онима који нас мрзе и свима све опростимо Васкрсењем!” Нека из наших грла, а пре тога из наших срца, потече песма и слављење Христа који нас прослави.

Свепобедним и сверадосним поздравом Христос васкрсе! Још једанпут поздрављамо све вас, драга децо светосавска у отаџбини и у расејању широм света. Васкрс је празник свеправославног јединства и свехришћанског заједништва. У име Христа Васкрслога позивамо вас на јединство и слогу у Цркви Његовој. Ко није у јединству са Црквом, коју Он стече крвљу Својом, није ни са Њим, Христом Господом.
Без Христа нема Цркве, а Црква никада није без Христа. Зато ван Цркве нема спасења. Ван Цркве је усамљени, „аутономни”, бездомни човек, са својом непослушношћу Богу и Цркви, са својим егоизмом и противљењем Духу Светоме, попут Адама изгнаног из раја. Такве људе Сâм Господ назива вратима пакла која неће надвладати Цркву Божју.

Посебно поздрављамо нашу страдалну браћу и сестре на Косову и Метохији који, иако у оковима неслободе, обесправљености и дискриминације, данас са нама славе победу Добра над злом, Живота над смрћу, Христа Васкрслога над демонским силама таме.

Са истом љубављу у Васкрслом Христу Господу и топлим молитвама данас поздрављамо и сву нашу браћу и сестре у Далмацији и Лици, на Кордуну, у Банији, Славонији и Барањи.

Са радосним поздравом Христос васкрсе! поздрављамо сву нашу браћу и сестре у Републици Српској, Федерацији Босне и Хрцеговине, Црној Гори, Словенији и Бившој Југословенској Републици Македонији, нарочито ове последње који, на челу са својим неправедно утамниченим Архиепископом, страдају за јединство Цркве и за чистоту вере православне.

Посебно се данас молимо Победитељу греха, смрти и људске неправде, за нашу у Христу Господу браћу и сестре на Блиском Истоку и у Украјини, са жељом и молитвом да светлост Христова Васкрсења разагна таму греха која се надвила над њима и да просветли ум и душу сејачима мржње према светом Православљу и озари их миром и светлошћу истине.

Нека Васкрсли Христос Господ покида окове неправде, безакоња и лицемерства којима синови безакоња оковаше Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована кога преко нас поздравља читава православна васељена и читав правдољубиви свет.

Молимо се Васкрслом Христу Господу да вас љубав Божја увек и непрестано испуњава. Још једанпут вас срдачно поздрављамо сверадосним васкршњим поздравом:
Христос васкрсе!

Дано у Патријаршији српској у Београду, о Васкрсу 2014.
Ваши молитвеници пред Васкрслим Христом:

Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и
Патријарх српски ИРИНЕЈ
Митрополит црногорско-приморски АМФИЛОХИЈЕ
Митрополит дабробосански НИКОЛАЈ
Епископ шабачки ЛАВРЕНТИЈЕ
Епископ сремски ВАСИЛИЈЕ
Епископ бањалучки ЈЕФРЕМ
Епископ будимски ЛУКИЈАН
Епископ канадски ГЕОРГИЈЕ
Епископ банатски НИКАНОР
Епископ новограчаничко-средњезападноамерички ЛОНГИН
Епископ источноамерички МИТРОФАН
Епископ бачки ИРИНЕЈ
Епископ британско-скандинавски ДОСИТЕЈ
Епископ зворничко-тузлански ХРИЗОСТОМ
Епископ осечко-пољски и барањски ЛУКИЈАН
Епископ западноевропски ЛУКА
Епископ тимочки ЈУСТИН
Епископ врањски ПАХОМИЈЕ
Епископ шумадијски ЈОВАН
Епископ браничевски ИГЊАТИЈЕ
Епископ милешевски ФИЛАРЕТ
Епископ далматински ФОТИЈЕ
Епископ бихаћко-петровачки АТАНАСИЈЕ
Епископ будимљанско-никшићки ЈОАНИКИЈЕ
Епископ захумско-херцеговачки ГРИГОРИЈЕ
Епископ ваљевски МИЛУТИН
Епископ рашко-призренски ТЕОДОСИЈЕ
Епископ нишки ЈОВАН
Епископ западноамерички МАКСИМ
Епископ горњокарловачки ГЕРАСИМ
Епископ аустралијско-новозеландски ИРИНЕЈ
Епископ крушевачки ДАВИД
Епископ умировљени зворничко-тузлански ВАСИЛИЈЕ
Епископ умировљени захумско-херцеговачки АТАНАСИЈЕ
Епископ умировљени средњоевропски КОНСТАНТИН
Епископ умировљени славонски САВА
Викарни епископ јегарски ПОРФИРИЈЕ
Викарни епископ моравички АНТОНИЈЕ
Викарни епископ липљански ЈОВАН
Викарни епископ ремезијански АНДРЕЈ
ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА:
Архиепископ охридски и Митрополит скопски ЈОВАН
Епископ полошко-кумановски ЈОАКИМ
Епископ брегалнички МАРКО
Викарни епископ стобијски ДАВИД
 
Autor sjovicicslavuj | 16 April, 2014 | read_nums (207)

 

Пред празник Пасху, у четвртак, Христос се са ученицима вратио у Јерусалим где је на тај дан, који се иначе прославља као Велики Четвртак била Тајна вечера. Исус је тада установио Свету Тајну Причешћа уз речи: "Узмите, једите; ово је тело моје." и "Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завета која се пролива за многе ради отпуштења грехова" (Мт. 26:26-28). Ове се речи могу чути на свакој Светој Литургији чији је централни део Свето Причешће. Такође је својим ученицима опрао ноге учећи их тако сопственим примером како треба да служе једни другима.

Заповедио им је и да љубе једни друге: "Да љубите једни друге као што ја вас љубим" (Јн. 15:12), и отворено говорио о предстојећем Му страдању и свему што има да се збије.
Ту изговара и Првосвештеничку молитву где се моли за своје ученике као и за све оне који због њихових речи буду поверовали. Да их Господ Бог избави од злога и да буду са Њим где је он и да гледају Славу његову (Јн. 17:24).

Те ноћи Христа су се одрекла два његова ученика: Јуда Искариотски и Симон Петар. Христос је пред свима рекао: "Заиста вам кажем; један од вас издаће ме" (Мт.26:21). "А Јуда издајник његов одговарајући рече: да нисам ја учитељу? Рече му (Исус): Ти каза" (Мт. 26:25). "Рече му Петар: Нећу те се одрећи макар морао и умријети с тобом" (Мт. 26:35). (Ваља напоменути да је Јуда још на Велику Среду отишао код јеврејских првосвештеника и рекао: "Шта ћете ми дати и ја ћу вам га издати? А они му положише тридесет сребреника" (Мт. 26:15) чиме је уствари већ дан пре издао Исуса. Због сећања на издајство Господа средом се пости).

Потом Исус одлази у Гетсимански врт, где се знајући за сва страдања која Му предстоје моли Оцу своме: "Ава, Оче, све је могуће теби; пронеси ову чашу мимо мене; али опет не како ја хоћу него како ти" (Мк.14:36). Јуда је знао за поменути врт, јер се Исус ту често окупљао са својим ученицима, и ту је дошао са слугама првосвештеника и фарисеја. Исуса им је показао Целивајући Га јер им беше рекао: "Кога пољубим, тај је" (Лк. 22:47), Исус га је упитао "Јудо, зар цјеливом издајеш Сина Човјечијега?"(Лк. 22:48). Јуда није ништа одговорио. Тако су Исуса одвели пред првосвештеника да му суди.

Те ноћи, ученици су били као стадо без пастира, изгубљени и очајни. Тада је Петар, који је бескрајно волео Христа, поклекао и три пута Га се од вечери до зоре одрекао. Питали су га да ли је он један од ученика и да ли је био са Исусом, Петар је одговорио да не зна ко је он и да га не познаје. Кад је трећи пут изустио да није, запевао је петао. Петар се тада сетио речи Исусових да ће га се и он три пута одрећи пре него што запева петао. Петар је схватио колики је његов пад, покајао се из дубине душе и плакао је горким, чемерним сузама, молећи опроштај.

Јуда пак је схватио да је то што је урадио ужасно. Дошао је у храм и бацио новац, рекавши да је издао крв невину, али његово окорело срце није било спремно на покајање, он није могао да се покаје и моли за опроштај, зато се у очајању обесио и тако је додао себи и неопростиви грех самоубиства. И тако је за разлику од Петра (који је постао једним од највећих апостола) назван сином погибли.

Првосвештеници нису хтели у благајну храма да ставе новац који је Јуда бацио, зато што је то новац за крв. За тај новац је купљена њива да буде место на којем ће се сахрањивати странци. Њиву су прозвали «Крвна њива», зато што је за крвави новац купљена. Зора следећег дана није најављивала ништа добро, био је то дан Христовог коначног страдања и највећих мука, Велики петак.
 
Autor sjovicicslavuj | 15 April, 2014 | read_nums (187)

ВРЕМЕНСКИ БИЛТЕН...

Пада снијег...
Не знам откуд 15. априла да буде 15. јануар (!!!)


Autor sjovicicslavuj | 14 April, 2014 | read_nums (173)

  14. 4. 2014.
  ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – Врачар 16:8 (3:2, 6:2, 2:3, 5:1)
  ********************************
  Ватерполисткиње ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ савладале су екипу Врачара резултатом 16:8 у првом мечу полуфинала плеј-офа за пласман од првог до четвртог мјеста. Црвено-беле су на тај начин повеле са 1:0 у серији.


  Најефикасније у побједничком тиму биле су ЈОВАНА ПАНТОВИЋ и НАТАША СИМИЋ са по четири гола, док се ЈОВАНА ДУЈОВИЋ три пута уписала у стријелце.
  Реванш меч игра се кроз двије недјеље, а ватерполисткињама ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ потребна је још једна побједа за пласман у финале.


Autor sjovicicslavuj | 14 April, 2014 | read_nums (209)

Рагби 13 екипа ЦРЕНЕ ЗВЕЗДЕ успјела је да постане тек други клуб који је нанио пораз неприкосновеној екипи Дорћола.

Црвено-бели су славили против фаворизованог ривала резултатом 40:38. Дорћол је од 2001. године у утакмицама за првенство и Куп изгубио само једном и то од Војводине 2004. године, а ЗВЕЗДА је једном успјела да извуче реми, тако да су то до овог сусрета биле једине утакмице у којима Дорћол није успио да побиједи. 

 
Овим тријумфом ЗВЕЗДА се на табели изједначила на првом мјесту са Дорћолом. Оба тима су остварила по четири побједе и један пораз и укупно имају по осам освојених бодова. На диоби треће позиције су бањалучки Бијели зечеви и Партизан, који су сакупили по два бода.

Autor sjovicicslavuj | 14 April, 2014 | read_nums (210)

ЛИНК:

https://www.youtube.com/watch?v=NctgCSsxhjo

 

Братска љубав према СРБИМА на Косову и Метохији се мјери љубављу,

пажњом, али и даровима.

Свака част Компанији "Боксит" из Милића и генералном директору,

мом пријатељу Рајку Дукићу,

који нису заборавили наш народ на Косову и Метохији!

Autor sjovicicslavuj | 13 April, 2014 | read_nums (208)

 

Недјеља 13. 04. 2014.
***********************
Одбојкаши ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ савладали су Војводину 3:0 (25:22, 25:20, 25:20) у Новом Саду и повели са 2-1 у финалној серији Виенер штетише лиге Србије.

 Црвено-бели су се убједљивом побједом реванширали "лалама" за пораз у Шумицама од прије неколико дана, па ће на свом паркету имати шансу да одбране титулу и триплу круну.

Прву прилику да се окити десетом титулом шампиона у историји ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ће имати у четвртак у хали "Спорт Еко" у Шумицама.

Autor sjovicicslavuj | 13 April, 2014 | read_nums (370)
                                     ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Данас је света недјеља...
Данас су Цвијети, по православној вјери и по црквеном календару.

Многи би рекли - данас је дан као и сваки други...
Па можда и јесте тако, 
ако се гледају главни параметри пролазног времена и ако се статистички посматра вријеме...

Данас је дан када се неко рађа.
Данас је дан када неко умире природном или насилном смрћу.
Данас је дан када се неко радује, али и дан када неко плаче.
Истовремено, негдје тамо далеко или чак и у близини неко се и смије.
 
Данас је дан када нико неће добити нови посао, 
али највјероватније неће добити ни отказ. 
Данас је мало оних који раде на неком послу, 
али сви су забављени око неких послова.
Данас нико неће примити плату.
Данас нико неће плаћати рате кредита, 
али неће плаћати ни комуналне и друге рачуне.
Данас сви раде нешто различито и није то ни налик на неки рад, 
барем не на онај озбиљан.

Све је данас различито и само је недјеља иста.
Али на неком другом дијелу свијета је већ понедјељак, 
а на неком је још субота.
Ваљда и они тако на свом језику називају дане.

Данас је дан!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 12 April, 2014 | read_nums (194)
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - Чукарички 4:1
*********************************
ЗВЕЗДА је остварила тринаесту узастопну побједу у првенству СРБИЈЕ.
Голове за ЗВЕЗДУ постигли су:
ДАРКО ЛАЗОВИЋ три: у 3, 45 и 50 минути.
Четврти гол за ЗВЕЗДУ постигао је најбољи стријелац шампионата 
ДРАГАН МРЂА у 56. минути.

ЗВЕЗДА је и даље на челу табеле и Партизану бјежи три бода!
 
  My picture!

Kategorije

Arhiva