BANjALUKA - „Spasonosni dolazak“ bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna u Sarajevo radi deblokade evropskog puta, uz njegov jasan zahtev za donošenje novog Ustava, još jedan je apsurd međunarodne politike u zemlji, jer je britanski lord tokom svog mandata sprovodio pravno nasilje i diktaturu. Reč je, zapravo, o povratku zločinca na mesto zločina!

Ovo je reakcija srpskih političara na posetu britanskog lorda Sarajevu i Mostaru i njegove poruke da zemlja mora hitno da dobije novi ustav, jer je „Dejton“ odgovoran za nefunkcionalnost i diskriminaciju u BiH.

Ešdaun, sadašnji član britanskog Doma lordova, pre posete BiH izjavio je da međunarodna zajednica mora da spreči otcepljenje RS od BiH. Optužio je Rusiju da „gura“ Srpsku u samostalnost. U Sarajevu je zapretio zvaničnicima RS da će snositi posledice ako pokušaju da naruše suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su nepovredivi! Svaki pokušaj da se dovedu u pitanje, bilo kroz nelegalni referendum, neku političku akciju ili na bilo koji drugi način, naići će na naš odgovor u kojem ćemo koristiti sva raspoloživa sredstva - poručio je Ešdaun.

On je naglasio da nikome u BiH ili izvan nje ne treba dozvoliti da pogreši i potceni volju i spremnost Zapada da osigura da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- BiH nije na periferiji, već usred Evrope - rekao je on i dodao da Evropa i Zapad u celini moraju odmah i odlučno delovati i zatvoriti priču „tihe podele BiH“.

Ešdaun je ocenio da su protesti građana u FBiH bili „bolni vrisak i izliv besa običnih ljudi zbog načina na koji se njima vlada tako očajnički loše i uskraćuje bilo kakva nada da će barem biti drugačije“.

- Probuditi se moraju političari, ali i međunarodna zajednica - naglasio je bivši britanski agent.

------------------------------------------------

Poslanik SDS Borislav Bojić kaže, za „Novosti“, da je Ešdaun ostao upamćen kao najveći diktator međunarodne zajednice u BiH i da se od njega ništa dobro ne može očekivati:

- Ako nova međunarodna politika u BiH bude po Ešdaunovoj volji, onda nam se ne piše dobro. Reč je o čoveku koji je brutalno vladao zemljom tokom svog mandata. Nametnuo je stotinu odluka i zakona i smenio desetine domaćih zvaničnika. Uskratio je tim ljudima pravo na rad, zdravstveno osiguranje i putovanja iako se protiv njih nije vodio nikakav postupak!

Zbog svega toga, tvrdi Bojić, Ešdaun nikako ne može biti objektivan kada govori o odnosima u BiH.

- Međutim, tokom posete britanskom Domu lordova razgovarao sam o svemu tome sa Ešdaunovim kolegama koji su osudili njegovu diktaturu u BiH. Mnogi od britanskih lordova se ne slažu sa stavovima i potezima Pedija Ešdauna - kazao je Bojić.

-----------------------------------------------------------

I poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić tvrdi da je besmislena sarajevska podrška Pediju Ešdaunu.

- Čovek je rušio ustavni sistem zemlje, sprovodio pravno nasilje i samovolju, a Sarajevo sad očekuje da im pomogne u prekrajanju dejtonskog Ustava.

Time samo destabilizuju zemlju, a Pediju bi bilo bolje da nije ni dolazio! - zaključio je Jovičić.

--------------------------------------------------

ŠILING: POPRAVITI GREŠKU IZ SPORAZUMA

VeĆ godinama tražim novi pristup EU prema BiH i jači angažman Nemačke i zbog toga nisam mogao nastaviti svoj rad kao visoki predstavnik, izjavio je bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling:

- Tražio sam da međunarodna zajednica preuzme odgovornost, da OHR ne bude samo posmatrač nego da donosi odluke koje treba i sprovodi svoj mandat na pravi način. Jer, BiH je blokirana zbog katastrofalne ustavne pozicije koju je nametnula međunarodna zajednica.

On smatra da se prvo mora promeniti Ustav u vezi primene odluke „Sejdić-Finci“, kako bi izbori bili legitimni:

- Međunarodna zajednica je dala BiH taj užasni ustavni okvir. Oni moraju sada pomoći BiH da se popravi ta greška iz Dejtona.

 http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.RS-Esdaun rusi Dejton