Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 26 Decembar, 2013 | read_nums (275)
 
ПИШЕ: СлАвКо ЈоВиЧиЋ СлАвУј
 
Прођоше тако многе године, прођоше деценије, а многи од нас ево живимо чак и у два вијека. Започели смо живот у двадесетом и наставили га у двадесет и првом стољећу. 

Знам да није могуће у једном кратком осврту да се све оно што је прошло  "стрпа" у један текст, но била су то времена кад нашим прецима /не свим наравно/ није ваљао краљ, па им касније нису никако одговарали комунисти, па онда социјалисти и ево нас данас ту гдје смо? А како ствари стоје, изгледа да нисмо нигдје.

Теоретичари ово доба зову капитализмом, а они који су разочарани, а таквих је највише, најрадије би овакво стање умјесто капитализмом назвали - катаклизмом. Итина, прегруб је то термин и не би одговарао објективном стању у друштву, али се сасвим добро уклапа у размишљање оног човјека који нема ништа, који живи у потпуној биједи и у сиромаштву и за њега није битна дефиниција ниједног система. За њега би било важно да функционише иоле поштенији систем у којем би и ОН имао право бар на комад хљеба, ако су му неки ранији тирани отели комад родне груде и рођене земље, коју су многи својатали као отађбину, јер им је то требало због њих самих и због њихове користи. 

Многи од нас знају на хиљаде лопова који су се на крви и на патњама честитог народа обогатили без икаквог рада. Обогатили су се пљачкама и лоповлуцима. Али, каква корист ако их знамо, кад никога од њих  не смијемо да назовемо правим именом - ЛОПОВ. Јер забога, само суд и пресуда могу да кажу ко је лопов. 
 
  Уосталом, никада се никоме није судило, па самим тиме, није му се ни изрицала "пресуда" што је поштен. Много је ситуација кад не можеш доказати ни оно што видиш сопственим очима.  Није онда чудо што и лопови имају имагинарну слику, јер и они мисле да су сви други, наравно осим њих, они прави лопови.

Треба ли народним масама само "хљеба и игара" и могу ли од тога живјети? Можда краткорочно гледано, могу преживјети, али колико времена, кад у наставку живота треба и даље живјети. Много је оних који мисле да су заслужни за неки друштвени напредак, али основни проблем је у томе што нема имена оних који су кривци за назадак.

Ордење се увијек дијели оним заслужним, мада се често додјељује и оним послушним. Тешко је одговорити на питање којих има више? Кад нисмо знали у прошлости  барем данас знамо да је много оних који су прошлост искористили у корист своје удобне и угодне садашњости. 

Све су то слике које су већ давно виђене. Да ли се баш толико разликујемо што су неки прихватили Цезаров, а они други Миланковићев календар. Сасвим је свеједно, јер вријеме не може да стоји, ма како га ми бројали и ма како га и којим датумима обиљежавали.

Приближава се Нова година, која ће постати стара, као и све претходне. Дакле, све се своди на вријеме и прелазак из "старог у ново" и опет повратак на старо, а ваљда ће неко дочекати и нешто ново?

За нешто новије или најновије и нисам баш у то сигуран...
Како год било ипак стиже Нова година.

Свима вама, драги моји, желим све најбоље у Новој години и свака срећа вас стизала!
 
 

Autor sjovicicslavuj | 25 Decembar, 2013 | read_nums (309)

25. 12. 2013
Синоћ су одбојкаши ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ у крајње неизвијесној и драматичној утакмици ипак остварили побједу у првом мечу четвртфинала Купа Србије.

ЗВЕЗДА је у дербију у Новом Саду савладала Војводину са 3:2 у сетовима (25:23; 23:25; 25:22; 22:25; 23:21). Одиграно је чак пет сетова јер су обје екипе пружиле сјајне партије и било је врло неизвјесно ко ће однијети побједу.

Први сет припао је ЗВЕЗДИ, а већ сљедећи Новосађанима. Успјели су наши шампиони да добију трећи сет и да поведу 2:1, али Војводина се није предала. Четврти сет је припао домаћину, а онда је одигран маратонски пети сет који је завршен невјероватним резултатом 23:21 за коначних 3:2 у сетовима и побједу наше ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ.

Autor sjovicicslavuj | 25 Decembar, 2013 | read_nums (298)

Јулијански календар или стари календар је увео Јулије Цезар 45. п. н. е. године и користио се у цијелој Европи до XVI вијека, када су државе почеле да прелазе на Грегоријански календар. На првом васељенском сабору у Никеји 325. године хришћанска црква је прихватила јулијански календар за свој званичан календар.

Творац календара је грчки астроном Сосиген на иницијативу Јулија Цезара, по којем календар и носи име.

Јулијански календар није био савршен и његова разлика у односу на тропску годину се повећава за један дан сваких 128 година. То је касније увиђено, па је на сабору у Никеји 325. године одлучено да се из календара избаце 3 дана која представљају акумулирану разлику.

Пошто је Јулијански календар и даље остао непромијењен, разлика се до XVI вијека акумулирала на 10 дана. Када су ово уочили, астрономи су одлучили да израде нови календар који ће бити усаглашен са тропском годином. То је постигнуто увођењем Грегоријанског календара.

Током XX вијека, практично све православне земље, прешле су на употребу грегоријанског календара (у свјетовне сврхе). Њихове православне цркве нису жељеле да користе „католички“ календар, већ су тражиле усвајање новог календара који би био прецизнији од грегоријанског.

Тако је на Свеправославном конгресу, 30. маја 1923. године усвојен Миланковићев календар. Међутим, како су све православне цркве аутокефалне, неке су цркве задржале употребу јулијанског календара (између осталих и СПЦ, иако је за нови календар усвојен њен приједлог).

Српска православна црква, која је била предлагач новог календара који усвојен на конгресу 1923, и даље користи јулијански календар. Послије конгреса, СПЦ је Миланковићев календар начелно прихватила за употребу, али је његову примјену била одложила. Одлуку о примјени овог календара СПЦ није касније донијела и у употреби је и даље Јулијански календар.

Православне цркве које су прешле на Миланковићев календар:

 • Цариградска патријаршија

 • Александријска православна црква

 • Румунска православна црква

 • Бугарска православна црква

 • Кипарска православна црква

 • Грчка православна црква

Православне цркве које и даље користе јулијански календар:

 • Антиохијска православна црква

 • Јерусалимска православна црква

 • Руска православна црква

 • Српска православна црква

 • Грузијска православна црква

 • Јапанска православна црквa

Неке православне цркве користе оба календара:

 • Пољска православна црква

 • Албанска православна црква

 • Православна црква чешких земаља и Словачке


Autor sjovicicslavuj | 24 Decembar, 2013 | read_nums (364)

Bošnjački političari protiv Zakona o Ustavnom sudu BiH koji radi na osnovu podzakonskih akata. Održavanjem stranih sudija produžava se protektorat u BiH, tvrde srpski poslanici

BANjALUKA - Odbijanjem inicijative u Ustavno-pravnoj komsiji Parlamenta BiH za donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi se prekinuo dalji angažman stranih sudija u najvišoj sudskoj instanci u zemlji, bošnjački članovi potvrdili su svoj podanički mentalitet i omogućili održavanje međunarodnog protektorata u BiH!

----------------------------------------------------------

Ovo je jedinstvena ocena srpskih predstavnika u Parlamentu BiH, nakon što je Ustavno-pravna komisija parlamenata BiH odbacila inicijativu poslanika DNS Petra Kunića za donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH. Neprihvljtljivo je da Ustavni sud BiH, kao najviša sudska instanca u zemlji, radi na osnovu podzakonskih akata koje su sudije ovog suda same donele. To nema nigde u svetu, osim u Hagu! - rekao je Kunić, za „Novosti“.

On je istakao da mora doneti zakon kako bi se Ustavni sud podveo pod vladavinu prava. I pored očigledne bošnjačke opstrukcije ove inicijative, Parlament BiH će se o Kunićevom predlogu izjašnjavati 30. decembra. Pored ukidanja sudijske funkcije stranim sudijama, inicijativa je pokrenuta jer Ustavni sud BiH jedini u kontinentalnom pravu trenutno radi na bazi podzakonskog akta, koji su sami doneli, a ne na osnovu zakona. Primanja stranih sudija u BiH kreću se od 10.000 do 20.000 evra!

- Može se reći da Ustavni sud BiH nema legitimitet. Strane sudije treba da odu iz ovog suda, jer ih ništa ne obavezuje na rad i ne podležu zakonima BiH - naglasio je on.

 --------------------------------------------------------

U Ustavnom sudu BiH trenutno je angažovano devet sudija, od kojih četvoro bira Parlament FBiH, dvoje Narodna skupština RS, a troje predsednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsedništvom BiH. Inače, u Ustavnom sudu BiH, koji gotovo 15 godina radi bez zakona, prvi pravilnik o radu usvojili su 1997. godine i šest puta ga menjali sve do jula 2005. godine kada su, takođe sami, usvojili pravila, koja, praktično, tretiraju kao zakon.

------------------------------------------------

Poslanik SNSD u Parlamentu BiH Slavko Jovičić, kaže, za „Novosti“, da stranci moraju da odu iz domaćeg pravosuđa, jer sve dok je tako nema istinskog suvereniteta u BiH.

Takođe, potpuno je besmisleno da rad Ustavnog suda BiH nije ozakonjen. Čudna je situacija da sudije same odlučuju kako će raditi i sami sebi polažu račun.

Time je bitno narušen suverenitet zemlje, jer je reč o najvišoj sudskoj instanci, koja se bavi pitanjima ustavnog ustrojstva - rekao je Jovičić. On je dodao da niko ne spori stručnost i kredibilitet stranih sudija.

Međutim, sve dok BiH ne postigne punu suverenost nad izvršnom, sudskom i zakonodavnom vlasti, ne može biti ravnopravan član Evropske unije - istakao je Jovičić.

---------------------------------------------------

 MEĐUNARODNE SUDIJE

TROJE međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH su Tudor Pantiru, Margarita Caca - Nikolovska i Konstans Gru. Pantiru je rođen u Moldaviji, a sada živi u Bukureštu u Rumuniji. U junu 2002. godine imenovan je na funkciju međunarodnog sudije Ustavnog suda BiH. Obavljao je dužnost međunarodnog sudije Vrhovnog suda Kosova, kao i predsedavajućeg sudije Posebnog veća Vrhovnog suda Kosova. Nikolovska je rođena u Skoplju u Makedoniji, a bila je i sudija Evropskog suda za ljudska prava. Konstans Gru je iz Nemačke, a kao univerzitetski profesor radila je u Francuskoj.

----------------------------------------------------

KADROVI SDA

ZA porodice srpskih žrtava sporne su i bošnjačke sudije u Ustavnom sudu BiH - Seada Palavrić i Mirsad Ćeman. Oni navode da su Palavrićeva i Ćeman bili visoki funkcioneri SDA.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:470169-BiH-Bosnjaci-nece-domace-hoce-strane-sudije

Autor sjovicicslavuj | 24 Decembar, 2013 | read_nums (282)

Острво Кипар беше и место рођења и место службовања овога славнога светитеља. Рођен од простих родитеља, земљорадника, и он би и оста прост и смеран до смрти своје. 

Ожени се у младости, и имађаше деце. А кад му жена умре, он се сав предаде служби Богу. Због свог особитог благочешћа би изабран за епископа у граду Тримифунту. Но он и као епископ не промени прости начин живљења, трудећи се сам лично око своје стоке и обрађујући земљу. 

На себе врло мало употребљаваше од плодова труда свога, већи, пак, део раздаваше бедним људима. Божјом силом показа чудеса велика: низведе дажд у сушно време, заустави ток реке, васкрсе неколике мртваце, исцели цара Констанса од тешке болести, виде и чу ангеле Божје, прозираше у будуће догађаје и у тајне срца људског, обрати многе вери правој итд.

Учествоваше на Првом васељенском сабору у Никеји, и својим простим, но јасним исповедањем вере, као и чудесима моћним, поврати многе јеретике у Православље. 

Беше тако просто одевен, да када једном на позив царев хтеде ући у царски двор, војник мислећи да је неки просјак, удари му шамар. Кротки и незлобни Спиридон окрете му и други образ. 

Прославивши Бога чудесима многим и користивши много, како појединцима, тако и целој Цркви Божјој, упокоји се у Господу 348. године. Његове чудотворне мошти сада на острву Крфу, и дан-данас прослављају Бога многим чудесима.

Autor sjovicicslavuj | 24 Decembar, 2013 | read_nums (255)
 
 
ПИШЕ: Славко ЈоВиЧиЋ Славуј

Како сам старији или са годинама и искуснији, све више препознајем неке ствари на које раније никад нисам обраћао пажњу. Уосталом, то ми раније и није било потребно. Но, принцип једноставности и ненаметљивости или како се то у народу каже “досаде” - препознајем као лајт-мотив, модернистички казано, а преведено на наш језик и сврстано у нашу свакодневицу то се тумачи као – ма “боли ме уво за све”.

Сигурно је  да то не мора тако да буде, али ако баш и мора, онда заиста ништа не могу ту да промијеним! Како све то, пак, изгледа у нормалним околностима, е то зависи од много других фактора и разлике су очите, почевши скоро од сваког мјеста у окружењу, па било то радном, или код куће или са друштвом, односно са пријатељима и колегама итд.

Рођаци су ту неизбјежни, јер у кризним временима увијек се онако, право ни откуд, повећава број шире фамилије. Јер, напросто, људи вапе за приближавањем и за зближавањем, а најбољи је “рођачки” пут, па и онда кад су фамилијарни корјени дијаметрално различити, јер не могу бити супротни, али различити сигурно јесу!

Овакво гледање на стварност не треба мијешати са оним поједностављеним стварима, мада једноставност значи и остварење неког циља, користећи се при том минималним средствима, па била она етичка, морална, материјална, физичка, умна и сва друга, без обзира из које  друге сфере живота долазила. 

Ипак, све је од човјека и за човјека, па како буде? Некад буде добро, а много пута буде и наопако, односно буде трагично и ненадокнадиво.

Међутим, у свему томе живот је једино важан!

Заправо, то је једини принцип који је важан, јер је компликованост разних животних ситуација обрнуто пропорционална годинама искуства и животној доби.

Никада нико није стигао, нити је достигао идеал једноставности и прилагодљивости садашњости и стварности, ма колико она, само на изглед, била једноставна или оптерећена суровом стварности, у којој је свака пасивизација истовремено и предаја стихији која разара све друштвене системе и која руши сва добра, прије свега, она људска и која убија племенитост и доброту у човјеку. Кад би се то десило, онда би то било катаклизмично стање и пут без повратака.

Резултат свега мора бити прогрес који ће спријечити сурову компликованост и који ће успоставити надмоћност истине и поштења над лажима и лоповлуцима свих врста.

Са оваквим размишљањем требали би да кренемо у Нову годину, јер много је било нових година, које су након истека 365 дана /преступне имају и дан више/ постајале старе године, само смо ми у својим животима додавали по још једну годину старости и тако смо настављали даље...Autor sjovicicslavuj | 23 Decembar, 2013 | read_nums (256)

Понедјељак, 23. 12. 2013. ЗВЕЗДА НА ЧЕЛУ АБА ЛИГЕ...


ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - Цибона 88:63 (26:18, 26:18, 19:13, 17:14)
..............................................
ЗВЕЗДА се цијелу утакмицу поигравала са Цибоном за прво мјесто. Сви кошаркаши ЗВЕЗДЕ су улазили у игру и сви су постизали кошеве.


Кошаркаши ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ затворили су 13. коло АБА лиге на импресиван начин пошто су прегазили Цибону у Пиониру и осамили се на челу табеле.

Autor sjovicicslavuj | 23 Decembar, 2013 | read_nums (579)
Може и обрнуто:
 

- НИКО СЕ НИЈЕ РОДИО ДА БИ ДВА ПУТА ЖИВИО
И ДА БИ ЈЕДНОМ УМРО!!!


Autor sjovicicslavuj | 22 Decembar, 2013 | read_nums (270)
 
Велики је успјех бити други у свијету...
********
Али много већи успјех 
је бити први на свијету ...
------------------
Између та два резултата велика је разлика.
............................
Оваква прилика за освајање 
првог мјеста на Свјетском првенству, 
само једном или ниједном,
 указује се у каријери неког спортисте...
 
Шта је ту је?
Стављена је тачка на 
Свјетско првенство за рукометашице.

Autor sjovicicslavuj | 22 Decembar, 2013 | read_nums (269)
ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
 
Пјесници су, несумњиво, паметни људи. Највећи број и то оних славних пјесника били су боеми и највећи дио живота проводили су у кафанама уз чашицу ракије и уз по неку цигарету.

Пјесници су људи који никада нису могли да живе од свог рада, односно од стихова које су стављали на папир.

Своја осјећања су записивали и то су касније у књигама и објављивали, али гледајући биографије славних пјесника сви су, углавном, били несрећни у животу и то су испољавали у својим стиховима.

Многи богаташи су настојали да се друже са пјесницима само због подизања сопственог имиџа и властите репутације у друштву, мада им је ријетко на ум падало и да материјално помажу пјеснике.

Такође, истина је да су ти богати снобови били незаинтересовани за пјесничка дјела.
Ријетки су били они који су, ако ништа друго, онда  бар прочитали неку пјесму од својих наводних пријатеља пјесника.

Зато се и чинила неправда према пјесницима, јер су пјесничка и умјетничка дјела била на најнижој цијени понуде и потражње на коњуктурном тржишту вриједности.

Пјесме се не продају, јер нико и не жели да их купује!

Пјесме или настану и неко их напише или никада не угледају свјетлост дана.

За све што су урадили пјесници, ето, одржава се традиција да им се по неким забитима, мада има и истакнутих мјеста на којима су им у знак захвалности подигнути споменици.

У неким мјестима славни пјесници су добили и по неку улицу да носи њихово име!!!

ТУЖНО И ЖАЛОСНО!

 

Пјесници су, несумњиво, паметни људи. Највећи број и то оних славних

 
Autor sjovicicslavuj | 22 Decembar, 2013 | read_nums (282)

Свој нашој српској дјеци нека је срећан данашњи празник /22. 12. 2.013/ - ДЈЕТИЊЦИ!


Свако дијете нека одраста у срећи и на радост својих родитеља и својих најмилијих.
И сам смисао живота је у томе!
-------------------------------------
И дјеци свијета која не припадају нашој српској нацији 
нека је срећно дјетињство и одрастање!


КАКО СУ НАСТАЛИ ДЈЕТИЊЦИ И ЗБОГ ЧЕГА СЕ ПРАЗНУЈУ....

ЗАЧЕЋЕ СВ. АНЕ - Праведни Јоаким и Ана беху бездетни за пуних педесет година свога брачног живота. Под старост јави им се архангел Гаврил, сваком од њих на по се, и рече им, да су молитве њихове услишане од Бога и да ће родити ћерку Марију. Тада Ана света заче од мужа свога, и после девет месеци роди ћерку, благословену од Бога и од свих колена људских, Пресвету Деву Марију Богородицу.

Тропар (глас 4):
Данас се узе бездетности разрешују, јер је Јоакима и Ану услишио Бог, јасно им обећавши да ће, иако су остарели, родити пресвету Богородицу. Из ње се Сам родио Неописани, поставши Човек наредивши Анђелима да јој кличу: Радуј се, благодатна, Господ је с тобом!

 
Autor sjovicicslavuj | 22 Decembar, 2013 | read_nums (232)

Данас у свету неђељу /22. 12. 2.013./ су ДЈЕТИЊЦИ!!!
---------------------
У нашем православном календару данас је дјечији празник - ДЈЕТИЊЦИ! 
Увијек пада у вријеме божићног поста...
Дјеца су била дужна да служе и да часте своје родитеље (који их ујутро симболично требају да "вјешају", односно везивају каишем или неком шпагом за ноге као неку наводну казну)....
Наравно да се ради о традицији и игри одраслих са дјецом...
Па било у здравље нашој дјеци!
-----------------------------------------
Недјеља трећа пред Божић: Дјетињци
----------------------------------------------
Autor: Епископ Григорије
------------------------------
У нашој Цркви, а нарочито у богатом предању нашег народа, недјеље пред Божић су и по смислу и по садржају своме у потпуности окренуте овом великом Празнику. И док нас Црква, са једне стране, кроз богослужбене пјесме и химне уводи у ову велику, небо-земну тајну Божијег очовјечења, са друге стране, дуга и богата традиција нашег народа изобиљем најразличитијих, дубоко смислених обичаја које брижно чува кроз вјекове и сама нас уводи у свечано празнично расположење, припремајући нас за свјетлост, радост и топлину којима је овај празник преиспуњен.

Ова недјеља, трећа пред Божић, у народу је позната као недјеља Дјетињаца. У тај дан, који је уистину празник све дјеце, она бивају "везана" од стране родитеља али и свих старијих са којима се сусрећу и од ових "уза" се "дријеше", тј. ослобађају - припремљеним даровима. Ово везивање и дријешење, којима започиње тај претпразнички циклус обичаја, осим што ствара једну топлу и веселу празничну атмосферу има и дубљи, озбиљнији, по свему хришћански смисао. У њему нам, се кроз игру, даје и открива велика истина о односу љубави и слободе.

Ово везивање подсјећа на нашу честу, дубоко људску и дубоко острашћену потребу да оно што волимо макар и на силу вежемо за себе, али и на нашу сопствену поробљеност и спутаност страстима и жељама чији робови својевољно постајемо. Са друге стране, давање дара који постаје "откуп" за нашу слободу показује да љубав не може бити добијена на силу, да се она не може ничим условити нити приморати већ да је увијек и једино дар. Тај дар (дар као израз слободне љубави) не само да онога који га пружа ослобађа ропства, већ укинувши старе, наметнуте свезе, успоставља међу људима нове, слободно засноване, много чвршће и неупоредиво трајније. Учимо из овог празника да се љубав не узима већ добија; свједочимо да је свака друга привезаност осим привезаности за Христа, у ствари најобичније ропство.

И ето у народу, кроз обичај сачуване, дубоке истине наше вјере: нема љубави без слободе, нити слободе без љубави. Није ли и Христос, Бог Који живи у неприступној слави, волећи нас слободно баш због те љубави дао себе у "ропство" палој људској природи, да бисмо Његовим добровољним ропством ми, гријехом поробљени, били ослобођени? Будући током вјековног турског ропства спријечен да своју вјеру исповиједа отворено, у храмовима, кроз прелијепа и дубоко смислена богослужења наше Цркве, наш народ ју је неоскврњену и чисту сачувао у овим својим благословеним хришћанским обичајима. Зато их Црква и данас, када своју вјеру живи слободно, чува и његује са неумањеном љубављу и брижношћу.

Празник Дјетињаца почетак је тронедјељног циклуса, који се наставља наредне недјеље кроз празник Материца, а завршава у недјељу посљедњу пред Божић празником Отаца. Видимо у свему овоме још једну особеност Божића, а то је да је он више од свих других – породични празник. Почиње овај циклус празником дјеце, јер Божић и јесте Празник Богомладенца Христа, тог Божанског Дјетета, малог Бога, "Богића" (одакле и потиче име Празника). Сљедећа, средишња недјеља Материца је празник мајки, јер мајка је та која је спона, мост, она која повезује, а посљедња, недјеља Отаца, подсјећа нас да Бог наш, Небески Отац, Који као дар Своје слободне љубави даје Самог Сина Свога, Христа Који се рађа и постаје онај Његов "откуп" за наше гријехе.

Уочи Божића сви очекујемо нешто за нас велико и значајно. Како је говорио један од Отаца наше Цркве - попут дјеце која са нестрпљењем посматрају трбух мајке која је у благословеном стању очекујући рођење дјетета, тако и сви ми вјерни, очију упртих у своју Мајку-Цркву са нестрпљењем очекујемо рођење Богомладенца. И можда управо због тога што се у овом Празнику Христос не јавља ни као Цар, ни као Судија, ни као велики и силни Господар васељене, већ као мало и нејако дијете, можда се баш због тога нико не радује Божићу као дјеца. Неким својим, код нас отупјелим чулом препознају земаљска дјеца у новорођеноме Христу Вјечно, Божанско Дијете, Које се попут њих игра, и кроз игру ствара од праха земаљскога свјетове. 

О Христовом дјетињству у Светом Писму није написано много. Међутим, оно што је Он Сам говорио о дјеци показује колико их је волио. Не само љубављу којом јачи воли слабијег, не само љубављу која значи наклоност. Христова љубав према дјеци прије свега је препознавање у њима онога што човјека чини сличним Богу, онога што му враћа и у њему обнавља првобитну чистоту и љепоту лика.

Заиста, нико као дијете својом безазленошћу, невиношћу и чистотом не посвједочује да смо боголика бића. A осмијех и поглед дјетета најбоља су потврда тога да смо икона Његова. Дијете не инсистира, није спутано плановима и интересима, не подозријева и не познаје лицемјерје. Цијелог себе даје у игри кроз коју пројављује и одговорност, и креативност, и све дарове своје.

Дијете вјерује лакше и дубље од одраслих, зато што вјери приступа једноставно. Не сумњајући и не престајући да посматра све оно се свим бићем диви тајни. Зато је велика тајна Христовог Рођења за дијете увијек извор радости и усхићења. У њему су безазленост пастира и мудрост Мудраца сливене у вјеру пред којом се Небо отвара.

Наш пад почиње онда када почнемо да напуштамо одлике дјетета. Онда када игру замијенимо проводом, безбрижност многобрижношћу, повјерење сумњом, машту жељама. Допустимо да бар у ове дане дјеца буду наши учитељи, кренимо смјерно за њима у сретање новорођеном Богомладенцу. Допустимо себи радост, свим срцем повјерујмо у чудо – све нас у овим данима позива да будемо. Дјеца Божија! Јер се приближава Царство Божије! Долази Онај кроз кога је све створено. Син Божији постаје и Син Човјечији. Грле се у неизрецивој радости Бог и човјек, Небо и земља! A све што је између њих пјева са анђелима:

СЛAВA БОГУ НA ВИСИНИ, A НA ЗЕМЉИ МИР, МЕЂУ ЉУДИМA ДОБРA ВОЉA!

Autor sjovicicslavuj | 22 Decembar, 2013 | read_nums (301)
 
"Сјетио сам се још једне генијалне ствари. 
Кад прође Нова година отићемо код комшија и питати их како су се провели за дочек Нове године?

Вјеруј драга да ће нас комшије почастити, тако да ни ту нећемо потрошити ни марку, 
а свакако и немамо више 
од неколико марака уштеђевине...
Ето мила"....
 

Autor sjovicicslavuj | 22 Decembar, 2013 | read_nums (314)

 Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

На личном примјеру покушаћу да дам неколико одговора на нека питања и проблеме са којима се сусреће огроман број људи. 

 Енергија која се ствара у сваком човјеку је највећа снага и њено емитовање и позитивно дјеловање је много корисније и веће ако су позитивне мисли учесталије и ако се чешће понављају. 

 А управо снага тих мисли и ријечи је највеће охрабрење и најјача је погонска снага,  која се успјешно супротставља недаћама и многим негативним силама, које сламају човјечији организам.

 Једноставно речено, уз помоћ позитивних мисли свјесним бомбардовањем треба се утицати на негативну енергију и та негативна енергија на крају мора и да изгуби.

У муслиманским концентрационим логорима у току несрећног рата био сам 44 мјесеца, док је сам рат трајао 42 (!). На најстравичније начине које људски ум не може да схвати био сам мучен и злостављан.  Као посљедица свега настала је амнезија, али њу сам временом успио да побиједим, јер је човјчији ум најјаче оружје, које се може искористити у многим тешким ситуацијама и у различитим облицима исцјељења  душе, односно савлађивања многих облика тешких несрећа!

 Истовремено, треба знати да не постоји начин да неко други од било кога „преузме или да отме позитивну енергију“, коју сваки човјек треба да ствара у својој глави као најјачи одбрамбени механизам!

 Човјек прво мора у себи да побиједи сваки страх, јер страх највише утиче на слабљење позитивних електрона и енергије, а самим тиме и слабљење одбрамбених механизама.

 Након страха долазе и сљедеће пратеће врло негативне манифестације, које слабе одбгамбену снагу организма. А то су, прије свега, злурадост, неповјерење, љубомора, колебљивост и несналажење у свакодневним животним ситуацијама. Дакако, такве ситуације не могу се предвидјети.

 Али и кад се деси нешто лоше и обесхрабрујуће то треба задржати на том нивоу, а онда јаким силама и снагом властите воље чак и такве, наизглед, тешке ситуације  могу се побиједити. 

На крају, као наравоученије увијек треба да буде  позитиван и мобилизирајући мотив, а он је – НИКАД СЕ НЕ ТРЕБА ПРЕДАВАТИ!

 Позитивном енергијом и добрим мислима према сваком човјеку могуће је да се оствари и оно што за многе, изгледа, неизводљиво, али то се односи само на оне људе који су препуни мржње и негативне енергије...

Autor sjovicicslavuj | 21 Decembar, 2013 | read_nums (317)

НАЈСТРОЖИЈЕ ЈЕ ЗАБРАЊЕНО ГАЂАТИ

СУПРУГУ БИЛО КОЈИМ ПРЕДМЕТИМА, ОСИМ

НОВЧАНИМ СРЕДСТВИМА, НАКИТОМ И

НАЈБОЉОМ ГАРДЕРОБОМ!!!

Приближава се Нова година и то је вријеме кад се /ките/ украшавају новогодишње јелке!

Даме УПОЗОРАВАМ да у овом времену не узнемиравају мужеве и да буду што даље, односно да буду "ван домета" окићене јелке!
* * *
Мушкарце УПОЗОРАВАМ да не буду у близини јелки и да се до Нове године што мање виђају са супругама, јер је то вријеме најчешћих 
и готово сталних међусобних свађа!

Autor sjovicicslavuj | 21 Decembar, 2013 | read_nums (309)

Субота, 21. 12. 2013.
ЗВЕЗДА - Колубара 3:0 (25:21, 25:18, 25:23)


Одбојкашице ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ забиљежиле су девету побједу ове сезоне, пошто су синоћ у 11. колу Винер Стедише лиге побиједиле Колубару.

Гошће су добрим дијелом првог сета имале предност коју је домаћи тим стизао и престигао теже него што се очекивало. Нису се предавале Лазаревчанке, али су капитулирале пред искусним одбојкашицама и лидеркама на табели ЦРВЕНОМ ЗВЕЗДОМ.

--------------------------------------------
НАПОМЕНА: Ово је више постало "неподношљиво" (!). Наиме, гдје год и у који год спорт завириш неки тим ЗВЕЗДЕ је побиједио. Једва стижем да све ЗВЕЗДИНЕ побједе испратим. Али, нека наставе, стићи ћу ја то!


Autor sjovicicslavuj | 20 Decembar, 2013 | read_nums (292)
Петак, 20. 12. 2013.


'Црвено-бели' су се побједом опростили од Евролиге, а могли смо и много боље. Шта је ту је? И ово су сјајни резултати.
*********************************
ЗВЕЗДА је такмичење у Евролиги завршила са 4 побједе и 6 пораза


Кошаркаши ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ прегазили су у Виљнусу екипу Лиетувос Ритаса резултатом 99:75 (28:17, 23:13, 27:21, 21:24) у мечу посљедњег, 10. кола групе Д Евролиге.


Велика је штета што је ЗВЕЗДА такмичење у групи завршила на петом мјесту на табели са четири побједе и шест пораза. Црвено-бели ће такмичење наставити у Еврокупу где ће бити у групи Л са екипама Билбаоа, Паниониса и Нижнег Новгорода.


Најефикаснији у побједничком тиму био је Бобан Марјановић са 25 по
гнутих кошева.

Autor sjovicicslavuj | 20 Decembar, 2013 | read_nums (245)

Петак, 20. 12. 2013.
И ЗВЕЗДА ГАЗИ! 
ЗВЕЗДА добила дерби и прво мјесто.


Партизан - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:3

Одбојкаши ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ побиједили су као гости Партизан Визуру са 3:1, у дербију 10. коло Винер штетише лиге.


ЗВЕЗДА је овом побједом преузела чело табеле од црно-белих, против којих су доживјели једини пораз у досадашњем току сезоне.


У неизвијесном првом сету црно-бели су добили са 28:26. А онда на сцену ступа СИЛНА ЗВЕЗДА. Остатак меча припао је у потпуности браниоцима титуле, који су преостале сетове добили 25:18, 25:15 и 25:22

Autor sjovicicslavuj | 20 Decembar, 2013 | read_nums (322)

БРАВО СРПКИЊЕ!


НАШЕ - А СВЈЕТСКЕ ФИНАЛИСТКИЊЕ!


Пољска на кољенима, а НАШЕ НА ВРХУ!

  My picture!

Kategorije

Arhiva