Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 19 Decembar, 2018 | read_nums (251)
 
Овај велики Чудотворац и изврсни посредник пред Богом, родио се у земљи Ликији у граду Патари. Његови родитељи, отац Теофан и мајка Нона имали су само њега једнога. Беше то благословено дете од самог рођења свог, јер и није могао бити другачији од благочестивих и милостивих родитеља какви су били његови.

Наденуше му име Николај, што у преводу значи победитељ народа, и он се заиста по благослову Божјем показа као победитељ над злом у целом свету.

Овај светитељ и данас се слави по целом свету. Пошто је био дарован од Бога, посветише га Богу. О духовном животу поучавао га је стриц Николај епископ Патарски, те се скупа и замонашише у манастиру "Нови Сион". Након смрти својих родитеља, продао је сво имање и новац је разделио сиротињи. Неко време је био свештеник у свом родном граду.

Одликовао се милосрђем, али пошто по природи би скроман, повуче се у самоћу и безмолвије да тако сачека смрт, но јави му се глас Господњи: "Николаје, пођи у народ на подвиг ако желиш бити од мене увенчан". Тада он напусти самоћу и оде у народ и би изабран за архиепископа града Мира у Ликији. Под царем Диоклецијаном и Максимијаном у време гоњења и мучења хришћана био је бачен у тамницу, али ни ту није престајао да проповеда и шири реч Божију.

Присуствовао је Првом Васељенском сабору у Никеји, али због тога што је дигао руку на јеретика Арија, би удаљен и забрањено му је даље присуство. Тек када преко изабраних архијереја јави се глас Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице, да је учињена велика неправда према Светом Николају, те му одобрише даље присуство.

Био је прави борац за истину, заштитник правде, спасао је многе од сигурне смрти. Истовремено милостив, правдољубив, ходио је међу људима као сам Анђео Божији, те због тога су га људи још за живота сматрали за светитеља. Призивали су га у помоћ у болести, беди и немоћи, а он се свима одазивао и свима је помагао. Из његовог лица сијала је светлост. У старости се разболе и упокоји се у Господу деветнаестог децембра 343 године.

Многа чудеса се дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија миомирисно миро, којим се лече болесници. Спашавао је овај угодник Божји насукане и изгубљене бродове, те се сматра заштитником морепловаца. На овај датум, све лађе, ма где се налазиле бацају своја сидра и до сутрадан мирују, одајући славу и хвалу овом светом чудотворцу.

Својим чудесним моћима помаже он сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Немогуће је заправо избројати сва његова чудеса, јер их је много. За њега се зато с правом може рећи да он непрестано пише Јеванђеље Христово и то са неба, својим свакодневним чудесима. Уз помоћ његове молитве слепима се враћа вид, хроми проходају, глувима се враћа чуло слуха.
 +++++++++++++
 Споменик Светом Николи у његовом родном граду
Мири /античка Ликија/, 
данас је то град Кале код Анталије у Турској.
 
Autor sjovicicslavuj | 18 Decembar, 2018 | read_nums (209)

 
Рођен је у малом селу Муталаску у Кападокији, од оца Јована и мајке Софије. У 8. години се замонашио у оближњем Флавијановом манастиру. Након 10 година је прешао у палестинске манастире.

Свети Јевтимије му је прорекао да ће бити славан монах и наставник монасима, те да ће основати лавру већу од свих тог времена. Када се упокојио Свети Јевтимије, Сава је отишао у једну пећину, гдје се подвижавао 5 година. Тада су почели да се око њега сакупљају монаси и искушеници, па је почео да зида цркву. По очевом упокојењу, дошла му је и мајка коју је он замонашио.

Многе напасти претрпио је овај свети отац и то од блиских људи, од јеретика и од демона. Он их је све побјеђивао: блиске људе благошћу и попустљивошћу, јеретике непоколебљивим православним вјероисповједањем, а демоне крсним знаком и призивањем Бога у помоћ.

Нарочито је велику борбу имао са демонима на гори Кастелу, гдје је основао други свој манастир. Основао је укупно 7 манастира. Он и Теодосије Велики, његов сусјед, сматрани су стубовима Православља на Истоку. Цареве и патријархе они су исправљали у вјери, а свима и свакоме су служили примјером смјерности светитељске и чудесне силе Божје.

Послије тешког али плодног живота, упокоји се свети Сава 532. године у деведесет четвртој години живота. Између многих других чудотворних и добрихдјела треба напоменути само то, да је он први уредио чин богослужења по манастирима, познат под именом чина Јерусалимске цркве. 

 
Мошти му се налазе 
у његовом манастиру крај Јерусалима. 

Сматра се да је по њему 
наш Свети Сава добио своје монашко име.


 
Autor sjovicicslavuj | 17 Decembar, 2018 | read_nums (245)
 
Једна од најуспјешнијих 
српских спортиста свих времен
 
Јасна ШЕКАРИЋ
 
рођена је 17. децембра 1965. године у Београду
 
Јасна Шекарић: "После успешне каријере одлучила сам да кренем другим путем, тренутно волонтирам у Ушћу, за који пуца моја ћерка Леа, и вежбам са Бобаном Величковић. 

Што се Црвене звезде тиче, она ме је пригрлила када ми је то било најпотребније и ја никада нећу отићи из ње. Звезда је у мом срцу и тако ће остати до краја живота".
------------------------
Кћерка Леа кренула маминим стопама
 

Autor sjovicicslavuj | 17 Decembar, 2018 | read_nums (215)

Отац ове славне следбенице Христове, која се од раних лета уневести Христу, по имену Диоскор, беше знаменит положајем и богатством у граду Илиопољу Мисирском, а у вери незнабожац.

Своју ћерку јединицу, мудру умом и красну ликом, затвори Диоскор у кулу високу, окружи је свим угодностима, даде јој слушкиње на службу, постави идоле за клањање, сазида јој купатило с два прозора. Посматрајући кроз прозор куле земљу доле и звездано небо горе, Варвари се отвори ум благодаћу Божјом, те познаде јединог истинитог Бога Творца, иако немаде никога од људи за учитеља у томе. па када се њен отац једном удаљи из града, она изиђе из куле и, по Божјем Промислу, срете се с неким хришћанкама, које јој јавише истину вере Христове.

Срце се Варварино распламти љубављу према Христу Господу. Она нареди, те се просече и трећи прозор на купатилу, да три прозора буду символом Свете Тројице; на једној стени у купатилу прстом нацрта крст и крст се удуби у камен као гвожђем урезан; из њене стопе на поду купатила прокључа извор воде, која доцније многима причини исцељење од болести.

Узнав Диоскор веру своје ћерке, изби је сурово, истера из куле и појури за њом да је убије. Стена се једна раступи и сакри Варвару од суровог оца. Када се поново јави, отац је одведе началнику Мартијану, коме предаде ћерку на мучење. Невину Варвару разденуше и шибаху, док јој цело тело не би покривено крвљу и ранама.
У тамници јави јој се сам Господ с ангелима и исцели је. Видевши то, нека жена Јулијанија, и сама пожели мучеништва. И беху обе страшно мучене и с поругом по граду вођене.

Одсекоше им груди женске, и крв многа из њих истече. Најзад их изведоше на губилиште, где сам отац закла ћерку своју, а војници Јулијанију. Тога истог дана удари гром у кућу Диоскорову и уби и њега и Мартијана.
Пострада света Варвара 306. године. Мошти јој се чудотворне налазе у Кијеву. Прослављена у Царству Христовоме, она се много пута јављала до дана данашњега, понекад сама, понекад у пратњи Пресвете Богородице.
 
Autor sjovicicslavuj | 16 Decembar, 2018 | read_nums (170)
 
 
ЗВЕЗДА


 
 
јесењи првак са великом предности 
у полусезони!

САСВИМ НОРМАЛНА И ОЧЕКИВАНА РАЗЛИКА
у односу на другопласирани, 
а поготово на трећепласирани тим Суперлиге
 
 
Чукарички – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:2


 
Autor sjovicicslavuj | 16 Decembar, 2018 | read_nums (147)
 
На данашњи дан,
16. децембра 1955. године умро је
 
Милан Вујаклија

лексикограф и преводилацЛексикон је био и остао једно
од најзначајнијих дјела српске културе,
књига без које је тешко замислити озбиљнију
јавну или приватну библиотеку,
да би временом постао ознака
и критеријум за лексикографску литературу уопште,
а ауторово име је почело да се поистовећује
са насловом-необичан и лијеп споменик
Милану Вујаклији.

 
Autor sjovicicslavuj | 15 Decembar, 2018 | read_nums (194)
 
СРБИ су народ 

који најбрже заборавља

своју славну прошлост, 

али зато памти туђе глупости!На данашњи дан,
  1.  
      15. децембра 1914. године,

      завршена је Колубарска 
или Сувоборска битка,

пресудна битка за опстанак СРБИЈЕ!


Била је то најзначајнија битка 
између војске Краљевине Србије 
и Аустроугарске у Првом свјетском рату.


Битка је вођена новембра и децембра 1914. године 
и окончана успјешном противофанзивом под командом генерала Живојина Мишића.

Послије неуспјеха у операцијама око Дрине, суочена с недостатком артиљеријске муниције, мањком хране, одјеће и обуће, српска војска била је приморана на повлачење. Паралелно са војском повлачио се и народ, а додатни терет били су и временски услови.

 Сигурно је да су неповољни временски услови лоше утицали на морал војника.
Војници се нису могли огријати дуже вријеме, осушити униформу и то је, уз недостатак артиљеријске и пјешадијске муниције, подрило морал српских војника, па је код дијела војника изгубљена вјера у могућност побједе у Колубарској бици.

Но, послије повлачења српске војске, услиједио је контраудар који је непријатеља изненадио, потпуно паралисао и омогућио бриљантну побједу. У љетописима мионичке цркве, једном од мјеста које је Мишићу, током ове чувене битке, служило као осматрачница, и данас чувају успомене на 1914.

Када би се примијетила непријатељска војска, црквена звона би се оглашавала и војска би била спремна за напад или противнапад.

Првим упадом аустроугарске војске, послије тога, сва три звона мионичке цркве су однијета и претопљена за њихову ратну машинерију.

Колубарска битка ушла је у историју ратовања и војног школовања у цијелом свијету, као јединствен примјер да војска, којој је предвиђен потпун слом, за кратко вријеме пређе у контраофанзиву.

 Генерал Живојин Мишић је због успјешног 
вођења операције унапријеђен у чин војводеБитке се добијају ватром и маневром. Тај маневар је обично унапријед. У Колубарској бици маневром уназад, повлачењем са Сувобора, а затим неочекиваним противнападом, вјештином и маневром је побијеђена аустрогугарска војска, а не снагом.

У Колубарској бици Србија је изгубила 22.000 војника,
имала је 91.000 рањених и 19.000 заробљеника. 

Губици Аустроугарске били су много већи, готово 29.000 погинулих војника, више од 120.000 рањених и 74.000 несталих.
 
Autor sjovicicslavuj | 14 Decembar, 2018 | read_nums (155)
 
14. децембра 1995. године
у Паризу је потписан Мировни споразум о
Босни и Херцеговини, постигнут у Дејтону.

Прије 23. године
трајно је верификовано постојање
 
РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕСлободан Милошевић, 

Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић
 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати
у Паризу потписали су Дејтонски споразум. 

Босна и Херцеговина је споразумом

подељена на два ентитета: 

РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

и Федерацију БиХ


Мировни споразум за Босну и Херцеговину, парафиран је 21. новембра 1995. године у Дејтону, у америчкој држави Охају, послије тронедјељних преговора, потписан је 14. децембра исте године у Паризу.

Споразум су, у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, потписали Слободан Милошевић, Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић у Јелисејској палати у Паризу.

Потписници су се обавезали да међусобне односе регулишу према Повељи УН, Завршном хелсиншком акту и другим документима ОЕБС-а, као и на међусобно поштовање суверенитета и решавње неспоразума на мирољубив начин.


ЖИВИ ТРАЈНО
 

РЕПУБЛИКО СРПСКА

 
Autor sjovicicslavuj | 14 Decembar, 2018 | read_nums (135)
 
На данашњи дан, 14.12.
рођена је омиљена српска глумица

Светлана-Цеца Бојковић
 

 
Autor sjovicicslavuj | 14 Decembar, 2018 | read_nums (123)
 
На данашњи дан, 14.12.
рођена је омиљена српска глумица

РУЖИЦА СОКИЋ 
Autor sjovicicslavuj | 13 Decembar, 2018 | read_nums (264)Син Јонин и брат Петров, родом из Витсаиде, и рибар по занимању. Најпре је био учеником св. Јована Крститеља, но када св. Јован указа прстом на Господа Исуса говорећи: гле, јагње Божје! (Јов. 1, 36), тада св. Андреја остави свога првога учитеља и пође за Исусом. 

По том Андреја приведе свога брата Петра ка Господу. По силаску Св. Духа паде у део овоме првом апостолу Христовом, св. Андреји, да проповеда Јеванђеље у Византији и Тракији, по том у земљама Дунавским, па у Русији и око Црног Мора, и најзад у Епиру, Грчкој и Пелопонезу, где и пострада.

У Византији постави првога епископа у лицу св. Стахија; у Кијеву пободе крст на висини и прорече сјајну хришћанску будућност народу руском; по Тракији, Епиру, Грчкој и Пелопонезу преведе мноштво народа у веру, и постави им епископе и свештенике.

У граду Патрасу учини многа чудеса именом Христовим и задоби многе за Господа, међу којима беху брат и жена царског намесника Егеата. Егеат разјарен због тога стави Андреју светога на муке, а потом распе на крсту.

Докле год беше жив на крсту апостол Христов говораше корисне поуке хришћанима, који се беху сабрали око крста његова. Хтеде га народ скинути с крста, но он се опре томе. Најзад се апостол поче молити Богу, и при том нека необична светлост обасја га целог.

То светлосно обасјање трајаше пола сата, и када оно ишчезе апостол предаде своју свету душу Богу. Тако сконча свој земни век првозвани апостол, који први од 12 великих апостола позна Господа и пође за Њим.

Пострада св. Андреја за свога Господа 62. год. Мошти његове беху пренете у Цариград. Доцније глава му је пренета у Рим, а једна рука у Москву.Autor sjovicicslavuj | 12 Decembar, 2018 | read_nums (143)
 
На данашњи дан, 12.12. умро је
један од највећих српских научника 
свјетског гласа

МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ


Уврштен у 100 најзнаменитијих
Срба у нашој историји

Милутин Миланковић је био велики научник, али и узвишени стваралац чији пут кроз васиону и вијекове стреми много даље од одредишта научне мисли.

Припада таквим научницима који успостављају свијет у мислима, склоповима и односима, јер се он заправо бавио питањима која, према свједочанству најстаријих записа древних народа, чине праоснов сваке културе - законима осунчавања, смјеном годишњих доба и утврђивањем поузданог календара.

Личност која је до крајњих граница посвећена проблему који жели да ријеши, систематичан, упоран, математички до перфекције прецизан и методичан, на сретан начин спојио је раскошан сањарски таленат и упорност једног истраживача.

Оставио је за собом неизбрисиве трагове које ни вријеме неће моћи да потисне. Био је истински аргонаут, потпуно равноправан античким мудрацима чија имена и даље блистају у свој својој чистоти и вјечном пламену што обасјава прохујале миленијуме, али и нова нарастања.
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Decembar, 2018 | read_nums (121)

На данашњи дан, 12.12. умро је


Слободан ЈОВАНОВИЋ


- политичар, научник и један од највећих
свјетских теоретичара правних наука 

Уврштен у 100 најзнаменитијих
Срба у нашој историји


СЛОБОДАН Јовановић 

српски правник, историчар и политичар, коначно је нашао вјечни мир у Србији.

Његови земни остаци сахрањени су 53. године послије смрти, уз највише државне и војне почасти.

Тиме је коначно исправљена неправда дужа од пола вијека.

Његови посмртни остаци су 1. децембра 2011. године ексхумирани,
и пренијети су у храм Светог Саве у Лондону, гдје је 5. децембра одржан парастос.

Дана 8. децембра су пренијети у Србију, гдје су 10. децембра сахрањени у Алеји зслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

ДУГ ПУТ је био у тешкој и дугој борби за рехабилитацију Слободана Јовановића.

Била је то 20-годишња борба да се овом српском великану 
одају заслужене почасти.

Требало је и формално-правно скинути идеолошку љагу с његовог имена и најзад великана сахранити у његовој Србији.

То није био ни брз ни лак процес, али је ипак успјешно завршен.

 
Autor sjovicicslavuj | 11 Decembar, 2018 | read_nums (141)
 
На данашњи дан, 11.12.
у Сарајеву је рођен
Ненад Јанковић
 
ДР НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ
 

 
Autor sjovicicslavuj | 10 Decembar, 2018 | read_nums (154)
 
 
Нина Радовановић
 
је постала професионални шампион свијета
 у боксу у ИБО верзији у мува категорији, 
50,8 килограма. 

До титуле је дошла побједом 
над Белгијанком Јах Сане.
Меч је ријешен одлуком судија 2:1, послије десет рунди.
Судије су гласале - 97:95, 97:91, 94:95. 

Наша боксерка је славила у Експо центру у Брисулу
пред неколико хиљада гледалаца.

 
Autor sjovicicslavuj | 10 Decembar, 2018 | read_nums (131)
 

Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

ЉУДСКА ПРАВА
СУ САМО ФИКЦИЈА!

У питању је бизарна и понижавајућа стварност
која игнорише људску свијест. 

Данас је Међународни дан људских права. 
Али људска права скоро и не постоје. 

Људска права су самопрокламована фикција.

Јер да није тако, 
не би баш данас широм планете 
небројено невиних људи изгубило своје животе 
и то због кршења њиховог основног људског права 
- ПРАВА НА ЖИВОТ!Темпо живота је убитачан. Сви се негдје журе и свакоме се негдје жури. Свако се сналази како зна и како умије. Живот никога не чека. Живот не прави паузе, нити се живот може одложити на чекање.

     Људи живе у свом времену, али нађу времена и да своје вријеме одвоје за некога. Нађу времена за себе, по некад и за другога.

      Заправо, људи само ослушкују и региструју нека дешавања око себе, а најмање знају о себи. 

У том сабирању или одузимању чињеница и у прављењу рачунице свако по нешто додаје или одузима. Ко би га знао шта је у питању?

      Мелодија је позната, а и ријечи се саме од некуд и за некога пишу.
Не знам да ли се ради само о чуду или је, ипак, све чудесно.

      Заправо, људи много тога показују, али ништа не доказују. Јер, сваки доказ је тежак, а доказивање је још теже. Додуше,  ради се само о још једном доказу да је живот чудо и да све што мислимо и осјећамо утиче на некога знаног или незнаног, јер "сви смо ми из исте породице - Човјечанства."

      Друго је питање да ли смо сви у тој породици и ЉУДИ.
     Е то сигурно нисмо!

      Ништа се промијенити неће само од себе, па ни људи.
     Али промјене се дешавају ван нашег утицаја, па биле оне на боље или на горе.
     Све зависи из ког угла ко посматра исте ствари, односно исте догађаје. 
     А људска права? Ма ко још о томе да брине и да се са тиме замајава. И како рекох у уводу - људска права су само фикција. Јер, не постоји равнотежа између оних који крше људска права и оних чија се људска права стално крше.

И сасвим на крају. 
     Онако како успијеш да се снађеш и каква ти је судбина - тако ћеш и живјети.
 И за сва времена треба запамтити - СУДБИНУ не бирамо ми, ОНА БИРА НАС!
 
Autor sjovicicslavuj | 10 Decembar, 2018 | read_nums (140)
 
МИРОСЛАВ ИЛИЋРођен је у Мрчајевцима, 10. децембра 1950. године.
МИРОСЛАВ је српски пјевач народне музике,
један од најпознатијих и најпопуларнијих.

Своју пјевачку каријеру МИРОСЛАВ ИЛИЋје започео
1972. године, са пјесмом „Волео сам девојку из града“,
текстописца Обрена Пјевовића, коју је снимио
за издавачку кућу Дискос из Александровца.УВЕК СИ МИ ФАЛИЛА - ДУЕТ -

СНЕЖАНА ЂУРИШИЋ


МИРОСЛАВ ИЛИЋ
 
Остала сам без тебе
кад је било најтеже
ти си био одувек
прави човек за мене

Реф. 2x
Увек си ми фалила
срце да опоравим
сад се често напијем
тебе да заборавим
тебе да заборавим

Остала су сећања
кад смо срећни били ми
сад се горко кајемо
што смо све изгубили
Реф. 4x


Autor sjovicicslavuj | 10 Decembar, 2018 | read_nums (141)
 
На данашњи дан, 10. децембра умро је
 
НИКОЛА ПАШИЋ
 

 
Уврштен у 100 најзнаменитијих
Срба у нашој историји
 

--------------------------------
Николу Пашића помињем само зато што га је жири уврстио међу 100 најзнаменитијих Срба у нашој историји. 

Никаква накнадна памет неће исправити велике историјске српске заблуде ... 

Државник какав је био Пашић је прво требао да створи државу свом српском народу, а не да заједно са краљем Карађорђевићем прави највећу историјску грешку због стварања краљевине Срба, Словенаца и Хрвата, која нам је, касније ће се показати - дошла главе и великог српског страдања!

Никола Пашић, споменик на истоименом тргу у Београду
 
 
Autor sjovicicslavuj | 9 Decembar, 2018 | read_nums (253)

Рођен је у Андријанапољу и од малена је био 
предан на службу Богу.
Као ђакон, служио је у цркви у Андријанапољу 
код епископа Теодора.

Свети Алимпије желео је да се посвети Богу и живи у молитви и усамљеништву, па се повукао на једно јелинско гробље од којег су људи бежали због демонских привиђења. Ту је поставио крст и саградио храм у част свете Ефимије која му се јавила у сну.
Покрај храма подигао је стуб, попео се на њега и ту, у посту и молитви, провео 53 године. Ни подсмех људи, ни зла демонска нису га могла одатле померити.

Од свега се ограђивао крсним знамењем и именом Христовим. Најзад, људи су почели да га поштују и да му долазе ради утехе, поуке и исцељења. Око његовог стуба подигнута су два манастира, један мушки и један женски.

У женском манастиру живеле су светитељева мајка и сестра, а он је са свог стуба, примером и речима, указивао људима пут ка спасењу.

Свети Алимпије поживео је сто година и упокојио се 640. године, у време цара Ираклија. Од његових моштију сачувана је глава у Котломушком манастиру на Светој гори.
године, у време цара Ираклија.

Од његових моштију сачувана је глава у Котломушком манастиру на Светој гори.
 
Autor sjovicicslavuj | 8 Decembar, 2018 | read_nums (534)
 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

На данашњи дан, 8.12. 2000. године
 
умро је српски сликар 
 
Милић од Мачве


-----------------------------------------------
******************
--------------------------------------------------------------------------
СРПСКИ ВОЈНИК НА МРТВОЈ СТРАЖИ
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva