Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 14 Jun, 2017 | read_nums (264)
Јустин Поповић (1894-1979) је био архимандрит манастира Ћелије, доктор теологије, професор Београдског универзитета и духовник.

Благоје Поповић, потоњи отац Јустин, рођен је у Врању 7. априла 1894. године од оца Спиридона и мајке Анастасије. Фамилија Поповића је кроз генерације била свештеничка, једино је Благојев отац Спиридон био само црквењак.

Благоје бива мобилисан у „ђачку чету" при војној болници у Нишу током Првог светског рата, а касније они се заједно са војском и свештенством повлаче преко Албаније. Стигавши у Скадар, Благоје моли патријарха Димитрија за монашки постриг, патријарх благосиља и богослов Благоје постаје монах Јустин.

Од 1934. је професор Богословског факултета Универзитета у Београду. Заједно са Браниславом Петронијевићем основао Српско филозофско друштво 1938. у Београду. Бавио се превођењем богословско-аскетске и светоотачке литературе.
По избијању Другог светског рата, отац Јустин борави по многим манастирима. Највише времена је проводио у овчарско-кабларским манастирима, у којима је и ухапшен после рата од стране комунистичких власти. После притвора, преместио се у манастир Ћелије.

У Ћелије је дошао 1948. године по благослову владике шабачко-ваљевског Симеона и мати игуманије Саре, која је дошла са неколико својих сестара из манастира Љубостиње у Ћелије, неколико година раније.

Отац Јустин је стално био прогањан, саслушаван, привођен. Мало је било оних који су стајали у његову одбрану.

Отац Јустин је умро у исто време и у исти дан када је и рођен - на празник Благовести 7. априла  1979. године.


 
Autor sjovicicslavuj | 14 Jun, 2017 | read_nums (156)

14. јуна 1904. године у Сремској Каменици УМРО је
српски писац и љекар

ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ

једна од најмаркантнијих личности српског друштва 
у другој половини XIX вијека.


Борац за национално и олитичко ослобођење,
члан Српске краљевске академије
и драматург Народног позоришта
у Београду (1890-98), најпознатији је као дјечији пјесник
и аутор елегичних личних исповести
("Ђулићи" и "Ђулићи увеоци").

 
Autor sjovicicslavuj | 13 Jun, 2017 | read_nums (186)

Појединачно првенство 
Србије за сениорке и сениоре одржано је у Крушевцу, а доминирали су атлетичари Црвене звезде

Освојили су 10 златних, 7 сребрних и 5 бронзаних медаља!


Тешко је и набројати све освајаче медаља,
али ево имена оних са најсјајнијим одличјима.

Прваци Србије постали су Ивана Петковић (100 метара препоне), Тамара Салашки (400 метара), Татјана Мирковић (бацање копља), Александра Ивановић (бацање кладива), женска штафета 4х400 метара (Живић, Петковић, Глигорић, Марковић).

Милан Ристић (110 метара препоне), Вукашин Зиројевић (троскок), Марко Перић (бацање диска), Милош Марковић (400 метара препоне) и мушка штафета 4х400 метара (Леу, Возеб, Марковић, Стојоски).

 
Autor sjovicicslavuj | 13 Jun, 2017 | read_nums (205)
 
Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Демократија је најлакши облик владања народом!

Патерналистички ставови су врло опасни, јер у крајњој линији они за циљ имају амбицију за старатељством над оним другима и другачијим, а све због изражених тежњи за хегемонизмом и доминацијом!

Стварне патерналистичке амбиције показују само они који су јаки над онима који су слаби. Та брига није искрена нити је поштена, нити је са намјерама да се слабијем помогне. Заправо, ради се о бризи ради својих интереса и личне користи.

Нема владања над другима без доминације, а свака доминација се остварује силом и моћи. Таквим недемократским методама /ма коме је стало до демократије?!/ служе се они најјачи и они који своје тежње остварују силом. Сила се у почетку манифестује најблажим вербалним методама, које касније еволуирају у притисаке и уцјене и на крају се користи и оружје. То значи да се иде и до коначног слома и пораза, односно иде се и до коначног уништења оног слабијег и беспомоћнијег.

Нико своје хегемонистичке циљеве никада није остварио љубавним „методама“, већ напротив, то је могуће само гажењем свих људских права и потпуне немоћи оних који су слабији, јер да нису слабији пружили би какав такав отпор тиранима.

Но, то у вечини случајева изостаје, јер за илустрацију таквог стања најбоља је народна пословица: "Шукаст се никад не боде са рогатим“ . Значење и поруку која долази из пословице они најјачи никада нису уважавали, него су силом крчили себи пут да би стигли до својих циљева, занемарујући право и правду других, углавном слабијих.

Зато су у свјетским размјерама неравноправно распоређени моћ и сила. Право и правда остају тако само фикције и они су непостојећи инструменти за одбарну слабијих и угњетаваних народа, а њих је и највећи број на овој планети, планети земљи из које све потиче и у коју се на крају крајева све и враћа, па и сам живот.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Jun, 2017 | read_nums (246)


Петровски пост назива се још 
и Петровдански пост, 
Апостолски пост, 
Пост Светих Апостола.
 


Други по реду вишедневни пост посвећен Св. Апостолима Петру и Павлу, односно, свим Апостолима.
 
Почиње у понедељак после Недеље свих светих и траје до 11. јула. Зато што се завршава у дан пре Петровдана, назива се Петровски пост.
 
Овај пост, чији је почетак покретан (јер зависи од Васкрса), а заврштетак је непокретан, установљен је на основу успомене на Апостоле који су после Силаска Светога Духа, а пре одласка на проповед Св. Јеванђеља, постили (Дап 13,2-3).
 
Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може трајати једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Jun, 2017 | read_nums (217)

За сјећање и памћење ...


На данашњи дан, 12. јуна рођена је
 
АНА МАРИ ФРАНК

 
 Јеврејска дјевојчица коју је њен дневник о скривању током Другог свјетског рата учинио симболом жртава холокауста, вјероватно је умрла раније него што се мислило, показује истраживање Музеја Ане Франк.
 
Закључак истраживања објављен на годишњицу званичног датума смрти Ане Франк и њене сестре Маргот који су одредиле холандске власти послије рата.

Истраживачи Ерика Принс и Гертјан Брек тврде, међутим, да су Ана и Маргот вјероватно умрле од тифуса мјесец дана раније, у фебруару 1945. године. Тај закључак је донијет на основу сјећања свједока и докумената. Истраживањем је још једном указано на тешке услове у којима су Јевреји живели у логору Берген-Белзен, где ја Ана Франк умрла када је имала 15 година.
 
Autor sjovicicslavuj | 11 Jun, 2017 | read_nums (185)

Послије побједе у Бахреину другог такмичарског викенда, Панчевац Душан Борковић славио у првој трци на Салцбургрингу у Аустрији.
 
 
У другој трци дана Борковић је одустао у седмом кругу послије проблема са управљањем.
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 11 Jun, 2017 | read_nums (262)

Српска тенисерка Александра Крунић побједница је тунира у хрватском Болу на Брачу,

Крунићева је у познатом љетовалишту освојила прву титулу у каријери!

Румунка Александра Каданту, 235. играчицу свијета - предала је меч нашој тенисерки када је он скоро био готов. Наиме, Крунићева је убједљиво добила први сет са 6:3. У другом је такође била доминатна и водила је са 3:0 и имала предност 40:0 на свој сервис, када је Румунка предала меч.

Српска репрезентативка, 124. на ВТА листи, до сада је имала двије титуле у дубл конкуренцији.

Турнир на Брачу играо се за наградни фонд од 115.000 евра.Autor sjovicicslavuj | 9 Jun, 2017 | read_nums (209)


Српски репрезентативци у стрељаштву Андреа Арсовић и Милутин Стефановић освојили су данас сребрну медаљу у миксу ваздушном пушком на Свјетском купу у азербејџанској Габали.

У финалу узбудљивог надметања, у дисциплини која од наредних Игара у Токију улази у олимпијски програм, српски тандем изгубио је од Русије.
Ово је трећа медаља за Србију у Азербејџану након што је Стефановић освојио злато у гађању ваздушном пушком, а Дамир Микец бронзу ваздушним пиштољем.

Autor sjovicicslavuj | 9 Jun, 2017 | read_nums (702)
 
 
Наш репрезентативац у стрељаштву,
Дамир Микец,
освојио је бронзану медаљу у гађању
малокалибарским пиштољем
на трећем Свјетском купу у Габали.
 
 

Микецу је ово девето одличје на турнирима Свjетског купа, а прва бронза. До сада је освајао по четири злата и сребра.

Микецу је ово девето одличје на турнирима Свjетског купа, а прва бронза. До сада је освајао по четири злата и сребра.

Олимпијац београдског Полицајца на тај начин обезбиjедио је учешће на финалу Свjетског купа у обjе дисциплине, пошто ће бранити велики кристални глобус у гађању ваздушним пиштољем, који је освојио побиjедивши прошле године у Болоњи.

 

 

Autor sjovicicslavuj | 8 Jun, 2017 | read_nums (244)

Ову поему посвећујем свим невино страдалим

СРБИМА и ДРУГИМ НАРОДИМА

у злочиначкој НАТО агресији

на СРБИЈУ и РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!
 


Autor sjovicicslavuj | 8 Jun, 2017 | read_nums (234)

СРБИЈА 
и БиХ, посебно РЕПУБЛИКА СРПСКА и СРБИЈА и у наредних неколико вијекова бориће се, али неће моћи и да се изборе са енормним порастом малигних обољења која су проузроковали НАТО злочинци бомбардујући СРБИЈУ и РЕПУБЛИКУ СРПСКУ бомбама са осиромашеним уранијумом.
 
 
 
 

************************************************
Кумановски споразум, потписан је 9. јуна 1999. године у Куманову. Тим споразумом окончана је седамдесетосмодневна (78) оружана злочиначка агресија НАТО снага против Србије, односно, тадашње СР Југославије. 

Током саме агресије живот је изгубило између 3.500 и 4.000, а рањено преко 10.000 грађана тадашње државе.


Колико је људи изгубило живот по окончању агресије, било од тешких рањавања, било од посљедица коришћења забрањених оружја као што су пројектили са осиромашеним уранијумом и касетне бомбе, тешко да ће се икада утврдити.


Штета од економских разарања, својевремено је процењена на око 100 милијарди америчких долара.


НАТО злочиначко бомбардовање Београда
 


НАТО злочинци су СРБИЈИ оставили

Касетне бомбе на преко 800 хектара.

Србију у наредних неколико година очекује најмање још 10.000 смртних случајева од рака због злочиначке НАТО агресије.

У наредних неколико вијекова због НАТО злочинаца и посијаног осиромашеног уранијума по РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ и СРБИЈИ будуће генерације ће трпити тешке посљедице.

Злочиначки НАТО је крив за енорман пораст малигних обољења у Србији и у Републици Српској.  

Злочиначка  НАТО агресија на СРБИЈУ била је освета над становништвом и смишљени план и пројекат о уништењу једне државе и њених народа. 

Злочиначки НАТО предвођен Америком имао је циљ да се на тлу СРБИЈЕ /Косову и Метохији/ створи још једна албанска држава на Балкану.
 
Autor sjovicicslavuj | 8 Jun, 2017 | read_nums (197)

 Звезда послије девет година освојила трофеј,
пети пехар Купа  стиже у витрине послије 2004. године

Дуго су црвено-бели чекали на трофеј скоро деценију, и коначно су дочекали, 14. пехар у националним оквирима освојен је у Горњем Милановцу.

Звезда је девет година чекала на трофеј, и на крају је дочекала, и то пехар у Купу Србије, пети у историји (1956, 1995, 1996, 2004, 2017), чиме је дошла до 14. трофеја укупно, јер има и девет титула (1955, 1956, 1996, 1997, 1998, 2004, 2006, 2007, 2008.
Црвена звезда – Спартак Војпут 20:18 (11:10)
Најбољи играч завршног турнира голман Црвене звезде Дејан Златановић
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: 
Шотић 2, Павловић, Мошић 2, Ћоровић 4, Продановић 1, Андрејевић 1, Гачевић, Љубојевић 5 (2), Љубеновић, Шћепановић, Златановић, Матичић, Д. Бабић 3, Кљајић, Леовац, А. Бабић 2.
Тренер: Ненад Перуничић.
 

Autor sjovicicslavuj | 8 Jun, 2017 | read_nums (168)


ГАБАЛА
Српски репрезентативац у стрељаштву Милутин Стефановић освојио је данас златну медаљу у гађању ваздушном пушком на Свjетском купу у азербејџанској Габали.
 
Он је "упуцао" златну медаљу, изједначившi и притом светски рекорд финала од 250,9 кругова.

Стефановићу је ово четврта медаља на Свјетским куповима, претходно је освојио по једно злато, сребро и бронзу.

 
 
Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2017 | read_nums (181)


Бањалука - Члан Џијуџицу клуба Славија из Источног Сарајева Данијел Блажић остаће за сва времена уписан као први освајач медаље у овом спорту на европском првенству, а то му је успјело у Бањалуци на шампионату Старог континента.
 


Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2017 | read_nums (197)
  
Данас, 5. јуна је Свјетски дан
заштите животне средине!

Још само да заштитимо људе
и биће добро!Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2017 | read_nums (182)
          
 5. јуна 1933. године, 
рођен је славни српски глумац 

ВЕЛИМИР БАТА ЖИВОЈИНОВИЋ
                                 


Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2017 | read_nums (156)
На данашњи дан, 05.06. рођен је драмски
и филмски глумац и пјевач
Душко Јакшић
 
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2017 | read_nums (174)

На данашњи дан, 5. јуна рођен је славни шпански пјесник
Федерико Гарсија ЛоркаAutor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2017 | read_nums (193)
 
После Христовог Вазнесења Његови ученици су остали у Јерусалиму и у једној соби на Сиону често су се окупљали и заједно се молили Богу очекујући с нестрпљењем обећанога Утешитеља, Духа Светога, који од Оца исходи. Место Јуде Искариотског међу дванаесторицом, коцком је било попуњено Матијом.

На Педесетницу сви су били заједно, кад хука испуни сву кућу и показаше се огњени језици који се спустише на сваког од апостола. Изашавши на кров од куће, проговорили су и проповедали окупљеном народу језицима које до тада нису знали, тако да су их сви окупљени, и Јевреји и иноверни, разумели. Три хиљаде људи на овај дан поверовало је проповеди апостола и крстило се. 
Овај дан се сматра даном 
рођења Цркве Христове.

.
 
    My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva