Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 12 Oktobar, 2015 | read_nums (180)
 
На данашњи дан, 12. 10. 1492. године
- шпански морепловац Кристифор Колумбо
направио је највећу глупост од настанка човјечанства
па до данас - открио је Америку!


Autor sjovicicslavuj | 12 Oktobar, 2015 | read_nums (231)


Родио се у граду Коринту, у време цара Теодосија Млађег. Отац му је био презвитер свете Саборне Цркве. Свети Киријак се назива Отшелником због својих честих пустињачких усамљивања. 

Још од детињства, време је проводио читајући Свето Писмо и дивећи се Богу како је од почетка света све премудро уредио за спасење људско. У осамнаестој пође он у Јерусалим, где посети света места, и презими у манастиру Светог Сиона.

Ту се почео подвизавати у монашком животу, он стиже на сам врх врлинског живота, он отиде у пустињу преподобном Јевтимију, који га с љубављу прими и предаде га светом Герасиму на реци Јордану, који му нареди да живи код њега у општежићу манастирском и да буде послушан.

И ту се млади Киријак показао спреман да изврши све трудове, са благодарношћу Богу, не дајући себи одмора. Након што се упокоји преподобни отац Јевтимије, Киријак се пресели у његову лавру у пустињу.

Заветова се он на ћутање, једини разговор би са Богом. Након тога он се пресели у Сикијски манастир, где би примљен као искушеник, обављајући сва послушања и дужности те након четири године би постављен за ђакона, а затим за презвитера и канонарха.

У том послушању проведе пуних осамнаест година, али ни то га не задовољи те напусти и тај манастир и оде у пустињу и поведе са собом једног ученика.

Чинио је чудеса, јер беше велики угодник Божији. Прочу се он надалеко, многи долазише к њему у пустињу, једни ради благослова, други ради исцељења, а трећи да разговарају са њим и добију какав користан савет за душу.

Није желео славу, те се повуче у још дубљу самоћу у пустињу, али и ту га људи пронађоше, доносећи своје болесне ради исцељења, јер свети Киријак својом молитвом исцели многе и из многих истера демоне.

Својом молитвом и речју он је сатирао безбожно учење јеретичко, заблуделе је одвраћао од заблуде, а православне утврђивао у вери. Упокоји се у Господу у 109 години живота, овај велики угодник Божији.

--------------------------------------------------------------------
МИХОЉДАН

Православни вјерници данас обиљежавају празник, 
у народу познат као Михољдан. 

Михољдан је везан за смјену љета и јесени. 
Према народном вјеровању, 
послије Михољдана наступа права јесен 
која је календарски већ увелико почела.

Октобарски топли дани везани за овај народни 
и вјерски празник познати су као Михољско љето.

У православном календару се на овај празник помиње 
и освештање базилике Светог Михаила у околини Рима, 
што је и објашњење за назив празника.

Михољдан је и слава многих српских домова. 
Слави се у Боки Которској као заштитник помораца, 
а у појединим српским селима 
одржавају се заветине и организују литије.

------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Autor sjovicicslavuj | 11 Oktobar, 2015 | read_nums (201)
Autor sjovicicslavuj | 11 Oktobar, 2015 | read_nums (226)
 
11.10.2015.
ДУШАН БОРКОВИЋ 
ШАМПИОН ЕВРОПЕ!

Најбољи српски аутомобилиста остварио је највећи успјех у каријери пошто је на стази Пергуса у Италији, заузео четврто мјесто у другој трци, што је било довољно за освајање титула шампиона Европе (ЕТCC).

Српски возач је на сваком од претходних пет викенда побиједио бар једном, али је усљед пуцања гуме, на првој данашњој трци, излетио са стазебил за трку.

Иако је остао без бодова, у другој трци му је било довољно само да заврши трку, односн и ударио у засшитну ограду. Друга трка дана била је заказана само два сата након прве, али је Борковићев тим успио да среди аутомоо да пређе девет од укупно 11 кругова, што је Борковић и урадио са 110 бодова у генералном пласману стигао до највећег успјеха у каријери.    
  

 
Autor sjovicicslavuj | 11 Oktobar, 2015 | read_nums (177)
 
11.10.2015
---------------
НОВАК ЂОКОВИЋ 
НЕПОБЈЕДИВ У ПЕКИНГУ!

НОВАК ЂОКОВИЋ
БРУТАЛНО ПРЕГАЗИО
Рафаела Надала
и до сада остварио најубједљивију побједу!

ШЕСТА ТИТУЛА!

НОВАК ЂОКОВИЋ 
- Рафаел Надал 2:0 (6:2, 6:2
**********************
Новак је био најбољи у Пекингу 2009. и 2010, затим је 2012. започео низ коме се не назире крај. Ове године му нико није узео ни сет, па ни Рафа који је имао добрих момената током партије.

Српски тенисер одлично jе започео меч пошто jе већ на старту одузео сервис Надалу и повео са 2:0. Ђоковић се ту ниjе зауставио већ jе и у седмом гему првог сета направио jош jедан бреjк, док jе у наредном гему сигурном игром потврдио осваjање првог сета.

У другом сету ч прекин, иста мета исто одстојање. Српски тенисер направио jе нови бреjк, а затим и врло брзо повео са 4:1. и тада jе било евидентно да се Надал помирио са новом побједом Ђоковића.

Светски броj jедан jе jош jедном приказао одличну игру и потврдио да jе у овом тренутку у изузетноj форми пошто jе читав турнир одиграо на високом нивоу.

Ђоковић jе у 45. дуелу са Надалом стигао до 22. побједе, а шпански тенисер и даље има побједу више у међусобним дуелима.
 
Autor sjovicicslavuj | 9 Oktobar, 2015 | read_nums (258)
 
На данашњи дан, 
9. октобра 1892. године, 
рођен је славни српски 
нобеловац ИВО АНДРИЋ.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 9 Oktobar, 2015 | read_nums (196)
 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ! 
 
На данашњи дан, 9. октобра 1.854. године, 
рођен је славни српски научник свјетског гласа 

МИХАЈЛО ПУПИН.


Autor sjovicicslavuj | 8 Oktobar, 2015 | read_nums (406)
 
Син рибара Зеведеја и Саломије, кћери Јосифа, обручника свете Богородице. Позван Господом Исусом Јован одмах остависвога оца и мреже рибарске, и пође са својим братом Јаковом за Христом. И од тада се више није одвајао од Господа свога до краја. Са Петром и Јаковом присуствовао је васкрсењу кћери Јаирове и Преображењу Господа.

На Тајној Вечери ставио је био главу на прси Исусове. Када су сви други били оставили распетога Господа, Јован је са светом Богомајком остао под Крстом. По наређењу Господа он је после био као син светој Дјеви Марији и брижно је служио и чувао до успенија њеног.

По успенију Пресвете Богородице отишао је Јован са учеником својим Прохором на проповед Јеванђеља у Малу Азију. Највише се бавио и радио у Ефесу. Својом надахнутом проповеђу и чудотворством он обрати многе у хришћанство и пољуља незнабоштво из темеља. Незнабошци озлојеђени везаше га и послаше у Рим цару Дометијану.

Пред царем беше мучен и бијен; но како ненашкоди ни најљући отров, који му дадоше да испије, нити кључало масло,у које га вргоше, цар се уплаши, и сматрајући га бесмртним посла га уизгнанство на острво Патмос. На том острву свети Јован преведе многе ухришћанство речима и чудесима, и утврди добро цркву Божју.

Ту је написао Јеванђеље и Откровење. У време цара Нерве, који даде слободу свима сужњима, Јован се упути поново у Ефес, где проживе неко време утврђујући ту своје раније започето дело. Беше му преко 100 година када се представи у Господу. Када му ученици после отворише гроб, не нађоше тело његово, али сваке године 8/21. маја исходио је из његовог гроба некиситан прах, мирисан и лековит.
После дугог, многотрудног и многоплодног живота на земљи пресели се овај љубљени ученик Христов и стуб цркве у радост Господа свога, у мирну и бесмртну радост.

Autor sjovicicslavuj | 8 Oktobar, 2015 | read_nums (199)
 
За сјећање и за памћење
Славни српски књижевник, 
комедиограф, дипломата и академик
 
Бранислав Нушић,
рођен је је на данашњи дан 8. октобра.


Autor sjovicicslavuj | 7 Oktobar, 2015 | read_nums (223)
 
7.10.2015.

Света првомученица Текла равноапостолна. Рођена у Иконији од родитеља знаменитих али незнабожачких. Као осамнаестогодишња девојка била верена за некога младића у оно време, када апостол Павле дође са Варнавом у Иконију на проповед Јеванђеља.

Слушајући Павла три дана и три ноћи Текла се обрати потпуно вери Христовој и завешта се живети у девству. Видевши је мајка, како и не гледа више на свога вереника нити помишља на брак, поче је најпре саветовати а по том тући и морити глађу. Најзад је предаде судији и захтеваше, опака мајка, да је огњем сажеже. Судија је баци на огањ, но Бог је спасе неповређену. Тада Текла пође за апостолом Павлом, и дође са њим у Антиохију.

Привучен спољашном красотом Теклином некакав старешина градски хтеде је узети к себи силом, но Текла се ишчупа из његових руку. Тај старешина оптужи је кнезу као хришћанку, која се гнуша брака. Кнез је осуди на смрт и баци пред зверове, но зверови се не такнуше тела свете девице. Удивљен овим упита је кнез: „ко си ти, и каква је сила у теби, да ти ништа не може нашкодити?" Одговори му Текла: „слушкиња сам Бога живога". Тада је кнез пусти на слободу, и она пође проповедати Јеванђеље, и успе да обрати многе у веру истиниту, међу којима и неку угледну и чесну удовицу Трифену.

По томе се св. Текла, по благослову апостола Павла, удаљи у једно пусто место близу Селевкије. Ту се она дуго подвизаваше и исцелењем болесника чудотворном силом обраћаше многе у хришћанство. Позавидеше јој лекари и врачари из Селевкије, те послаше неке младе људе, да је оскверне, надајући се да ће она кад изгуби девичанство изгубити и моћ своју чудотворну.

Текла бегаше од оних дрских младића, и кад виде да ће је ухватити, она се помоли Богу за помоћ пред једном стеном, и стена се раступи и сакри ову св. девицу и невесту Христову. И би јој та стена и скровиште и гроб.

О овој чудесној хришћанској јунакињи и светитељки вели св. Златоуст „чини ми се да видим ову блажену деву како приноси Господу једном руком девство а другом руком мучеништво".

 
Autor sjovicicslavuj | 6 Oktobar, 2015 | read_nums (195)
 
Војислав Илић Млађи у међуратном периоду био је 
најчитанији српски писац, због чега је по популарности 
сврставан одмах уз Јована Јовановића Змаја.

Стихове на маузолеју на Зејтинлику, 
посвећене “солунцма”, 
написао Војислав Илић Млађи

Његови стихови налазе се на неколико мјеста,
на улазима у маузолеј, капелу и крипту.
Уз “Плаву гробницу” Милутина Бојића,
најчувенији стихови посвећени “солунцима”, 
управо су стихови Војислава Илића Млађег уклесани 
на ударном мјесту, на улазу у маузолеј:

Незнани туђинче, кад случајно минеш
Поред овог светог заједничког гроба,
Знај, овде су нашли вечно уточиште
Највећи јунаци данашњега доба!

Родитељ је њихов: храбри српски народ,
Горостас у светској историјској војни,
Који је све стазе искушења прошо
И чији су борци, дивљења достојни!

Падали од зрна, од глади и жеђи,
Распињани на крст, на Голготе вису,
Али чврсту веру у победу крајњу
Никад, ни за часак, изгубили нису…

 
Autor sjovicicslavuj | 6 Oktobar, 2015 | read_nums (204)
 
7. 10. рођендан слави 
велики пријатељ српског народа
 
- ПРЕДСЈЕДНИК РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ 
 
ВЛАДИМИР ПУТИН!
 

С Днем рождения, Владимир Владимирович!
Дай Вам Бог здоровья, долгих лет жизни 
и храни Вас Бог!

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2015 | read_nums (312)

Овога дана прославља се милост, чудо и мудрост Божија; милост према побожним и праведним родитељима светог Јована, старцу Захарији и старици Јелисавети, који су цијелог живота жељели и од Бога просили једно дијете; чудо зачећа Јованова у престарјелој утроби Јелисаветиној; и мудрост у домостројитељству људскога спасења. Јер са Јованом имађаше Бог нарочито велике намјере, наиме, да он буде пророк и Претеча Христу Господу, Спаситељу свијета.
Преко својих ангела Бог је објавио рођење Исака од бездјетне Саре, и Самсона од бездјетног Маноја и његове жене, и Јована Претече од бездјетних, Захарије и Јелисавете. Преко ангела својих Бог је објављивао рођење оних, с којима је имао нарочите намјере.
Како су се могла родити дјеца од старих родитеља? Ако је ко љубопитљив да то зна, нека не пита о томе ни људе, јер људи то не знају, ни природне законе, јер то је изнад природних закона, него нека обрати поглед свој на силу Свемогућега Бога, који је из ништа створио сав свијет, и који за стварање првога човјека, Адама, није потребовао никакве родитеље, ни старе ни младе.
Место љубопитства одајмо хвалу Богу, који нам често јавља моћ и милост и мудрост Своју мимо природних закона, у које оковани ми бисмо, без нарочитих чудеса Божјих, пали у очајање и Богозаборав.
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2015 | read_nums (186)
 
На данашњи дан умрла је славна српска хероина 
МИЛУНКА САВИЋ
*********
ВЈЕЧНА ТИ СЛАВА 
СРПСКА ЈУНАКИЊО!
**************************
Просто је невјероватно како су се срамно 
односиле власти према овој ЖЕНИ ЈУНАКУ!

То се посебно односи 
на комунистичку злочиначку Брозову камарилу! 

 
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2015 | read_nums (169)

 

 
ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
 
Памтимо ли ми ишта? Знамо ли ми за многе несреће нашег рода из наше, у многим периодима трагичне прошлости.

Хоће ли икада неки сценариста написати сценариј о људским вриједностима које немају цијену.
Хоће ли икада неки режисер снимити филм за који му не треба много времена, а сценариј је написао сам живот, а историја само потврдила.

То су само питања на која неко мора дати одговоре или је можда много лагодније куповати турске серије и удобно из фотеље бринути о великом "љубавнику" Сулејману Величанственом.

Колико ће још проћи деценија или можда вијекова па да схватимо сву српску наивност и неразумност, као и небригу за нашом историјом. Много тога је склоњено и заборављено. Заборавили смо сами себе, нажалост.

На велику срамоту људске вриједности су постале лоповлук, похлепа, грамзивост и све пошасти такозваног модернистичког времена и свијета.
Хоће ли нас икада из сна пренути лелек Српкиња-хероина које нас из Царства небеског опомињу на погрешан пут којим срљамо, јер уопште и не знамо куда идемо. Тумарамо од немила до недрага.

И на крају о самом догађају. Зашто на крају?
Једноставно што се крај најдуже памти.

5. октобра 1812. године, прије нешто више од два вијека, у селу Скела код Обреновца, 50 српских дјевојака и жена, бјежећи пред Турцима који су жељели да их обешчасте, скочиле су у ријеку Саву, држећи се за руке и све су се удавиле али су сачувале свој образ и достојанство!

 Нека њихова жртва буде наук новим генерацијама да Србин зна и за нешто скупље од главе! Зна, али слабо памти. Амнезија постаје укорјењена српска болест. 

Вријеме је за оздрављење!

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2015 | read_nums (151)
 
Ничим изазван, одлучио сам да се "умијешам" 
у унутрашње ствари друге државе!

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Пети октобар онда и данас

Онда, дакле прије 15. година, те 2.000. године, десио се пети октобар. Данашњи пети октобар је петнаест година након ондашњег истог датума. Београд је тог петог октобра и те двије хиљадите године горио. Био је у ватри и пламену. И данас се осјећају дим и паљевине из ондашњег времена. Доста тога је санирано или боље речено - све је обновљено. Али тешко ће се неке посљедице и неке ствари икада санирати. 

Да ли се ико дaнас пита шта се то тада десило? Или шта се барем десило са багером тадашњег “хероја”,  извјесног Џоа, који је кренуо на српску пријестоницу. У засједама су чекали многи да најуре Слободана Милошевића и његове властодршце. И у томе су успјели. 

Али шта је успио народ у Србији? Успио је да издржи све и да све дубље пропада. Истине ради, за сво вријеме само је успио да се одржи и Веља Илић. Јер, Веља је неуништив, а како ствари стоје и незамјенљив. И то је добро ради будућности барем оног дијела руралне Србије. Веља је заправо успио све донедавно да сачува чак и храст који се налази на дионици ауто-пута Прељине – Горњи Милановац у мјесту Савинац, на траси Коридора 11. Неки стручњаци процјењују да је вијек живота храста био преко шесет вијекова. Био. Али га недавно уз велику помпу посјекоше. Да се разумијемо, није за очекивати да се толико вијекова и Веља одржи у некој фотељи и у власти.

Срећу дуговјековног храста није имао Чедомир Говнановић, јуноша такозваних промјена. Било је чудно да неко први дан радног стажа започиње у политици и то на једној од најважнијих функција у власти. И десило се шта се десило. Чеда се енормно обогатио, а неки који су му повјеровали су или потпуно пропали или су толико осиромашили да их чак ни њихов сарадник и лидер Чедомир не гледа, а и зашто би кад му у његовом енормном богатству и нису више потребни. Макарона има у Чединим фабрикама, али само за оне који имају пара да их и купе...

Ако добро памтим...из тог времена још је активан и актуелан и Ненад Чанак, јер је у сваком времену човјек знао како да напуни само свој "чанак" и да куса колико жели, па чак и да се преждeрава у изобиљу благодети које су, за њега и њему сличне, обезбиједили "младореволуционари" петооктобарских промјена. Да промјена, али на горе!

Из оног времена остао је запамћен и вјечити Расим Љајић. Али нећу о њему да ми неки не би пришили антинационално опсервирање Љајића... Дакле нећу ништа о Расиму!


Не могу да заборавим и неке ликове из такозваног покрета "ОТПОР". Да, они су свима били отпор. Једино нису били себи и страним финансијерима. Многи "отпораши" су се добро ухљебили и данас су многи од њих на наким позицијама и по мало грицкају донације разних Сороша и бјелосвјетских олоша!

Немам намјеру да се више бавим пучистима, јер сви су се како тако одлично снашли и обогатили на патњама народа у Србији.

Коментар с разлогом пишем петог октобра. 

Остај ми здраво народе...

Сутра је нови дан. Сутра је шести октобар Љета Господњег, 2015. године.

 
Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2015 | read_nums (158)
 
На данашњи дан /5.10./ рођена је: 
ЖЕНА, дама, умјетница, глумица...
МИЛЕНА ДРАВИЋ, коју су многи од нас волили 
и коју ће и даље волити!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 4 Oktobar, 2015 | read_nums (211)
4.10.2015.
Србија је у утакмици за треће мјесто
у Ротердаму прегазила Турску! 
 
Србија – Турска 3:0 (25:19, 25:17, 25:18)


Српске одбојкашице смогле су снаге да забораве пораз од Русије (1:3) и сасвим заслужено домогну се побједничког постоља.
Од почетка утакмице биле су у вођству, контролисале игру, резултат и биле бољи ривал на терену.

Изабранице Зорана Терзића на најбољи начин завршиле су репрезентативну сезону. Ове године освојиле су три медаље на четири такмичења и обезбиједиле визу за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016.

СРБИЈА:  Живковић, М. Поповић, Малешевић 8, Михајловић 10, Огњеновић 4, Вељковић 9, Николић, Бјелица, Стевановић, Рашић 12, С. Поповић, Ћебић, Бошковић 11, Буша.


Autor sjovicicslavuj | 3 Oktobar, 2015 | read_nums (175)
Из Славујеве "радионице"!
 
ЦВИЈЕЋЕ ЗА РАДОСТ!
Autor sjovicicslavuj | 3 Oktobar, 2015 | read_nums (183)

 
Жељко Самарџић. рођен у Мостару 3. октобра 1955. године је српски поп пјевач, популаран у бившим југословенским републикама. Након избјеглиштва највеће успјехе остварио је у Београду.
 -----------------------------
Линк: Жељко Самарџић - Пјесма Камелеон
-----------------------------------------------------------------
Један је од оних који је и данас популаран на просторима некадашње Југославије. Скроман је и живи породичан живот. Има супругу и три кћерке.
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva