Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 18 Februar, 2014 | read_nums (190)

 

Autor sjovicicslavuj | 17 Februar, 2014 | read_nums (281)

 ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Све донедавно мислио сам да ни на кога ми не личимо, а касније сам сконтао да ми ни на себе не личимо, а камоли да смо на било кога другог налик? Ма какви налик, нисмо ни слични “наликовању” на њих!

Заправо, сад долазимо до саме суштине, јер да би неко био налик на некога другог, он би морао да има много сличних особина са оним на кога би био налик.

Истина, данас је тешко личити на било кога, јер сви желе да буду оргинал. А, ако је неко оргинал, онда само у неким стварима може да буде налик на некога другог, јер у супротном био би исти са оним другим, а то није могуће, чисто из једног јединог разлога - не постоје двије исте ствари на свијету!

Оргинал је само један!

Ево и у множини, дакле све оне неке друге ствари су налик на оргинал.  Али нема ниједног народа који би био налик неком другом. То је сасвим разумљиво. Јер како би неки народ био налик на онај други, кад нико унутар једног народа није ни на кога појединачно налик!

Но да будемо прагматични. Много пута је и добро да нико ни на кога не личи, јер би у таквим ситуацијама сви били исти, а како већ рекох – нема двије исте ствари, па самим тиме не постоје ни два иста човјека, предмета, ма нема ништа исто.

У пракси се показало да је добра ствар да нико ни на кога није налик. Свако чува своје особености и специфичности. Човјек би изгубио своју оргиналност ако би на некога другог био налик.

Сви би пожељели да буду налик на свјетски познате и успјешне људе, али од самог “наликовања” нико нема користи, јер само “наликовање” на некога другог чиста је илузија.

Управо из наведених разлога, ево ја нисам ни на кога налик, а још је боља ствар што нико други није на мене налик! 

Нисам ни оргинал. Заправо, тада би ми вриједност енормно скочила, барем у очима других људи. Али не иде. Знам и разлоге. Јер кад би требао да сијам у блиставим очима других, е баш у том тренутку они би затворили очи или би скренули поглед на неку другу страну.

Ја гледам свакога директно и зато нисам ни налик на њих...Ни наш народ није налик на њихов.

Можда би неки други народи и жељели да на нас буду налик, али то није могуће, ма и боље је овако, боље је и за нас и за њих. Уосталом, без обзира што би они жељели, ево ми нећемо да будемо на њих налик!

Autor sjovicicslavuj | 17 Februar, 2014 | read_nums (319)
На данашњи дан /17. 2/ рођен је 
славни пјесник и дипломата 
ЈОВАН ДУЧИЋ

 

Autor sjovicicslavuj | 16 Februar, 2014 | read_nums (233)

16. 2. 2014. ДИРЕКТНО: ПАЛЕ/Стара Пазова


ЗВЕЗДА - Партизан Мега Визура 3:2 (21:25; 25:22; 25:13; 15:13)


Пету годину за редом ЗВЕЗДАШИЦЕ

су побједнице у купу СРБИЈЕ.

Autor sjovicicslavuj | 16 Februar, 2014 | read_nums (237)

ИЗ СЛАВНЕ СРПСКЕ ПРОШЛОСТИ...
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
Наа данашњи дан /16. 2. / рођен је
РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ

Autor sjovicicslavuj | 16 Februar, 2014 | read_nums (211)
Свети Симеон
 
У време цара мисирског Птоломеја Фила-делфа изабран би и овај Симеон као један од знамените Седамдесеторице, којима би поверен посао превођења Библије са јеврејског на грчки језик. Симеон рађаше свој посао савесно, но када превођаше пророка Исаију, па дође до оног пророчанства: ево дјева ће затрудњети и родиће сина, он се збуни, па узе нож да избрише реч дјева и замени је са речју "млада жена", и да тако и преведе на грчки. 


Али у том тренутку јави се Симеону ангел Божји и задржа га од његове намере, објаснивши му да је пророчанство истинито, и да је тачно записано. А да је истинито и тачно, рече му још весник Божји, увериће се и он сам лично, јер по Божјој вољи неће умрети док не види Месију рођенога од девојке. 

Обрадова се праведни Симеон таквоме гласу с неба, остави пророчанство неизмењено, и захвали Богу што га удостојава да доживи и види Обећанога. 
Када Младенац Исус би донесен Дјевом Маријом у храм јерусалимски, Дух Божји то јави Симеону, који беше веома стар и бео као лабуд. Симеон брзо оде у храм и у храму познаде и Дјеву и Младенца по светлости што зрачаше око глава њихових као ореол. 

Радостан старац узе Христа на руке своје и замоли Бога: "Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по ријечи својој; јер видјеше очи моје спасење Твоје" (Лк 2, 29-30). 
Ту се десила и Ана пророчица, кћи Фануилова, која и сама познаде Месију и објави Га народу. 
Ани је тада било осамдесет четири године. 

Ускоро по том престави се свети Симеон. Овај праведни старац Симеон сматра се заштитником мале деце.

Autor sjovicicslavuj | 16 Februar, 2014 | read_nums (202)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
За сјећање и за памћење...
Наа данашњи дан /16. 2. / рођена је
ИСИДОРА СЕКУЛИЋ

Autor sjovicicslavuj | 15 Februar, 2014 | read_nums (249)

 Српска православна црква и верници славе Сретење Господње, успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу.

Сретење Господње, успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу, данас славе Српска православна црква и верници.

Први сусрет Бога и човека под сводовима јерусалимског храма и сретење новорођеног Месије кога је у наручје примио праведни старац, познат као свети Симеон Богоносац, слави се увек четрдесетог дана по Божићу.

Сретење је празник од суштинске важности за хришћанство и његово значење указује на на први сусрет Спаситеља са људима.

Према канону СПЦ, сврстан је у ред Господњих, али и Богородичних празника, јер се на тај дан истовремено велича чистота Богородице коју је, како каже предање, првосвештеник Захарија, отац Јована Крститеља, увео у јерусалимски храм на место одређено за девојке.

Сретење Господње је један од најсвечанијих догађа и на литургији, у једној од најлепших православних молитви, изговарају се речи праведног Богоносца које изговара са Богомладенцем у наручју - "Отпусти сад раба твојега Господе, јер видеше очи моје спасење твоје. . . "

Овај догађај из живота цркве описан је у четворојеванђељима где се међу сведоцима помиње и Ана, кћи Фануилова, која је присуствовала Сретењу Господњем, и потом објавила становницима Јерусалима да је "коначно стигао онај који је одавно најављиван и очекиван".

Предање даље каже да су фарисеји обавестили цара Ирода о догађају у јерусламском храму. Уверен да је то нови цар кога су најавили пророци са Истока, Ирод је наредио да убију Исуса.

Међутим, према упутству Анђела Божјег, божанска породица је већ била на путу за Мисир.

Сретење се слави од времена цара Јустинијана, када је епидемија куге односила и до 5.000 живота дневно, а земљотрес у Антиохији оставио за собом велику пустош.

Слава Сретења веома је честа у српском народу, који за овај празник везује своју традицију и обичаје.

Дан Сретења 1804. године пресудан је за историју српског народа, јер је тог дана Крађорђе Петровић подигао у Орашцу Први српски устанак.

На Сретење 1835. године у Крагујевцу је проглашен и први устав кнежевине Србије, познат као Сретењски устав, а Србија на овај дан слави Дан државности.

У нашем народу постоји и веровање да се на Сретење срећу зима и лето.

Ако на Сретење осване сунчан дан, а медведи уплашени од сопствене сенке врате се у зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља.

Autor sjovicicslavuj | 13 Februar, 2014 | read_nums (343)

  Свети Трифун живео је у трећем веку, а рођен је у Кампсади, у Фригији. Родитељи су му били побожни и своју побожност су и на свог сина пренели.

У свом животу бавио се домаћом економијом и чувањем гусака, али пошто је био одан Христовој вери, Бог га је обдарио даром чудотворства, те је многе болеснике од разних болести молитвама лечио.

Прича се да је, између осталих, исцелио и Горду, кћер римског цара Гордијана, која је патила од неке душевне болести од које је ниједан лекар није могао излечити. За то га је цар богато наградио, али он је све дарове раздао сиромасима. За време римског цара Деција, Трифун је претрпео страшно мучење и на крају умро.

Српска православна црква, верујући у чудну моћ молитвеног заступништва светог мученика Трифуна, установила је нарочити молитвени чин, који се врши са њивама или баштама, ако се догоди штета од инсеката, мишева и других животиња. Кад се врши овај чин узима се зејтин из кандила светог Трифуна и богојављенска водица, па свештеник унакрст шкропи њиву, башту или виноград, и поред осталог чита и "заклинаније свјатаго мученика Трифуна". На тај начин свети Трифун се сматра заштитником пољских усева.

Наши виноградари због тога славе светог Трифуна као патрона, па тога дана иду у винограде, орезују по коју лозу и вином заливају по који чокот, да би тиме повратили винограду малаксалу снагу, после дугог зимског мртвила, па да почне бујати у пролеће које се већ почиње примицати. Због тога светог Трифуна у Источној Србији зову Орезач и Заризој.


Ако на Трифундан пада снег или киша, биће кишна и родна година, ако је ведро, година ће бити сушна и неродна. Народ још каже: "Триша забо угарак у земљу, па зато снег и лед почињу да се топе".
Светог Трифуна славе гостионичари.

Autor sjovicicslavuj | 12 Februar, 2014 | read_nums (256)

 БРАВО ЗВЕЗДО! 
ЗВЕЗДА ЈЕ ПОБИЈЕДИЛА Бибао у Шпанији на њиховом терену!
Билбао - ЗВЕЗДА 81:85 (17:25; 20:12; 20:23; 24:25)
-----------------------------------
Није се много шанси давало нашим кошаркашима пред овај сусрет. Одиграли су три меча претходног викенда на Купу Радивоја Кораћа који су и освојили. Имали су проблема на путу до Билбаоа. Авион је слетео у Мадрид, па је онда услиједило малтретирање аутобусом до Билбоа....Доживјели су велико и емотивно и физичко пражњење.

Али ништа од тога није спријечило наше кошаркаше да, по ко зна који пут ове сезоне, ураде неочекивано. Неочекивано за оне који не вјерују у њих.

 Прву и трећу четвртину су одиграли одлично. Јако у одбрани, сигурно и лако у нападу. У другој су постигли само 12 поена, дозволили противнику да се врати у игру. У посљедњем дијелу је било неизвијесно до самог краја.

Међутим, када је било најбитније, БЛАЖИЧ и ДРАГИЋЕВИЋ су погађали тројке, а НЕЛСОН помогао са линије слободних бацања.

 Цијела екипа је одлично шутирала за три поена (11/22), али је поново одлична одбрана у одлучујућим тренуцима донијела превагу и побједу ЗВЕЗДИ.


Најефикаснији у ЗВЕЗДИ је био ЈАКА БЛАЖИЧ са 20 поена, а пратили су га ТАДИЈА ДРАГИЋЕВИЋ са 16 (7 скокова) и ДЕМАРКУС НЕЛСОН са 13 (6 асистенција).

 

Autor sjovicicslavuj | 12 Februar, 2014 | read_nums (209)
На данашњи дан /12. 2. / 
у Загребу је нађен објешен 
славни српски
пјесник и књижевник
БРАНКО МИАКОВИЋ

Autor sjovicicslavuj | 12 Februar, 2014 | read_nums (232)
На данашњи дан /12. 2. / 1961. г.
у Загребу је нађен објешен
славни српски
пјесник и књижевник

БРАНКО МИЉКОВИЋ

Autor sjovicicslavuj | 12 Februar, 2014 | read_nums (194)
На данашњи дан /12. 2. / 
умро је 
ЛАЗА КОСТИЋ

Autor sjovicicslavuj | 12 Februar, 2014 | read_nums (215)
На даншњи дан /12. 2. / 
умро је славни српски
пјесник и књижевник
ЛАЗА КОСТИЋ

Autor sjovicicslavuj | 11 Februar, 2014 | read_nums (250)

  У време цара Алексија Комнена, дошло је међу ученим људима у Цариграду до несугласица и препирки, који је од тројице светитеља био највећи.

По једнима је то био Василије Велики, јер је дубоко продро у тајну бића, исти онај Василије који се својим врлинама уподобио Анђелима и такмичио се са њима. Он није тако лако опраштао грешницима, био је строг, јер немаде у себи ничег земаљског. 

Насупрот њему, био је свети Јован Златоуст, који је лако опраштао грешницима и привлачио их покајању. Зато га једни сматраше мањим од Василија Великог, а други пак због његове слаткоречивости и разумевања слабости људских већим од Василија. 

Постојала је и трећа група, која је величала светог Григорија Богослова, сматравши да је он највећи од њих тројице, јер одликова се он китњастим и дивним стилом, којим је превазилазио све црквене мудраце. И тако дође до поделе међу присталицама њиховим на: Василијане, Григоријане и Јованите.

Али, по промислу Божјем све се заврши у корист Цркве и то чудесним сновиђењем епископа Евхаитског, Јована коме се јавише сва три светитеља рекавши му: "Ми смо једно у Бога, као што видиш и нема у нама ништа противречно, него смо сваки у своје време побуђивани Духом Божјим, писали разне књиге на спасење људи. И међу нама нема ни првог, ни другог, него ако једног споменеш, одмах су и друга двојица ту."

Поучише они епископа Јована да се установи један заједнички празник и да се престане са деобом оних који се споре и препиру око њих. 

Састављена је једна заједничка служба и одређен је један заједнички празник за сву тројицу - СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА - који се празнује на данашњи дан, а сваки од ова три светитеља има посебан дан у години када се празнује. 
И то: Свети Василије Велики празнује се 14 јануара, 
Свети Григорије Богослов 7 фебруара 
и Свети Јован Златоуст 26 новембра.

Autor sjovicicslavuj | 11 Februar, 2014 | read_nums (197)
За памћење ...
 
МАНАСТИР ГРАЧАНИЦА
 
Autor sjovicicslavuj | 11 Februar, 2014 | read_nums (236)

За памћење и за сјећање...
На данашњи дан /11. 2./ 
преминула је драга ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ

 
Autor sjovicicslavuj | 10 Februar, 2014 | read_nums (182)
 

Autor sjovicicslavuj | 10 Februar, 2014 | read_nums (184)

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ... 
На данашњи дан /10. 2. / 
погинуо је славни руски 
пјесник и књижевник
АЛЕКСАНДАР ПУШКИН

 

    My picture!

Kategorije

Arhiva