Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2013 | read_nums (300)
Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2013 | read_nums (357)

Оци или Очеви или Очићи

У прву недељу пред Божић празнује се овај празник. Тога дана, исто као на Материце, деца везују своје очеве, а ови им се "дреше" поклонима, исто као и мајке.
***********
Оци, Материце и Детинци су чисто породични празници и за тај дан домаћице припремају свечани ручак на којем се окупи цела породица. 

Ови празници, и обичаји везани за њих, доприносе јачању породице, слози у њој, разумевању, поштовању између деце и родитеља, старијих и млађих, што све заједно чини породицу јаком и здравом. А зна се да је породица темељ једнога друштва - државе и цркве.

******
Нема народа без обичаја, без обзира у ком крају света живи. Свако село, сваки крај, свака област, сваки народ, имају своје обичаје. Неки обичаји припадају само ужем крају, неки захватају читаве области једне земље, а неки обичаји су истоветни код различитих народа.
 
Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2013 | read_nums (648)
Autor sjovicicslavuj | 6 Januar, 2013 | read_nums (321)
Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2013 | read_nums (396)
Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2013 | read_nums (356)

 

 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

Има једна сјајна анегдота коју, као и неки учесници свечане сједнице Скупштине српског народа, тог, сада већ историјског дана - 09. 01. 1.992. године, на Светог архиђакона Стефана, никад нећу заборавити све док будем жив.

 

Наиме, иако сам водио тим безбиједности и био задужен да све протекне у најбољем реду, запала ме је и захвална улога у којој се нисам прославио.

 

Пред сами почетак сједнице неко је требао  са касетофона да пусти химну "Боже правде".

 

У кабинету смо имали најновију линију и неко из организације  доставио ми је касету на којој је била химна и мене је запала та улога да поред тога што сам бринуо о безбиједности  и то урадим?

 

Али, пошто је била нова линија са даљинским управљачем, никако ми није успијевало да пустим химну "Боже правде"!

Шта год сам притискивао на даљинском, увијек ми је ишао "Марш на Дрину", композиција са друге стране касете. Иако сам све то увјежбавао у другој просторији, али није ишло, па није.

Звао сам многе да и они покушају, али нико, као ни ја, није знао како да пусти химну?!

 

И као што се многе ствари случајно дешавају, ето, десило се тако да један електричар Србин, који се ту случајно затекао, има исту линију и само је он знао како се са даљинским "рукује"!  Показао ми је и након што сам три пута поновио радње да се не обрукам, успио сам и тако сам се нашао, ни крив ни дужан, у Радном предсједништву сједнице и први пустио химну!

 

Нико није могао да ми замјери што је почетак сједнице "из техничких разлога" каснио више од 15. минута, па ни тадашњи предсједник СДС Радован Караџић који ме стално пожуривао.

 

И након свих перипетија заорила се ХИМНА "БОЖЕ ПРАВДЕ" и тако је почело стварање РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

 

О атмосфери у Сарајеву, о страху за српски народ, о свим другим детаљима нећу да говорим, јер видим да о неким догађајима из тог времена говоре они који су били далеко од свих тих збивања, али и од мјеста дешавања, но, ето....

 

 НАПОМЕНА:

Ма могао бих много тога да напишем, али само ћу додати да је на тој сједници било присутно 76 српских посланика и то: 70 из СДС-а; 4 из Странке реформских снага /Странка Анте Марковића, тадашњег предсједника СИВ Југославије/ и 2 посланика из СПО /Странка Вука Драшковића/...Иако је прошло 20 година од тог дана сјећам се скоро свих детаља, па чак и имена свих посланика. Неки од њих, нажалост, нису више међу живима. Покој им души и велико хвала.

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2013 | read_nums (287)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Пред обиљежавање двадесетог рођендана РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ....
Тада, већ давне 1.992 године, 9. јануара, на Дан Светог архиђакона Стефана, одржана је историјска сједница српских посланика у Сарајеву када је проглашена РЕПУБЛИКА СРПСКОГ НАРОДА У БИХ....Касније ће РЕПУБЛИКА СРПСКА добити своје име, које и данас носи и које ће трајно носити.

Био сам шеф тима за све безбједносне аспекте и за безбједно одржавање те скупштине. И сад се сјећам колико смо напора уложили и са чиме смо се све сусретали, али хвала Драгом Богу, ниједан инцидент се није десио, иако се и сама сједница одржавала у узаврелој сарајевској атмосфери....

ЖИВЈЕЛА ТРАЈНО РЕПУБЛИКО СРПСКА!!!

НАПОМЕНА: Као учесници те, сада већ историјске сједнице, данас у политици активни смо само још МИЛОРД ДОДИК, који је тада био најмлађи посланик, а данас је предсједник РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и, ето, ја који сам тада био у једној другој улози, а данас сам посланик у Парламентарној скупштини БиХ!!!
 

Autor sjovicicslavuj | 4 Januar, 2013 | read_nums (270)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Сједим са пријатељем на кафи и листамо новине...
Наравно, ја летимично прегледам политичке стране из многобројне дневне штампе, а он тражи и прегледа огласе...
Каже ми да се у огласима највише нуде разне ствари на продају, а да се мало шта купује. Кажем, ништа није чудно! Нема народ пара и велика је криза, али само за сиротињу...

Вели он да би радо купио душу?! Заћуђен питам га па зашто ће му, кад је он добар човјек и са добром душом...
Наставља мој другар даље и говори ми да су његову душу већ поодавно нагризле разне изопачености у овом друштву и да су му неискрени људи, разне лопуже и лопови скоро исисали сву доброту из срца и душе, разумљиво разним неправдама...

И ту се слажемо, јер нема потребе за било каквим размимоилажењима у мишљењима. Али, опет га питам и кад би било могуће чију би "купио" душу? А и кад би била душа на продају, велим да би била сасвим мала понуда, јер су бесдушници у мањку "репроматеријала" и сами остали без душе...
 
Замислим се  због ове теме и саме вриједности душе и кажем да је стварно запрепашћујуће да је огроман број људи остао без властите душе...
 
Не знам разлоге, али помињем разне ствари...лоповлук, себичност, општу грамзљивост, похлепу, личне интересе, ма разне облике отуђења људи, једних од других...

Вјерујем у Бога и само не помињем да су ђаволи својим "техничко-технолошким" достигнућима уништили многе душе честитих људи...Срећом, нађосмо један текст, онако забаван из ђет-сет друштва и бар на тренутак престах да размишљам о "трговини душама"...
 
То ме спаси, јер  не желим да и сам останем без душе....
Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2013 | read_nums (375)
Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2013 | read_nums (332)

Да пукнеш од смијеха…..
31.12.2012  | Приредила: Ведрана Кулага

Није него

Непостојање Суда и Тужилаштва БиХ у Уставу БиХ не значи да су неуставни.

Медџида Кресо, предсједник Суда БиХ

* * *

Бројао

Радончић има више торњева него пријатеља.

Aсим Сарајлић, шеф Клуба СДA у Парламенту БиХ

* * *

Младићи

Пробао сам све што младићи морају пробати да би се осјећали мушкарцима.

Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ

* * *

Не би био једини

Размишљам да ових дана узмем државни аутомобил и одем у сватове.

Славко Јовичић, посланик СНСД-а у Парламенту БиХ

* * *

Aспирин

Мозак Драгана Викића је величине аспирина. Он уопште нема можданих вијуга, јер је функцију великог мозга преузео мали мозак, који је отишао од алкохола.

Зоран Чегар, високи полицијски службеник Федералне управе полиције

* * *

Благо шефу

Бити градоначелник Мостара исто је као бити шеф луднице на Домановићима.

Марин Топић, мостарски умјетник, архитекта и политичар

* * *

No comment

Мој клијент је недужан као беба. Он никада ни на семафору кроз црвено није прошао.

Митхат Кочо, адвокат Насера Кељмендија

* * *

A добра вила?

Нисам ја Дјед Мраз да испуњавам жеље СДA.

Вјекослав Беванда, предсједавајући Савјета министара БиХ

* * *

Мацина трава

Савјет министара БиХ доноси безначајне одлуке које су као мацина трава, јер никоме не могу ни помоћи ни одмоћи.

Никола Шпирић, министар финансија и трезора БиХ

* * *

Добро дјело

Да није било мене, Будимир би данас окопавао воћњак у Читлуку, јер тамо има неке саднице вишње, те се бави предузетништвом, односно производњом ликера.

Звонко Јуришић, предсједник ХСП-а БиХ

* * *

Копанје за миран сан

И даље окопавам воћњаке у слободно вријеме и опуштам се, послије чега мирно спавам, што није случај са Јуришићем.

Живко Будимир, предсједник Федерације БиХ

* * *

Пилићи

Појединци не могу само гледати у владу као пиле у квочку.

Дамир Никшић, концептуални умјетник из Сарајева

* * *

И јесте смијешно

Дјелује смијешно, али више користи је било од непостојећег аеродрома у Требињу него од Комисије за ревизију приватизације РС.

Славко Вучуревић, градоначелник Требиња

* * *

Срећа па није

Да сам јапански адвокат послије овакве пресуде починио бих харакири.

Сенад Дуповац, адвокат терористе Мевлида Јашаревића

* * *

Скромност је врлина

Неодољив сам љубавник. Природа ми је дала капацитет, надареност, дала ми је више шарма него стаса. Шармом могу да освојим сваку жену.

Милош Шмитран, бивши начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Бањалука

* * *

Др Златко

Живка Будимира доживљавам као температуру, а СДA као болест која узрокује такву температуру. Не требамо се толико бринути о хладним облогама, јер тиме нећемо ријешити проблем који стварно имамо, а који се зове понашање СДA и Сулејмана Тихића.

Златко Лагумџија, лидер СДП-а БиХ

* * *

Вриједан, нема шта

Од редовних активности петком када долазим у Бијељину, оно што ме чека јесте да обавезно изнесем смеће. У подруму нам је веш-машина, па је моја обавеза да веш носим од подрума до трећег спрата.

Мирослав Миловановић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС

 http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Da puknes od smijeha

«Prethodni   1 2
    My picture!

Kategorije

Arhiva