Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 1 Jul, 2010 | read_nums (432)
 
 
   САРАЈЕВО, 1. ЈУЛА /СРНА/ - Политички врх из реда бошњачког народа опструише рад Истражне комисије за утврђивање трошења донаторских средстава Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, с обзиром да је 98 одсто од укупних донација у БиХ стигло у Сарајево, изјавио је новинарима члан Комисије Славко Јовичић.

        Због недостатка кворума Комисија данас није одржала сједницу, а нова ће највјероватније бити заказана за 13. јули, потврђено је у парламенту БиХ.

        "Никакво изненађење није што немамо кворума, јер више чињеница указује на то да нећемо уопште успјети да завршимо посао. Сасвим је јасно да се врше огромне опструкције рада Комисије, јер је очито да је у БиХ, према свим процјенама, ушло више од 49 милијарди КМ", каже Јовичић.

        Он је истакао да је ствар надлежних институција да кажу ко су били ти који су се обогатили на патњи и крви народа, као и да "не треба бити у илузији да ће Комисија било шта завршити".

        "На прошлој сједници смо поново позвали око 275 организација које нам нису одговориле на претходно упућене упитнике да то учине. Нажалост, још нема реаговања, што није никакво чудо, јер су многе од тих организација нестале, нема их у регистру Министарства правде БиХ, јер је ријеч о тзв. невладиним организацијама које су прале паре", навео је Јовичић.

        Према планираном дневном реду, Комисија је данас требало да разматра писмо Ријасета исламске заједнице у БиХ, у којем се наводи да ова вјерска заједница није обавезна да Комисији полаже рачун за било какве донације, да су вјера и религија одвојени од државе и да, према закону, не постоји право да их се то пита.

        "Не желим да их оптужим, али ради поштења требали су да кажу од кога су добијали донације и за изградњу којих вјерских објеката", рекао је Јовичић.

        Он је додао да постоје индиције да људи који су се закљањали иза Исламске заједнице БиХ вршили незаконитости, као у случају Сребренице.

        "Тамо се могло све обновити и сви вратити. По глави становника у Сребреницу је стигло више од 2000 долара, а када се сада сагледа многи нису добили ни долара. То смо могли да разријешимо - да се други не сакривају иза вјерских заједница, а да се оне ограде од тога", истакао је Јовичић.

        Јовичић је нагласио да СИПА и Тужилашто БиХ морају да се укључе у истрагу "ко је и гдје шта покрао".

        "Те институције су то требале доказати какао су ефикасне али, нажалост, то су најгоре институције", сматра Јовичић.

        Говорећи о међународним организацијама, Јовичић је навео да је од страних представништава и организација у БиХ једино коректна била Амбасада САД која је доставила некомплетан извјештај о утрошку 1,5 милијарди долара у БиХ.

        Јовичић сматра иронијом да Европска комисија и друге међународне организације у БиХ које пропагирају европске демократске стандарде, негативно одговарају Комисији на упитнике о утрошку донаторских средстава.

        "У одговорима се наводи `Не тражите то`или `Нисмо дужни то да доставимо`", каже Јовичић.

        Истражна комисија за истраживање трошења донаторских средстава Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ послала је 4 000 упитника институцијама, невладиним организацијама, разним агенцијама и установамана у којима тражи податке о утрошку донаторских средстава од 1995. до 2006. године.

        Према подацима Комисије из претходног сазива, од краја рата до 2006. године, у БиХ је донирано 14,8 милијарди КМ, а према информацији Савјета министара, БиХ у овом периоду БиХ је добила 7,2 милијараде КМ, што практично значи да је више од половине новца нестало.  
«Prethodni   1 2
    My picture!

Kategorije

Arhiva