Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 8 Mart, 2010 | read_nums (277)

 

SARAJEVO 08. 03. 2010

PRESS RS

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin poručio osumnjičenima za zločin u Dobrovoljačkoj da ne napuštaju BiH kako ne bi prošli kao Ejup Ganić, koji je uhapšen u Londonu.

Rekao samo ono što svi u BiH znaju... Milorad  Barašin, glavni tužilac Tužilaštva BiH

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin pozvao je sve osumnjičene za ratne zločine u Dobrovoljačkoj da ne putuju u inostranstvo i tako otvoreno stao u njihovu zaštitu, poručivši im između redova da su u BiH bezbedni i da ih tu niko neće hapsiti!

Hteo da sakrije „Dobrovoljačku"!

Milorad Barašin je demantovao tvrdnje da je tužiocu Vesni Budimir naložio da predmet „Dobrovoljačka" skloni u stranu, ali dobro obavešteni pravosudni izvori Pressa RS kažu da to baš i nije tako. Kada je međunarodni tužilac otišao sa predmeta „Dobrovoljačka", objašnjavaju naši sagovornici, malo je nedostajalo da i ovaj slučaj doživi sudbinu predmeta „Tuzlanska kolona", u kojem je istraga suspendovana.

- To se ipak nije dogodilo, delom i zbog velike bure koja se u RS podigla nakon što je obustavljena istraga za zločin u Tuzli - kaže naš izvor.

Političari, analitičari i NVO iz Srpske smatraju da bi Barašin zbog izjave da on lično ne bi putovao u inostranstvo da je u poziciji osumnjičenih za zločin u Dobrovoljačkoj trebalo i krivično da odgovara, jer savetovanjem osumnjičenih postaje njihov saučesnik.

-----------------------------------------------------

Barašin je saučesnik

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić Slavuj pita otkud Barašinu pravo da savetuje osumnjičene za ratni zločin kako da se ponašaju. On za Press RS ističe da su potezi glavnog tužioca Milorada Barašina više nego skandalozni i za svaku osudu.

- Za ovo bi ga trebalo krivično procesuirati. Ipak, kad bolje razmislim, pitam se ko će ga procesuirati kad je on glavni. Sada moraju da reaguju oni koji su ga postavili, a to je Visoki sudski i tužilački savet BiH. Ako ne usledi njihova reakcija, onda ću lično uputiti zahtev VSTS-u za preispitivanje Barašinovog rada - kaže Jovičić.

On dodaje da to što je rekao Barašin ne bi smeo da kaže ni najniže rangirani službenik u Tužilaštvu BiH, a kamoli glavni tužilac.

-----------------------------------------------------------------------

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić smatra da je Barašin s Federalne TV uputio poruku svima koji su umešani u zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine da su bezbedni u BiH i da protiv njih neće biti pokrenut nikakav postupak.

- Nesvesno ili ne, ali Barašin se odao i poručio da zločinci poput Ejupa Ganića, Stjepana Kljujića, Jovana Divjaka i ostalih nikada neće biti procesuirani u BiH. Glavni tužilac je postao glavni savetnik i zaštitnik zločinaca, što govori da su naše prethodne prozivke i kritike bile ispravne - jasan je Dukić.

Uz preporuku, dodaje naš sagovornik, da ne idu nigde iz BiH, Barašin im je mogao slobodno da poruči i da su u BiH sasvim sigurni, a ne da svoje reči uvija.

-------------------------------------------------------

Podsećamo, Barašin je proteklog vikenda za federalne medije rekao da je ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić, koji je u ponedeljak uhapšen u Londonu, „znao određenu situaciju" i potom ocenio da „u takvoj situaciji nije trebalo da ide na prostore drugih država". Barašin je, istina, napomenuo da Tužilaštvo BiH u predmetu „Dobrovoljačka" vodi istragu protiv određenih osoba i da je ovaj predmet prioritet.

- Događaj se ispituje. Istraga je otvorena 2006. i rok za njeno zatvaranje je bio šest meseci. Na tom predmetu je radio međunarodni tužilac. Istraga nije okončana, jer je to složen predmet. Sva dokumenta, svi akti koji su vezani za taj događaj, morali su da budu prevedeni - objašnjavao je Barašin.

----------------------------------------------------------------

Neshvatljivo

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović ističe da je skandalozno i Barašinovo priznanje da je Tužilaštvo BiH tek 2006. godine započelo istragu u vezi sa zločinom u Dobrovoljačkoj!

- Tu istragu je trebalo otvoriti mnogo ranije! Međutim, Barašin radi kao i njegovi prethodnici na toj poziciji i potpuno ignoriše srpske žrtve. S druge strane, izjavom da osumnjičeni za masakr u Dobrovoljačkoj ne treba da putuju u inostranstvo glavni tužilac bukvalno savetuje zločince kako da se ponašaju - kaže Mitrović.

Sagovornik Pressa RS ističe da se Barašin tako ponaša kao da svaki dan želi da pokaže i dokaže svoju pokornost i lojalnost Sarajevu i bošnjačkom ratnom kadru, koji se i danas nalazi na istaknutim političkim funkcijama u BiH.

- Da li tom čoveku ikad padne na pamet da je krajnje vreme da se razjasne i zločini sa, recimo, Ozrena, gde je stradao veliki broj njegovih Srpčana, od kojih mnoge još nismo ni pronašli - zaključuje Mitrović.

-------------------------------------------------

fakti

*Ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić uhapšen je u Londonu na osnovu poternice MUP-a Srbije

* Ganić je osumnjičen za zločin u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine

* U dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena 42 vojnika JNA, a 73 ranjena

* Sud u Londonu odbio kauciju za puštanje na slobodu i Ganiću odredio pritvor do 29. marta

* Tužilaštvo BiH zatražilo da se Ganić izruči BiH, a ne Srbiji na osnovu čije poternice je uhapšen

----------------------------------------------------------------

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 7 Mart, 2010 | read_nums (303)

Datum: 07.03.2010
Autor: Nataša Krsman

SARAJEVO - Poslanici i delegati iz RS će u bh. parlamentu tražiti objašnjenje i eventualnu odgovrnost zbog angažovanja članova Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u odbrani uhapšenog ratnog člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića.

Kako su naveli neki od poslanika i delegata, nedopustivo je da savjetnik šefa države pruža podršku osobi osumnjičenoj za ratne zločine.

----------------------------------------------------------------

Slobodan Šaraba, delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, podsjeća da ga je visoki predstavnik smijenio 2004. godine uz obrazloženje da je pružao podršku haškim optuženicima iako mu to nikada niko nije dokazao.

"Bio sam bez posla, bez mogućnosti da se prijavim i na Biro za zapošljavanje jer je neko rekao da pomažem optuženima za ratne zločine, a ništa nije dokazano. Na kraju je sve i odbačeno pa sam ponovo u politici. Sada Silajdžićev savjetnik Damir Arnaut troši budžetska sredstva da stane u odbranu licu koje je osumnjičeno za ratni zločin i to nije nikome sporno", kaže Šaraba.

------------------------------------------------------------

Damir Arnaut, Siljadžićev savjetnik za ustavno-pravna pitanja, kaže da je u Londonu boravio da pruži podršku Ganiću, za "kojeg nema elemenata krivične odgovornosti za ratni zločin".

Ganić je uhapšen 1. marta ove godine po zahtjevu Srbije, čije pravosuđe ga sumnjiči za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom rata, gdje je ubijeno i ranjeno oko 100 vojnika JNA.

"Ovo je montirani politički proces od strane Srbije. Haški tribunual utvrdio je da nema elemenata krivične odgovornosti profesora Ganića. Kada su ratni zločini u pitanju, mjerodavno je ono što utvrde Hagu, a rukovodim se dokumentacijom Haškog trubinala, gdje se na 70 stranica materijala odbacuje svaka odgovornost Ejupa Ganića za ratni zločin u Dobrovoljačkoj", rekao je Arnaut.

Podsjeća da je u London otputovao kao savjetnik člana Predsjedništva, i to po njegovom nalogu.

"Svaki kabinet ima pravo da svoje aktivnosti organizuje samostalno. Sve troškove finansira ovaj kabinet iz svog budžeta i svaki od tri kabineta ima pravo na vlastite troškove", rekao je Arnaut.

-----------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu, ne smatra da postoje elementi krivične odgovornosti kada se pruža podrška nekome ko je osumnjičen za ratni zločin jer tek predstoji proces dokazivanja.

"Nevjerovatno je to da se sprečava dokazivanje zločina jer su se Silajdžićev kabinet i njegovi kadrovi u bh. institucijama digli na noge upravo da bi spriječili procesuiranje. Oni ne traže izručenje Ganića BiH da bi ga ovdje procesuirali već da bi ga oslobodili, i to je apsurd.

Na taj način radi i Tužilaštvo BiH, koje nije prstom mrdnulo da ovu istragu dovede do kraja i ne bi to ni spomenuli da Ganić nije uhapšen", kazao je Jovičić, koji kaže da će na sjednici parlamenta 10. marta tražiti da ispita učešće čelnika bh. institucija u slučaju "Ganić".

-------------------------------------------------------------

Šaraba smatra da je neprimjereno da Arnaut, koji je imenovan za ambasadora BiH u Australiji, putuje u ime države da brani i oslobađa Ganića.

"Ambasador predstavlja sve građane jedne zemlje, predstavlja cijelu državu. Kakva je onda poruka kada ambasador u jednoj zemlji kritikuje pravosuđe neke druge zemlje, i to u ime svih nas. Najmanje što možemo očekivati je opoziv takvog ambasadora", rekao je Šaraba.

------------------------------------------------------------

Arnaut je ponovio da je u London išao kao pravni savjetnik Harisa Silajdžića, a ne kao ambasador jer tu dužnost još nije ni preuzeo jer nisu okončane birokratske procedure.

------------------------------------------------------------------

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS, uputio je prošle sedmice prijedlog da na narednoj sjednici u dnevni red bude uvrštena rasprava i zauzimanje stavova o istupima službenika MIP-a BiH u vezi s hapšenjem Ejupa Ganića.

-------------------------------------------------------------------

Ana Trišić-Babić, pomoćnica ministra za bilateralne odnose MIP-a, uručila je diplomatsku notu ambasadoru Srbije u BiH u kojoj negoduje zbog zahtjeva za ekstradiciju Ganića, a upućene su i dvije note iz Ambasade BiH u Londonu britanskom ministarstvu.

Ganić sutra pred sudom

Damir Arnaut nije mogao juče komentarisati razloge hitnog povratka u Sarajevo ni potvrditi da li će se vratiti u Veliku Britaniju da sutra prisustvuje ročištu gdje će se odlučivati o zahtjevu Srbije za izručenje Ejupa Ganića.

On nije mogao reći da li je u petak uveče došao u BiH po neku dokumentaciju niti da li su bh. institucije dostavile sve što je potrebno Sudu u Londonu nakon što je i bh. tužilaštvo zatražilo Ganićevo izručenje.

"Ne mogu o tome da govorim i ne želim ništa od toga da komentarišem. To sam rekao svim medijima", kazao je Arnaut.

Naglasio je da bi Ganić danas trebalo da se sretne s advokatima koji ga zastupaju kako bi se pripremili za ročište. Mediji su ranije javili, na osnovu izjava Ganićeve djece, da se on nije nikako do sada vidio sa svojim advokatima, a nakon intervencija bh. ambasade premješten je u dio zatvora gdje su bolji uslovi i ima pravo da koristi telefon. U petak je Viši sud u Velikoj Britaniji odgodio odluku o ukidanju pritvora uz kauciju od 200.000 funti jer se čekala dokumentacija iz Srbije, a odluka bi trebalo da bude donesena 11. marta.

Agencije su juče javile da je Ministarstvo pravde Srbije dostavilo oko 600 stranica dokaznog materijala za "Dobrovoljačku", koje su posljednjih dana prevodili na engleski jezik. Ganiću je nakon hapšenja određen pritvor do 29. marta.

Autor sjovicicslavuj | 6 Mart, 2010 | read_nums (326)

Бивши бошњачки политичар још ратне 1994. године запосео кућу Србина Милана Ћоровића, након што је њеног власника, уз помоћ затвореника, буквално избацио на улицу

Од нашег дописника

Сарајево, 4. марта – Бивши високопозиционирани бошњачки политичар Ејуп Ганић не треба да одговара само за ’случај’ Добровољачка, него и за многе друге злочине којима је лично ’кумовао’, а које су починили припадници Армије БиХ над српским народом на свим подручјима која су била под њиховом контролом. Српска страна располаже доказима о Ганићевој улози, не само у припремању, организовању и извршавању бројних злочина, већ и у пљачки и отимачини српске имовине и систематском протеривању Срба.

Ово је за „Политику” изјавио посланик у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић, који истовремено тврди да је Ганић уједно и пример ратног профитера, јер живи у вили у центру Сарајева коју је силом отео од Србина Милана Ћоровића.„Он је, користећи позицију власти, и многим Санџаклијама, својим ’земљацима’ омогућио да се докопају луксузних станова који су пре рата били у власништву Срба”, додаје Јовичић.

----------------------------------------------------------------

Велелепну вилу Ћоровића, која се налази у најелитнијем делу Сарајева, у некадашњој улици Краља Томислава, садашњој Кошевској, Ганић је запосео још ратне 1994. године, након што је њеног власника, уз помоћ затвореника, буквално избацио на улицу.

-------------------------------------------------------------------

Бивши начелник сарајевске општине Центар Љубиша Марковић потврдио је за наш лист да је Ганић дошао у посед виле, и то „уз помоћ судске пресуде каква није запамћена у судској пракси”. У тој пресуди наведено је да је Ганић „откупио један стан у вили и на тај начин она је у целости постала његово власништво”, што је, сматра Марковић, „апсурд и преседан у судској пракси”.

Након што се докопао туђе имовине „нови власник” је одлучио да од виле направи „вилетину”, што му је пошло за руком, јер је, упркос жалби станара, успео да изврши бесправну доградњу објекта.

Марковић тврди да су сарајевске правосудне институције „подлегле притисцима”, одбациле су жалбу станара и стале на страну Ганића, иако су у образложењу навеле да је „тачно да је објекат проширен без грађевинске дозволе”, што је, закључује он, „у најмању руку смешно”.

------------------------------------------------------------------

У међувремену Ганић је, како сазнајемо, успео да легализује отето, и то за тричавих 14.000 конвертибилних марака и да тако својој кћерки Емини омогући да може у „вили Ганић” да организује престижне модне скупове на које долази послератна сарајевска елита.

Милан Ћоровић, којем је Ганић отео имовину, према неким информацијама, живи у једном скромном стану у Сарајеву.

Душанка Станишић

Tekst na linku .politika.rs/rubrike/Svet/Ganic oteo vilu Srbinu

Autor sjovicicslavuj | 5 Mart, 2010 | read_nums (310)Četvrtak, 04 mart 2010

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić smatra da odluka o produženju pritvora Ejupu Ganiću pokazuje da su britanske pravosudne vlasti shvatile da Srbija ima validne dokaze da je ratni član Predsjedništva BiH odgovoran za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Jovičić upozorava da bi procesuiranje Ganića samo za zločin u Dobrovoljačkoj ulici bilo sužavanje njegove odgovornosti, budući da je odgovoran i za mnoge druge zločine nad Srbima u Sarajevu i širom BiH. Prema njegovim riječima, najava protesta federalnih boračkih udruženja zbog Ganićevog hapšenja u Londonu prijetnja je srpskom narodu u BiH i RS.

- Dolaze i informacije da bi BiH zbog Ganićevog hapšenja mogla prekinuti diplomatske odnose sa Srbijom, ali je prvo potrebno da Bošnjaci uspostave normalne odnose sa Srbima u BiH i da prestanu vrijeđati srpske žrtve - rekao je Jovičić. On je konstatovao da je Ganićevo hapšenje mobilisalo kompletnu bošnjačku javnost, od političkog vrha do nevladinih organizacija, za koje ističe da su uvijek bile instrument politike.

Jovičić podsjeća da je bošnjačka javnost na hapšenja Srba osumnjičenih za ratne zločine reagovala potpuno drugačije, slaveći te događaje na ulicama kao da je u pitanju neka sportska pobjeda.

- Nadam se da će britanska vlada izručiti Ganića Srbiji, a ne BiH, jer ga BiH ne traži da mu sudi, već da ga oslobodi - istakao je Jovičić.

Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2010 | read_nums (312)
 


        САРАЈЕВО, 4. МАРТА (СРНА) – Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да одлука о продужетку притвора Ејупу Ганићу показује да су британске правосудне власти схватиле да Србија има валидне доказе да је ратни члан Предсједништва БиХ одговоран за злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године.

        Јовичић у изјави Срни упозорава да би процесуирање Ганића само за злочин у Добровољачкој улици било сужавање његове одговорности, будући да је одговоран и за бројне друге злочине над Србима у Сарајеву и широм БиХ.

        Према његовим ријечима, најава протеста федералних борачких удружења због Ганићевог хапшења у Лондону пријетња је српском народу у БиХ и Републици Српској.

        "Долазе и информације да би БиХ због Ганићевог хапшења могла прекинути дипломатске односе са Србијом, али је прво потребно да Бошњаци успоставе нормалне односе са Србима у БиХ и да престану да вријеђају српске жртве", рекао је Јовичић.

        Он је констатовао да је Ганићево хапшење мобилисало комплетну бошњачку јавност - од политичког врха до невладиних организација, за које истиче да су увијек биле инструмент политике.

        Јовичић подсјећа да је бошњачка јавност на хапшења Срба осумњичених за ратне злочине реаговала потпуно другачије, славећи те догађаје на улицама као да је у питању нека спортска побједа.

        "Надам се да ће британска влада изручити Ганића Србији, а не БиХ, јер га БиХ не тражи да му суди, већ да га ослободи", истакао је Јовичић.

        Он је додао да су правосудне власти Ганићу могле судити прије 14 година, јер за његове и бројне друге злочине постоје необориви докази.

        Јовичић је најавио да ће на сједници Представничког дома 10. марта поставити посланичко питање ко је платио трошкове савјетнику бошњачког члана Предсједништва Хариса Силајџића Дамиру Арнауту да одмах отпутује у Лондон, те ко је одобрио ангажман Амбасаде БиХ у Ганићевом случају.

Autor sjovicicslavuj | 3 Mart, 2010 | read_nums (294)

 
Autor: Mladen Kremenović   
utorak, 02 mart 2010

Tužilaštvo BiH obaviješteno je o provali u veliku salu parlamenta BiH i nakon što budedefinisano postoje li elementi krivičnog djela taj predmet biće dodijeljen tužilaštvu u čijoj je to nadležnosti, potvrdio je za "Fokus" Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

- Policija nas je informisala o tom događaju i nakon što slučaj bude ispitan, biće dat na rad nadležnom tužilaštvu - rekao je Grubešić.

U veliku salu parlamenta BiH u ponedeljak je, u prisustvu predsjednika najznačajnijih političkih partija i zvaničnika BiH iz reda bošnjačkog naroda, provalio Ibran Mustafić, bivši poslanik SDA, i tako otvorio prolaz za proslavu 1. marta, koji se u Federaciji BiH obilježava kao Dan nezavisnosti BiH. Za korištenje velike sale parlamenta BiH nedostajala je saglasnost Milorada Živkovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, s obzirom na to da je Sulejman Tihić, predsjedavajući Doma naroda, potpisao saglasnost za proslavu. Na taj način korištenje ove sale jeste bilo nezakonito.

------------------------------------------------------

Željka Kujundžija, portparol SIPA, rekla je da će ova agencija ispitati događaje u vezi s provalom u parlament BiH ukoliko to zatraži Tužilaštvo BiH.

- SIPA neće reagovati samostalno, jer to nije naša nadležnost. SIPA obezbjeđuje osobe i spoljni dio objekta parlamenta, kao i ostalih objekata koji su pod našom zaštitom. Parlament BiH ima sopstveno osiguranje za unutrašnji dio objekta - rekla je Kujundžija.

-----------------------------------------------------------

Mirko Okolić, predsjedavajući Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, rekao je da se radi o nasilju nad najvišom zakonodavnom institucijom jedne zemlje.

- To nema veze s demokratijom, ali nije ni anarhija, jer su u tome učestvovali bošnjački političari i najviši funkcioneri države i političkih partija. Oni su to jednim potezom mogli zaustaviti, ali nisu, što znači da su saučesnici u vandalskom provaljivanju. To je poruka Srbima, ali i drugima, da u BiH nema dogovora, jer je moguće samo ono na šta oni pristaju. Tu nema perspektive - rekao je Okolić.

--------------------------------------------------------------

Milorad Živković rekao je da nije dao saglasnost za korištenje velike sale i da je o tome blagovremeno obavijestio nadležne zajedničke službe u zgradi parlamenta BiH.

- To je vandalski čin i krivično djelo narušavanja javnog reda i mira - rekao je Živković.

------------------------------------------------------------

Momčilo Novaković, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, izjavio je da nadležne ustanove moraju pod hitno podnijeti krivične prijave protiv svih koji su na siledžijski način upali u salu parlamenta radi obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

----------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu, istakao je da je riječ o klasičnoj invaziji na parlament BiH i o provociranju Srba kojim 1. marta 1992. godine budi uspomene na patnje, smrt i razaranja.

------------------------------------------------------------------

Bivši poslanik SDA Ibran Mustafić, koji je juče nasilno upao u salu parlamenta, rekao je da ga niko ne može spriječiti da proslavlja Dan nezavisnosti na mjestu gdje je stvarana samostalna BiH.

- Ne plašim se prijetnji kaznom zbog provale u skupštinske prostorije - rekao je Mustafić.

----------------------------------------------------------------

Mustafić je provalio u zaključanu veliku salu Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega je u njoj održana svečana sjednica povodom 1. marta, koju je organizovala Skupština Kantona Sarajevo i Forum parlamentaraca BiH 1990.

Sjedeći u prvom redu obijene velike sale, akademiji je prisustvovao bošnjački član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, predsjedavajući Doma naroda, Sulejman Tihić, ministar bezbjednosti BiH, Sadik Ahmetović, i akademik Muhamed Filipović.

Autor sjovicicslavuj | 2 Mart, 2010 | read_nums (274)

Predstavnici Foruma parlamentaraca BiH iz 1990. i Skupštine Kantona Sarajevo, uz prisustvo bošnjačkih predstavnika u vlasti FBiH i BiH juče su, uz incident, obeležili takozvani "dan nezavisnosti BiH", koga RS ne priznaje.

Iako im predsedavajući Predstavničkog doma PS BiH Milorad Živković nije dozvolio ulazak u veliku salu Parlamentarne skupštine u Sarajevu, pozivajući se na pravila koje je definisao kolegijum oba doma parlamenta, "slavljenici" su ipak provalili vrata. U sali su proslavili dan kada je u BiH održan referendum o otcepljenju od SFRJ.

-----------------------------------------------------------

 

 

Prema rečima poslanika SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavka Jovičića, koji se nalazio na mestu događaja, lanac koji je osiguravao vrata na ulazu u veliku salu otrgnuo je Ibran Mustafić, nekadašnji poslanik SDA u parlamentu BiH, te ga, "kao suvenir, oko vrata, odneo kući".

"Kada je to uradio, čuo se veliki aplauz. Zbog ponašanja Mustafiću tražiću od nadležnih da se ispita njegova odgovornost za upad u parlament BiH, kao i odgovor na pitanje otkud nekom pravo da organizuje proslavu 'praznika' BiH u zgradi zajedničkih institucija kada Srbi nisu dali dozvolu za to", kaže Jovičić.

On dodaje da obezbeđenje u zgradi Parlamenta BiH nije sprečilo nasilan ulazak u salu, jer su taj dan, zbog neradnog dana u FBiH, u obezbeđenju bili Srbi.
"Sreća je pa nisu pokušali da ih zaustave, jer bi se takav postupak odmah pogrešno protumačio", kaže Jovičić.

-----------------------------------------------------------------

Predsednik Foruma Miro Lazović "EuroBlicu" nije mogao da potvrdi da su vrata provaljena, tvrdeći da to nije video.
"Dok smo se pripremali da sednicu održimo ispred sale, jer su vrata bila zaključana, neko je otvorio vrata. Nemam nikakvu informacuju kako su vrata otvorena, niti me to interesovalo. Bio sam okupiran organizacijom sednice na stepenicama ispred sale. Podsećam da smo pre mesec i po dana od Sektetarijata PS BiH tražili da nam se danas odobri ulazak u salu. Sektetarijat je to razmatrao, ali Živković nije dao zeleno svetlo za ulazak", uverava Lazović.

---------------------------------------------------------------------

Iz Živkovićevog kabineta je saopšteno da je nasilan upad u veliku salu Parlamentarne skupštine BiH "krivično delo", zbog čega će, kako se navodi, nadležni organi biti pozvani da odgovorne za to adekvatno sankcionišu.

Živković objašnjava da je samo poštovao uslove i načine korištenja skupštinskih sala koje je usvojio Zajednički kolegijum oba doma PS BiH. Odluka je doneta nakon što su početkom godine zgradu Parlamentarne skupštine BiH za svoje proteste zloupotrebili civilni invalidi, tražeći ratifikaciju Konvencije UN o pravima ove kategorije stanovništva. Prema pravilu koje je usvoji kolegijum, dozvolu za korištenje velike sale daju predsedavajući oba doma PS BiH, u ovom slučaju Milorad Živković i Sulejman Tihić, predsedavajući Doma naroda.

Inače, jučerašnjoj svečanoj sednici, osim Tihića, prisustvovali su i član Predsedništva BiH Haris Silajdžić, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, zamenik državnog ministra civilnih poslova Senad Šepić, premijer KS Besim Mehmedić...

U RS juče radni dan
S obzirom da u BiH nema jedinstvenog zakona o praznicima, u RS je juče bio radni dan, jer se 1. mart ne priznaje kao praznik. Prema Zakonu RS, republički praznik je 21. novembar, kada je 1995. u Dejtonu potpisan mirovni sporazum. Osim ovoga, republički praznici su Nova godina – 1. i 2. januar, Dan RS – 9. januar, Međunarodni praznik rada – 1. i 2. maj, te Dan pobede nad fašizmom – 9. maj.

Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2010 | read_nums (305)

Datum: 01.03.2010

Autor: Maja Rener

SARAJEVO - Svečanu sjednicu povodom Dana nezavisnosti BiH juče je zasjenio incident kada je u zaključanu Veliku salu bh. parlamenta provalio Ibran Mustafić, član "Foruma parlamentaraca 1990-Utemeljitelja suverenosti i nezavisnosti BiH".

Ibran Mustafić provalio u salu bh. parlamenta da proslave Dan 
državnosti

Sjednicu su organizovali Forum parlamentaraca i Skupština Kantona Sarajevo, a sala je bila zaključana jer Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, nije dao saglasnost za njenu upotrebu.

---------------------------------------------------------------------

Miro Lazović, predsjednik Foruma, rekao je da to što su ih dočekala zaključana vrata Velike sale doživljava kao pritisak kakav je bio 1992. godine kada se tu glasalo o referendumskom pitanju.

"Iz RS se protive ovom datumu. Ponašaju se kao da je parlament njihov, kao da nije javna institucija. Živimo u apsurdnoj državi. Održavanje sjednice u drugoj sali koja je naknadno bila pripremljena, značilo bi naš poraz", kazao je Lazović koji je pozvao učesnike da sjednicu održe ispred Velike sale u koju je potom provalio Mustafić.

----------------------------------------------------------------

Iz Živkovićevog kabineta juče je saopšteno da je nasilni upad u Veliku salu krivično djelo zbog čega će nadležni organi biti pozvani da odgovorne za takav postupak adekvatno sankcionišu.

"Nakon što su pojedina udruženja u bliskoj prošlosti zloupotrijebila skupštinske prostorije, Zajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH dogovorio je uslove i načine korištenja skupštinskih sala, te ustupanja prostorija trećim licima. Tada je definisano da dozvolu za korištenje Velike sale daju predsjedavajući oba doma, a Bijele sale i Plave sale predsjedavajući domova koji zasjedaju u tim salama, uz potpisivanje standardnog ugovora", saopšteno je iz Živkovićevog kabineta.

----------------------------------------------------------------------

Mustafić, koji je pokidao lanac s vrata sale i s lancem napustio zgradu parlamenta BiH nakon sjednice, naglasio je da najveća blamaža koju može doživjeti skup povodom obilježavanja Dana nezavisnosti jeste da učesnike dočekaju zaključana vrata s lancima.

"Došli smo u fazu gdje su zlatni lanci sinonim vladajućih oligarhija jedne mafijaške države", rekao je Mustafić.

Sjednica je počela sa sat vremena zakašnjenja, a tokom njenog održavanja nije bilo razglasa, te je himnu BiH intonirala grupa "Alegro".

-----------------------------------------------------------------------

Sulejman Tihić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da je on dao saglasnost za upotrebu Velike sale, ali je za to potrebna saglasnost i predsjedavajućeg drugog doma. Tihić je zaključavanje sale ocijenio kao relikt politike koja je poražena i kojoj se sudi u Hagu, podsjetivši da je juče počelo suđenje Radovanu Karadžiću.

"Nažalost, naše je društvo još podijeljeno, još imamo različite odnose kada je u pitanju prošlost, pogotovo važni datumi. Nadam se da će procesi koji se vode i vrijeme pred nama više integrisati društvo i da ćemo svi obilježavati praznike pogotovo kao što je ovaj", dodao je Tihić.

-----------------------------------------------------------------------

Iz Živkovićevog kabineta saopšteno je da je Tihić dao saglasnost za upotrebu Plave sale Doma naroda, te da je o tome obavijestio nadležnu službu bh. parlamenta.

------------------------------------------------------------------

Dragan Savić, direktor Službe zajedničkih poslova BiH, kazao je da su pozvali Upravu policije FBiH čiji su pripadnici obavili uviđaj, te da je to sve što služba može uraditi. Mirko Lujić, direktor SIPA, rekao je da su zaduženi samo za vanjsko obezbjeđenje objekta. Roberta Cvrtka, portparola Federalne uprave policije, juče nismo dobili.

-------------------------------------------------------------------

Polaganje vijenaca

Povodom Dana nezavisnosti predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić položili su juče vijence na spomen-obilježje kod Vječne vatre, mezarje Kovači i spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Silajdžić je položio vijenac i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Na sjednici posvećenoj proslavi Dana nezavisnosti učesnici su podsjetili na referendum i glasanje za nezavisnost BiH i ocijenili da je poražavajuće što se taj dan ne slavi u cijeloj državi.

---------------------------------------------------------------

Sjednici su, uz Silajdžića, prisustvovali Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, Besim Mehmedić, premijer KS, Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, te predstavnici političkog, ekonomskog, kulturnog, akademskog života i diplomatskog kora.

---------------------------------------------------------------------------

Prvi mart ponovo podijelio političare

Pokušaj da se prvi mart obilježava kao državni praznik u BiH za političare u RS je neprihvatljiv, dok u FBiH smatraju da je to ne samo entitetski već i praznik cijele zemlje.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže da ne postoji zakon o praznicima u BiH, a da datumi poput 1. marta - dana nezavisnosti, 25. novembra ili 11. jula nikada neće biti praznici za sva tri naroda u BiH "dok god i posljednji Srbin sjedi u zajedničkim institucijama".

----------------------------------------------------------------------------------

Sa druge strane, Šefik Džaferović, poslanik SDA u Parlamentarnoj skupštini, kaže da je 1. mart dan nezavisnosti BiH, državni praznik i da je taj praznik propisan zakonom Republike BiH čiji je kontinuitet potvrđen u Dejtonu.

-----------------------------------------------------------------------------

Mirko Okolić, poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini, kaže da samo oni koji su priželjkivali rat ovaj datum mogu uzeti da obilježavaju kao dan državnosti BiH.

----------------------------------------------------------------------

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, smatra da je odluka o slavljenju 1. marta donesena mimo volje srpskog naroda i da taj datum on nikada neće prihvatiti kao praznik jer bi se time ozakonilo i preglasavanje.

----------------------------------------------------------------

Ivo Miro Jović, visoki funkcioner HDZ BiH, kaže da je prvi mart dan kada je BiH u današnjim granicama primljena u UN, dodajući da na nivou BiH nema zakona o praznicima.

R.Š.

«Prethodni   1 2
    My picture!

Kategorije

Arhiva