Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 18 Novembar, 2018 | read_nums (75)
 
ТОТАЛНО ГАЖЕЊЕ!

Финале Балкан Суперлиге
 
у Рагбију 13 ... 2018.
Црвена звезда - Партизан 30:6 (10:6)

У историји српског рагбија 13 до сада ни једна екипа није успјела да освоји сва четири трофеја, тако да је послије више од деценије доминације Дорћола Звезда преузела примат. 

Појачани са Филом Економидисом, некада тренером године у најјачој лиги свијета – НРЛ, црвено-бели су тренутно без премца у овдашњим оквирима.
 


 
 
Autor sjovicicslavuj | 18 Novembar, 2018 | read_nums (84)
 
ЗБОГОМ ФИЋКО!На данашњи дан, 18. новембра 1985, са фабричких трака сишао је посљедњи "фића". Од 1955. до 1985. у крагујевачкој "Застави" произведено је 923.487 примјерака овог аутомобила.

Први "фића" произведен је 18. октобра 1955. године.

"Фића" (Застава 600, 750, 850) је аутомобил који се израђивао у Крагујевцу од средине педесетих година 20. вијека, по лиценци италијанског ФИАТ-а.

У вријеме СФРЈ "фића" је био прво возило у већини југословенских породица, а до данашњег дана остао је симбол моторизације за многе бивше Југословене.

----------------------------------------------Користио се и као службени аутомобил тадашње милиције и многих других јавних служби, а годинама је био једино возило за обуку возача. 

Остало је забиљежено да се "фићама" чак играо и фудбал на Ташмајдану, дуго је учествовао и на тркама Националне класе, а овјековјечен је и у истоименом култном филмском остварењу Горана Марковића:

Са престанком производње овог аутомобила, окончана је једна аутомобилска ера у СФРЈ. Као замјена стигао је "југо", али то је већ нека друга прича.

--------------------------------------------

 
    My picture!

Kategorije

Arhiva