Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 12 Novembar, 2018 | read_nums (143)
 
Д О М И Н А Ц И Ј А
 
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ПАРТИЗАН 36:16 (10:0)
 
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Милош Зоговић, Илија Крстић, Александар Ђорђевић, Петар Милановић, Рајко Трифуновић, Стефан Недечјковић, Војислав Дедић, Слободан Миленковић, Владислав Дедић, Марко Јанковић, Предраг Кеглић, Никола Ђурић, Сем Херон. Резерве: Вук Штрбац, Денис Ченгај, Матеј Бајић, Стефан Николић.

У финалу плеј-офа Супер Лиге Србије, црвено-бели су одбранили титулу пошто су као и прошле сезоне прегазили Партизан!

Након деценије и по доминације Дорћола, примат у српском рагбију 13 преузела је Звезда која је сезону у домаћим оквирима завршила без пораза, освојивши претходно и преостала два трофеја – Суперкуп и Куп Србије.

Историјску годину, Звездаши могу да заокруже тријумфом у Балкан Супер Лиги у чијем финалу за недјељу дана опет играју против вјечитог ривала.

 
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Novembar, 2018 | read_nums (97)
 
Данас је Свети краљ Милутин, 
највећи српски ктитор и задужбинар!
 
Уврштен у 100 најзнаменитијих 
 
Срба у нашој историји
 
Српска православна црква и њени вјерници 12. новембра обиљежавају празник посвећен Стефану Урошу II Милутину Немањићу, односно Светом краљу Милутину.

Стефан Урош II Милутин Немањић био је краљ Србије и један од најмоћнијих српских владара у средњем вијеку. 
Рођен је око 1253, а умро 29. октобра 1321. у Неродимљу код Урошевца, на Косову и Метохији.

Припадао је династији Немањића - био је млађи син краља Уроша и, млађи брат краља Драгутина и отац краља Стефана Дечанског.

Током његове скоро четрдесетогодишње владавине краљевина Србија је отпочела ширење ка југу на рачун Византије са којом је 1299. успостављена граница на линији Охрид-Прилеп-Штип, чиме је српској држави прикључен сјеверни дио данашње Албаније и већи дио данашње Македоније. Поред тога, водио је успјешне ратове са Бугарима, од којих је трајно освојио Браничево са Кучевом, и са Татарима.

Мошти Светог краља Милутина су у софијској цркви Свете недјеље. 

Он је први краљ Србије који постаје озбиљан политички чинилац у региону, склапа офанзивне савезе, али и бива мета јаких савеза околних држава. 

Женио се пет пута (посљедња супруга Симонида), и тако успио да сачува територије освојене у ратовима са Византијом и Бугарима, док је сукоб са Татарима окончао слањем свог сина-насљедника Стефана као таоца.

На српски двор, до тада скроман, увео је раскошан византијски протокол.

Подигао је и обновио већи број манастира и цркава - укупно 42 - више него сви Немањићи заједно: Грачаницу, Богородицу Љевишку, Краљеву цркву у Студеници, Богородицу Тројеручицу у Скопљу, Старо Нагоричане, манастирску цркву у Хиландару на Светој Гори и задужбину Бањску.

Због свог задужбинарског дјеловања Милутин је канонизован двије и по године послије смрти и проглашен Светим краљем.

Зато му се православни вјерници обраћају овим моћним ријечима:

"На Земљи си свом душом заволео Христа и Његове си заповести сачувао. Као река си богато напојио сиромашне милосрђем, сачувавши свој народ. И гроб са твојим моштима мирисна исцељења свима подаје: Зато те молимо, Свети Милутине, испроси душама нашим велику милост".
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva