Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 6 Oktobar, 2018 | read_nums (125)
 
НИКАД ВИШЕ СТРАНАКА, НИКАД ВИШЕ КАНДИДАТА 
ЗА РАЗНЕ ФУНКЦИЈЕ НА ИЗБОРИМА У БиХ 7.10.2018.

А све је могло проћи са само једном листом 
и са четири кандидата 
и то баш као што написах 
"на великом паноу" у прилогу! 
 
 
И наравно све је могло проћи 
са десет хиљада пута  мање трошкова.
 
**********************
ПОЛИТИЧКИ СУБЈЕКТИИ
 
На гласачким листићима наћи ће се укупно 128 политичка субјекта, од тога 58 политичких странака, 36 коалиција и 34 независна кандидата.
У односу на задње Опште изборе одржане 2014. године број је већи за 30 политичких субјеката, јер смо на изборима 2014. године имали 98 политичких субјеката од чега 50 политичких странака, 24 коалиције и 24 неовисна кандидата.
 
КАНДИДАТСКЕ ЛИСТЕ И КАНДИДАТИ

Овјерене су 804 редовне кандидастке листе са 7.497 кандидата и 73 кандидатске листе за додјелу компензацијских мандата са укупно 842 кандидата.
 
БИРАЧИ

Централна изборна комисија БиХ је 30.08.2018. године донијела Одлуку о закључивању и потврђивању извода из Централног бирачког списка за Опште изборе 2018. године и објављивању броја бирача за сваку изборну јединицу са стањем на дан 23.08.2018. године у 24:00 сати.
 
Према наведеној одлуци 3.352.933 бирача су уписана у изводе из Централног бирачког списка за Опште изборе 2018. године.


Autor sjovicicslavuj | 6 Oktobar, 2018 | read_nums (92)
 
Да се не заборави

Илија Милосављевић Коларац

Умро је 6. октобра 1878. године у Београду


Рођен је око 1800. године у селу Колари надомак Смедерева, по коме је и добио надимак Коларац, а умро је 6. октобра 1878. у Београду.
Као дијете је рањен у Првом устанку. По његовој пропасти, Илијина породица пребјегла је преко Дунава, али се Илија брзо нашао у Београду, са 30 пара. 

Радио је као трговачки момак за друге трговце, а 1827. године оженио се ћерком једног од њих Милутина Радовановића, Синђелијом Радовановић, рођеном 1809. године. 

Отворио је сопствену радњу, болту. Недуго затим, преселио се у Панчево, због страха од кнеза Милоша. Тамо је развио велику трговину и са Србијом и унутар Аустроугарске, првенствено са храном, али и са стоком, и веома се обогатио.

Синђелија, коју је много волио, умрла је 1855. године и сахрањена у Београду, гдје се и сам Илија Коларац преселио сљедеће године. Ту се бавио трговином сољу ишалитром, а улагао је и у руднике. 
Дуго је помагао ствараоце у књижевности, а 1861. је основао Књижевни фонд Илије Милосављевића Коларца уз помоћ Косте Цукића. До Првог свјетског рата фонд је издао 120 књига.
Крајем 1877. године замало је страдао. Влада га је оптужила за велеиздају због наводног учешћа у Тополској буни, заједно са Јевремом Марковићем и Аћимом Чумићем, а пријеки војни суд осудио на тамницу. Кнез Милан га је убрзо помиловао, али је затвор нарушио Коларчево здравље и убрзо је умро.

Тестаментом је оставио своје имање (око милион тадашњих динара) фонду за стварање београдског универзитета, што је била велика Коларчева жеља, и фонду за помагање књижевности. 

Спада у велике задужбинаре Србије. 

Његова најпознатија задужбина је 
Коларчев универзитет.
---------------------------------------------
Коларчев гроб у Алеји великана 
на београдском Новом гробљу
 
Autor sjovicicslavuj | 6 Oktobar, 2018 | read_nums (71)
 
 

Православни хришћани обиљежиће данас Михољске задушнице и, према традицији, изаћи на гробове, прислужити свијеће и у храмовима дати помене својим преминулим прецима.

Вјерници на тај дан упућују молитве Богу за милост према упокојенима и опроштај гријехова.

Задушнице увијек падају у суботу, када се организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Христос дан уочи Васкрсења, које се увијек слави у недјељу, провео у гробу.

У Цркви се на задушнице помињу и ријечи Светог Јована Златоустог, једног од највећих богослова: "Помозите покојнима и помињите их. Не оклијевајте, дакле, да помогнете онима који су отишли и принесите ваше молитве за њих".

Осим Михољских или јесењих, у календару Српске православне цркве постоје још и Духовске или љетне, прољећне – у седмици прије почетка Великог поста и Митровске или зимске.

На Задушнице се у цркама служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а послије службе се иде до гробова покојника. На гробовима се прислужују свијеће, а свештеници обављају појединачне парастосе и читају молитве за преминуле.

Ако није могуће отићи на гроб покојника, њима се служи помен у цркви.

 
 
Autor sjovicicslavuj | 6 Oktobar, 2018 | read_nums (79)
 
Овога дана прославља се милост, чудо и мудрост Божија; милост према побожним и праведним родитељима светог Јована, старцу Захарији и старици Јелисавети, који су цијелог живота жељели и од Бога просили једно дијете; чудо зачећа Јованова у престарјелој утроби Јелисаветиној; и мудрост у домостројитељству људскога спасења.

Јер са Јованом имађаше Бог нарочито велике намјере, наиме, да он буде пророк и Претеча Христу Господу, Спаситељу свијета.

Преко својих ангела Бог је објавио рођење Исака од бездјетне Саре, и Самсона од бездјетног Маноја и његове жене, и Јована Претече од бездјетних, Захарије и Јелисавете.

Преко ангела својих Бог је објављивао рођење оних, с којима је имао нарочите намјере.

Како су се могла родити дјеца од старих родитеља? Ако је ко љубопитљив да то зна, нека не пита о томе ни људе, јер људи то не знају, ни природне законе, јер то је изнад природних закона, него нека обрати поглед свој на силу Свемогућега Бога, који је из ништа створио сав свијет, и који за стварање првога човјека, Адама, није потребовао никакве родитеље, ни старе ни младе.
 
Место љубопитства одајмо хвалу Богу, који нам често јавља моћ и милост и мудрост Своју мимо природних закона, у које оковани ми бисмо, без нарочитих чудеса Божјих, пали у очајање и Богозаборав.
 
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva