Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 28 Septembar, 2018 | read_nums (102)
 
Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ


Ближи се крај септембру и он ће свој "мандат" предати октобру који долази. Мандат? Е у томе и јесте проблем, јер су, заправо, код нас увијек били најважнији мандати. А од сутра или мало сутра биће све другачије, барем овдје на просторима Босне и Херцеговине.

Написао бих да се ради само о Републици Српској, али Република Српска је само уставни ентитет и није самостална, нажалост. Такво предизборно стање ће трајати још десетак дана, јер толико је остало до општих избора у Босни и Херцеговини.

Мада нисам директно укључен у кампању, ипак по некад послушам вијести, очекујући да чујем да су неки важни кандидати одвојили Републику Српску од Босне и Херцеговине или да су је бар онако слаткорјечиво и лажно, наравно, а и како би другачије, припојили Руској Федерацији. Али, одмах се ухватим гографских карата и мјерим раздаљину између Републике Српске и Русије. Не знам колико је то хиљада километара, али свакако знам да смо далеко од Русије. Не знам зашто ми све ово на ум пада кад нисам кандидат ни за какву функцију. Али нема везе, као што многе ствари које се дешавају код нас немају везе ни са чиме.

Да буде још горе, нема ни оних “комесара” из изборних штабова па да ме усмјере куд' да гоним и за коју страну, односно странку треба да се опредијелим. Нико ни са киме не размјењује лична искуства, јер су сви кандидати заборавили животне ствари. Једина брига су им рачунске радње и калкулације по којима се може освојити мандат. А мандата неће бити ако се свим средствима “не ломе” протукандидати из исте странке и са исте листе. Они су заправо највећи противници једни другима, а сви заједно су највећи "противници" народу за чије се гласове и наклоност боре.

Никада ни приближно нико неће моћи да каже колико пара ће однијети једномјесечна предизборна кампања. Нико не зна гдје ће и у чијим џеповима ће завршити те прљаве паре, које се једним дијелом користе и за куповину гласова, а без гласова нема ни побједе.

Оно што могу на крају да кажем – хвала свима онима који су ово прочитали јер су управо толико узалуд изгубили времена, које је отишло у неповрат, као што ће и наредне четири године трајно бити упропаштене и све тако до сљедећег изборног циклуса или циркуса. Ма исто је то само што су актери различити и што у циркусу се стварају и граде какве такве илузије док се у политици не гради ништа осим опште пропасти и личних интереса. Демократски је то.

Али не може се без политике и нигдје на свијету не постоји таква држава или друштво у којем нема политике.

Ај здраво, и, оловку у руке, па кад дође и тај 7. октобар, дан избора, заокружујте онако како мислите да треба и кога треба да изгласате. 
Само водите рачуна да су важећи листићи, односно гласови. Јер свакако нећете чути глас оног кандидата којег ћете заокружити. Одмах након избора - изабрани ће вас свакако прекрижити. Не љутите се на "изабраног", јер сте га ви изабрали. Ово се односи на оба спола и по било којој основи не смије бити никакве дискриминације.

И баш у вријеме писања овог текста клима се драстично промијенила. Температура је пала за двадесетак степени. Но, дијаметрално супротно томе, како се приближава дан избора расте она друга "температура" и она никад не опада, јер кад си власт, онда си све. 
Без власти си нико и ништа и тако је одувијек било на овим просторима. 

Autor sjovicicslavuj | 28 Septembar, 2018 | read_nums (106)
 
 
Стеван Стојановић
 
 

Мокрањац 
 


је био српски композитор и музички педагог, 
класик српске музике,
њена најистакнутија личност 
на прелазу из XIX у XX вијек.

- Умро је 28. септембра 1914. године.Уврштен у 100 најзнаменитијих Срба
у нашој историји


 
Autor sjovicicslavuj | 28 Septembar, 2018 | read_nums (124)
 

Крстовдан је празник посвећен проналажењу Христовог Крста на месту Његовог распећа.

Историја каже да је међу првим подухватима којих се свети цар Константин Велики подухватио пошто је преузео власт над целим Римским царством, било је обнављање хришћанских светиња у Светој земљи.

Једна од највећих жеља светог цара Константина и његове мајке, свете царице Јелене, била је да пронађу Часни крст на којем је 3 века раније био распет Исус Христ.

Тешке муке царица Јелена успела је да од неког старца дозна место где се налази Часни крст - било је то место на којем је потом био изграђен Венерин храм. Царица је наредила да се то идолско светилиште сруши и да се на том месту копа.

После извесног времена копачи осетише диван мирис из земље, а недуго затим откопаше и три крста, таблицу на којој је писало "Исус Назарећанин, цар Јудејски" и клинове којима је био прикован за Крст.

Не могавши да разазнају на којем је тачно крсту био распет Христ, досете се да на мртваца чија је погребна поворка пролазила у близини положе сва три крста. Када је Часни крст дотакао тело мртваца, он је васкрсао, а Крст је однесен на Голготу.
На вест да је Часни Христов крст пронађен, слегло се мноштво народа - сви су желели да га виде, додирну и целивају. Они удаљенији су желели макар да га виде, па патријарх Макарије одлучи да подигне Крст на једно узвишење.

То прво уздизање ("воздвижење") Часног крста догодило се 326. године, а од тада је Часни крст стајао у сребрном ковчегу у Храму Христовог васкрсења који је царица Јелена потом подигла на Гологоти.

Тај дан се слави као Крстовдан, један од најзначајнијих празника у години. Обележен је црвеним словом и на тај дан се обавезно пости.Autor sjovicicslavuj | 28 Septembar, 2018 | read_nums (114)
 
На данашњи дан 26.9. рођен је
 
МИЈА АЛЕКСИЋ
 
један од славних српских глумаца и забављача


 
    My picture!

Kategorije

Arhiva