Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 4 Septembar, 2018 | read_nums (189)
 
На данашњи дан 4. септембра 1899. године умро је
 
 
ЈОВАН РИСТИЋ
 
 

Уврштен у 100 најзнаменитијих Срба
у нашој историји


---------------------------------
Споменик и Трг Јована Ристића у Крагујевцу
 
Autor sjovicicslavuj | 4 Septembar, 2018 | read_nums (89)Сјајан дан за српско стрељаштво. Трећег дана Свјетског првенства у корејском Чангвону, Зорана Аруновић је освајањем вицешампионске титуле у гађању ваздушним пиштољем дошла до олимпијске квоте и прва је наша спортисткиња у тиму за Игре у Токију 2020. године.

Дамир Микец освојио је сребро у гађању малокалибарским пиштољем, а одличје истог сјаја припало му је и у екипи са Душком Петровим и Димитријем Гргићем.


Autor sjovicicslavuj | 4 Septembar, 2018 | read_nums (88)
 
 

Свети мученик Агатоник

Св. Агатоник беше грађанин Никомидијски и хришћанин по вери. Са великим усрђем одвраћаше он Јелине од идолопоклонства и поучаваше их вери истинитој. 

По наређењу цара Максимијана намесник царски љуто гоњаше хришћане. При том гоњењу ухвати св. Зотика у неком месту Карпину, распе на крст његове ученике, а Зотика доведе у Никомидију, где ухвати и веза још и св. Агатоника, Принкипса, Теопрепија (Богољепа), Акиндина, Северијана, Зенона и друге многе. 

Све везане чврсто поведе их у Византију, но уз пут помреше од рана и изнемоглости св. Зотик, Теопрепије и Акиндин. Близу Халкидона убише св. Северијана, а Агатоник са осталима би преведен у Тракију, у место Силимврију, где после мучења пред самим царем бише мачем посечени и пређоше у живот вечни и у радост Господа свога.


 
    My picture!

Kategorije

Arhiva