Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 10 Februar, 2018 | read_nums (70)
 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ

На данашњи дан 10. 2. погинуо је
славни руски  пјесник и књижевник

-------------------------------------
 

Autor sjovicicslavuj | 10 Februar, 2018 | read_nums (69)
 
За сјећање и памћење ...
На данашњи дан 10. 2. рођен је
славни руски пјесник и књижевник 
 
БОРИС ПАСТЕРНАК
 
/Аутор  романа Доктор Живаго/.


-----------------------------------------------------------------
БОРИС ПАСТЕРНАК - За сва времена ...
 
 
Autor sjovicicslavuj | 10 Februar, 2018 | read_nums (58)

Данас, 10.2. су
 
Велике зимске задушнице
ЗАДУШНИЦЕ; суботњи дани посвећени помену и молитвама за упокојене; посебни дани када се на богослужењима: 

Литургијама, парастосима, дељењем милостиње, уређивањем гробова, одаје дужно поштовање упокојеним члановима фамилије и Цркве. Црква се сваке суботе, а нарочито II, III и IV суботе Васкршњег поста моли за упокојене и сећа се свих упокојених Хришћана, отаца и браће наше. 


Међутим, поред ових редовних суботњих молитвених дана, Црква је одредила посебне дане у току Црквене године, који се називају задушнице. Оне увек падају у суботу.


Задушнице су дан посвећен упокојеним, па према томе, треба отићи на службу у цркву, обићи гробове, прелити их вином, уредити и окитити цвећем и упалити свеће. Уобичајено је да се на задушнице држи Литургија, на којој свештеник прелива вином донешено жито (кољиво), а после службе се одлази на гробља, где се пале свеће, а свештеници обилазе и каде гробове. 


Они који нису у могућности да оду на гробља због удаљености, треба да оду до најближег храма, и да ту обаве помен за своје упокојене. Пошто је то дан када се посебно обраћа пажња на делење милостиње, обавезно се сваком просијаку кога сретнемо, удели милостиња и да део хране коју смо понели са собом.


Обичај је у народу да се ο задушницама, као и ο парастосима, износе многа јела. Веровање је, да та изнесена јела треба да се разделе сиротињи и уопште свима који се ту затекну, за покој душе умрлога. Обично се износи погача, жито, вино, као и друга јела.

 
Autor sjovicicslavuj | 10 Februar, 2018 | read_nums (66)
 
Сениорке теквондо клуба Галеб нове су првакиње Европе, пошто су тријумфовале на Европском клупском шампионату у Истанбулу
 ----------------------------------

Последњег такмичарског дана Милица Мандић је у конкуренцији до 73 килограма освојила златну медаљу послије три побједе.
 
-------------------------------------------
Претходно су Тијана Богдановић у категорији до 53 килограма и Вања Станковић у категорији до 49 килограма освојиле сребрне медаље, а Александра Радмиловић се у категорији до 57 килограма окитила бронзаним одличјем.

 
    My picture!

Kategorije

Arhiva