Slavko Jovičić

Госпојинске свечаности и прослава Дана и крсне славе Општине Пале

— Autor sjovicicslavuj @ 18:01
 
 
Општина Пале 28. августа прославила је 
Дан општине и крсну славу 
 Успење Пресвете Богородице.
 

Тим поводом традиционално су организоване Госпојинске свечаности.

Програм је почео још 18. августа занимљивом понудом у Градској пијаци Пале. Ноћни маркет је по угледу на велике градове проширио понуду, осигуравши добро дружење, добру забаву и куповину.

Ове године се први пут одржао Први Пале полумаратон 2017. Била је  то добра прилика за многе да узму учешће, али и да се кроз спорт промовише туризам. Учешће су узели представници из БиХ, Србије, Црне Горе, Словеније, Македоније, Њемачке, Шпаније и још неких земаља.

Поред бројних културних и спортских манифестација свакако се издвајају чланови КУД-а Младост са својим програмом. Они су 25. августа угостили неколико културних друштава из иностранства и приредили занимљив наступ на централном градском шеталишту.
---------------------------------------
YU Група на концерту у Палама

Музички спектакл су приредили “ЈУ група” 26. августа великим концертом на Студентском тргу, док је 27. августа за оне са мало другачијим музичким укусом концерт одржао “ОК бенд”. На обје "свирке" присуствовало је по неколико хиљада посјетилаца.

Студентско позориште Пале одржало је двије интересантне представе и то у сриједу 23. августа када је одиграна представа “186 степеник”, а 29. августа “Само за твоје уши”.

28. августа на дан Успења Пресвете Богородице у цркви је одржана литургија, а након тога литија је прошла главним улицама Пала.

У оквиру овогодишњих “Госпојинских свечаности”, којима општина Пале обиљежава крсну славу и Дан општине – Успење Пресвете Богородице, у Палама је одржан дефиле и концерт пет културно-умјетничких друштава из Републике Српске, Србије и Пољске.

Домаћини из КУД-а “Младост” Пале традиционално сваке године у оквиру славских свечаности организују концерте, а по обичају и ове године свечаности су увеличали гости.

Наступили су Културно-умјетничко друштво “Фоча”, КУД “Дуле Милосављевић-Зеле” из Чачка, Зеспол клекоциаки фолклористицзни из Подлаские – Пољска те домаћини КУД “Романијска врела” из Мокрог и КУД “Младост” Пале.


--------------------------------------------------------------
 
Служењем Свете литургије у Храму Успења Пресвете Богородице данас, 28.8.2017.  је на Палама настављена прослава Дана и крсне славе општине – Велике Госпојине.

Послије Свете литургије, улицама Пала прошла је свечана литија, у којој је било неколико хиљада грађана, затим амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, представници власти и Оружаних снага БиХ.
------------------------------------------------------
Након тога, на централни споменик борцима погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату положени су вијенци.

Вијенце су положили представници министарства за борачка питања Републике Српске, представници општинске власти, Града Источно Сарајево и Оружаних снага БиХ.
 ------------------ 

Осам плоча постављено је крај централног споменика погинулим борцима, а на њима су уписана имена погинулих припадника Војске и МУП-а Републике Српске који су живјели на Палама, који су рођени на Палама али су живјели у другим срединама, те оних чије су се породице након потписивања Дејтонског споразума доселиле на Пале.


 

СРБИМА ОПШТИНЕ ПАЛЕ - СРЕЋНА КРСНА СЛАВА!

— Autor sjovicicslavuj @ 10:12
 
ДАНАС СРБИ
ОПШТИНЕ ПАЛЕ, 
СЛАВЕ КРСНУ СЛАВУ
УСПЕНИЈЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ 
- ВЕЛИКУ ГОСПОЈИНУ!
На многаја љета славили!
-----------------------
 
 
СРПСКА
 
 

ЗАУВИЈЕК
 
 
 
АМИН

 

НЕКА ЈЕ СРЕЋАН И БОГОМ БЛАГОСЛОВЕН РОЂЕНДАН ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ - НАШЕМ ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ!

— Autor sjovicicslavuj @ 10:10

Моја маленкост у разговору 
са Његовом светошћу 
српским патријархом 
 Иринејем

 

Данас, 28.8 је Успеније Пресвете Богородице - Велика Госпојина

— Autor sjovicicslavuj @ 10:07
 
Српска православна црква и верници славе празник Успења Пресвете Богородице, познат као Велика Госпојина, који је један од највећих хришћанских празника посвећен Богородици. Један од највећих хришћанских празника, Успење Пресвете Богородице, познат и као Велика Госпојина, данас славе Српска православна црква и верници.Тај празник, када се завршава и пост који траје 14 дана, успомена је на смрт Богородице и, према јеванђељском предању, дан када се она вазнела на небо "и предала свој дух у руке Спаситеља".
Према канону СПЦ, Успење Пресвете Богородице спада у ред Богородичних празника и прославља се сваке године 28. августа. Предање каже да је Богородица живела 60 година, према неким изворима 72, да је надживела свога сина и као сведок многих славних догађања, наставила његову мисију.

Према православном канону, Успење Богородице слика се на западним зидовима православних манастира. У српском манастиру Жича, задужбини Немањића с почетка 13. века, осликана је једна од најлепших представа Успења, са Христом који у наручју држи новорођену душу Богомајке, загледан у њено тело на одру. 
У тренутку смрти Богородице, како је записано, "апостоли почеше певати у славу Божју..., а сва се соба засја од чудне светлости и пресвета Дева предаде дух свој у руке Спаситељеве не осетивши смртнога бола". "Мртво тело њено пренеше апостоли на рукама у Јерусалим у Гетсиманију..., апостол Јован носио је маслинову грану, а светао облак окруживаше њен одар и поворку".

Празновање Успења Богородице установљено је 528. године по жељи цара Маврикија који је 15. августа (према Јулијанском календару) победио Персијанце. Од тог датума сви хришћани славе тај празник.

Сцена Успења Богородице обавезан је мотив у православном фреско-сликарству, јер је за живот и смрт Богомајке везан смисао хришћанске вере и молитве. Време између Велике и Мале Госпојине, која се обележава 21. септембра, назива се међудневница, а верује се да је тај период најбољи за брање свих плодова и лековитих трава, па се одлази на изворе који, према народном веровању, имају лековито дејство.
 

Powered by blog.rs