Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2017 | read_nums (152)

Олимпијски шампион у рвању 
Давор Штефанек није успiо да освоји златну медаљу на првенству Европе у Новом Саду, пошто је у финалу, у категорији до 66 килограма грчко-римским стилом, изгубио од Руса Артема Суркова 9:1.
 
Штефанек у новосадском СПЕНС-у није успио да обједини олимпијско, свjетско и европско злато, а дошао је до треће континенталне медаље, послиjе двиjе бронзе.

Он је претходно био бољи од Швајцарца Андреаса Већа 11:0, Летонца Александрса Јуркјанса 5:2, Мађара Матеа Краснаија 1:0 и Белоруса Сослана Даурова 4:1.

Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2017 | read_nums (139)
 
Кристијан Фрис
 
освојио је златну медаљу на Европском првенству 
у рвању које се одржава у Новом Саду.
 

У категорији до 59 килограма Фрис је финалу био бољи
од Бугарина Серафимова Ангелова, побиједивши га са 3:1.
 

До финала је стигао побједама против Швеђанина Боа Ерика Јоакима Фагерлунда 3:0, Пољака Прземислава Пијатека 8:0
и у полуфиналу Хрвата Ивана Лизатовића 2:1.

 
Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2017 | read_nums (148)
 
Српска каратисткиња и чланица карате клуба „Књаз“ из Аранђеловца, Јована Прековић, освојила је златну медаљу на Европском првенству
за сениоре које се одржава у Турској.
Она је у финалу са 4:2 савладала Францускињу Игнасе Лусие, златну са претходног ЕП и сребрну са СП.


Прије тога била је боља од Мађарице Вас Мелинде,
Рускиње Гатаулине Наилиае, Црногорке Јелене Максимовић 
и Туркиње Чобан Мерве.


 
Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2017 | read_nums (149)

СРБИМА који СВЕТОГ ГЕОРГИЈА – ЂУРЂРВДАН
славе као своју крсну славу уз божији благослов
желим сваку срећу и упућујем честитке!
Moлитвама СВЕТОМ ГЕОРГИЈУ нека вам Господ дарује мир,
здравље, сваку утјеху, духовни напредак и свако благостање!

АМИН!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2017 | read_nums (141)


Ријечи Светог владике Велимировића 

Боже, 
благослови оног 
ко улази у овај 
дом, заштити и 
сачувај оног 
ко 
излази из њега ,
и дај мир ономе 
ко у њему остаје.
АМИН
 

У вријеме када римским царством владаше безбожни цар Диоклецијан, настало је страшно мучење и прогон Христових сљедбеника. Свети Георгије родом беше из Кападокије и још од малена би одгајен и васпитан веома побожно. Родитељи су му били угледни и благочестиви људи. Отац му је мученички пострадао за Христа, а мајка његова после тога преселила са њим у своју родну Палестину.

Израстао је Георгије у лијепог и храброг младића, те због тога би узет да служи у војсци поменутог цара Диоклецијана. У својој двадесетој години добио је висок чин трибуна (у рангу данашњег пуковника), али због показане храбрости у биткама, цар га произведе за војводу. Но, пошто је био хришћанин, он се супротстави цару и његовом наређењу да се сви хришћани муче и свирепо убијају. Раздијели сву своју имовину и пође за својом вјером и истином. Цар се јако разгњеви због тога, и нареди да га баце у тамницу, те да га свирепо муче да би се предомислио.

Али све те муке не утицаше на младог Георгија, већ напротив, оне још више ојачаше вјеру у њему те он још више узнесе хвалу и благодарност Богу. Страшне су биле његове муке, али његова вјера би толико јака, да, иако, кидан на парчад и као трска ломљен, он издржа све, јер знао је да је Господ са њим, јер посла анђела у виду младића, који га охрабри речима: "Радуј се"!

Видјевши тај призор, војници се уплаше и одмах обавијестише цара о свему. А он нареди да светог мученика Георгија баце у ров пун креча и да га тако затрпаног држе три дана. Али, ни то не могаше наудити светитељу, што јако разгнијеви цара, те он смишљаше друге муке којима је наставио мучити Георгија, али све беше узалуд, јер беше воља Божија да увенча светог Георгија, вјенцем вјечне славе.

Погубише младог Георгија заједно са царицом Александром, која и сама прими Христову вјеру, 3. априла 303. године.

Таква су славља великих подвига храброг војника, такве су његове борбе и славне побједе над непријатељима. Нека се његовим молитвама и ми удостојимо удјела праведних и стајања са десне стране Господа. Велика чудеса чинио је свети Георгије и у току овоземаљског живота, а то је наставио и после представљања Богу.
 
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva