Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 20 Novembar, 2016 | read_nums (1096)

 
СРБИМА, који славе 

Светог Архангела Михаила - АРАНЂЕЛОВДАН,

као своју крсну славу, уз божији благослов 

желим сваку срећу и упућујем честитке! 


Moлитвама Светом Архангелу Михаилу,

нека вам Господ дарује 

мир, здравље, сваку утјеху, 

духовни напредак и свако благостање!

АМИН!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 
Autor sjovicicslavuj | 20 Novembar, 2016 | read_nums (108)
 
 
Ангели Божји били су празновани од људи још из дубоке старине. по то празновање чеcто cе изметало у обожавање ангела (IV Цар. 23, 5). Јеретици cу cвашта баcноcловили о ангелима. Неки cу од тих гледали у ангелима богове; други и ако их не cматраху боговима називаху cтворитељима ваcцелог видљивог cвета. 

Лаодикајcки помеcни cабор који беше на 4 или 5 година пре I Ваcељ. Сабора, cвојим 35. правилом одбаци поклоњење ангелима као боговима и уcтанови правилно поштовање ангела. У време пак Силвеcтра папе римcког и Алекcандра патријарха алекcандријcког (из IV в.) би уcтановљен овај празник прхиcтратига Михаила и прочих Сила небеcних у меcецу Новембру. 

Зашто баш у Новембру? Зато што Новембар предcтавља девети меcец поcле меcеца Марта. У меcецу Марту cматра cе да је било cтворење cвета. А девети меcец поcле Марта узет је због 9 чинова ангелcких, који cу најпре cтворени. Св. Диониcије преопагит, ученик апоcтола Павла, онога апоcтола, који cе уздигао до у треће небо,опиcао је ових 9 чинова у књизи „О небеcној Јерархији‿.

Ти чинови cу cледећи: шеcтокрили Серафими, многоочити Херувими и богоноcни Преcтоли, Гоcподcтва,Силе и Влаcти, пачала, прхангели и пнгели. Војвода целе војcке ангелcке јеcте архиcтратиг Михаил. Када је cатана, Луцифер, отпао од Бога, и повукао cобом у пропаcт један део ангела,тада је Михаил уcтао и узвикнуо пре неотпалим ангелима вонмемъ! cтанемъ добрc,cтанемъ cо cтрахомъ! И cве небеcнe војcке верних ангела громовито cу запојале: cвјат, cвјат, cвјат Гоcпод Саваотъ иcполнъ небо и землc cлавы твојеја!! (Види о архангелу Михаилу Иc. павина 5, 13–15; cв. Јуде 9.)

Међу ангелима влада cавршено једномиcлије, једнодушноcт и љубав, а уз то још и потпуна поcлушноcт нижих чинова вишим чиновима, и cвих укупно cветој вољи Божјој. Сваки народ има cвога ангела хранитеља, а оcим тога и cваки хришћанин има cвога ангела хранитеља. 

Треба cе увек cећати да ма шта ми чинили, јавно или тајно, чинимо у приcуcтву cвога ангела хранитеља. п на дан Страшнога Суда cабраће cе cве огромно мноштво ангела небеcних cветих око преcтола Хриcтова, и пред cвима њима објавиће cе дела, речи и помиcли cвакога човека. Нека би наc Бог помиловао и cпаcао молитвама cв. архиcтратига Михаила и прочих небеcних cила безтелеcних.
Амин
Текст преузет из књиге:
Св. епископ Николај жички,
"Охридски пролог"
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 20 Novembar, 2016 | read_nums (151)

 

20.11.2016. 
ОЛГА ДАНИЛОВИЋ - Вивијен Јухасова 2:0 (6:2, 6:3)
--------------------

Сјајна 15-годишња ОЛГА ДАНИЛОВИЋ у свом првом професионалном наступу у турској Анталији освојила обје титуле, и у синглу и у дублу.

Изванредним играма и освојеним титулама ОЛГА је освојила и прве бодове у својој професионалној каријери коју је сјајно започела.
-----------------------------------------------
Нова нада српског тениса прегазила Словачку тенисерку која је иначе 397. играчица на WTA листи и осам година је старија од Олге! 

Наша млада тениска нада Олга Даниловић, иако тек 15-годишњакиња, освојила је ИТФ надметање у Анталији, приредивши сензацију у финалу.

Даниловићева је на турнир стигла уз специјалну позивницу организатора.

Почетак професионалне каријере из снова:
 
 
Само дан раније, наша нада је освојила титулу и у дублу на истом турниру у Анталији, љетос је тријумфовала на Европском првенству за дјевојчице до 16 година, шампионка је Ролан Гароса у дублу, а у априлу је била позвана и на припреме репрезентације Србије.
Наградни фонд турнира у Анталији је био 10 хиљада долара.


    My picture!

Kategorije

Arhiva