Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 8 Oktobar, 2016 | read_nums (136)

На данашњи дан,
9. октобра 1892. године,
рођен је славни српски нобеловац


ИВО АНДРИЋ


-----------------------------------------------
Увијек актуелно ... Давно је писао славни
ИВО АНДРИЋ - Шта је Босна?

..............................................................


 
Autor sjovicicslavuj | 8 Oktobar, 2016 | read_nums (142)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ! 
На данашњи дан, 9. октобра 1.854. године, 
рођен је славни српски научник свјетског гласа 
 
МИХАЈЛО ПУПИН
 

 
Autor sjovicicslavuj | 8 Oktobar, 2016 | read_nums (145)
 

Син рибара Зеведеја и Саломије, кћери Јосифа, обручника свете Богородице. Позван Господом Исусом Јован одмах остависвога оца и мреже рибарске, и пође са својим братом Јаковом за Христом. И од тада се више није одвајао од Господа свога до краја. Са Петром и Јаковом присуствовао је васкрсењу кћери Јаирове и Пр
еображењу Господа.

На Тајној Вечери ставио је био главу на прси Исусове. Када су сви други били оставили распетога Господа, Јован је са светом Богомајком остао под Крстом. По наређењу Господа он је после био као син светој Дјеви Марији и брижно је служио и чувао до успенија њеног.

По успенију Пресвете Богородице отишао је Јован са учеником својим Прохором на проповед Јеванђеља у Малу Азију. Највише се бавио и радио у Ефесу. Својом надахнутом проповеђу и чудотворством он обрати многе у хришћанство и пољуља незнабоштво из темеља. Незнабошци озлојеђени везаше га и послаше у Рим цару Дометијану.

Пред царем беше мучен и бијен; но како ненашкоди ни најљући отров, који му дадоше да испије, нити кључало масло,у које га вргоше, цар се уплаши, и сматрајући га бесмртним посла га уизгнанство на острво Патмос. На том острву свети Јован преведе многе ухришћанство речима и чудесима, и утврди добро цркву Божју.

Ту је написао Јеванђеље и Откровење. У време цара Нерве, који даде слободу свима сужњима, Јован се упути поново у Ефес, где проживе неко време утврђујући ту своје раније започето дело. Беше му преко 100 година када се представи у Господу. Када му ученици после отворише гроб, не нађоше тело његово, али сваке године 8/21. маја исходио је из његовог гроба некиситан прах, мирисан и лековит.
 
 После дугог, многотрудног и многоплодног живота на земљи пресели се овај љубљени ученик Христов и стуб цркве у радост Господа свога, у мирну и бесмртну радост.
 
Autor sjovicicslavuj | 8 Oktobar, 2016 | read_nums (185)

08. октобар 2016.
Српски стрелац Дамир Микец је у гађању ваздушним пиштољем освојио златну медаљу и Кристални глобус на финалном турниру Свјетског купа у Болоњи.

То је друга медаља за Србију на такмичењу у Болоњи.

Раније данас Андреа Арсовић је стигла до злата у гађању ваздушном пушком.

 
Микец је доминирао током цијелог такмичења. У квалификацијама је заузео прво мјесто са 385 кругова. 
У финалу је врло брзо преузео вођство, које је до краја само повећавао.

Тријумфовао је са 202,9 кругова. Другопласирани Кинез Веи Панг, бронзани са Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, заостао је за српским репрезентативцем 3,2 круга.

Микец је до сада имао осам медаља у Свјетском купу (четири златне и четири бронзане), а у Болоњи је освојио прво одличје на завршном турниру престижног такмичења. 
 
 

Autor sjovicicslavuj | 8 Oktobar, 2016 | read_nums (167)
 
Субота, 08. окт 2016,
Српска репрезентативка у стрељашву Андреа Арсовић 
освојила је у Болоњи Кристални глобус за тријумф на финалном турниру Свјетског купа у гађању ваздушном пушком.
 

Арсовићева је до злата на завршном такмичењу Свјетског купа стигла погодивши у финалу 209,0 кругова, 0,4 круга мање од свог државног рекорда.
Друго мјесто припало је актуелној свјетској вицешампионки Силинг Ји из Кине, док је бронзу освојила олимпијска шампионка из Рио де Жанеира, Американка Вирџинија Трешер.

Зорана Аруновић заузела је седмо мјесто ваздушним пиштољем.
Аруновићева, побједница Свјетског купа прошле године, у финале је ушла као трећа у квалификацијама. У завршној борби за медаље и Кристалне глобусе није сјајно почела, али пред десети хитац, када испада седмопласирана финалисткиња, успјела је да искористи неколико лоших хитаца ривалки и да са седме скочи на пету позицију. 

Међутим, десетом дијаболом је "убила" 9,7 и вратила се на седмо мјесто.

Бобана Величковић, побједница овогодишњег Свјетског купа у Минхену, није стигла до финала. Заузела је 10. мјесто.
 
 

    My picture!

Kategorije

Arhiva