Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 26 Septembar, 2016 | read_nums (210)
 
 
Крстовдан је празник посвећен проналажењу Христовог Крста на месту Његовог распећа.
Историја каже да је међу првим подухватима којих се свети цар Константин Велики подухватио пошто је преузео власт над целим Римским царством, било је обнављање хришћанских светиња у Светој земљи.

Једна од највећих жеља светог цара Константина и његове мајке, свете царице Јелене, била је да пронађу Часни крст на којем је 3 века раније био распет Исус Христ.

Тешке муке царица Јелена успела је да од неког старца дозна место где се налази Часни крст - било је то место на којем је потом био изграђен Венерин храм. Царица је наредила да се то идолско светилиште сруши и да се на том месту копа.
После извесног времена копачи осетише диван мирис из земље, а недуго затим откопаше и три крста, таблицу на којој је писало "Исус Назарећанин, цар Јудејски" и клинове којима је био прикован за Крст.

Не могавши да разазнају на којем је тачно крсту био распет Христ, досете се да на мртваца чија је погребна поворка пролазила у близини положе сва три крста. Када је Часни крст дотакао тело мртваца, он је васкрсао, а Крст је однесен на Голготу.

На вест да је Часни Христов крст пронађен, слегло се мноштво народа - сви су желели да га виде, додирну и целивају. Они удаљенији су желели макар да га виде, па патријарх Макарије одлучи да подигне Крст на једно узвишење.

То прво уздизање ("воздвижење") Часног крста догодило се 326. године, а од тада је Часни крст стајао у сребрном ковчегу у Храму Христовог васкрсења који је царица Јелена потом подигла на Гологоти.

Тај дан се слави као Крстовдан, један од најзначајнијих празника у години. Обележен је црвеним словом и на тај дан се обавезно пости.

Autor sjovicicslavuj | 26 Septembar, 2016 | read_nums (194)
 
 
 
За сјећање ...
На данашњи дан 26.9. рођен је 

МИЈА АЛЕКСИЋ

један од славних српских глумаца и забављача


 

Autor sjovicicslavuj | 26 Septembar, 2016 | read_nums (168)

Референдум о обиљежавању
Дана Републике Српске

Први коначни незванични резултати референдума
о Дану Републике Српске.

РЕФЕРЕНДУМ О ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
 
 На референдум је од укупно 1.219.399 гласача изашло 680.116, односно 55,67одсто грађана са правом гласа.

На питање "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске", за је гласало 677.721 грађана, односно 99,81 одсто грађана који су изашли на референдум.

Против је било 1.291, односно 0,19 одсто.
Неважећих листића било је 2.264.

Резултат референдума проглашен је важећим.

 
 
 
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva