Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2015 | read_nums (255)

Овога дана прославља се милост, чудо и мудрост Божија; милост према побожним и праведним родитељима светог Јована, старцу Захарији и старици Јелисавети, који су цијелог живота жељели и од Бога просили једно дијете; чудо зачећа Јованова у престарјелој утроби Јелисаветиној; и мудрост у домостројитељству људскога спасења. Јер са Јованом имађаше Бог нарочито велике намјере, наиме, да он буде пророк и Претеча Христу Господу, Спаситељу свијета.
Преко својих ангела Бог је објавио рођење Исака од бездјетне Саре, и Самсона од бездјетног Маноја и његове жене, и Јована Претече од бездјетних, Захарије и Јелисавете. Преко ангела својих Бог је објављивао рођење оних, с којима је имао нарочите намјере.
Како су се могла родити дјеца од старих родитеља? Ако је ко љубопитљив да то зна, нека не пита о томе ни људе, јер људи то не знају, ни природне законе, јер то је изнад природних закона, него нека обрати поглед свој на силу Свемогућега Бога, који је из ништа створио сав свијет, и који за стварање првога човјека, Адама, није потребовао никакве родитеље, ни старе ни младе.
Место љубопитства одајмо хвалу Богу, који нам често јавља моћ и милост и мудрост Своју мимо природних закона, у које оковани ми бисмо, без нарочитих чудеса Божјих, пали у очајање и Богозаборав.
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2015 | read_nums (144)
 
На данашњи дан умрла је славна српска хероина 
МИЛУНКА САВИЋ
*********
ВЈЕЧНА ТИ СЛАВА 
СРПСКА ЈУНАКИЊО!
**************************
Просто је невјероватно како су се срамно 
односиле власти према овој ЖЕНИ ЈУНАКУ!

То се посебно односи 
на комунистичку злочиначку Брозову камарилу! 

 
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2015 | read_nums (130)

 

 
ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
 
Памтимо ли ми ишта? Знамо ли ми за многе несреће нашег рода из наше, у многим периодима трагичне прошлости.

Хоће ли икада неки сценариста написати сценариј о људским вриједностима које немају цијену.
Хоће ли икада неки режисер снимити филм за који му не треба много времена, а сценариј је написао сам живот, а историја само потврдила.

То су само питања на која неко мора дати одговоре или је можда много лагодније куповати турске серије и удобно из фотеље бринути о великом "љубавнику" Сулејману Величанственом.

Колико ће још проћи деценија или можда вијекова па да схватимо сву српску наивност и неразумност, као и небригу за нашом историјом. Много тога је склоњено и заборављено. Заборавили смо сами себе, нажалост.

На велику срамоту људске вриједности су постале лоповлук, похлепа, грамзивост и све пошасти такозваног модернистичког времена и свијета.
Хоће ли нас икада из сна пренути лелек Српкиња-хероина које нас из Царства небеског опомињу на погрешан пут којим срљамо, јер уопште и не знамо куда идемо. Тумарамо од немила до недрага.

И на крају о самом догађају. Зашто на крају?
Једноставно што се крај најдуже памти.

5. октобра 1812. године, прије нешто више од два вијека, у селу Скела код Обреновца, 50 српских дјевојака и жена, бјежећи пред Турцима који су жељели да их обешчасте, скочиле су у ријеку Саву, држећи се за руке и све су се удавиле али су сачувале свој образ и достојанство!

 Нека њихова жртва буде наук новим генерацијама да Србин зна и за нешто скупље од главе! Зна, али слабо памти. Амнезија постаје укорјењена српска болест. 

Вријеме је за оздрављење!

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2015 | read_nums (115)
 
Ничим изазван, одлучио сам да се "умијешам" 
у унутрашње ствари друге државе!

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Пети октобар онда и данас

Онда, дакле прије 15. година, те 2.000. године, десио се пети октобар. Данашњи пети октобар је петнаест година након ондашњег истог датума. Београд је тог петог октобра и те двије хиљадите године горио. Био је у ватри и пламену. И данас се осјећају дим и паљевине из ондашњег времена. Доста тога је санирано или боље речено - све је обновљено. Али тешко ће се неке посљедице и неке ствари икада санирати. 

Да ли се ико дaнас пита шта се то тада десило? Или шта се барем десило са багером тадашњег “хероја”,  извјесног Џоа, који је кренуо на српску пријестоницу. У засједама су чекали многи да најуре Слободана Милошевића и његове властодршце. И у томе су успјели. 

Али шта је успио народ у Србији? Успио је да издржи све и да све дубље пропада. Истине ради, за сво вријеме само је успио да се одржи и Веља Илић. Јер, Веља је неуништив, а како ствари стоје и незамјенљив. И то је добро ради будућности барем оног дијела руралне Србије. Веља је заправо успио све донедавно да сачува чак и храст који се налази на дионици ауто-пута Прељине – Горњи Милановац у мјесту Савинац, на траси Коридора 11. Неки стручњаци процјењују да је вијек живота храста био преко шесет вијекова. Био. Али га недавно уз велику помпу посјекоше. Да се разумијемо, није за очекивати да се толико вијекова и Веља одржи у некој фотељи и у власти.

Срећу дуговјековног храста није имао Чедомир Говнановић, јуноша такозваних промјена. Било је чудно да неко први дан радног стажа започиње у политици и то на једној од најважнијих функција у власти. И десило се шта се десило. Чеда се енормно обогатио, а неки који су му повјеровали су или потпуно пропали или су толико осиромашили да их чак ни њихов сарадник и лидер Чедомир не гледа, а и зашто би кад му у његовом енормном богатству и нису више потребни. Макарона има у Чединим фабрикама, али само за оне који имају пара да их и купе...

Ако добро памтим...из тог времена још је активан и актуелан и Ненад Чанак, јер је у сваком времену човјек знао како да напуни само свој "чанак" и да куса колико жели, па чак и да се преждeрава у изобиљу благодети које су, за њега и њему сличне, обезбиједили "младореволуционари" петооктобарских промјена. Да промјена, али на горе!

Из оног времена остао је запамћен и вјечити Расим Љајић. Али нећу о њему да ми неки не би пришили антинационално опсервирање Љајића... Дакле нећу ништа о Расиму!


Не могу да заборавим и неке ликове из такозваног покрета "ОТПОР". Да, они су свима били отпор. Једино нису били себи и страним финансијерима. Многи "отпораши" су се добро ухљебили и данас су многи од њих на наким позицијама и по мало грицкају донације разних Сороша и бјелосвјетских олоша!

Немам намјеру да се више бавим пучистима, јер сви су се како тако одлично снашли и обогатили на патњама народа у Србији.

Коментар с разлогом пишем петог октобра. 

Остај ми здраво народе...

Сутра је нови дан. Сутра је шести октобар Љета Господњег, 2015. године.

 
Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2015 | read_nums (118)
 
На данашњи дан /5.10./ рођена је: 
ЖЕНА, дама, умјетница, глумица...
МИЛЕНА ДРАВИЋ, коју су многи од нас волили 
и коју ће и даље волити!
 
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva