Slavko Jovičić

Зорана Аруновић је освојила златну медаљу у надметању ваздушним пиштољем на посљедњем овогодишњем Свјетском купу у стрељаштву

— Autor sjovicicslavuj @ 13:43
14.8.2015. ПАЛЕ/Габала (Азербејџан)
Зорана Аруновић је освојила златну медаљу у надметању ваздушним пиштољем на посљедњем овогодишњем Свјетском купу у стрељаштву у Габали у Азербејџану, захваљујући резултату од 199 кугова.

Ово је јубиларна десета медаља Зоране Аруновић са Свјетских купова у каријери и трећа златна, послије Марибора 2014. и Минхена 2012. 

Има и четири сребра у Чангвону, Гранади и Форт Бенингу 2013. те Минхену 2011, као и три бронзе у Форт Бенингу 2014, те двије у 2013. у Гранади и Форт Бенингу. 

Освојила је злато и сребро на сениорском шампионату свијета у Минхену 2010. 
Из финала Светског купа 2013. у Минхену има два сребра.


ЦЕРСКА БИТКА - СЛАВНА ПОБЈЕДА СРПСКЕ ВОЈСКЕ И СРПСКИХ ЈУНАКА НА БРАНИКУ ОТАЏБИНЕ! ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ!

— Autor sjovicicslavuj @ 12:16
 
15. август - ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
СРБИЈА НИКАД НИЈЕ ПАЛА, УВИЈЕК СЕ БРАНИЛА
И ЈУНАЧКИ ОДБРАНИЛА, А ПОТОМ ОПСТАЈАЛА И ОСТАЛА!
 
 
 
Церска битка је први велики окршај у Првом свјетском рату у којем су Централне силе доживјеле први пораз, почела је 15. августа 1914. и трајала је девет дана. По објави рата 28. јула Аустроугарска је према Србији концентрисала своје три армије.

Од 30.јула отпочело је прикупљање и размјештање непријатељских снага. Пета и Шеста армија, стациониране у источној Босни добиле су задатак да изврше главни удар на Србију. Друга аустроугарска армија концентрисана је у Срему и Банату, како би тактички заварала српску Врховну команду у погледу правца наступања.

У првим данима рата јединице Друге армије бомбардовале су насеља на северу тадашње Србије, укључујући Београд и Смедерево, а 12.августа накратко окупирале Шабац.

Српска војска у одбрани бројала је око 180 хиљада војника првог и другог позива. Начелник Штаба Врховне команде тада је био војвода Радомир Путник, а његов помоћник генерал Живојин Мишић. Насупрот српским јединицама налазиле су се трупе аустроугарске Балканске војске од око 200 хиљада војника.

Блистава српска побједа у Церској бици резултат је више фактора. С једне стране било је искуство модерног ратовања наше војске и њеног командног кадра стицано током два претходна балканска рата, с друге стране – способност брзог маневрисања наших трупа.

Војвода Путник и генерал Степа Степановић, који је после ове битке унапређен у чин војводе, успели су да вештим управљањем потчињеним јединицама и контранападима у одлучујућим тренуцима изненаде аустроугарске војсковође. И морал српске војске био је на неупоредиво вишем нивоу од морала непријатеља.
Као прва српска и прва савезничка победа у рату, Церска битка је оснажила самопоуздање Србије и подстакла веру у даље успехе.
 
 

Powered by blog.rs