Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 24 Decembar, 2014 | read_nums (214)
СВЕ СЕ МИЈЕЊА, ЉУДИ НАЈВИШЕ,
ПА СУ ТАКО СВОЈИМ АКТИВНОСТИМА
ПРОМИЈЕНИЛИ И КЛИМУ /ПРИРОДУ/,
НАЖАЛОСТ!

Autor sjovicicslavuj | 24 Decembar, 2014 | read_nums (240)

 Острво Кипар беше и место рођења и место службовања овога славнога светитеља. Рођен од простих родитеља, земљорадника, и он би и оста прост и смеран до смрти своје

Ожени се у младости, и имађаше деце. А кад му жена умре, он се сав предаде служби Богу. Због свог особитог благочешћа би изабран заепископа у граду Тримифунту. Но он и као епископ не промени прости начин живљења, трудећи се сам лично око своје стоке и обрађујући земљу.

На себе врло мало употребљаваше од плодова труда свога, већи, пак, део раздаваше бедним људима. Божјом силом показа чудеса велика: низведе дажд у сушно време, заустави ток реке, васкрсе неколике мртваце, исцели цара Констанса од тешке болести, виде и чу ангеле Божје, прозираше у будуће догађаје и у тајне срца људског, обрати многе вери правој итд.

Учествоваше на Првом васељенском сабору у Никеји, и својим простим, но јасним исповедањем вере, као и чудесима моћним, поврати многе јеретике у Православље.

Беше тако просто одевен, да када једном на позив царев хтеде ући у царски двор, војник мислећи да је неки просјак, удари му шамар. Кротки и незлобни Спиридон окрете му и други образ.

Прославивши Бога чудесима многим и користивши много, како појединцима, тако и целој Цркви Божјој, упокоји се у Господу 348. године. Његове чудотворне мошти сада на острву Крфу, и дан-данас прослављају Бога многим чудесима.

Autor sjovicicslavuj | 24 Decembar, 2014 | read_nums (253)
 
24. 12. 2014. ДИРЕКТНО: ПАЛЕ/Софија

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ЈЕ У СОФИЈИ РАСТУРИЛА ЛЕВСКИ 
КАО БУГАРСКУ СКУПШТИНУ!
ЗВЕЗДА ЈЕ ПРЕГАЗИЛА И ПОНИЗИЛА Бугаре!

Левски - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 58:99 (7:22; 10:26; 23:22; 19:28)
 
ЗВЕЗДА је тако побиједила са 41 (!) кошем разлике,
а до стотке недостајао јој је један кош!

ОВИМ ТРИЈУМФОМ ЗВЕЗДА ЈЕ ЗАБИЉЕЖИЛА ЧЕТРНАЕСТУ
УЗАСТОПНУ ПОБЈЕДУ У ИСТО ТОЛИКО ОДИГРАНИХ МЕЧЕВА У АБА ЛИГИ!

ЗВЕЗДА је у свим елементима игре прегазила Бугаре
и привела их "к познанију" кошарке.
 
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА је највећи дио утакмице играла са другом поставом,
јер су најбољи играчи ЗВЕЗДЕ БОБАН МАРЈАНОВИЋ и МАРКУС ВИЛИЈАМС
у игру улазили само у првом полувремену,
док капитен ЛУКА МИТРОВИЋ није никако ни улазио у игру.
 
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: ВИЛИЈАМС 4 поена, 1 изгубљена лопта, 2 асистенције, РЕБИЋ 11 (4/7 за 2, 1/4 за три), 7 ас, 2ск, ДАНГУБИЋ 11п, 9ск, 3ас, МИТРОВИЋ, ЛАЗИЋ, БЛАЖИЧ 11п, 5ск, 4ас, КАЛИНИЋ 22п, 7ск, 2ас, МАРЈАНОВИЋ 10п, 7ск, ТЕЈИЋ 4, ЏЕНКИНС 6, ЈОВИЋ 6п, 1ск, 3ас, ЦИРБЕС 13п, 5ск. Тренер: Радоњић
 
Autor sjovicicslavuj | 24 Decembar, 2014 | read_nums (315)
 
СТИЖЕ НОВА ГОДИНА ...
 
  ПИШЕ: СлАвКо ЈоВиЧиЋ СлАвУј
 
Прођоше тако многе године, прођоше деценије, а многи од нас ево живимо чак и у два вијека. Започели смо живот у двадесетом и наставили га у двадесет и првом стољећу. 

Знам да није могуће у једном кратком осврту да се све оно што је прошло  "стрпа" у један текст, но била су то времена кад нашим прецима /не свим наравно/ није ваљао краљ, па им касније нису никако одговарали комунисти, па онда социјалисти и ево нас данас ту гдје смо? А како ствари стоје, изгледа да нисмо нигдје, јер нам много тога не ваља!.

Теоретичари ово доба зову капитализмом, а они који су разочарани, а таквих је највише, најрадије би овакво стање умјесто капитализмом назвали - катаклизмом. Итина, прегруб је то термин и не би одговарао објективном стању у друштву, али се сасвим добро уклапа у размишљање оног човјека који нема ништа, који живи у потпуној биједи и у сиромаштву и за њега није битна дефиниција ниједног система.
За њега би било важно да функционише иоле поштенији систем у којем би и ОН имао право бар на комад хљеба, ако су му неки ранији тирани отели комад родне груде и рођене земље, коју су многи својатали као отаџбину, јер им је требало то, због њих самих и због њихове користи. 

Многи од нас знају на хиљаде лопова који су се на крви и на патњама честитог народа обогатили без икаквог рада. Обогатили су се пљачкама и лоповлуцима. Али, каква корист ако их знамо, кад никога од њих не смијемо да назовемо правим именом - ЛОПОВ. Јер забога, само суд и пресуда могу да кажу ко је лопов.

Уосталом, никада се никоме није судило, па самим тиме, није му се ни изрицала "пресуда" што је поштен. Много је ситуација кад не можеш доказати ни оно што видиш сопственим очима.  Није онда чудо што и лопови имају имагинарну слику, јер и они мисле да су сви други, наравно осим њих, они прави лопови.

Треба ли народним масама само "хљеба и игара" и могу ли од тога живјети? Можда краткорочно гледано, могу преживјети, али колико времена могу тако издржати, кад у наставку живота треба и даље живјети. Много је оних који мисле да су заслужни за неки друштвени напредак, али основни проблем је у томе што нема имена оних који су кривци за назадак.

Ордење се увијек дијели оним заслужним, мада се често додјељује и оним послушним. Тешко је одговорити на питање којих има више? Кад нисмо знали у прошлости  барем данас знамо да је много оних који су прошлост искористили у корист своје удобне и угодне садашњости.

Све су то слике које су већ давно виђене. Да ли се баш толико разликујемо што су неки прихватили Цезаров, а они други Миланковићев календар. Сасвим је свеједно, јер вријеме не може да стоји, ма како га ми бројали и ма како га и којим датумима обиљежавали.

Приближава се Нова година, која ће постати стара, као и све претходне. Дакле, све се своди на вријеме и прелазак из "старог у ново" и опет повратак на старо, а ваљда ће неко дочекати и нешто ново?

За нешто новије или најновије и нисам баш у то сигуран...
Како год било ипак стиже Нова година.

Свима вама, драги моји, желим све најбоље у Новој години и свака срећа вас стизала!
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva