Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 16 Decembar, 2014 | read_nums (262)

                                                                     МАШАЛАААА ....
                                            16. 12. 2014. ДИРЕКТНО: ПАЛЕ/Београд
                                                        **********************
       ЦРВЕНА ЗВЕЗДА се пласирала у осмину финала Купа Изазивача 2015.

Црвено–бели су у реванш мечу шеснаестине финала, у дворани “Шумице” у Београду, савладали Лоиму Раисио из Финске са 3:1, по сетовима 16:25, 25:19, 25:23 и 25:17

У првој утакмици, одиграној у Финској, наш клуб је побиједио Лоиму са 3:2 (16:25, 24:26, 25:20, 25:22, 15:11).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ће у осмини финала Купа Изазивача 2015. (14. и 21. јануар) играти против Фино Капошвара из Мађарске.

Autor sjovicicslavuj | 16 Decembar, 2014 | read_nums (176)

Отац ове славне следбенице Христове, која се од раних лета уневести Христу, по имену Диоскор, беше знаменит положајем и богатством у граду Илиопољу Мисирском, а у вери незнабожац. 

Своју ћерку јединицу, мудру умом и красну ликом, затвори Диоскор у кулу високу, окружи је свим угодностима, даде јој слушкиње на службу, постави идоле за клањање, сазида јој купатило с два прозора. Посматрајући кроз прозор куле земљу доле и звездано небо горе, Варвари се отвори ум благодаћу Божјом, те познаде јединог истинитог Бога Творца, иако немаде никога од људи за учитеља у томе. па када се њен отац једном удаљи из града, она изиђе из куле и, по Божјем Промислу, срете се с неким хришћанкама, које јој јавише истину вере Христове. 

Срце се Варварино распламти љубављу према Христу Господу. Она нареди, те се просече и трећи прозор на купатилу, да три прозора буду символом Свете Тројице; на једној стени у купатилу прстом нацрта крст и крст се удуби у камен као гвожђем урезан; из њене стопе на поду купатила прокључа извор воде, која доцније многима причини исцељење од болести.

Узнав Диоскор веру своје ћерке, изби је сурово, истера из куле и појури за њом да је убије. Стена се једна раступи и сакри Варвару од суровог оца. Када се поново јави, отац је одведе началнику Мартијану, коме предаде ћерку на мучење. Невину Варвару разденуше и шибаху, док јој цело тело не би покривено крвљу и ранама. 

У тамници јави јој се сам Господ с ангелима и исцели је. Видевши то, нека жена Јулијанија, и сама пожели мучеништва. И беху обе страшно мучене и с поругом по граду вођене. 
Одсекоше им груди женске, и крв многа из њих истече. Најзад их изведоше на губилиште, где сам отац закла ћерку своју, а војници Јулијанију. Тога истог дана удари гром у кућу Диоскорову и уби и њега и Мартијана. 

Пострада света Варвара 306. године. Мошти јој се чудотворне налазе у Кијеву. Прослављена у Царству Христовоме, она се много пута јављала до дана данашњега, понекад сама, понекад у пратњи Пресвете Богородице.

Autor sjovicicslavuj | 16 Decembar, 2014 | read_nums (152)

                                        ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

Много тога се промијенило, али те промјене нису од јуче. То траје деценијама, но човјек то не примјети онда кад треба, већ накнадно, много касније.

Јавна сцена је чудо. Појављујеш се у медијима, на јавним скуповима и великом броју људи си интересантан, некима чак и занимљив, као што си некима чак и одвратан и антипатичан.

Не бих улазио у разлоге ни оне, а ни ове, ма ни у било које друге природе. Јер знам одговоре, барем на нека питања, мада ме више нико ни за шта и не пита. А некад, некад је било свега и свачега и никад није било без ничега.

Кажем времена су се промијенила. Мијењају се и људи, они највише. Не би ваљало да нема тих промјена. Данас се о мени “брину” они који ме уопште никада нису упознали. Питају се они, али не питају мене, јер ме и не знају – шта се десило са Славујем?

Главна асоцијација је због чега сам политички пропао? Питају се они, ничим изазвани, што ме то нема, а било ме је, много пута и превише и у јавности и у медијима. Медији су били и остали главни фактор нечијег експонирања. Бјелодано је доказано да то експонирање креирају уредници у медијским кућама по принципу понуде и потражње и актуелних дешавања.

Додуше, дође тако вријеме да све одједном утихне. Све престане. Само још по неки душебрижник, онако сам за себе, пита се шта се то десило са мном? Не чудим се нити ме то изненађује, Знао сам да ће доћи и ово вријеме и дуго сам се за ово припремао и потпуно спремно дочекао сам мирније вријеме и мирнији живот.

Та наводна брига дежурних душебрижника произилази из ликовања због моје наводне политичке пропасти. Исти ти, никада нису водили рачуна о својој вјечитој пропасти, јер су им домети били програмирани на кратку амплитуду са занемарљивом фреквенцијом таласа, али управо такви мисле да је једини смисао живота у сталним таласањима, а све због стравичних анимозитета према неком другом, а вас узимају само као колетаралну штету политичког тектонског поремећаја, који они никада неће схватити, а ни разумјети.

Овај осврт нисам писао због њих, јер они то никада неће схватити. Они заправо схватају само понизност, извињења и сличне удворничке дупелизачке опције. Та област ми је страна, као и странци душебрижници који се брину о мени. Нису ни свјесни да праве кардиналну грешку и замјену теза. Ваљда би им приоритет трбао бити да се прво брину о себи, ако се већ нису препустили животној стихији очекујући да се цијели живот неко други о њима брине ...Ако је тако, па нека тако и остане.

Моја опција никад није била да се бринем шта други раде, а да при том једем свој хљеб, насушни.

    My picture!

Kategorije

Arhiva