Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 27 Avgust, 2014 | read_nums (326)

Српска православна црква и верници славе празник Успења Пресвете Богородице, познат као Велика Госпојина, који је један од највећих хришћанских празника посвећен Богородици. Један од највећих хришћанских празника, Успење Пресвете Богородице, познат и као Велика Госпојина, данас славе Српска православна црква и верници.Тај празник, када се завршава и пост који траје 14 дана, успомена је на смрт Богородице и, према јеванђељском предању, дан када се она вазнела на небо "и предала свој дух у руке Спаситеља".

Према канону СПЦ, Успење Пресвете Богородице спада у ред Богородичних празника и прославља се сваке године 28. августа. Предање каже да је Богородица живела 60 година, према неким изворима 72, да је надживела свога сина и као сведок многих славних догађања, наставила његову мисију.

Према православном канону, Успење Богородице слика се на западним зидовима православних манастира. У српском манастиру Жича, задужбини Немањића с почетка 13. века, осликана је једна од најлепших представа Успења, са Христом који у наручју држи новорођену душу Богомајке, загледан у њено тело на одру. 

 

 

У тренутку смрти Богородице, како је записано, "апостоли почеше певати у славу Божју..., а сва се соба засја од чудне светлости и пресвета Дева предаде дух свој у руке Спаситељеве не осетивши смртнога бола". "Мртво тело њено пренеше апостоли на рукама у Јерусалим у Гетсиманију..., апостол Јован носио је маслинову грану, а светао облак окруживаше њен одар и поворку". 

Празновање Успења Богородице установљено је 528. године по жељи цара Маврикија који је 15. августа (према Јулијанском календару) победио Персијанце. Од тог датума сви хришћани славе тај празник.

Сцена Успења Богородице обавезан је мотив у православном фреско-сликарству, јер је за живот и смрт Богомајке везан смисао хришћанске вере и молитве. Време између Велике и Мале Госпојине, која се обележава 21. септембра, назива се међудневница, а верује се да је тај период најбољи за брање свих плодова и лековитих трава, па се одлази на изворе који, према народном веровању, имају лековито дејство.

Autor sjovicicslavuj | 27 Avgust, 2014 | read_nums (484)

 
Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Очекује се најављени први концерт естрадне звијезде, ма како то коме звучало, Светлане Ражнатовић – ЦЕЦЕ на фудбалском стадиону “Славија” у Источном Сарајеву, дакле граду који је у Републици Српској. Само пар километара даље подигла се страшна грмљавина у федералном дијелу Сарајева. Наиме, ствара се невиђена хушкачка атмосфера, односно дигла се “кука и мотика” коју чине многобројна бошњачка удружења, која хистерично и хорски осуђују Цецин долазак и одржавање њеног солистичког концерта у нашем граду.
 
Ко се све противи Цецином доласку и због чега?

Федерално Сарајево или огромна већина никада неће опростити Цеци што је била удата, што је била законита супруга, што је изродила и двоје дјеце у браку са Жељком Ражнатовићем – Арканом. Јер забога, једини кривац за ратну катаклизму на просторима екс Југославије је Цеца?! А ко би био други!? Нико! Само је крива Цеца.
Нико ни замислити не може шта би се дешавало кад би било ко, онако у шали, само поменуо да ће Цеца пјевати у неком граду Федерације БиХ?!

Лудилo, параноје и разне пошасти су неизљечиви!

Овом приликом могло би се поставити много питања на која многи знају одговоре.
Нећу да упадам у клише мржње, па да тражим паралеле које су неупоредиве. Јер Цеца нема везе са ратом на просторима БиХ, али имају рецимо неке бошњачке “естрадне звијезде” које хрле пут Београда, јер знају да ће згрнути огромне паре наступајући у београдским дворанама, а ако је у питању “Комбанк” арена, тиме боље. Доћи ће на десетине хиљада Београђана и данима ће пунити “Арену”.
Нико од тих посјетилаца никада се неће ни присјетити шта су рецимо против Србије, Срба и Београда говорили Дино Мерлин или Ханка Палдум или шта је пјевао Шериф Коњевић и још неки итд...

И поред свега, све је спремно за Цецин концерт који ће се одржати 30 августа. Тензије су подигнуте на највећи степен нетолеранције и огромне мржње која стиже из федералног Сарајева према Источном, некад Српском Сарајеву.

Безбиједност је, такође, подигнута на први степен, у најмању руку, као да ће се у нашем граду одржати самит ПУТИН – Обама! Напетост се осјећа на сваком кораку, па чак и у ваздуху.

Чекам да се огласи и булумента несрећника из такозваних невладиних организација из Београда, прије свега “Жене у црном” и да се тако додатно почну компликовати ионако неподношљиви анимозитети на релацији федерално - Источно Сарајево. 


Вјероватно би се огласили и Чеда Јовановић и Наташа Кандић, али Чеда није више у власти и нико на њега, на сву срећу, у Републици Српској и не обраћа било какву пажњу, осим што су неки примијетили да се први посуо хладном водом. Могао се посути и пепелом, али остао је упамћен као велики противник настанка и постојања Републике Српске. Од како све мање и мање пристиже пара из иностранства у истом статусу је и Наташа Кандић, тако се више нико и не интересује шта би евентуално и она могла да изјави ...

ДОБРО ДОШЛА ЦЕЦО!
"Громе мој"!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 27 Avgust, 2014 | read_nums (308)

    My picture!

Kategorije

Arhiva