Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 15 Avgust, 2014 | read_nums (191)
 
 
Мирослав Филиповић | 14. август 2014. 
 
Вашинтон и Берлин спремају нови план за реорганизацију уређења Босне и Херцеговине. Две резолуције у америчком конгресу. Крајем месеца о Босни и у Берлину

БАЊАЛУКА - Најјаче светске силе, САД и Немачка, спремају нови план за реорганизацију БиХ, а циљ је ревизија Дејтонског споразума! Амерички конгресмени припремили су Резолуцију о БиХ у којој од председника САД Барака Обаме траже да именује специјалног изасланика за Балкан који би радио на ревизији „Дејтона“, док немачка канцеларка Ангела Меркел 28. августа у Берлину окупља министре иностраних послова земаља региона и ЕУ који ће, између осталог, разматрати и политичке проблеме и нефункционалност БиХ.

- Председник САД Барак Обама треба да именује специјалног изасланика за Балкан, који би извршио „инвентуру“ Дејтонског споразума и у року од годину пред оба дома америчког конгреса поднео извештај - наведено је у резолуцији коју је доњем, Представничком дому поднела демократска посланица из Калифорније Џенис Хан. У Сенату, горњем дому, у процедури је готово идентична резолуција сенатора хрватског порекла Марка Бегића.
- Мора се установити шта је добро, а шта лоше у примени „Дејтона“ и извршити реформа БиХ. Она мора поћи од дејтонске структуре БиХ и на тим темељима градити модерну и демократску државу, која ће бити интегрисана у Европску унију и НАТО - наглашено је у резолуцији.
У предлогу резолуције истиче се да је од суштинског значаја за САД да БиХ и даље буде суверена и целовита, међународно призната држава која се састоји од два ентитета, и да почива на принципима западне демократије и слободног тржишта. Истиче се да је данашња БиХ суочена са сепаратизмом Српске, који се у предлогу резолуције осуђује, те се захтева да Федерација БиХ профункционише - да би цела земља била функционална.
ПРАВАУ РЕЗОЛУЦИЈИ америчких конгресмена наведено је да се права Хрвата као конститутивног народа у целости морају поштовати, без обзира на њихов број, те да је обавеза БиХ да се спроведе пресуда „Сејдић-Финци“.
Шеф Представништва Српске у Вашингтону Обрад Кесић изјавио је да је иницијатива упућена у Представнички дом америчког Конгреса, којом се од председника САД тражи именовање посебног представника за БиХ, резултат хрватских лобиста, али да постоје мале шансе да буде остварена.
Кесић наводи да ово није прва иницијатива којом се тражи такво именовање и подсећа да раније нису пролазили слични покушаји.
- Већином је то раније био резултат лобирања бошњачких представника, а сада је први пут да је то резултат хрватских лобиста - каже Кесић. Тешко је очекивати да ће се икакве значајније реформе десити пре избора и формирања власти на свим нивоима у БиХ.
Бивши министар иностраних послова БиХ Младен Иванић, каже, за „Новости“, да не очекује јачи ангажман светских сила у БиХ, те да брза ревизија „Дејтона“ није реална:
- Резолуције сенатора и конгресмена су индивудуални потези. То није став Беле куће. Мислим да САД има много више проблема у свету од БиХ која им у овом тренутку није приоритет у спољној политици.
БИЋЕ РЕЧИ И О РУСКОМ УТИЦАЈУНА скупу у Берлину, како тврде упућени, биће речи и о изјави бившег високог представника међународне заједнице у БиХ Волфганга Петрича, да су БиХ и Република Српска полигон преко којег председник Русије Владимир Путин покушава да ослаби утицај Европске уније.
Он тврди да је Немачка увек заинтересована за стање у БиХ. Скуп шефова дипломатија које окупља Меркелова је покушај да се види шта у ствари треба урадити како би БиХ постала уређенија и функционалнија земља, што је услов за убрзање њеног европског пута, сматра Иванић.

РАСПАКИВАЊЕ“ ПОСЛЕ ИЗБОРА
ПОСЛАНИК СНСД у парламенту БиХ Славко Јовичић  рекао је, за „Новости“, да је очигледно да су многи у међународној заједници подлегли утицају бошњачких лобиста који упорно траже укидање „Дејтона“:
- Распакивање „Дејтона“ је опасно за целу БиХ, али не очекујем конкретне предлоге, јер се ближе избори. Нови међународни ангажман је могућ тек кад се формира нова власт у земљи после октобарских избора.
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva