Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 20 Septembar, 2013 | read_nums (612)

Zastupnici iz RS-a ponovno su tražili da se odgodi rasprava jer zasjedanju nije nazočio glavni tužitelj BiH


 
Piše: Eldina Medunjanin
 
 

Pomalo u sjeni aktualne inicijative SNSD-a za smjenu svih kadrova SDS-a u državnoj vlasti ostalo je jučerašnje zasjedanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na čijem dnevnom redu se, između ostalog, našlo i razmatranje mišljenja Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH s prijedlogom zaključaka u vezi s blokadom institucija od 6. lipnja.

-------------------------------------------------------------------------

Zastupnici iz RS-a ponovno su tražili da se odgodi rasprava, jer ni jučerašnjem zasjedanju nije nazočio glavni tužitelj BiH Goran Salihović.

------------------------------------------------------------------------

Dopredsjedatelj Doma Milorad Živković predložio je da se protiv Salihovića podnese kaznena prijava zbog događanja s početka lipnja.

-----------------------------------------------------------------------

Ovo je u diskusiji podržao i zastupnik Slavko Jovičić koji je kazao da je jedini način da se na sjednici pojave predstavnici Tužiteljstva BiH, da im se smanji proračun.

----------------------------------------------------------------

Zastupnici su razmatrali i izvješće o izvršenoj reviziji učinka o temi “Upravljanje robom oduzetom u carinskim postupcima”. U okviru te rasprave Anto Domazet (SDP) je predložio i formiranje posebne jedinice koja bi po načelima marketing orijentacije nastojala prodajom zaplijenjene robe ostvariti veći profit za Upravu za neizravno oporezivanje BiH. -Roba se prodaje ispod svake vrijednosti jer nema zainteresiranih za nju. Što se događa, primjerice, s lako kvarljivom robom?

------------------------------------------------------------------------

Bilo bi dobro kada bi UNO formirao poseban odjel koji bi se bavio ovim pitanjima, predložila je zastupnica Azra Hadžiahmetović (SBiH).

---------------------------------------------------------------------

Zanimljivu raspravu izazvao je prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u institucijama BiH, koji bi, kako je najavljeno, trebao značajno umanjiti koruptivne aktivnosti u državnim institucijama.

Međutim, iako je naišao na podršku većine zastupnika, neki od njih vrlo su pesimistični u pogledu provedbe jednog ovakvog zakona.

Najdalje je u pesimističnim prognozama otišao Slavko Jovičić Slavuj (SNSD) koji kaže kako je riječ o „zakonu o cinkarenju“, koji neće puno toga promijeniti u praksi.

-Baš će netko tko se, narodski rečeno, uvalio u neku državnu instituciju i dao od pet do 15 tisuća konvertibilnih maraka da se preko veze „uhljebi“, prijaviti korupciju. Pa, prvo bi morao prijaviti sebe.

Nisam protiv, samo mislim da se ništa neće promijeniti, kazao je Jovičić.

-----------------------------------------------------------------------

Sumnjičav je i Zvonko Jurišić (HSP) koji podsjeća da se ni drugi propisi koji se tiču borbe protiv korupcije ne provode. -Do sada nisam vidio da je bilo tko odgovarao za korupciju. Ne znam da je dostavljena ijedna prijava, a mi znamo da ima korupcije. Pogledajte samo sustav javnih nabava ili zapošljavanje, kazao je Jurišić.

 http://www.vecernji.ba/vijesti/zastupnici priznali da institucijama cvjeta korupcija

Autor sjovicicslavuj | 20 Septembar, 2013 | read_nums (659)

 

 

 

 

  Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH u Sarajevu,    nije bilo očekivane rasprave o zakonskom rješenju za nepokretnu vojnu imovinu.

Zakon ide na usaglašavanje, a nakon što je Mirsad Mešić (SDP) samo ponovio kako misli da je ovo dobro zakonsko rješenje, zastupnik Stranke za BiH, Beriz Belkić, kazao je kako će se usprotiviti usvajanju ovakvog zakonskog prijedloga, te i Pravobranilaštvo BiH pozvati na odgovornost.
------------------------------------------------------------
Raspravljajući o Prijedlogu zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u institucijama BiH, iako je naišao na podršku većine poslanika, poslanik Slavko Jovičić (SNSD) kazao je da bi se ovaj zakon trebao preformulisati u „zakon o cinkaranju“.
On, naime, tvrdi da njegovo usvajanje neće ništa riješiti po pitanju općepriutnog problema korupcije u našoj zemlji.

- Baš će neko ko se, narodski rečeno, uvalio u neku državnu instituciju i dao od pet do 15 hiljada KM da se preko veze „uhljebi“, prijaviti korupciju. Pa, prvo bi morao prijaviti sebe! Nisam protiv, samo mislim da se ništa neće promijeniti – istakao je Jovičić.

 
    My picture!

Kategorije

Arhiva