Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 19 Septembar, 2013 | read_nums (669)

 

 

»Zviždače« treba  zakonom zaštititi
Nihada Hasić - 19.09.2013 

SARAJEVO - Pojedince koji prijavljuju korupciju u institucijama BiH neophodno je zakonom zaštititi kako ne bi bili zlostavljani i šikanirani, ali treba zaštititi i "osumnjičene" od mogućeg revanšizma njihovih podređenih.

Suština je ovo rasprave vođene danas na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH o Prijedlogu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u bh. institucijama, koji su predložili poslanici Lazar Prodanović (SNSD), Nermina Zaimović-Uzunović (SDP), Azra Hadžiahmetović (SBiH) i Šefik Džaferović (SDA).

-------------------------------------------------------------

Iako su u raspravi svi bili za usvajanje ovog zakona, mnogi su iznijeli rezerve o njegovoj efikasnosti.

"Ovo je trebalo nazvati zakonom o cinkarenju. Ovdje su mnogi do posla došli rodbinskim vezama i drugim zloupotrebama i niko od njih nije lud da prijavi korupciju jer bi onda morao prijaviti i sebe", prigovorio je poslanik Slavko Jovičić (SNSD).

 -------------------------------------------------------------

Njegov kolega iz HDZ BiH Niko Lozančić smatra da je zaštitu "zviždača" trebalo regulisati izmjenama nekih postojećih zakona.

"Ako ćemo posebno štititi one što prijavljuju korupciju, znači li to da ne treba da štitimo zakonom one koji u institucijama BiH prijave silovanje ili ubojstvo", upitao je Lozančić.

---------------------------------------------------------------

Petar Kunić (DNS) ovaj zakon takođe smatra neophodnim, ali je upozorio da će on ostati slovo na papiru ako ga ne bude pratila politička volja za provođenjem.

----------------------------------------------------------------

U vezi sa zakonom o raspolaganju vojnom imovinom, koji su predložili SDP i SBB, danas nije vođena rasprava u skupštinskoj sali. U pauzi sjednice šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić ponovio je stav svoje stranke da status ukupne imovine treba zajedno riješiti.

"SNSD insistira na zaključku da Savjet ministara do 30. septembra pripremi prijedlog zakona o raspolaganju državnom i vojnom imovinom 'u paketu'", naglasio je Kalabić.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Zvizdace treba zakonom zastititi

Autor sjovicicslavuj | 19 Septembar, 2013 | read_nums (700)

  Jovičić i "zakon o cinkarenju": Ko je lud da prijavi korupciju u institucijama BiH!

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obavili su raspravu o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom čiji su predlagači poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) i Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH)

Foto: Senad GUBELIĆ
Foto: Senad GUBELIĆ
-------------------------------------------
Poslanik Beriz Belkić (Stranka za BiH - SBiH) rekao je da neće podržati principe ovog prijedloga jer smatra da se njim imovina ne stavlja u trajno vlasništvo države BiH.

- Mi ćemo iskoristiti neke druge mjere kada je u pitanju nerad Pravobranilaštva, podnijet ćemo prijave protiv njih jer se imovina mora proknjižiti, a oni nikako to da urade - pojasnio je Belkić. Stranka za BiH smatra da za ovakav potez ima dovoljno argumenata.

-----------------------------------------------------------

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Poslanica  SBiH Azra Hadžiahmetović je istakla da bi bilo lijepo kada bi BiH imala zakon koji će pokriti sva prijavljivanja korupcije u svim segmentima društva.
- Ne trebamo imati iluziju da će ovakvi zakoni riješiti problem, ali će bar zaštititi ljude koji prijavljuju korupciju od sankcija. Grupa parlamentaraca, predlagači zakona, već duže vrijeme surađuje s međunarodnim organizacijama od kojih i imamo podršku. Očekujem da će parlament usvojiti ovaj zakon - zaključila je Hadžiahmetović.

-------------------------------------------

Poslanik Slavko Jovičić (SNSD) predložio je da se ovaj prijedlog preimenuje u "zakon o cinkarenju" tvrdeći da niko ne može zaštititi one koji u institucijama prijave korupciju.

- Ako se neko "uvalio" u neku instituciju BiH, naravno da je došao preko veze, stranačke, rodbinske, itd. I on će sad prijaviti korupciju! Pa, nije lud! - rekao je Jovičić te dodao da bi taj prvo morao prijaviti sam sebe.

------------------------------------------------

TEKST, IZMEĐU OSTALIH, PRENOSE I DNEVNE NOVINE

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ jovicic i zakon o cinkarenju-ko je lud da prijavi korupciju u institucijama bih

    My picture!

Kategorije

Arhiva