Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2013 | read_nums (419)
 Моја маленкост са Његовом светошћу у патријаршији у Београду..
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

На данашњи дан /11.9. 1.914. год./ рођен је Његова светост српски патријарх ПАВЛЕ.

ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ рођен је као Гојко Стојчевић, у славонском селу Кућанци код Доњег Михољца.

За сва времена, за памћење и за сјећање....
  
 
Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2013 | read_nums (307)
Славуј
Буди ме 
септембарска 
јутарња киша, 
и расањује 
ми уснуле 
мисли о њој.

Јутро и пљусак
враћају ми 
врела сјећања 
на звјездане ноћи 
проведене са њом...

Биће још 
септембарских 
јутарњих киша...
 
 
Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2013 | read_nums (244)
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2013 | read_nums (246)

 

M. FILIPOVIĆ | 10. septembar 2013.

Poražavajuće mali broj učenika povratnika u sarajevski kanton, neizvesno uvođenje nacionalne grupe predmeta. Jovičić: Ovo je nastavak progona Srba. Dramatičan primer porodice Babić iz Lukavice

BANjALUKA - Inicijativa u parlamentu Federacije BiH da u osnovnim školama u ovom entitetu bude uvedena grupa nacionalnih predmeta za decu povratnika mogla bi da ostane mrtvo slovo na papiru kada je reč o Kantonu Sarajevo gde gotovo da više nema srpskih đaka!

Srpski poslanici u federalnom parlamentu traže uvođenje grupe nacionalnih predmeta za decu povratnika, jer smatraju neprihvatljivom i diskriminatorskom trenutnu praksu da se srpskim đacima u FBiH sistematski zabranjuje da uče srpski jezik i istoriju, dok su im nametnuti udžbenici na „bosanskom“ i hrvatskom jeziku.

Međutim, Sarajevo, u kojem je pre rata živelo više od 200.000 Srba poseban je problem, jer u tamošnjim osnovnim školama svi srpski đaci sada mogu da stanu u jednu učionicu.

-------------------------------------------------------------------------

- Na području Kantona Sarajevo gotovo da nema srpske dece u osnovnim školama, pa pitanje uvođenja nacionalne grupe predmeta za Srbe treba posmatrati sa tog stanovišta - rekao je izvršni direktor Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić.

On je dodao da na području grada Sarajeva u posleratnim godinama živi srpsko stanovništvo, uglavnom starije životne dobi, jer nema značajnijeg povratka.

------------------------------------------------------

Dramatičan je primer srpske porodice Babić, koja se nedavno iselila iz Sarajeva u Lukavicu, jer nisu dozvolili da njihova deca u okviru nastavnog programa posećuju izložbe fotografija sa potresnim i uznemiravajućim ratnim sadržajima.

-------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, kaže, za „Novosti“, da poražavajući broj srpskih đaka u sarajevskim školama nedvosmisleno potvrđuje da se u ovom gradu desilo etničko čišćenje Srba.

- Srba je iz godine u godinu sve manje u Sarajevu. Nema srpske novorođenčadi, ne daju deci da uče ćirilicu. Sve to govori da se i dalje sistematski radi na progonu Srba iz grada na Miljacki - istakao je Jovičić.

----------------------------------------
ŠAHOVNICA
 
NI u Glamoču, koji teritorijalno pripada Livanjskom kantonu, u kojem je dominantno hrvatsko stanovništvo, srpski mališani ne uče srpski jezik. Postojalo je više inicijativa da se u osnovne škole uvede srpski jezik, ali su to livanjske vlasti odbijale zbog malog procenta srpskih đaka. Odobrili su bosanski jezik na zahtev roditelja bošnjačkih učenika. Srpska deca u ovom kantonu čak i svedočanstva i ostale akte koje koriste u osnovnim i u srednjim školama dobijaju štampane na hrvatskom jeziku i sa grbom šahovnice.
----------------------------------------------------------

NE POŠTUJU SPORAZUM

ZA razliku od Federacije BiH, U Srpskoj u čak 20 škola bošnjačka deca izučavaju nacionalnu grupu predmeta. Škole u FBiH, iako su potpisale sporazum o poštovanju prava dece povratnika, godinama odbijaju i da promene nazive koje su dobili po bošnjačkim ili hrvatskim ratnim komandantima.

    My picture!

Kategorije

Arhiva