Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2013 | read_nums (234)
Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2013 | read_nums (198)

 

 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

Има једна сјајна анегдота коју, као и неки учесници свечане сједнице Скупштине српског народа, тог, сада већ историјског дана - 09. 01. 1.992. године, на Светог архиђакона Стефана, никад нећу заборавити све док будем жив.

 

Наиме, иако сам водио тим безбиједности и био задужен да све протекне у најбољем реду, запала ме је и захвална улога у којој се нисам прославио.

 

Пред сами почетак сједнице неко је требао  са касетофона да пусти химну "Боже правде".

 

У кабинету смо имали најновију линију и неко из организације  доставио ми је касету на којој је била химна и мене је запала та улога да поред тога што сам бринуо о безбиједности  и то урадим?

 

Али, пошто је била нова линија са даљинским управљачем, никако ми није успијевало да пустим химну "Боже правде"!

Шта год сам притискивао на даљинском, увијек ми је ишао "Марш на Дрину", композиција са друге стране касете. Иако сам све то увјежбавао у другој просторији, али није ишло, па није.

Звао сам многе да и они покушају, али нико, као ни ја, није знао како да пусти химну?!

 

И као што се многе ствари случајно дешавају, ето, десило се тако да један електричар Србин, који се ту случајно затекао, има исту линију и само је он знао како се са даљинским "рукује"!  Показао ми је и након што сам три пута поновио радње да се не обрукам, успио сам и тако сам се нашао, ни крив ни дужан, у Радном предсједништву сједнице и први пустио химну!

 

Нико није могао да ми замјери што је почетак сједнице "из техничких разлога" каснио више од 15. минута, па ни тадашњи предсједник СДС Радован Караџић који ме стално пожуривао.

 

И након свих перипетија заорила се ХИМНА "БОЖЕ ПРАВДЕ" и тако је почело стварање РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

 

О атмосфери у Сарајеву, о страху за српски народ, о свим другим детаљима нећу да говорим, јер видим да о неким догађајима из тог времена говоре они који су били далеко од свих тих збивања, али и од мјеста дешавања, но, ето....

 

 НАПОМЕНА:

Ма могао бих много тога да напишем, али само ћу додати да је на тој сједници било присутно 76 српских посланика и то: 70 из СДС-а; 4 из Странке реформских снага /Странка Анте Марковића, тадашњег предсједника СИВ Југославије/ и 2 посланика из СПО /Странка Вука Драшковића/...Иако је прошло 20 година од тог дана сјећам се скоро свих детаља, па чак и имена свих посланика. Неки од њих, нажалост, нису више међу живима. Покој им души и велико хвала.

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Januar, 2013 | read_nums (167)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Пред обиљежавање двадесетог рођендана РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ....
Тада, већ давне 1.992 године, 9. јануара, на Дан Светог архиђакона Стефана, одржана је историјска сједница српских посланика у Сарајеву када је проглашена РЕПУБЛИКА СРПСКОГ НАРОДА У БИХ....Касније ће РЕПУБЛИКА СРПСКА добити своје име, које и данас носи и које ће трајно носити.

Био сам шеф тима за све безбједносне аспекте и за безбједно одржавање те скупштине. И сад се сјећам колико смо напора уложили и са чиме смо се све сусретали, али хвала Драгом Богу, ниједан инцидент се није десио, иако се и сама сједница одржавала у узаврелој сарајевској атмосфери....

ЖИВЈЕЛА ТРАЈНО РЕПУБЛИКО СРПСКА!!!

НАПОМЕНА: Као учесници те, сада већ историјске сједнице, данас у политици активни смо само још МИЛОРД ДОДИК, који је тада био најмлађи посланик, а данас је предсједник РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и, ето, ја који сам тада био у једној другој улози, а данас сам посланик у Парламентарној скупштини БиХ!!!
 

    My picture!

Kategorije

Arhiva