Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 14 Jun, 2012 | read_nums (354)

Katanac na OHR kad utihne negativna retorika
D. ŠAJINOVIĆ - 14.06.2012

BANJALUKA - Prije zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika treba da prestanu negativna retorika i napadi na Dejtonski mirovni sporazum, rekao je danas u Banjaluci Roderik Mur, prvi zamjenik visokog predstavnika.

Naime, rekao je da je jedan od dva uslova za zatvaranje OHR-a pozitivna ocjena situacije u BiH, što se odnosi i na poštivanje Dejtonskog sporazuma.

"Nažalost, i dalje ima nekih izazova i napada na Dejtonski mirovni sporazum, koji će morati da budu uklonjeni. Ima dosta retorike koja je nekonstruktivna. Često se dovode u pitanje opstanak i budućnost ove zemlje i to potkopava povjerenje međunarodne zajednice u partnerstvo RS, kao i namjeru RS što se tiče budućnosti ove zemlje", rekao je Mur nakon sastanka s Igorom Radojičićem, predsjednikom parlamenta RS.

Rekao je i da je jedini preostali cilj za zatvaranje OHR-a rješavanje pitanja državne i vojne imovine na putu da bude riješen.

"Baš smo srećni jer izgleda da ima nekih iskoraka što se tiče toga pošto imamo sporazum o tome od 9. marta iz Banjaluke. Sad preostaje da se taj dogovor implemenira", rekao je Mur.

Mur je rekao da će ispunjavanje ovog uslova i cilja dovesti do napredovanja BiH u evropskim integracijama.

Mur je rekao da od lidera očekuje da rješavaju ekonomske probleme građana.

"Građani stalno pričaju da su njima najvažniji ekonomija, nezaposlenost i borba protiv korupcije. Bilo bi puno bolje da se lideri fokusiraju na takve stvari", rekao je Mur.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da RS ne narušava integritet BiH, već da ga kroz insistiranje na poštivanju dejtonskog položaja BiH brani.

"Kada se radi o retorici, mislim da bi OHR trebalo da reaguje na negativnu retoriku iz Sarajeva prema RS.

OHR još nijednom nije upozorio Sarajevo na takve izjave, koje dolaze svakodnevno", rekao je Jovičić.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, smatra da se koriste razni izgovori za ostanak OHR-a kako bi službenici te kancelarije zadržali plate i privilegije.

"Kada bi to u vezi s retorikom bilo tačno, onda bi i američki analitičari koji govore o budućnosti BiH trebalo da promijene svoju retoriku", rekla je Pandurevićeva.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Igor Crnadak iz PDP-a je rekao da je OHR odavno trebalo zatvoriti i da više ne postoji nijedan razlog za njegov dalji ostanak.

"Što se tiče retorike o kojoj govori gospodin Mur, mislim da tu između OHR-a i vlasti u RS nema nikakvih problema i da oni odlično sarađuju", rekao je Crnadak.

 http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Katanac-na-OHR-kad-utihne-negativna-retorika

 

    My picture!

Kategorije

Arhiva