Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 6 April, 2011 | read_nums (428)

Datum: 06.04.2011
Autor: Свјетлана Тадић

БAЊAЛУКA - Иако је посљедњи извјештај Истражне комисија за контролу трошења донација Парламента БиХ стигао у Тужилаштво БиХ још у јануару 2010. године, истрага о злоупотреби донираног новца до данас није покренута.

Трошење донација испитивала је још једна комисија, чији је рад прекинут 2005. године. Она је тада утврдила да је у БиХ стигло 17 милијарди марака донација, за које се не зна како су потрошене. Тужилаштво је још тада најавило да ће покренути истрагу, али то се до данас није десило.

Парламентарна комисија је поново истраживала донације и у јануару 2010. године послала Тужилаштву БиХ извјештај о њиховом трошењу, али од истраге још увијек нема ништа.

Истражна комисија Парламента БиХ крајем прошле године саопштила је да постоји сумња да је само Муслиманско добротворно друштво "Мерхамет" проневјерило 50 милиона марака донација.

Члан Истражне комисије Парламента БиХ Мирко Околић рекао је јуче "Гласу Српске" да истраге нема због политичких притисака на истражне органе.

- Тужилаштву БиХ смо слали извјештаје који су довољни да оно изда налог SIPA да покрене истрагу. Истражна комисија није надлежна да истражује детаље и дубину трошења донација, већ да изнесе сумњу да ли је или није било злоупотреба приликом трошења - рекао је Околић.

Истакао је да се претпоставља да је половина донација пристиглих у БиХ ненамјенски потрошена.

- Када би се од тога бар 80 одсто утврдило гдје је нестало, било би добро - нагласио је Околић.

Члан Комисије Славко Јовичић рекао је да Тужилаштво БиХ не покреће истрагу зато што никоме није у циљу да се сазна гдје су нестале паре.

- Зна се да је 82 одсто донација отишло у Сарајево и ФБиХ. Покренули би они истрагу да је обрнуто, да је Република Српска имала те донације. Нека Тужилаштво и SIPA раде свој посао, неће им га комисија радити - казао је Јовичић и додао да је и без извјештаја Комисије Тужилаштво било дужно да истражује трошење донација.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је "Гласу Српске" да је Истражна комисија Парламента БиХ достављала Тужилаштву одређене податке, без конкретних чињеница.

- Очекујемо да доставе конкретан извјештај са информацијама и именима и презименима особа одговорних за незаконито трошење донација. Да кажу ко је одобравао и исплаћивао које износе, а све што смо до сада добили су информације које нису кривично-процедурално употребљиве - рекао је Грубешић.

Делегат у Вијећу народа РС Фадил Бањановић јуче је у Зворнику позвао надлежне институције у БиХ да покрену питање ревизије донација.

- Од донација које је добила, БиХ је могла да купи Јапан, једну од најбогатијих земаља свијета али, нажалост, многе од тих донација, као и пројекти за које су дате, упропашћени су - рекао је Бањановић.

Истакао је да су многи профитирали "нечасним" трошењем донаторског новца и да би трабало кривично да одговарају.

- Пројектом 1.000 фреза за Подриње могло се отворити хиљаду нових радних мјеста, а нема ни фреза ни радних мјеста - истакао је Бањановић.

Истакао је да би сви они који су нечасним радњама упропастили донације требало да кривично одговарају.

Институције

Институције БиХ у прошлој години из иностранства су добиле 11,6 милиона марака донација, што је за 33,7 одсто мање него у 2009. години.

- Један од основних разлога за смањење су и лоши извјештаји о коришћењу донација - сматрају у Истражној комисији.

http://www.glassrpske.com/vijest/novosti//cir/Izvjestaj-o-trosenju-donacija-ne-mice-iz-ladica-Tuzilastva.

Autor sjovicicslavuj | 6 April, 2011 | read_nums (432)

        БИЈЕЉИНА, 6. АПРИЛА (СРНА) - Амбасадор БиХ у Њујорку Иван Барбалић ставио се на располагање лидеру СДП-а Златку Лагумџији којем уговара сусрете и припрема терен за разговоре са амбасадорима најмоћнијих земаља, чиме је мисија БиХ при УН претворена у страначки штаб, пише "Прес".

        Лагумџији су на располагање стављени сви ресурси упркос забрани шефа дипломатије БиХ Свена Алкалаја да дипломатско-конзуларна представништва организују посјете званичницима из БиХ без знања Министарства иностраних послова. Да се Алкалај ипак покушава додворити Лагумџији говори податак да је запосленима у мисији у Њујорку издао налог да се сви капацитети ставе на располагање лидеру СДП-а.

        "Није нека посебна тајна да је шеф СДП-а и несумњиви лидер `платформаша` и у Њујорку пропагира идеју да његова партија, СДА, `праваши` и Лијановићева странка и на државном нивоу треба да буду језгро власти", објашњава извор "Преса" разлог Лагумџијине турнеје по Америци, гдје је отпутовао 30. марта и у БиХ би требало да се врати у петак.

        Барбалић је свом страначком шефу организовао серију састанака са амбасадорима најутицајних чланица Савјета безбједности - Русије, САД и Велике Британије, као и са шефом Мисије Турске у УН Ертугрулом Апаканом. Свим саговорницима Лагумџија је поновио добро познате ставове, тврдећи да су два ХДЗ одбила понуду међународне заједнице да постану дио парламенатрне већине.

        Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Славко Јовичић каже како нема никакве дилеме да Лагумџија у Америци борави као шеф партије и да је читава логистика Министарства иностраних послова стављена у његову службу. Он наглашава да би било добро да се Лагумџија задржи у САД најмање шест мјесеци, тврдећи да је сигуран да би у том случају договор о формирању власти био постигнут већ у наредних десетак дана.

-----------------------------------------------------------------
        Посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Борислав Бојић истиче да се институције БиХ не могу користити за приватне и страначке сврхе и да је то у Лагумџијином случају више него очигледно.
    My picture!

Kategorije

Arhiva