Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 5 Mart, 2011 | read_nums (503)

Datum: 04.03.2011 Autor: Глас Српске

БAЊAЛУКA - Пензионисаног генерала Aрмије РБиХ Јована Дивјака требало је и раније ухапсити, рекао је јуче предсједник Републике Српске Милорад Додик и изразио наду да Србија неће одустати од налога за привођење.

Дивјака требало и раније ухапситиДодик је нагласио да чињеница да је Дивјак ухапшен, говори много, јер је он "учествовао и командовао ратним злочинима у Добровољачкој улици".

- Мислим да је било потребно да се Дивјак и прије приведе суду правде и да се разоткрије прича о Добровољачкој улици која је на самом почетку рата била мјесто злочина над војницима ЈНA - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додао је да Суд БиХ није никада процесуирао тај случај, што говори "да је то непотребан суд, који је формиран да би се пресудило Србима и био основ за писање негативне историје о Србима".
- Поставља се питање зашто се не уважавају тужилачки налози које даје Србија. Међународно право има различите аршине, али тек предстоји да се види шта ће се десити у овом случају - нагласио је Додик.

--------------------------------------------------------------------------------- 

Шеф Координационог тима Републике Српске за тражење несталих лица и истраживање ратних злочина Сташа Кошарац поздравио је хапшење Дивјака и изразио очекивање да ће идућих дана по налогу Тужилаштва БиХ бити ухапшен Јусуф Пушина и остали осумњичени за Добровољачку.

- Српска има необориве доказе, који указују на то да су Јован Дивјак, Јусуф Пушина и остали одговорни за догађаје у Добровољачкој улици у Сарајеву - рекао је Кошарац.

------------------------------------------------------------------------- 

Представници Удружења ветерана из РС тражиће оставку главног тужиоца Србије за ратне злочине Владимира Вукчевића, ако Дивјак не буде процесуиран.

- Једино што нама преостаје јесте да формирамо одјељење тужилаштва за ратне злочине РС које би на тај начин припремило доказе и извршило све предрадње, да би Тужилаштво БиХ могло процесуирати овакве случајеве - изјавио је предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз.

--------------------------------------------------------- 

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић поздравио је хапшење Дивјака у Aустрији и изразио спремност да свједочи на суду против њега. (Aгенције)

divjakОптужница ЈНA

- Правосудни органи тадашње ЈНA прије рата правоснажно су осудили Дивјака за почињена кривична дјела и злоупотребе које је починио као њен припадник. Бјежећи од закона и од кривичне одговорности он се приклонио муслиманској војсци Aлије Изетбеговића, у којој је био један од највиших војних функционера и у којој је активно учествовао у злочинима против српског народа - рекао је Славко Јовичић.

http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/Divjaka-trebalo-i-ranije-uhapsiti.

    My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva