Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2011 | read_nums (555)Autor: Slađana Gajić   
utorak, 01 mart 2011 

Iako je za srpski narod u BiH 1. marta simbol sumraka i stradanja i nikada neće biti praznik, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ne odustaje od tradicije svojih prethodnika i upućuje čestitke svim građanima povodom Dana nezavisnosti BiH.

Dan nezavisnosti koji nije definisan zakonskim propisima čestitao je i drugi član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Preglasavanje jednog naroda, odnosno srpskog naroda nikako ne može biti državni praznik BiH, kategoričan je stav srpskih zvaničnika.

Referendum koji je priznala međunarodna zajednica produbio je političke razlike tri naroda u BiH i otvorio put za međusobne sukobe.

Osim bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Dan nezavisnosti BiH kao praznik pokušavaju da nametnu i u zajedničkim institucijama BiH. Tako je Aljoša Čampara, sekretar zajedničke službe u Parlamentarnoj skupštini BiH juče uputio dopis da je 1. marat neradni dan, pozivajući se na Aneks dva Dejtonskog mirovnog sporazuma i kontinuitet pravnih propisa Ustava BiH.

 ---------------------------------------------------------

Zbog toga, Srpska demokratska stranka žestoko osuđuje najnoviji pritisak na Srbe koji rade u institucijama BiH, a koji se pokušavaju prisiliti da 1. marta prihvate kao praznik i takozvani Dan nezavisnosti BiH.

- Neosnovanim pozivanjem na kontinuitet pravnih propisa, iako prijeratni Zakon o praznicima nije poznavao 1. marta kao državni praznik i iako u BiH nema Zakona o praznicima, sarajevski politički milje u stvari samo pokazuje da 1. marta i dalje ostaje dan pokušaja majorizacije najmanje jednog konstitutivnog naroda i unitarizacije BiH - navode u SDS.

---------------------------------------------------- 

Boško Tomić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH naglasio je da zakonodavni organ, odnosno parlament BiH nije donio zakon o praznicima i 1. marta nikako ne može biti praznik.

- U RS taj dan se ne slavi kao praznik i nikako se ne može smatrati državnim praznikom. Logičnije bi bilo da smo potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma proglasili za praznik - kazao je Tomić.

Kako je istakao, sasvim je jasno da ne postoji volja srpskog naroda da 1. marta bude Dan državnosti, s obzirom na to šta je sve donio ovaj datum.

- Srpski narod ne podržava ovaj datum, jer je sasvim jasno da je nakon ovog datuma došlo do nesrećnog sukoba i ogromnih žrtava na svim stranama - naglasio je Tomić.

 -------------------------------------------------------

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, upozorava da srpski narod nikada neće prihvatiti 1. marta kao Dan nezavisnosti BiH, jer je to datum koji je donio nesreću, ratna dešavanja, hiljade žrtava i podjele u BiH.

Prema njegovoj ocjeni, insistiranje Bošnjaka i dijela Hrvata u BiH na Danu nezavisnosti kao državnom prazniku BiH samo priziva zle duhove prošlosti i stvara još veći jaz među narodima u BiH, jer je ovaj datum neprihvatljiv za srpski narod i jedan je od najsumornijih dana u istoriji BiH.

---------------------------------------------- 

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekla je da su i Memorandum o suverenosti, koji je usvojen suprotno volji srpskog naroda i referendum o nezavisnosti, potezi kojima je cijeli jedan narod, u ovom slučaju srpski, izbrisan iz reda konstitutivnih naroda u BiH. Ona je rekla da 1. marta nikako ne može biti Dan državnosti BiH, jer ova tvorevina u svojoj istoriji, osim na prelazu iz 14. vijeka u 15. sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada nije bila nezavisna država, nego je funkcionisala u sastavu drugih država.

- Osim toga što je BiH kroz svoju istoriju uvijek bila dio drugih imperija i država i što je kao država u današnjim granicama stvorena tek u Dejtonu, 1. marta 1992. je datum za duboku žalost, jer predstavlja početak krvoprolića u BiH - ističe Pandurevićeva.

----------------------------------------------------- 

Branislav Borenović, potpredsjednik PDP, smatra da se ne može praznovati nešto što je nanijelo štetu jednom narodu.

- Ovo je jedan običan, radni dan i ne bi trebalo pridavati nikakav značaj - poručio je Borenović.

 -----------------------------------------------------------

Marko Pavić, predsjednik DNS, rekao je da praznovanje 1. marta predstavlja podsjećanje građana na datum koji je donio nesreću na ove prostore i koji je donio rat.

- To je praznik koji mi u Srpskoj nikada nećemo prihvatiti, odnosno to je sumrak za ove prostore, jer je tada iz odlučivanja isključen jedan narod u BiH. Tada su dati signali za rat u BiH - naglasio je Pavić.

---------------------------------------------------- 

Predrag Lazarević, politički analitičar rekao je da je praznovanja 1. marta u krajnjoj liniji neprincipijelno.

- Neprincipijelno je da Bošnjaci praznuju 1. marta, kada se zna šta je nakon toga uslijedilo i kada se zna koliki je značaj Dejtonskog mirovnog sporazuma, te cijela istorija nezavisnosti BiH - naglasio je Lazarević.

-------------------------------------------------

ŠAROVIĆ 1. marta simbol podjela

U zemlji podijeljenoj po mnogim osnovama, kao što je BiH, 1. marta 1992. godine, kada je ubijen Nikola Gardović, te održan takozvani referendum o nezavisnosti, predstavlja korijen i simbol tih podjela, ocijenio je nekadašnji predsjednik RS Mirko Šarović.

- Taj dan unio je duboke podjele u BiH i ovu nesrećnu zemlju uveo je u krvavi rat, tako da je konstantno insistiranje na veličanju ovog datuma kao zajedničkog praznika u BiH u koliziji s elementarnim poznavanjem suštine današnje BiH - naglasio je Šarović. On smatra da je BiH bolje da ima jedan zajednički praznik koji će se slaviti na cijeloj njenoj teritoriji i u oba entiteta, nego deset drugih praznika koji će biti proslavljani u jednom, a bojkotovani u drugom entitetu.

---------------------------------------------- 

Izetbegović i Komšić čestitali Dan nezavisnosti

Članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić čestitali su svim građanima Dan nezavisnosti BiH, ističući da je prije 19 godina na referendumu o samoopredjeljenju većinskom voljom građana odlučeno da BiH postane nezavisna i suverena zemlja.

- Bila je to teška i i rizična odluka, ali za hrabar i ponosan narod jedina moguća. Agresivni rat koji je uslijedio nakon tog događaja donio je patnju i stradanja, ali nikada ne smijemo zaboraviti da se radilo o izboru između slobode i potčinjavanja, između podjele zemlje i njenog opstanka - navodi se u Izetbegovićevoj čestitki.

------------------------------------------------------------- 

Svjedok čestitao Karadžiću Dan nezavisnosti

Nekadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić i svjedok optužbe pod oznakom KDZ-020 izložili su juče pred pretresnim vijećem Haškog tribunala različita stanovištva o uzrocima izbijanja sukoba u BiH početkom devedesetih godina 20. vijeka, a svjedok je ovu priliku iskoristio da Karadžiću čestita Dan nezavisnosti BiH.

Karadžić je utvrdio da će Dan nezavisnosti BiH slaviti samo Bošnjaci i naglasio da su Muslimani, ne uvažavajući zahtjeve hrišćana, htjeli da cijela BiH bude njihova. Svjedok je naveo da je 63 odsto stanovništva 1992. glasalo za nezavisnost BiH i istakao da sve više Srba i Hrvata slavi sutrašnji Dan nezavisnosti.

- Ja vam čestitam Dan nezavisnosti, jer ste i vi građanin BiH - rekao je svjedok, koga je tužilaštvo pozvalo da govori o etničkim tenzijama u Vogošći 1991. i 1992. godine i podjeli policijske stanice u opštini.

 

 

Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2011 | read_nums (584)

 

SARAJEVO 01. 03. 2011

Zlatko Lagumdžija pristao da mesta predsedavajućeg Saveta ministara i predsednika FBiH prepusti HDZ-u BiH. Zauzvrat traži mesto ministra spoljnih poslova. SNSD poručuje i da se mora poštovati princip rotacije

 
 
Bez dogovora... Lideri SDP i SNSD Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik
 
 
 

 SDP-a Zlatko Lagumdžija prihvatio je da na čelu Saveta ministara BiH i Federacije BiH bude kandidat HDZ-a BiH! Zauzvrat Lagumdžija traži poziciju ministra spoljnih poslova, ali i da SDP i stranke u koaliciji budu zastupljene unutar hrvatske kvote ministara u Vladi FBiH i Savetu ministara BiH! Iz SNSD-a poručuju da to neće dozvoliti i da se mora poštovati princip rotacije!

Sagovornik našeg lista i funkcioner HDZ-a BiH dobro upućen u pregovore sa SDP-om kaže da je lider SDP-a popustio zbog pritiska SAD i EU, ali da i dalje postoji problem jer Lagumdžija traži najmanje dva od ukupno pet hrvatskih mesta u Vladi FBiH i jedno hrvatsko mesto u Savetu ministara BiH. Čović, a pogotovo lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić, na to ne žele da pristanu.

------------------------------------------------------ 

SNSD ne odustaje

- Kompromisa radi, može se razgovarati o tome da SDP i stranke koje Lagumdžija vuče za sobom budu simbolično zastupljene unutar hrvatske kvote. Reč je o pozicijama nižim od ministra - kaže naš sagovornik.

On objašnjava da SDP već ima Željka Komšića u Predsedništvu BiH i da je tako popunjena hrvatska kvota na najvišim mestima BiH.

Iz SDP-a pojašnjavaju da se pregovori s HDZ-om ne dotiču drugog ključnog problema, pozicije ministra inostranih poslova na koju SDP polaže isključivo pravo.

- O tome nema razgovora. Po pravilu izbora ministarskih mesta u Savetu ministara BiH, SDP bira prvi i niko nema pravo da nam se meša u taj izbor. Verujem da ćemo izabrati poziciju šefa diplomatije - poručuju iz vrha Lagumdžijine stranke.

----------------------------------------------------------------- 

Lider SDA Sulejman Tihić potvrdio je sarajevskim medijima da će dva HDZ-a dobiti poziciju predsedavajućeg Saveta ministara BiH, ali i da će SDP imati pravo da prvi bira neku od ministarskih pozicija.

- Lagumdžija će izabrati Ministarstvo inostranih poslova - rekao je Tihić, koji je protivljenje SNSD-a da Lagumdžija zauzme tu poziciju nazvao opasnim presedanom.

------------------------------------------------------------- 

Iz SNSD-a, međutim, tvrde da Tihić i Lagumdžija prave račun bez krčmara. Poslanik SNSD-a u Predstavničkom veću Parlamenta BiH Slavko Jovičić  upozorava da njegova stranka neće odustati od poštovanja principa rotacije na svim pozicijama u Savetu ministara BiH.

Dame na čelu Saveta ministara?

HDZ BiH će za poziciju predsedavajućeg Saveta ministara BiH kandidovati Borjanu Krišto, potpredsednicu te stranke i aktuelnu predsednicu FBiH. Aktuelna zamenica ministra inostranih poslova Ana Trišić-Babić kandidat je SNSD-a za poziciju šefa diplomatije. SNSD je zainteresovan i za poziciju ministra finansija i trezora BiH. Taj resor bi trebalo da vodi Nikola Špirić. Srbima bi u novom Savetu ministara trebalo da pripadne i pozicija ministra za ljudska prava i izbeglice, a kandidat je zamenik predsednika SDS-a Predrag Kovač. Hrvatima bi u Savetu ministara trebalo da pripadnu i resori odbrane i civilnih poslova, a na čelu jednog od ministarstava bio bi lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić. Bošnjaci bi vodili ministarstva spoljne trgovine, pravde, komunikacija i prometa.

 -----------------------------------------------

- Poštujući taj princip, tražimo da neko iz dva HDZ-a bude predsedavajući Saveta ministara, te da se rotacija izvrši i na poziciji ministra inostranih poslova. Nakon Svena Alkalaja, koji je izbor Bošnjaka, i Harisa Silajdžića, to mesto mora da pripadne Srbima - poručuje Jovičić.

On dodaje da bi u ovom mandatu Saveta ministara Srbima iz RS trebalo da pripadnu četiri ministarska mesta.

- U protekle četiri godine, uz poziciju predsedavajućeg Saveta ministara, imali smo još dve ministarske pozicije. Bošnjaci su imali četiri ministra. Sada nam pripadaju četiri pozicije i one će, u skladu sa sporazumom SNSD-a i SDS-a, biti podeljene između te dve stranke - kaže Jovičić.

Podeljeni resori

Jovičić nije želeo da govori o kadrovskim rešenjima u budućem Savetu ministara. S druge strane, lider SDA Sulejman Tihić kaže da se proteklih dana intenzivno razgovara o mogućnosti da čelnici stranaka zauzmu ministarske pozicije.

------------------------------------------------------------- 

- Na taj način u Savetu ministara bila bi koncentrisana moć donošenja odluka i brže bismo rešavali probleme - objašnjava Tihić, koji je sebi namenio poziciju ministra pravde u Savetu ministara BiH.

Vodeće stranke iz FBiH ne žele da se zvanično izjašnjavaju o mogućnosti da lider SDP-a Zlatko Lagumdžija postane predsednik vlade tog entiteta, o čemu se kao o mogućem rešenju problema u procesu konstituisanja vlasti poslednjih dana spekuliše unutar diplomatskih krugova u Sarajevu. Naš sagovornik iz SDP-a odbacuje takvu mogućnost i naglašava da je ta stranka za poziciju federalnog premijera već kandidovala Nermina Nikšića. Iz HDZ-u BiH odgovaraju da nemaju baš ništa protiv takvog rešenja.

Z. ŽUŽA

    My picture!

Kategorije

Arhiva