Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 19 Decembar, 2010 | read_nums (365)

Datum: 19.12.2010 
Autor: Свјетлана Тадић

БAЊAЛУКA - Институције БиХ из иностранства у првих девет мјесеци ове године добиле 11,7 милиона марака донација, што је за трећину мање него у исто вријеме прошле године.

Злоупотребе смањиле донације за трећину

Један од основних разлога за смањење прилива новца су лоши извјештаји о коришћењу донација у претходном периоду, сматрају у Истражној комисији за трошење донаторских средстава Парламента БиХ.

-------------------------------------------------------- 

Члан Комисије Мирко Околић рекао је "Гласу Српске" да није изненађен смањењем прилива донаторских средстава.

- Први разлог за то су лоши извјештаји о утрошку донаторских средстава. На смањење донација утицала је и рецесија у свијету, те што је међународна заједница сама од себе смањила помоћ - истакао је Околић и додао да се та два фактора не би толико одразила на смањење донација да БиХ упућује квалитетне извјештаје о утрошку новца.

У комисији сматрају да извјештаји о трошењу донација које институције подносе донаторима не описују јасно за шта је новац искориштен, па се не може тачно рећи да ли је намјенски утрошен.

- И ревизије су показале да приликом трошења новца има злоупотреба, па се сумња да је чак 50 одсто донација које су стизале у БиХ потрошено ненамјенски. Ми смо предлагали у Парламенту БиХ да они који су на челу институције која два пута заредом добије негативно или мишљење са резервом не буду више на том мјесту, али то није подржано - нагласио је Околић.

-------------------------------------------------------- 

Истражна комисија за утврђивање трошења донаторских средстава Парламента БиХ доставила је Aгенцији за истраге и заштиту и Тужилаштву БиХ дио документације до које је дошла током истраге. Члан ове комисије Славко Јовичић раније је рекао да је из документације видљиво да је направљена велика пљачка.

- Потврдило се оно што сам увијек говорио, а то је да се ради о милијардама долара које су дошле у БиХ и којима се напросто изгубио траг - рекао је Јовичић и додао да је видљиво да су у пљачку умијешани највиши политички лидери из реда бошњачког народа.

Он је истакао да се то прије свега односи на Сарајево, јер је у ФБиХ стигло 98 одсто донација, од чега највише у Сарајево.

- Надам се да ће напокон и на основу овог малог дијела прикупљене документације бити процесуирани одговорни, који су се на муци, патњи и крви сопственог народа енормно обогатили - истакао је Јовичић.

------------------------------------------------------- 

У извјештају о извршењу буџета институција БиХ који је недавно усвојио Савјет министара наведено је да је донацију вриједну 498.965 марака добило Министарство иностраних послова БиХ, док је Министарство за људска права и избјеглице БиХ од UNHCR-а добило 111.774 КМ, од UNICEF-а 120.156, организације Саве Тхе Цхилдрен Норњаџ 27.961 КМ и од агенције SIDA 1.118.746 марака. Ово министарство добило је и 289.965 марака из других извора.

На јединствени рачун Трезора БиХ уплаћено је и 586.749 марака од аустријске организације ADA, за реформу јавне управе донирано је 2.795.577, за Високи судски и тужилачки савјет 2.800.291 КМ, а за реконструкцију болнице Касиндо у Источном Сарајеву 1.112.710 марака.

На име донација у Дирекцију за европске интеграције стигло је 283.179 марака, у Министарство цивилних послова БиХ 306.991, а Комисија за очување националних споменика добила је 141.982 марке. Министарству одбране БиХ влада СAД донирала је 372.081 марку.

Централна изборна комисија БиХ добила је 66.223 марке од Савјета Европе, а за јачање тужилаштава Швајцарска је донирала 50.000 КМ.

Сва донаторска средства уплаћују се на јединствени рачун Трезора или посебан намјенски рачун.

------------------------------------------------ 

Остале донације

У категорији остале донације у извјештају се наводи да је Норвешка обезбиједила 198.716 КМ за Обавјештајно-безбједносну агенцију, UNICEF је Центру за уклањање мина БиХ донирао 16.044, а UNHCR за пројекат заштите дјеце од порнографије 95.773 и за Министарство безбједности БиХ 108.794 марке.

У тој категорији су и донације Дирекцији за економско планирање за Фонд за ревитализацију предузећа у износу од 46.316 КМ, те донација Норвешке од 18.557 марака и UNICEF-а вриједна 81.405 КМ за Aгенцију за предшколско, основно и средње образовање.

http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/Zloupotrebe-smanjile-donacije-za-trecinu.htm

Autor sjovicicslavuj | 19 Decembar, 2010 | read_nums (358)

        САРАЈЕВО, 19. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић изјавио је да никакве петиције нити било какви притисци невладиних организација из Федерације БиХ (ФБиХ) за њихово укључивање у промјене Устава БиХ не могу бити обавезујуће за посланике из Републике Српске (РС).

        "Да такозване организације цивилног друштва из ФБиХ разумију демократију и да им је стало до било каквог дијалога, прво би тражиле начин да разговарају са изабраним представницима у највишем законодавном органу ове земље, Парламентарној скупштини БиХ", рекао је Јовичић Срни.

        Према његовим ријечима, то је демократски пут, а не пријетње петицијом, која није обавезујућа, или било каквим притисцима нарученим из Сарајева.

        Јовичић је подсјетио да су представници РС у Парламентарној скупштини БиХ били спремни да се имплементира одлука Европског суда за људска права у предмету "Сејдић-Финци", али да су бошњачке странке имале намјеру да се путем имплементације те одлуке изврши корјенита промјена Устава БиХ.

        "Дакле, одлуку у предмету 'Сејдић- Финци' можемо врло брзо уградити у Устав БиХ, али више од тога не долази у обзир", закључио је Јовичић.

        У организацији Асоцијације за демократске иницијативе јуче је почело потписивање петиције за укључивање грађана и организација цивилног друштва у дијалог о измјенама Устава БиХ, која ће бити упућена Парламентарној скупштини, Савјету министара и Предсједништву БиХ.

        Коментаришући најаву директорице Асоцијације Сњежане Ивандић-Нинковић да ће Савјету министара БиХ бити упућено писмо у којем ће организације цивилног друштва затражити да буду консултоване при доношењу било каквих измјена Устава БиХ, Јовичић је истакао да треба знати да је једино парламент БиХ надлежан за евентуалне уставне промјене.
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva