Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 15 Decembar, 2010 | read_nums (345)

Autor: Biljana Gagula   
srijeda, 15 decembar 2010 

Dok Narodna skupština RS privodi kraju treću redovnu i zakazuje prvu posebnu sjednicu u ovom sazivu, Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trebalo je bezmalo mjesec dana da zakaže nastavak konstitutivune sjednice, na kojoj bi trebalo da bude izabran kolegijum i komisija za sastav Savjeta ministara BiH.

O ovim pitanjima poslanici Predstavničkog doma trebalo bi da raspravljaju 22. decembra, za kada je zakazan nastavak konstituvne sjednice, mada je još uvijek neizvjesno kakav će epilog imati, ali poslanicima plate neće kasniti.

-------------------------------------------------------------- 

- Ako izaberemo Kolegijum, vidjećemo da li će biti moguće izabrati komisiju za izbor Savjeta ministara BiH, jer će tada biti jasno koje će stranke iz FBiH biti partneri strankama iz RS - rekao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH. On je naglasio da je parlament, praktično, počeo s radom, ali da ima određenih kašnjenja, zbog komplikovanog procesa izbora na nivou Federacije BiH.

Jovičić kaže da, bez obzira na rad, više od 22.000 zaposlenih u institucijama na nivou BiH redovno prima platu, koja u prosjeku iznosi po nekoliko hiljada maraka mjesečno.

-------------------------------------------------- 

Dušanka Majkić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, očekuje da bi se do 22. decembra mogao postići dogovor oko izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara, što je u direktnoj vezi s tim ko će biti pozicija, a ko opozicija.

- Dok se to ne završi, ne može se govoriti ni o čemu. Predstavničkim domom predsjedava najstariji poslanik, ali on ne može voditi sjednice po drugim pitanjima, sem konstituisanja parlamenta - rekla je Majkićeva i dodala da je za zastoj u radu velika odgovornost Zlatka Lagumdžije, lidera SDP, koji predstavlja kočnicu u radu, jer ne prihvata predstavnike Hrvata, a već duži period ima nešto i protiv SNSD.

Ona naglašava da Lagumdžija, samim tim što je protiv svih, snosi odgovornost za konstituisanje vlasti i rad, odnosno nerad tih institucija.

----------------------------------------------------------- 

Šefik Džaferović, poslanik SDA u parlamentu BiH, podsjeća da su novi poslanici dali svečanu izjavu na prvoj sjednici u novom sazivu, ali da još nije izabrano rukovodstvo parlamenta i komisije.

- Velika je šteta što parlament biH nije u funkciji. Trebalo bi što prije završiti proces njegovog konstituisanja, te krenuti s radom, odnosno da usvojimo brojna zakonska rješenja, koja su nam ostala još od prethodnog saziva - rekao je Džaferović i dodao da cijeli proces u ovom trenutku zavisi od političkih stranaka, kojima je narod dao povjerenje i koje se moraju dogovoriti. Džaferović kaže da nije u političkim pregovorima, ali da očekuje da će do 22. decembra biti postignuti dogovori, kako bi se mogla konstituisati vlast u BiH.

----------------------------------------------------- 

Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik NS Radom za boljitak pozvao je sve političare da odmah sjednu za sto i dogovore se oko konstituisanja vlasti.

- Građanima BiH uzeli su 20 godina. Više niko nema pravo da im uzme nijedan dan. Vrijeme je da se dogovore i počnu raditi za dobrobit svih, a naročito poreskih obveznika od kojih primaju platu i ljudi koji su im dali povjerenje na izborima - istakao je Ivanković Lijanović.

 ----------------------------------------------

HDZ BiH će blokirati formiranje vlasti

Na pokušaj SDP da istisne iz vlasti oba HDZ u BiH ove hrvatske stranke odgovoriće blokadom vlasti, izjavio je portparol HDZ BiH, Mišo Relota.

- Tako bismo došli u mnogo gore stanje nego što smo imali posljednje četiri godine - rekao je Relota i političke poteze SDP nazvao cirkusom koji neće dati rezultate. On je naglasio da je odgovornost na onima koji će krenuti u ovu avanturu.

- To je eksperiment koji je odmah osuđen na propast. Ključ je u tome da Zlatko Lagumdžija i dalje želi biti predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Mi i dalje mislimo da nema nikakvog osnova za takav izlet, koji će značiti da i dalje nema vlasti. Baš kao i pokušaj da se iz vlasti isključe dva HDZ - objasnio je Relota.

Autor sjovicicslavuj | 15 Decembar, 2010 | read_nums (427)
 
 
13. 12. 2010.  | P. Arsić - Vesti

Gotovo 15 godina nakon raspuštanja najzloglasnijeg logora u BiH, Silosa u Tarčinu kod Sarajeva, u kojem je golgotu prošlo više od 600 srpskih civila, a među njima i starci, žene i deca, Tužilaštvo BiH još je slepo za stravične ratne zločine u ovom logoru.

Mračna prošlost: Davorin Jukić
 
Umešani u ove zločine, kažu logoraši, danas rade u policijskim strukturama Federacije BiH i BiH, pa su čak i sudije Suda BiH u Odeljenju za ratne zločine, kao što je Davorin Jukić.

 Slavko Jovičić Slavuj i Radojka Pandurević, logoraši ovog mučilišta, tvrde da im je baš Jukić sudio, i to pod lažnim optužnicama i iznuđenim priznanjima.

 ------------------------------------------------

Osudio generala Đukića

Među predmetima koje je procesuirao Davorin Jukić nalazi se i onaj generala Novaka Đukića koji je optužen za navodni masakr na tuzlanskoj kapiji. Jukić je Đukića osudio na 25 godina.
Trenutno, Jukić je predsedavajući Sudskog veća u slučaju protiv Milana Perića, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovine koji se terete za ratne zločine na području Kalinovika

- Danas se ponavlja Jukićevo ratno putešestvije jer ponovo sudi Srbima. S unapred pripremljenom optužnicom izvedu te pred Jukića, bez advokata, a iza njega stoje naoružani vojnici i imali smo samo jedan izbor: da potpišemo ono što on želi - kaže za "Vesti" Jovičić, koji je u Silosu proveo 1.334 dana.
 

Nikom od oko 600 zatvorenika, koliko je ukupno prošlo kroz logor, nikad nije dokazano da su krivi za ono za šta su optuživani i zverski zlostavljani. A njih 24 su svoje patnje odneli u grob.

 -----------------------------------

U februaru 1996. godine, grupu logoraša iz Silosa su saslušali istražitelji Haškog tribunala.

- Haški istražioci su me saslušavali danima, ali Silos nikada nije došao na dnevni red. Sećanja blede, svedoci umiru, umiru i oni koji su nam činili zlo. Svako saslušanje, sve preživljavate iznova, narušavate zdravlje, prođu meseci dok ponovo ne nađete svoj mir. Zapitate se kome i čemu dajete izjave, kada ti koji su umešani u te zločine sede u policijskim strukturama Federacije i BiH, pravosuđu - kaže Radojka Pandurević.

Mark de Perot: Najgori logor

Logor Silos formiran je 11. maja 1992. godine, a zatvoren istog datuma kada i Aušvic, 27. januara, ali 1996. godine kada je razmenjena poslednja grupa od 44 logoraša.
Švajcarac Mark de Perot, predstavnik MKCK, koji je u novembru 1992. godine posetio logor, rekao je:
- Video sam na stotine logora, ali ništa gore od ovog nisam video.              

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/103464/Mucitelj-deli-pravdu

    My picture!

Kategorije

Arhiva