Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 9 Septembar, 2010 | read_nums (356)

 

BANJALUKA 09. 09. 2010

Skandalozne poruke poglavara IVZ u BiH

Poruke reisa Cerića u bajramskom intervjuu federalnim medijima klasično su mešanje u unutrašnje stvari Srbije i želja da pomogne njenu destabilizaciju

On se pita... Mustafa Cerić želi da se nametne kao vođa svih muslimana u BiH

Poglavar Islamske verske zajednice (IVZ) u BiH Mustafa efendija Cerić meša se u unutrašnje poslove Srbije tako što otvoreno podržava muftiju sandžačkog Muamera Zukorlića i tamošnje Nacionalno veća Bošnjaka i njihov zahtev da EU u rašku oblast pošalje posmatrače!

U bajramskom intervjuu „Dnevnom avazu" reis Cerić uputio je otvorenu provokaciju vlastima u Beogradu, proglasivši sandžačke muslimane konstitutivnim narodom u Srbiji, iako takva odrednica nigde ne postoji u Ustavu susedne države.

- Pažljivo pratim šta se događa u Sandžaku i šokiran sam brutalnošću beogradskih vlasti i bezobzirnošću bošnjačkog političkog fenomena Sejda Bajramovića. Mi priznajemo državu Srbiju i mislimo da sva pitanja između Bošnjaka i Srba treba rešavati dijalogom. Podržaćemo svaki dogovor u Srbiji između dva konstitutivna naroda - Srba i Bošnjaka - poručio je Cerić.

Otrovne poruke

Pozivajući na „konstruktivan dijalog" i „smirivanje tenzija", Cerić je izneo i potpuno iste stavove koji su se poslednjih dana mogli čuti od njegove produžene ruke u Srbiji, muftije Muamera Zukorlića.

- S obzirom na iskustvo koje imamo s beogradskim režimima, koji nisu bili obzirni prema slobodi i pravima drugih etničkih grupa, posebno Bošnjaka, što je rezultiralo genocidom, podržavamo poziv Nacionalnog veća Bošnjaka da Brisel što pre pošalje evropske posmatrače u Sandžak - rekao je poglavar Islamske verske zajednice u BiH.

 -----------------------------------------------

Ovakve Cerićeve poruke, prema oceni analitičara Dževada Galijaševića, jasno su odgovorile na pitanje odakle su i s kakvim ciljem podstaknuti novi protesti jednog broja Bošnjaka u Novom Pazaru, kao i sve glasniji zahtevi muftije Zukorlića u pravcu autonomije Sandžaka.


- Muftija Zukorlić je klon reisa Cerića, koji je sebi namenio ulogu balkanskog ajatolaha. Cerića i Zukorlića povezuju krupni arapski kapital, naklonost prema vehabijama i američko namigivanje za sve njihove poteze. Sasvim je moguće da Amerikanci putem Cerića i Zukorlića žele da pošalju poruku Beogradu uoči rasprave u UN o srpskoj rezoluciji o Kosovu. Ta poruka glasi: odustanite od rezolucije, jer vam u Srbiji možemo napraviti dodatne probleme kad god hoćemo - kaže Galijašević.

On, međutim, upozorava i na mogućnost da se Cerić i Zukorlić mogu oteti američkoj kontroli i izazvati ogromne probleme, kako vlastima u Beogradu, tako i ogromnoj većini mirnih i lojalnih Bošnjaka koji žive u Srbiji.

- Cerić i Zukorlić koriste pipke Al kaide na Balkanu kako bi objavili rat većini muslimana u Srbiji i tamošnjoj Islamskoj verskoj zajednici koju oni ne priznaju. Zukorlićeve pristalice koje su protestovale u Novom Pazaru čine svega dva odsto bošnjačke populacije u Srbiji. Ali tamo živi oko 400.000 Bošnjaka na koje Zukorlićevi i Cerićevi sledbenici vrše klasičnu agresiju, pokušavajući da im nametnu ideologiju radikalnih islamista - upozorava Galijašević.

 ------------------------------------------------------

Govedarica: Cerić nije dobronameran!

Potpredsednik SDS-a Vukota Govedarica kaže da se iz izjava poglavara IZ BiH Mustafe Cerića jasno vidi da on nije dobronameran, ističući da poruka koju šalje nije u duhu tolerancije i primerena danima kada muslimani širom sveta proslavljaju svoj najveći verski praznik.

- Reis Cerić povodom Bajrama i u vreme posta, mira i pokajanja šalje neprimerene poruke pune netolerancije. Nedopustivo je da se bilo koji verski poglavar meša u politiku, a pogotovo u unutrašnje stvari susedne zemlje i da poziva nekakve strane posmatrače - kaže Govedarica.

 -------------------------------------------------------

Zavera iz Sarajeva

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže da Cerić i Zukorlić ignorišu stavove legalno izabranih bošnjačkih predstavnika u Srbiji, pokušavajući vlastima u Beogradu da se nametnu kao jedini partner za razgovore o statusu Bošnjaka u Srbiji.

- Oni legalno izabrane predstavnike Bošnjaka poput Rasima Ljajića, Sulejmana Ugljanina i Sejda Bajramovića proglašavaju izdajnicima. Cerić preko Zukorlića izigrava ajatolaha koji se smatra pozvanim da odlučuje o sudbini svih muslimana u regionu - kaže Jovičić.

On ističe da su svi problemi koji se fabrikuju u raškoj oblasti projektuju na Cerićevom kanabetu u Sarajevu, dodajući da se Cerić i sarajevski politički vrh ne odriču ideje o uspostavljanju „zelene transverzale" na liniji Novi Pazar - Sarajevo.

- Prosečna porodica u Sandžaku broji deset članova, od kojih pet obavezno odlazi u Sarajevo, pet ostaje u Sandžaku, a zajednički cilj im je uspostavljanje zelene transverzale. Cerićev cilj je da destabilizuje BiH kako bi poljuljao stabilnu poziciju RS, ali to mu neće uspeti - poručuje Jovičić.   

Z. ŽUŽA

    My picture!

Kategorije

Arhiva