Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2010 | read_nums (422)
Utorak, 31 Kolovoz 2010

SARAJEVO - Istražno povjerenstvo za utvrđivanje načina trošenja donatorskih sredstava Parlamenta BiH došlo je do podataka da je federalno povjerenstvo utvrdilo da je u BiH, u vrijeme kada su se oni time bavili, prije 13 godina, pronevjereno oko dvije i pol milijarde maraka donacija. Da je tako stvarno i bilo, potvrdili su članovi federalnog povjerenstva koji su bili nazočni na jučerašnjoj sjednici.

Pandorina kutija

Oni su istaknuli da su tijekom istrage došli do podataka da je nestalo na stotine milijuna dolara donacija, ali s obzirom da je njihov rad naprosto prekinut, nisu mogli doći do podataka gdje su ta sredstva otišla.
“U BiH je došlo toliko novca, ali ne mogu vam reći gdje je i u čijim džepovima završio jer je dokumentacija o tome doslovce nestala iz Parlamenta”, kazao je bivši predsjednik federalnog povjerenstva Stanko Slišković. Međutim, do tih istih podataka je uspio doći predsjedatelj državnog povjerenstva Sefer Halilović iako nije mogao otkriti na koji način, ali su vjerodostojnost tog materijala potvrdili članovi federalnog povjerenstva.
“U dokumentaciji se točno vidi da je nestalo više od dvije i pol milijarde maraka donacija i sve ovo nam daje dovoljno argumenata da se ovim pozabave sigurnosne agencije na način da sve podatke zatraže sudskim putem, ako treba da ih traže i na kućnim adresama. Mi smo otvorili Pandorinu kutiju i nećemo dopustiti da je oni zatvore”, naglasio je Halilović i dao rok od deset dana da federalni Parlament dostavi ovom Povjerenstvu svu potrebnu dokumentaciju, jer ista postoji, samo je dobro skrivena.

Podaci o donacijama

“Sigurnosne agencije će imati pune ruke posla”, upozorio je Halilović. Na sjednici je bio nazočan i guverner Centralne banke BiH koji je kazao kako ova institucija nije pronevjerila niti jedne marke i da su uvijek bili voljni dati podatke za koje su imali odobrenje Parlamenta BiH. “Centralna banka dobila je 19 milijuna maraka donacija kao institucija koja je zadužena za monetarnu politiku kako bi razvili kapacitete i ona su namjenski iskorištena”, kazao je Kozarić te dodao da nisu mogli ranije dati podatke o donacijama koje su stigle na račun Ministarstva financija BiH bez suglasnosti samog Ministarstva.

“Prema podacima kojima raspolažemo, oko 400 milijuna maraka je došlo donacija na račun Ministarstva i mi smo na vrijeme dostavili podatke povjerenstvu. Sve što je došlo legalnim kanalima, mi smo prezentirali i ono što mogu kazati jest da u CB-u nije bilo malverzacija”, istaknuo je Kozarić. Prema riječima pomoćnice ministra financija Dušanke Basta, Ministarstvo raspolaže podacima o donacijama koje su stigle od 2005. do 2010., a da nije u mogućnosti dati podatke o donacijama od 1996. do 2005. Istaknula je da Ministarstvo nema podataka o donacijama koje su dobili FBiH, RS i Brčko Distrikt, te da su upravo zbog tog razloga pokrenuli inicijativu za donošenjem zakona o utrošku donacija.

Jovičić optužio pomoćnicu ministra financija

Član povjerenstva Slavko Jovičić je optužio Dušanku Bastu da namjerno ništa nije otkrila iako se zna da se u BiH kradu sredstva od 1996. godine i da je nenormalno da Ministarstvo ne posjeduje podatke niti u kojoj banci su otvarani računi ni koja institucija je dobila donaciju. “Donatorske agencije su davale novac ne preko Ministarstva, nego se to odvijalo između donatora i krajnjeg korisnika, a to isto se odnosi na nenovčane donacije. Ministarstvo nema mandat za vođenje donacija, osim onih koje su već prošle preko računa Ministarstva”, odgovorila je na optužbe Jovičića Basta što na kraju nije zadovoljilo niti jednog člana povjerenstva.

Piše: Lana Rizvanović

Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2010 | read_nums (417)
 
  САРАЈЕВО, 31. АВГУСТА /СРНА/ - Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ повукла је данас иницијативу предсједавајућег ове комисије Славка Јовичића о формирању стручне комисије која би утврдила колико се аутомобила које је одузела Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ може ставити у саобраћај.

        "Комисија је са сједнице повукла моју иницијативу због тога што је сутра посљедња сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и у овом мандату нема могућности да се нађе као тачка дневног реда", рекао је Срни Јовичић.

        Према његовим ријечима, стручна комисија УИО БиХ навела је да ће скоро 2 000 аутомобила ићи на рециклажу.
   
     "Био сам фрапиран таквом информацијом, јер је плаћено неколико стотина хиљада марака за њихову лежарину. Ишао сам логиком да постоји дио аутомобила који би се могли уз минимална улагања ставити у саобраћај путем лицитације па да БиХ оствари неку корист њиховом продајом и због тога сам покренуо иницијативу", додао је Јовичић.

        Он је истакао да је на сједници Комисије донесен закључак да Федерална агенција за ветеринарство мора ускладити Закон о стављању маркица на здрави дио сточног фонда са оном на нивоу БиХ.


Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2010 | read_nums (456)        САРАЈЕВО, 31. АВГУСТА /СРНА/ - Тврдње члана Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шемсудина Мехмедовића да министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић опструише Споразум о слободној трговини са Турском потпуно су небулозне, изјавио је Срни предсједавајући ове комисије Славко Јовичић.

        "Изјаве Мехмедовића представљају предизборни трик СДА и покушај да се ослаби позиција СНСД-а и Зиројевића као министра. Не може се на такав неаргументован начин блатити министар који је показао изванредне резултате", рекао је Јовичић.

        Он је подсјетио да је у посљедњих годину дана Парламентарна скупштина БиХ усвојила 14 закона из економске области и да су смањење царине на више од 40 извозних артикала.

        "Зиројевић је прије нешто више од годину дана дошао на мјесто министра спољне трговине и економских односа БиХ и не треба Мехмедовић да говори о његовим резултатима. Представници бошњачког народа у предизборној кампањи желе да нанесу штету СНСД-у и Републици Српској, али то је Сизифов и узалудан посао", закључио је Јовичић.

        Мехмедовић је данас рекао да је највећи кривац за непровођење Споразума БиХ и Турске о слободној трговини СНСД који, вођен жељом да ослаби економију БиХ, путем Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, опструише сваки покушај СДА да искористи овај, али и сличне економске споразуме БиХ.
Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2010 | read_nums (614)
 
 
DOGAđAJI DANA
31-08-2010 02:00
Porodice nestalih nezadovoljne
 

Međunarodni dan nestalih koji se u svijetu obilježava 30. augusta, obilježen je jučer i u BiH. Nakon parlamentarane sjednice, na kojoj je prisustvovalo svega tridesetak osoba od toga manje od deset parlamentaraca, upriličena je i protestna šetnja od zgrade Parlamenta BiH do BBI centra.

Vapaj majki

Kao i svake godine, učesnici protestne šetnje bili su članovi udruženja obitelji nestalih iz cijele BiH, kao i oni koji još nisu saznali za sudbinu svojih najmilijih. I ove, kao i unazad nekoliko godina čuo se vapaj majki, supruga, članova obitelji nestalih u BiH da se konačno kaže gdje su njihova djeca, muževi, rodbina.

Nura Begović iz Srebrenice jedna je od onih koja je izgubila svoje najmilije. Najteže joj pada to što joj je majka umrla čekajući da ukopa sina.

- Ja sam ostala bez 16 članova obitelji. Neke smo pronašli, no mnoge nismo. Brata još nisam pronašla, evo prošlo je 15 godina. Majka je umrla čekajući da joj samo jave da su joj našli sina. Ali, nije mogla dočekati dan, srce joj nije izdržalo - rekla je Begović za "San". Međutim, kako je naglasila, dok je živa, nastaviti će tragati za bratom.

- Daj Bože da ga nađem, da mojoj patnji dođe kraj. Dok sam živa, ja ću tragati i čekati - kaže Begović.

 -----------------------------------------------------

Među članovima obitelji nestalih, jučer je bila Refija Kahrica iz Hadžića. Ona traga već 18 godina za kostima svog muža Nezira.

- Ja već 18 godina molim da mi komšije koje su ga i odvele u maju 1992. godine ispred porodične kuće, kažu gdje su ga ubili i zakopali. No, džaba sve. Neće niko. Svake godine isto, kažu ne znamo gdje su, a mi dobro znamo da su ih odveli u Lukavicu i strijeljali. Pitam Slavka Jovičića, on je dole bio u ratu, da mi kaže gdje su kosti, al' kaže da ne zna. Međutim, sve oni znaju, ali kriju - kaže Kahrica za "San".

Pronaći mir

Mejra Đoguz iz Srebrenice. u ratu je izgubila na desetine članova obitelji, među kojima su i tri sina, muž, otac, te unuk. Danas, 15 godina nakon genocida u Srebrenici, kaže da je donekle našla mir, jer je ih je napokon pronašla i ukopala

- Prošle godine sam ukopala dvojicu sinova. Prije toga, muža, oca i unuka, te jednog sina. Otac je ubijen u Rogatici, a djeca, muž i unuk u Srebrenici. Sve namilije su mi uzeli, nikog nisu ostavili. No,i pored toga, vratila sam se u Srebrenicu. Iako sama, znam da su pored mene, tu u Potočarima - kaže Đoguz, te dodaje da je za razliku od drugih majki barem zna gdje su joj kosti djece. Nana Zuhra Malić iz Potočara, izgubila je dva sina, te više od 15 članova uže i šire obitelji. Kaže za "San" da je pronašla djecu, sina Fuada i Suada koji su ubijeni u srebreničkom paklu. Ukopala ih je u Potočarima, iako nekompletne posmrtne ostatke.

- Duša me moja boli zbog toga. Nikada im nisu uspjeli naći sve kosti. Bog zna gdje se one nalaze i da li će ih ikada pronaći - ističe Malić.

M. Aščić

---------------------------------------------------------------------------

Incidenti na sjednici

Jučerašnja posebna sjednica završila je nemilim scenama unutar zgrade Parlamenta BiH. Naime, nakon što je sjednica završena, Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD-a, oštro je reagovao na izlaganje Amora Mašovića, predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale BiH koji je prozvao čelne ljude RS da nastavljaju sa diskriminacijom žrtava širom BiH.

- Ovo je sramota! Ne znam ko je ovo organizovao, ali na ovaj način ne možemo ići naprijed. Mašoviću je dopušteno da sa govornice napada RS, premijera Dodika, a predstavnicima srpskih udruženja je zabranjeno da se obrate, da i mi kažemo ko je nas ubijao - poručio je Jovičić, što je dovelo do naguravanja sa članovima obitelji nestalih koji su stradali od strane vojske i MUP-a RS-a, koji su mu poručili da mu je bolje da kaže gdje su njihova djeca, nego što je ovaj skup iskoristio u predizbornu kampanju.

- Kako će biti pomirenja, kad godinama krijete gdje su naša djeca - rekao je Muradif Bureković ispred udruženja nestalih Kalesije. Naguravanje je u jednom trenutku izmaklo kontroli, pa je obezbjeđenje moralo da reaguje razdvajajući Jovičića od članova obitelji nestalih.

----------------------------------------------------------------

Traga se za 10.418 nestalih

Šef de­le­ga­ci­je Me­đu­na­ro­dnog ko­mi­te­ta Crve­nog krsta u BiH Serž Mar­mi izja­vio je da se, pre­ma evi­den­ci­ji ovog ko­mi­te­ta, u BiH još 10.418 li­ca vo­di kao nes­ta­lo, dok je na pros­to­ru biv­še Ju­go­sla­vi­je broj nes­ta­lih 14. 650. "Činje­ni­ca je da je su­dbi­na ri­je­še­na za vi­še od po­lo­vi­ne pri­jav­lje­nih nes­ta­lih li­ca u biv­šoj Ju­go­sla­vi­ji. Ka­da se upo­re­đu­je sa ne­kim dru­gim po­dru­čji­ma svi­je­ta, to je po­zi­ti­van re­zul­tat. Ja­sno je i da ovaj re­zul­tat ni­je do­vo­ljan i os­ta­je još pu­no to­ga da bu­de ura­đe­no", re­kao je Mar­mi.

 
    My picture!

Kategorije

Arhiva