Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 2 Jul, 2010 | read_nums (321)Autor: Slađana Gajić   
petak, 02 jul 2010

Šta krije Rijaset Islamske vjerske zajednice u BiH pitanje je koje se samo po sebi nametnulo poslije njihovog drskog odgovora na zahtjev Istražne komisije za utvrđivanje načina trošenja donatorskih sredstava, koja je od IZ, baš kao i od brojnih drugih organizacija i ustanova tražila podatke o donacijama, pristiglim na njihove adrese.

Naime, Rijaset IZ ne samo da nije dostavio tražene podatke već je članovima Istražne komisije održao lekciju o ponašanju, upozorivši ih da ni oni niti bilo koji drugi organ nemaju pravo da pitaju vrh IZ koliko je novca dobio i od koga, te kako ga je potrošio.

------------------------------------------------------------

Po mišljenju člana Komisije Mirka Okolića, ovakav stav ukazuje samo na jedno - Rijaset pokušava da sakrije eventualne malverzacije donatorskim sredstvima, posebno onim novcem, koji je u BiH stizao u ratnim i prvim poslijeratnim godinama.

- Pošto ne žele da kažu na koji način su sredstva trošena, stvara se prostor za sumnju da su dobili sredstva i trošili ih na nedozvoljen način. Da je sve uredno i čisto oni bi dostavili traženu dokumentaciju - istakao je Okolić.

Sudeći po pismu koje je Islamske zajednica uputila Komisiji, a u kojem je ocijenila da traženje podataka o donacijama predstavlja uplitanje u autonomiju vjerskih institucija, sasvim je evidentno da su dobijali sredstva.

- U suprotnom, da nisu dobijali novac onda bi reagovali isto kao i Srpska pravoslavna crkva, koja nas je obavijestila da nije dobijala nikakve donacije - rekao je Okolić.

On je rekao da postoji nekoliko razloga zbog kojih Islamska zajednica ne želi da dostavi podatke Istražnoj komisiji.

- Jedan od razloga jeste i pokušaj prikrivanja podataka o tome koliko su oni novca dobili od raznoraznih donatora, a koji je u stvari bio upućen BiH. Oni ne žele da se utvrdi da je Islamska zajednica dobijala sredstva, a s druge strane SPC nije dobila nijednu marku donacija. Isto tako, jedan od razloga može da bude i pokušaj prikrivanja podataka o tome u koju su svrhu koristili te donacije, odnosno, da li se samo radilo o novcu, namijenjenom za vjerske potrebe ili je bilo drugih zloupotreba, poput nabavke naoružanja ili nečeg drugog - istakao je Okolić, te dodao da misli da ovdje ima određenih nepravilnosti, jer da je suprotno Islamska zajednica bi, bez ikakvih dodatnih pitanja, navela koliko je donacija dobila i u koje ih je svrhe koristila.

-------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, član Istražne komsije kazao je da Islamska zajednica u svom, prilično žestokom odgovoru navela samo to da su vjera i religija odvojeni od države, te da zbog toga ne žele da dostave nikakve podatke.

- Kada bi trebalo da se govori o donacijama onda su odvojeni od države, a kada bi trebalo da napadaju RS, onda je drugačija situacija i u sve se petljaju, u funkcionisanje države i ustavni sistem BiH. Poglavar islamske zajednice, Mustafa Cerić, vodeći je bošnjački i vrhovni politički lider koji je za bošnjački narod mnogo važniji od Harisa Silajdžića, Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića, zajedno - istakao je Jovićić.

On je rekao da bi se i SIPA i Tužilašto BiH morali uključiti u ovu istragu.

- Islamska zajednica trebalo je da dostavi tražene podatke i da se prekinu sve spekulacije, te da se ograde od lopova, koji su se krili iza IZ BiH i u njeno ime opljačkali ogromna donatorska sredstva. Ovo pokazuje da njima nije u interesu da se otkrije ko je od sirotinje uzeo novac. Naš zahtjev nije uperen protiv bilo koje religijske zajednice. Da je sve tamo čisto, oni bi nama dostavili tražene podatke - rekao je Jovičić, te dodao da je 98 odsto od ukupnih donacija u BiH stiglo u Sarajevo.

--------------------------------------------------------------

Adem Huskić, član Istražne komisije rekao je da traženje podataka o donacijama nije uplitanje u rad i organizaciju vjerskih zajednica.

- Moguće je da oni to tako shvate, ali otvorenosti u radu nikada nije previše. Mislim da nijednoj instituciji neće porasti ugled ako bilo šta skriva od javnosti.

Naprotiv, mislim da je svakoj instituciji interes da radi javno - kazao je Huskić.

 ---------------------------------------------------------------

RIJASET: Zahtjev nezakonit

U Službi za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH rekli su da Islamska zajednica svoje aktivnosti i odnos prema državnim organima zasniva na Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, koji joj garantuje unutrašnju autonomiju, slobodu rada i uređivanja svojih poslova.

- Način upućivanja zahtjeva Istražne komisije organima Islamske zajednice nema osnova u zakonskoj regulativi i u suprotnosti je s unutrašnjom organizacijom i važećim procedurama u Islamskoj zajednici. Ne izbjegavamo obavezu informisanja svoje javnosti o svim aspektima rada, niti eventualno informisanje nadležnih organa o bilo kojem pitanju koja su osnovana na zakonu - rekli su u ovoj službi.

 ------------------------------------------------------

GALIJAŠEVIĆ: Finansirali vehabije

Dževad Galijašević, politički analitičar kazao je da Rijaset Islamske zajednice u BiH o svojim aktivnostima i internim kontrolama jedino informiše vjernike u Maoči i saučesnike u kriminalu.

- Otkrivanje donatora i iznosa donacije značilo bi otkrivanje razloge zašto je vehabijski pokret tako jak i zašto postoje terorističke akcije svake godine. Upravo zato Islamska zajednica ne smije dati put do donatora. Reis-ul-ulema Cerić ne želi otkriti puteve terortrističke infrastrukture i upoznati vjernike s kojim su oni parama baratali i koju su količinu novca dobile hodže i šta su s novcem uradili, koji je trebalo da bude dodijeljen stanovništvu - kazao je Galijašević, te dodao da se moraju evidentirati donacije Islamskoj zajednici.
Autor sjovicicslavuj | 2 Jul, 2010 | read_nums (296)
Petak, 02 Srpanj 2010

SARAJEVO - Zbog nedostatka kvoruma odgođena je jučer po drugi put sjednica Istražnog povjerenstva za utvrđivanje trošenja donacijskih sredstava Zastupničkog doma Parlamenta BiH, jer se osim člana Slavka Jovičića Slavuja nitko nije pojavio.

Prema riječima Jovičića, to nije iznenađujuće s obzirom da ovo povjerenstvo neće završiti započeti posao do kraja mandata i provjeriti gdje su sve nestale donacije. “Nećemo opravdati ukazano povjerenje i sasvim je jasno da se prave ogromne opstrukcije prema radu povjerenstva koje svi ignoriraju. Očito je jedino da je u BiH, prema svim procjenama, ušlo više od 40 milijardi maraka, da su u pitanju ogromna sredstva kojima nema ni traga. Mi smo na prošloj sjednici pozvali oko 275 organizacija koje nam nisu odgovorile, na prethodno upućenih tisuću zahtjeva, da dostave tražene podatke, što su u potpunosti ignorirale”, istaknuo je Jovičić te dodao da su pozivi upućeni javno preko oglasa u medijima i internetske stranice Parlamenta.

Ignoriraju pozive

Ne treba čuditi ni ako u idućem razdoblju organizacije budu ignorirale javni poziv jer mnoge od njih su jednostavno nestale nakon što su donacijama izvukle ogromnu korist.  Jovičić ističe da je takav ignorantan stav naspram zakona samo dio opstrukcija koje uglavnom vrši Sarajevo, točnije bošnjački političari. “Opće je poznato da je oko 98 posto donacija stiglo u Sarajevo, RS je dobio oko dva posto donacija i svakom čovjeku je jasno da se ne želi doznati istina kao se ne bi uhvatili oni koji su se okoristili na patnji vlastitoga naroda”, istaknuo je Jovičić.

Na jučerašnjoj sjednici trebalo je razmatrati i informaciju o podacima o financiranju tijela Islamske zajednice i o odgovoru koji je došao iz Rijaseta. Naime, u pismu upućenom predsjedatelju povjerenstva Seferu Haliloviću, glavni tajnik Rijaseta Islamske zajednice u BiH Muhamed Salkić je istaknuo kako traženje podataka o financiranju Islamske zajednice predstavlja narušavanje autonomije IZ-a BiH, odnosno kršenje zakonskog principa o odvojenosti vjerskih zajednica i politike.

Vjerske zajednice pale pod sumnju

“Zakon o slobodi pristupa informacijama ne odnosi se na vjerske zajednice pa bi inzistiranje na dostavljanju bilo kakvih informacija predstavljalo kršenje Zakona o slobodi vjere. Zbog toga smatramo da povjerenstvo nema nadležnosti niti osnova za traženje podataka o donacijama”, navodi se u pismu.

Komentirajući ovakav stav IZ-a BiH, Jovičić je istaknuo kako ga to uopće nije iznenadilo jer vjerske zajednice, bez obzira na koje se to odnosi, državu spominju samo kada im treba. “Ali radi čistog obraza i poštenja barem su oni trebali izići u javnost, ili bilo koja druga vjerska zajednica i reći: 'Mi smo dobili novac i potrošili ga.' Ovako su samo stvorili veću sumnju”, istaknuo je Jovičić.

Nema sjednica

Iduća sjednica Istražnog povjerenstva trebala bi biti održana 13. srpnja ukoliko bude kvoruma. Jovičić smatra da ga ni tada neće biti i da, ukoliko se održi, neće biti nikakvih novina jer je očigledno da o donacijama nitko ne želi javno progovoriti.

Piše: Lana Rizvanović

    My picture!

Kategorije

Arhiva